Adaptacja produktow mlecznych w Europie trwala 7,5 tysiaca lat. To byl rekord genetycznej adaptacji, ktory zostal pobity przez mieszkancow Tybetu. Oni sie przystosowali genetycznie do trudnych warunkow atmosferycznych w ciagu 3 tysiecy lat.
Azjaci do tej pory nie toleruja produktow mlecznych z powodu zawatej w nich laktozy.
Cytat:
Ученые показали, что тибетцы, живущие на Тибетском плато на высоте более четырех тысяч метров над уровнем моря, выработали генетические адаптации к суровым условиям жизни при нехватке кислорода всего за три тысячи лет, что является рекордом скорости эволюции среди людей, сообщается в статье исследователей, опубликованной в журнале Science в пятницу. Предыдущий рекорд принадлежал европейцам, за 7,5 тысячи лет освоившим употребление коровьего и козьего молока, что до сих пор не удается азиатам, не способным переварить содержащуюся в нем лактозу.
P.S.
Moze Europejczycy nie tolerujacy laktozy powinni szukac swoich przodkow wsrod Azjatow?
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Myślę, że nietolerancja laktozy jest raczej powodowana zaprzestaniem spożywania mleka przez Azjatów po odstawieniu dziecka od piersi. Oni zazwyczaj uważają mleko za nieczystą wydzielinę, niegodną dorosłego człowieka. Zanika wówczas produkcja laktazy. Jednak w przypadku nietolerancji laktozy, można dorosłego ponownie przystosować do trawienia tego cukru. Natomiast w przypadku nietolerancji białka krowiego nic się nie da z tym zrobić.
Dlatego w przypadku niedoboru laktazy nie upatrywałbym mechanizmów ewolucyjnych, a raczej naturalny syndrom odstawienia. Podobnie człowiek nie pijący długo wódki ma słabą głowę, w przeciwieństwie do profesjonalistów.
JW
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Sob Lip 10, 2010 20:05
Witold Jarmolowicz napisał/a:
Myślę, że nietolerancja laktozy jest raczej powodowana zaprzestaniem spożywania mleka przez Azjatów po odstawieniu dziecka od piersi. Oni zazwyczaj uważają mleko za nieczystą wydzielinę, niegodną dorosłego człowieka. Zanika wówczas produkcja laktazy. Jednak w przypadku nietolerancji laktozy, można dorosłego ponownie przystosować do trawienia tego cukru. Natomiast w przypadku nietolerancji białka krowiego nic się nie da z tym zrobić.
Dlatego w przypadku niedoboru laktazy nie upatrywałbym mechanizmów ewolucyjnych, a raczej naturalny syndrom odstawienia. Podobnie człowiek nie pijący długo wódki ma słabą głowę, w przeciwieństwie do profesjonalistów.
JW
Zasada "use it or loose it" moze miec tu zastosowanie, ale z drugiej strony po co meczyc organizm, jak on moze dobrze funkcjonowac bez mlecznych.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.