Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przyrządzenie kotleta schabowego - gdzie jest błąd ?
Autor Wiadomość
grubasXXX

Dołączył: 20 Maj 2010
Posty: 2
Wysłany: Sob Maj 22, 2010 10:56   Przyrządzenie kotleta schabowego - gdzie jest błąd ?

1. Rozbijam schabowego na kotlet. Czasami jest cieńszy czasami grubszy.
2. Przyprawiam, odstawiam na 30 minut, obtaczam w jajku a potem w bułce tartej
3. Odpalam gaz i nagrzewam patelnie tefala do momentu aż środkowe kółeczko zrobi się czerwone.
4. Wlewam olej (ja korzystam z oliwy z oliwek) i czekam tak kilka chwil.
5. Wrzucam schabowego, opalam go z jednej strony z 1-2 minuty, przewracam na drugą i również opalam 1-2 minut.

6. Cała kuchnia w dymie - gdzie jest problem ?
 
     
Bruford

Pomógł: 32 razy
Dołączył: 28 Sty 2005
Posty: 1743
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Maj 22, 2010 11:47   Re: Przyrządzenie kotleta schabowego - gdzie jest błąd ?

grubasXXX napisał/a:
1. Rozbijam schabowego na kotlet. Czasami jest cieńszy czasami grubszy.
2. Przyprawiam, odstawiam na 30 minut, obtaczam w jajku a potem w bułce tartej
3. Odpalam gaz i nagrzewam patelnie tefala do momentu aż środkowe kółeczko zrobi się czerwone.
4. Wlewam olej (ja korzystam z oliwy z oliwek) i czekam tak kilka chwil.
5. Wrzucam schabowego, opalam go z jednej strony z 1-2 minuty, przewracam na drugą i również opalam 1-2 minut.

6. Cała kuchnia w dymie - gdzie jest problem ?


w oliwie rzecz jasna 8-)
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 30
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 16008
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Maj 22, 2010 12:26   

jeśli już ktoś musi smażyć i musi to robić na oliwie to podstawowa zasada jest taka, żeby robić to na małym ogniu, nie doprowadzając temp. oliwy to wysokich wartości
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
ali
[Usunięty]

Wysłany: Sob Maj 22, 2010 22:31   

Hannibal napisał/a:
jeśli już ktoś musi smażyć i musi to robić na oliwie to podstawowa zasada jest taka, żeby robić to na małym ogniu, nie doprowadzając temp. oliwy to wysokich wartości

no i trza krótko smażyć żeby był jeszcze soczysty
a nie jak zelówa
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 36 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 5294
Wysłany: Czw Cze 17, 2010 22:41   

Z głupia frant zapytam, dlaczego upierać się z tą oliwą, dlaczego nie na smalcu.
Jest znacznie bardziej odporny na wysokie temperatury.
JW
 
     
EAnna 

Pomogła: 21 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 971
Wysłany: Pią Cze 18, 2010 04:02   

grubasXXX napisał/a:
patelnie tefala

Błędem jest w/w patelnia i zbytnie nagrzanie wstępne. Temperatura powinna być taka, aby kotlet smażył się po 3-4 min z każdej strony i był po usmażeniu jasno złoty.
Najlepsze do smażenia są patelnie z grubym, ciężkim dnem, posiadajace dużą pojemność cieplną. Taką patelnię nagrzewamy do średniej temperatury (sprawdzam to ręką w odległości 10cm) i kładziemy mięso. Mięso powinno mieć temp. pokojową.
Do smażenia schabowego najlepszy jest smalec, łój cielęcy topiony, oliwa z oliwek (ale nie z pierwszego tłoczenia).
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
gudrii 


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 1787
Skąd: everywhere
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 11:36   

smazona bulka tarta jest bardzo nie zdrowa :razz:
_________________
"The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
 
     
zeto555 

Pomógł: 3 razy
Wiek: 46
Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 1095
Skąd: podlasie
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 12:15   

gudrii napisał/a:
smazona bulka tarta jest bardzo nie zdrowa :razz:

Dlaczego?
 
     
EAnna 

Pomogła: 21 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 971
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 14:19   

gudrii napisał/a:
smazona bulka tarta jest bardzo nie zdrowa

Proponuję obtoczenie kotleta w tartych orzechach włoskich. Najlepsze (nie zjełczałe i wolne od grzybów) są te, które przechowujemy od zbiorów w zamrażarce.
Ale smażenie musi być robione z wielkim wyczuciem temperatury. Powinna być możliwie niska, ale stabilna po włożeniu mięsa, a to znowu przekłada się na patelnię z jak najgrubszym dnem. Spalenie orzechów dyskwalifikuje danie.
Jest to wersja luksusowa kotletów :->
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 30
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 16008
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 14:26   

EAnna napisał/a:
Proponuję obtoczenie kotleta w tartych orzechach włoskich

orzechy włoskie zawierają mnóstwo PUFA (70%), więc do smażenia, podgrzewania nadają się najgorzej
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Pon Cze 21, 2010 14:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
zeto555 

Pomógł: 3 razy
Wiek: 46
Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 1095
Skąd: podlasie
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 15:45   

Anna, nie dyskutuj z "mistrzem"
 
     
zeto555 

Pomógł: 3 razy
Wiek: 46
Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 1095
Skąd: podlasie
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 20:33   

o , salowy :hug:
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 73
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 2749
Skąd: Australia
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 21:23   

EAnna napisał/a:
gudrii napisał/a:
smazona bulka tarta jest bardzo nie zdrowa

Proponuję obtoczenie kotleta w tartych orzechach włoskich. Najlepsze (nie zjełczałe i wolne od grzybów) są te, które przechowujemy od zbiorów w zamrażarce.
Ale smażenie musi być robione z wielkim wyczuciem temperatury. Powinna być możliwie niska, ale stabilna po włożeniu mięsa, a to znowu przekłada się na patelnię z jak najgrubszym dnem. Spalenie orzechów dyskwalifikuje danie.
Jest to wersja luksusowa kotletów :->

Wg Krzysztofa2 od "Surawki" z Z.G. orzechy przed spozyciem nalezy moczyc przez 24? godziny. Czy temperatura zastapi proces moczenia.
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
emikyou 

Wiek: 24
Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 17
Wysłany: Pon Lut 13, 2012 20:52   

Podstawowy błąd jest taki, że bierzesz styropian zamiast prawdziwego mięsa.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2014 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved