Pomógł: 12 razy Wiek: 25 Dołączył: 25 Sty 2006 Posty: 4700 Skąd: z nienacka
Wysłany: Sro Wrz 09, 2009 22:10 Swiadkowie Jehowy
Dzis odwiedzily mnie 2 sliczne, mlode dziewczyny. Juz myslalem, ze moje sny zaczely sie spelniac, no ale niestety nie tym razem
W pierwszej chwili myslalem, ze to ankieterki, bo powiedzialy, ze zadadza mnie jedno pytanie. Pytanie odnosiilo sie do Bibli i mojej opinii na jej temat, tzn czy uwazam, ze powinno sie jej poswiecic osobny przedmiot w szkole ..
Odpowiedzialem to co myslalem. W ramach riposty zostalo wyciagniete pismo i zacytowany fragment, ktorego nie prztocze, bo nie pamietam.
Fragment w kazdymbadz razie byl dla mnie niczym innym jak fundamentem pod autorytaryzm. W tym krotkim cytaciku bylo cos zarowno o nieomylnosci Biblii i o karceniu przez Pana.
Spontanicznie odpowiedzialem, ze sie z tym kompletnie nie zgadzam.
Dziewczyny costam odpowiedzialy, i zaproponowaly mi rozmowe na ten temat.
Maja w kazdym razie wrocic. Jak znam zycie, to zamiast mlodych slicznych dziewczat zawita w moje progi para lystch kaznodziei..
W kazdym badz razie jestem ciekaw. Glownie tego co ludzkie, a nie tego co boskie.
W kazdym razie mam zamiar wysluchac, pozadawac troche pytan.
Otwarcie powiedzialem im zreszta jaka jest moja motywacja.
Jesli ktos ma dla mnie jakies ciekawe materialy nt swiadkow to prosze je wklejac do tego tematu.
O tym jak sie rozwinie sytuacja - opowiem wkrotce
pozdrawiam
_________________ Czas otwiera oczy, a gdy juz sie na nie przejrzy - okazuje sie, ze swiat ma czarne barwy, i nosi imie PoLoNiA
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Wrz 2006 Posty: 3145
Wysłany: Sro Wrz 09, 2009 22:24
Bardzo ciekawe Forum nt.Swiadków Jehowy-piszą ci ,którzy odeszli i ci,którzy są.
Warto poczytac niektóre wątki,żeby miec obraz,jak "pasterze" manipuluja swoimi "owieczkami" -brak słów http://watchtower.org.pl/forum/
_________________ Błogosławieni ci,którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
Wysłany: Sro Wrz 09, 2009 22:31
Zenon ,mam nadzieję,że się nie zakochasz .Jakby co ,to przeczytaj najpierw ten wątek,zobacz jak okropnie manipulują .Lektura wątku bardzo wciagająca-polecam!
http://watchtower.org.pl/...kochany-jest-j/
THX
Miedzy innymi po to zalozylem ten watek, jak rowniez zdecydowalem sie z nimi pogadac by sie czegos nauczyc o zjawisku, pewnym procesie i spolecznosci.
Jedna z tych dziewczyn mowila, ze studiuje Biblie od ponad 10 lat, a na oko to ma z 18...
_________________ Czas otwiera oczy, a gdy juz sie na nie przejrzy - okazuje sie, ze swiat ma czarne barwy, i nosi imie PoLoNiA
Zenon
coraz więcej owieczek odchodzi z kościoła -więc jest potrzeba drukowania
wymyślonych historyjek .
Przede wszystkim -jeżeli to była osoba wierząca -to doskonale wie
,że biblia nie ma nic wspólnego z kościołem katolickim.
Chyba ,ze jest to normalny tradycjonalista to tak ,
w kk większe urozmaicenie , błogie święta ,jarmarczne
odpusty ,mniej powagi i umartwiania jak rzuci się" co łaska"
Jednym słowem łatwiejsze grzechów odpuszczenie.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Sie 2009 Posty: 879 Skąd: 50N 19E
Wysłany: Czw Wrz 10, 2009 00:19
Wygeneruję pytania, ale nie podejmuję się na nie odpowiedzieć.
1. Czym jest wspólnota religijna.
2. Jakie mogą być pozytywne skutki silnej integracji wspólnoty (niekoniecznie religijnej).Może Amisze mogą być przykładem skrajnie tradycyjnej i silnej wspólnoty religijnej
3. Czy wspólnota religijna nie agresywna wobec świata zewnętrznego może przetrwać (chyba znowu jako temat rozważań Amisze, pewnie też Judaiści i Muzułmanie)
4. Czy bezwzględne posłuszeństwo (załóżmy wobec bardzo mądrego przywódcy) może niekolidować z rozwojem (dobrobytem) jednostki i społeczności.
5. Czy przyjęcie „na wiarę” pewnych prawidłowości (np. 10 przykazań, przykazanie miłości) może uchronić człowieka przed trudnymi do naprawienia błędami wieku cielęcego (sporo ludzi do końca życia kieruje się egoizmem i uważa, że dobrze na tym wychodzi.)
Zastrzegam się zaraz, że pytania powstały jako zajawka do dyskusji, do żadnej wspólnoty religijnej nie należę, bo widzę w każdej możliwej za dużo słabych punktów i powiedziałbym przegięć dla mnie nie pojętych. Chyba jednak jeśli chodzi o całokształt „dokonań” to warto rozpatrzyć Judaizm jako religię znaczącą utrzymującą swój lud nie tyle w ciemnocie co dobrobycie (stopa życiowa w Izraelu i poza nim).
No byłoby cudnie gdyby udało się zachować poziom oczywiście radosny i z humorem.
Zenon jesteś moderatorem więc ... dbaj o swój wątek.
Wygeneruję pytania, ale nie podejmuję się na nie odpowiedzieć.
.....
4. Czy bezwzględne posłuszeństwo (załóżmy wobec bardzo mądrego przywódcy) może nie kolidować z rozwojem (dobrobytem) jednostki i społeczności.
Może, ale niewyobrażalnie mądry przywódca człowieczy musi wiedzieć co dla jednostki i społeczności jest "dobrobytem". Takiemu przywódcy osobiście się podporządkuję- jako jednostka oczywiście
Adam319 napisał/a:
5. Czy przyjęcie „na wiarę” pewnych prawidłowości (np. 10 przykazań, przykazanie miłości) może uchronić człowieka przed trudnymi do naprawienia błędami wieku cielęcego (sporo ludzi do końca życia kieruje się egoizmem i uważa, że dobrze na tym wychodzi.)
Wszystkie działania obecna populacja podejmuje "na wiarę" np. rodzice wierzą, że dobrze wychowują dzieci, a dzieci wierzą, że rodzice wiedzą. Chorzy wierzą, że lekarze wiedzą, a lekarze wierzą, że chorzy wierzą..............
_________________ Trudno grać obojętnego, .....
micha nie pozwala.
Wysłany: Czw Wrz 10, 2009 08:32
zenon napisał/a:
Jedna z tych dziewczyn mowila, ze studiuje Biblie od ponad 10 lat, a na oko to ma z 18...
Trzeba dodać,że ta Biblia,to Biblia ich przekładu,która ma się nijak do np. Biblii Tysiąclecia.
Jest bardzo ładnie zmanipulowana na potrzeby tzw. Ciała Kierowniczego w Broklynie,ale o tym "owieczki" nie wiedzą,no bo jak? Oni wierzą,że kiedyś będzie Armagedon (zapowiedzi Armagedonów już było kilka i kazdy okazał się niewypałem) ,a po Armagedonie będzie "RAJ",gdzie Murzyn bedzie żył razem z białym i żółtym człowiekiem u boki lewka i sarenki i wszyscy będą jeść soczyste winogrona.
A propo tych zapowiedzi Armagedonu,to musi coś takiego istnieć,ponieważ kiedy CK(ciało kierownicze) je zapowie ,wówczas wierni oddają swoje dobra,majątki,bizuterie,no bo po co im to do RAJU -prawda?
Ehhh,dużo by pisać .
Swiadkowie Jehowy nie mogą robić tego co chcą,nie mogą korzystać z pewnych stron internetowych,które mogłyby być niewygodne dla "pasterzy" .
Oni nie żyją własnym życiem!