Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Serca wieprzowe??
Autor Wiadomość
Misiaczek
Gość
Wysłany: Czw Gru 04, 2003 13:16   Serca wieprzowe??

Poszukuję przepisu na przyrządzenie serc wieprzowych. Jeżeli wiecie co z nimi
zrobić, zeby były jadalne- proszę podzielcie się przepisem ze mną.

--
Wysłano ze strony http://forum.dieta-optymalna.info/
Ostatnio zmieniony przez Molka Nie Wrz 25, 2011 15:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
morthir
Gość
Wysłany: Pią Gru 05, 2003 12:22   Re: serca wieprzowe??

Ja czasami lubię sobie je przyrządzić.
Stop na patelni 50 g mielonej słoniny, po jakimś czasie odłóż skwarki na
talerz (uważaj, bo pryska) i usmaż na pozostawionym na patelni tłuszczu 100 g
pokrojonego drobno serca wieprzowego (uważaj, żeby nie przypalić). Dołóż 100
g sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego pomidora, duś trochę - tak,
żeby się rozpuścił i stworzył fajny sos, rozpuść jeszcze 50 g masła i dodaj
odłożone wcześniej skwarki. Przypraw (trochę soli, pieprzu i ziół
prowansalskich). Można dodać teraz 50 g posiekanej drobno cebuli lub około 75
g pokrojonej kiszonej kapusty. Ja olę ten drugi wariant. Wszystko podduś
jeszcze kilka minut - tak, żeby sos był dość gęsty. Smacznego :)
Pozdrawiam :)

--
Wysłano ze strony http://forum.dieta-optymalna.info/
 
 
Jakub Roguski
Gość
Wysłany: Nie Gru 07, 2003 00:55   Re: serca wieprzowe??

Misiaczek wrote:

Cytat:
Poszukuję przepisu na przyrządzenie serc wieprzowych. Jeżeli wiecie co z
nimi zrobić, zeby były jadalne- proszę podzielcie się przepisem ze mną.


Serducho (porcję dla jednej osoby) pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na
czubatej łyżce sadła. Kiedy już jest podsmażone, wrzucić jednocześnie
drobno posiekane świeży imbir (łyżeczkę od herbaty) i czosnek (1 ząbek). Na
małym ogniu podsmażać ciągle mieszając przez 40 - 50 sekund. Po tym czasie
wlać łyżeczkę od herbaty octu balsamicznego (lub 3 łyżeczki winnego -
koniecznie z czerwonego wina). Ocet całkowicie odparować. Włać kilka łyżek
wody i dusić serducho na małym ogniu do miękkości, dbając aby cały czas
było w naczyniu nieco wody (mięso musi się dusić, a nie smażyć). Następnie
wrzucić jeden ziemniak pokrojony w kostkę i wlać kilka łyżek wody. Całość
dusić pod przykryciem na minimalnym ogniu aż ziemniak stanie się miękki. Na
koniec można doprawić gęstą, tłustą śmietaną i pieprzem.

Jakub
 
 
morthir
Gość
Wysłany: Pon Gru 08, 2003 16:36   Re: serca wieprzowe??

mam jeszcze jeden przepis, lepszy. a i indeks glikemiczny węglowodanów
niższy.
więc serca pokrój drobno i przed smażeniem dodaj do nich przyprawy
(pieprz, majeranek, sól, może być trochę kminku i ziół prowanskalskich) i
wymieszaj w głębszym talerzu, odstaw pod przykryciem na godzinę. w osobnym
talerzu przygotuj mieszankę warzywną - 2 ogórki kiszone, cebula, duży
ząbek czosnku, natka pietruszki (wszystko drobno posiekane i też trochę
przyprawione - pieprz i majeranek, może odstać godzinę). przygotowane
serca usmaż na 50 g słoniny (po odłożeniu na talerz skwarków). dodaj 50
masła i odłożone wcześniej skwarki, potrzymaj na ogniu jeszcze trochę,
ciągle mieszając. gdy widzisz, że już nie ma po co dalej smażyć, dodaj
przygotowaną mieszankę i po minucie ciągłego mieszania odstaw patelnię z
ognia. gotowe, chyba że o czymś zapomniałem. nie... przed dodaniem warzyw
możesz podsmażyć z sercami trochę pokrojonych w plasterki pieczarek.
smacznego :)

--
Wiadomość wysłana z Portalu Młodzieży Optymalnej
http://mlodziez.optymalni.one.pl
 
 
MarekF
Gość
Wysłany: Pon Gru 08, 2003 21:28   Re: serca wieprzowe??

Użytkownik "Misiaczek" <agnieszka.glowa@carman.pl> napisał w wiadomości
news:bqn8i7$h66$1@earth.sauron.pl...
Cytat:
Poszukuję przepisu na przyrządzenie serc wieprzowych. Jeżeli wiecie co z
nimi
zrobić, zeby były jadalne- proszę podzielcie się przepisem ze mną.

Witam
Pyszne sa gotowane. Ja gotuje z dodatkiem liscia laurowego, 5 ziaren ziela
angielskiego, 5 ziaren pieprzu, sol.
Jest to polprodukt do gulaszu, ale polowe zjadam gotowanych.
Pozdrawiam
maf
 
 
MarekF
Gość
Wysłany: Śro Gru 10, 2003 20:08   Re: serca wieprzowe??

Użytkownik "Jakub Roguski" <jakub@infoko-pro.com> napisał w wiadomości >
Serducho (porcję dla jednej osoby) pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na
Cytat:
czubatej łyżce sadła. Kiedy już jest podsmażone, wrzucić jednocześnie
drobno posiekane świeży imbir (łyżeczkę od herbaty) i czosnek (1 ząbek).
Na
małym ogniu podsmażać ciągle mieszając przez 40 - 50 sekund. Po tym czasie
wlać łyżeczkę od herbaty octu balsamicznego (lub 3 łyżeczki winnego -
koniecznie z czerwonego wina). Ocet całkowicie odparować. Włać kilka łyżek
wody i dusić serducho na małym ogniu do miękkości, dbając aby cały czas
było w naczyniu nieco wody (mięso musi się dusić, a nie smażyć). Następnie
wrzucić jeden ziemniak pokrojony w kostkę i wlać kilka łyżek wody. Całość
dusić pod przykryciem na minimalnym ogniu aż ziemniak stanie się miękki.
Na
koniec można doprawić gęstą, tłustą śmietaną i pieprzem.

Jakub

Witam
Rewelacja, wlasnie przetestowalem.
Nigdy nie laczylem imbiru z octem i czosnkiem, teraz odkrylem nowy smak.
Pozwolisz, ze przepis umieszcze na stronie, w daniach opty?
Pozdrawiam
maf
--------------------------------

--------------------------------
 
 
Jakub Roguski
Gość
Wysłany: Śro Gru 10, 2003 23:13   Re: serca wieprzowe??

MarekF wrote:
Cytat:
Witam
Rewelacja, wlasnie przetestowalem.
Nigdy nie laczylem imbiru z octem i czosnkiem, teraz odkrylem nowy smak.
Pozwolisz, ze przepis umieszcze na stronie, w daniach opty?
Pozdrawiam


Ku chwale DO i pożytkowi Optymalnych!

;-)

Jakub
 
 
Misiaczek
Gość
Wysłany: Śro Gru 17, 2003 13:22   Re: serca wieprzowe??

Misiaczek napisał(a):

ślicznie wam dziekuję, za wasze przepisy, wypróbuję je wszytkie po kolei!

--
Wysłano ze strony http://forum.dieta-optymalna.info/
 
 
twinnie

Dołączył: 04 Kwi 2005
Posty: 19
Skąd: Nowy Tomyśl
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 18:39   

A może od ostatniego postu ktoś znalazł bądź wymyślił jeszcze jakieś inne przepisy na serca wieprzowe?? Czekam :)
_________________
Kto umie patrzeć, zobaczy, że cały świat jest ogrodem!!!
 
 
emikyou 

Wiek: 33
Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 17
Wysłany: Pon Lut 13, 2012 20:41   

Najlepszy sposób to kotlety mielone. Moja mama jak mieli mięso to daje połowę normalnego mięsa (łopatka) i połowę podrobów (serce, wątroba, nerki). Ja bym nawet dodał jeszcze mielonej słoniny, ale czasem ciężko wytłumaczyć komuś, że smalec wcale nie zatyka serca.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved