Ja czasami lubię sobie je przyrządzić.
Stop na patelni 50 g mielonej słoniny, po jakimś czasie odłóż skwarki na
talerz (uważaj, bo pryska) i usmaż na pozostawionym na patelni tłuszczu 100 g
pokrojonego drobno serca wieprzowego (uważaj, żeby nie przypalić). Dołóż 100
g sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego pomidora, duś trochę - tak,
żeby się rozpuścił i stworzył fajny sos, rozpuść jeszcze 50 g masła i dodaj
odłożone wcześniej skwarki. Przypraw (trochę soli, pieprzu i ziół
prowansalskich). Można dodać teraz 50 g posiekanej drobno cebuli lub około 75
g pokrojonej kiszonej kapusty. Ja olę ten drugi wariant. Wszystko podduś
jeszcze kilka minut - tak, żeby sos był dość gęsty. Smacznego
Pozdrawiam
Wysłany: Nie Gru 07, 2003 00:55 Re: serca wieprzowe??
Misiaczek wrote:
Cytat:
Poszukuję przepisu na przyrządzenie serc wieprzowych. Jeżeli wiecie co z
nimi zrobić, zeby były jadalne- proszę podzielcie się przepisem ze mną.
Serducho (porcję dla jednej osoby) pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na
czubatej łyżce sadła. Kiedy już jest podsmażone, wrzucić jednocześnie
drobno posiekane świeży imbir (łyżeczkę od herbaty) i czosnek (1 ząbek). Na
małym ogniu podsmażać ciągle mieszając przez 40 - 50 sekund. Po tym czasie
wlać łyżeczkę od herbaty octu balsamicznego (lub 3 łyżeczki winnego -
koniecznie z czerwonego wina). Ocet całkowicie odparować. Włać kilka łyżek
wody i dusić serducho na małym ogniu do miękkości, dbając aby cały czas
było w naczyniu nieco wody (mięso musi się dusić, a nie smażyć). Następnie
wrzucić jeden ziemniak pokrojony w kostkę i wlać kilka łyżek wody. Całość
dusić pod przykryciem na minimalnym ogniu aż ziemniak stanie się miękki. Na
koniec można doprawić gęstą, tłustą śmietaną i pieprzem.
mam jeszcze jeden przepis, lepszy. a i indeks glikemiczny węglowodanów
niższy.
więc serca pokrój drobno i przed smażeniem dodaj do nich przyprawy
(pieprz, majeranek, sól, może być trochę kminku i ziół prowanskalskich) i
wymieszaj w głębszym talerzu, odstaw pod przykryciem na godzinę. w osobnym
talerzu przygotuj mieszankę warzywną - 2 ogórki kiszone, cebula, duży
ząbek czosnku, natka pietruszki (wszystko drobno posiekane i też trochę
przyprawione - pieprz i majeranek, może odstać godzinę). przygotowane
serca usmaż na 50 g słoniny (po odłożeniu na talerz skwarków). dodaj 50
masła i odłożone wcześniej skwarki, potrzymaj na ogniu jeszcze trochę,
ciągle mieszając. gdy widzisz, że już nie ma po co dalej smażyć, dodaj
przygotowaną mieszankę i po minucie ciągłego mieszania odstaw patelnię z
ognia. gotowe, chyba że o czymś zapomniałem. nie... przed dodaniem warzyw
możesz podsmażyć z sercami trochę pokrojonych w plasterki pieczarek.
smacznego
Użytkownik "Misiaczek" <agnieszka.glowa@carman.pl> napisał w wiadomości
news:bqn8i7$h66$1@earth.sauron.pl...
Cytat:
Poszukuję przepisu na przyrządzenie serc wieprzowych. Jeżeli wiecie co z
nimi
zrobić, zeby były jadalne- proszę podzielcie się przepisem ze mną.
Witam
Pyszne sa gotowane. Ja gotuje z dodatkiem liscia laurowego, 5 ziaren ziela
angielskiego, 5 ziaren pieprzu, sol.
Jest to polprodukt do gulaszu, ale polowe zjadam gotowanych.
Pozdrawiam
maf
Użytkownik "Jakub Roguski" <jakub@infoko-pro.com> napisał w wiadomości >
Serducho (porcję dla jednej osoby) pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na
Cytat:
czubatej łyżce sadła. Kiedy już jest podsmażone, wrzucić jednocześnie
drobno posiekane świeży imbir (łyżeczkę od herbaty) i czosnek (1 ząbek).
Na
małym ogniu podsmażać ciągle mieszając przez 40 - 50 sekund. Po tym czasie
wlać łyżeczkę od herbaty octu balsamicznego (lub 3 łyżeczki winnego -
koniecznie z czerwonego wina). Ocet całkowicie odparować. Włać kilka łyżek
wody i dusić serducho na małym ogniu do miękkości, dbając aby cały czas
było w naczyniu nieco wody (mięso musi się dusić, a nie smażyć). Następnie
wrzucić jeden ziemniak pokrojony w kostkę i wlać kilka łyżek wody. Całość
dusić pod przykryciem na minimalnym ogniu aż ziemniak stanie się miękki.
Na
koniec można doprawić gęstą, tłustą śmietaną i pieprzem.
Jakub
Witam
Rewelacja, wlasnie przetestowalem.
Nigdy nie laczylem imbiru z octem i czosnkiem, teraz odkrylem nowy smak.
Pozwolisz, ze przepis umieszcze na stronie, w daniach opty?
Pozdrawiam
maf
--------------------------------
--------------------------------
Witam
Rewelacja, wlasnie przetestowalem.
Nigdy nie laczylem imbiru z octem i czosnkiem, teraz odkrylem nowy smak.
Pozwolisz, ze przepis umieszcze na stronie, w daniach opty?
Pozdrawiam
Najlepszy sposób to kotlety mielone. Moja mama jak mieli mięso to daje połowę normalnego mięsa (łopatka) i połowę podrobów (serce, wątroba, nerki). Ja bym nawet dodał jeszcze mielonej słoniny, ale czasem ciężko wytłumaczyć komuś, że smalec wcale nie zatyka serca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.