Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Molka
Wto Gru 25, 2012 09:56
Dwa kilogramy bakterii w człowieku
Autor Wiadomość
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3552
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 09:47   Dwa kilogramy bakterii w człowieku

http://www.wprost.pl/ar/1...akteria/?I=1293

Cytat:
Człowiek bakteria

Numer: 40/2007 (1293)

W każdym z nas żyje 90 bilionów drobnoustrojów zawierających sto razy więcej genów niż ludzki genom

Bakterie stanowią dwa kilogramy masy dorosłego człowieka. Ich zróżnicowanie jest znacznie większe, niż podejrzewali mikrobiolodzy. – Nawet te, które żyją po sąsiedzku, mogą się zasadniczo od siebie różnić – mówi prof. David Relman z Uniwersytetu Stanforda. Uczony odkrył, że różne bakterie żyją na przedniej i tylnej ścianie zębów oraz między zębami a dziąsłami. W każdym z nas żyje 90 bilionów drobnoustrojów zawierających sto razy więcej genów niż ludzki genom.

Każdy człowiek ma nieco inny zestaw bakterii, zależny od wieku, strefy klimatycznej, w której mieszka, ogólnych warunków życia. – Inne drobnoustroje ma nawet niemowlę karmione piersią, a inny karmione sztucznym mlekiem – mówi dr Marta Wróblewska z Katedry i Zakładu Mikrobiologii AM w Warszawie.

Mikrobiologia otyłości

Drobnoustroje przewodu pokarmowego pełnią kluczową funkcję w procesie trawienia i chronią nas przed patogenami. – Mają wpływ na rozwój zapalenia okrężnicy, raka jelita grubego, otyłości, a nawet chorób neurologicznych i psychicznych – mówi prof. Jeremy Nicholson z Imperial College London. Z jego badań wynika, że bakterie mają wpływ na sposób, w jaki trawimy tłuszcze. Kwasy żółciowe są wytwarzane przez wątrobę po to, by rozpuszczały tłuszcze w górnym odcinku jelit. Nicholson zauważył, że bakterie jelitowe zmieniają efektywność tego procesu, ponieważ metabolizują kwasy żółciowe. Im mikroby lepiej trawią włókna błonnika, tym więcej wchłaniają kalorii. – Ponieważ u poszczególnych osób zestaw mikroorganizmów jest inny, w odmienny sposób trawią one pokarmy i mogą mieć skłonności do nadwagi, cukrzycy czy innych chorób – mówi prof. Nicholson.
Prof. Jeffrey Gordon z Washington University School of Medicine w St. Louis wykazał, że w jelitach żyją dwie duże grupy bakterii: Firmicutes i Bacteroidetes. Otyli mają więcej bakterii Firmicutes niż Bacteroidetes, szczupłe – odwrotnie. Otyłość może być związana ze zwiększonym wchłanianiem substancji odżywczych, za co odpowiadają mikroby. Kiedy badana grupa osób z nadwagą przeszła na dietę niskokaloryczną, ich flora bakteryjna zaczęła przypominać tę występującą w jelitach osób szczupłych.
Zmiany w trawieniu powoduje też wszczepienie odpowiednich bakterii. Przykładem jest występujący w jelicie grubym Methanobrevibacter smithii, rozkładający cukry złożone. Gdy wszczepiono myszom M. smithii pochodzące od otyłych gryzoni, myszy zaczęły gwałtownie tyć. Gdy wszczepiono myszom M. smithii pobrane od zwierząt o normalnej masie ciała, gryzonie nie przybrały na wadze.

Na skórze człowieka żyje bilion bakterii. Prof. Martin J. Blaser z New York University School of Medicine, który zbadał fragmenty skóry przedramienia kilku kobiet i mężczyzn, odkrył 182 gatunki mikrobów. Kiedy badanie tych samych fragmentów skóry tych samych ochotników powtórzył po kilku miesiącach, zidentyfikował 65 gatunków, których wcześniej nie było. – Na każdym z nas żyje średnio 50 gatunków bakterii, ale tylko cztery znaleźliśmy na wszystkich sześciu badanych ochotnikach. Te gatunki to niejako baza flory bakteryjnej, połowa całego DNA mikroorganizmów. Reszta mikrobów jest wyjątkowa dla każdego człowieka i zmienia się dość często – mówi Blaser. Nawet noworodki urodzone w naturalny sposób oraz te, które przyszły na świat dzięki cesarskiemu cięciu, mają tuż po urodzeniu inne bakterie na skórze.

Większość bakterii skórnych żyje w symbiozie z człowiekiem, ale część z nich przyczynia się do rozwoju chorób, takich jak egzema, trądzik czy łuszczyca. – Jest wiele schorzeń skóry o nieznanych przyczynach. Jeśli okaże się, że mikroby mają z tym coś wspólnego, dokładniejsze badania pomogą nam lepiej diagnozować i leczyć pacjentów – mówi Blaser. Na razie zbadany został tylko niewielki fragment skóry przedramienia. Potrzebne są badania wszystkich rejonów skóry, różniących się wilgotnością i strukturą.

Między zębami

W jednym mililitrze śliny żyje 10 miliardów bakterii. Większość z nich nam nie szkodzi, ale niektóre są przyczyną paradontozy, próchnicy czy kamienia nazębnego. Płytka nazębna jest w części zbudowana z drobnoustrojów, które tworzą warstwę grubości 300-500 bakterii. Główne gatunki bakterii to Streptococcus mutans i Streptococcus sanguis. Ich ilość zależy od naszej diety. Zbyt duże ilości sacharozy powodują rozkwit bakterii beztlenowych, które zagnieżdżają się w przestrzeniach między zębami a dziąsłami. Sprzyja to produkcji kwasów mlekowych, które niszczą powierzchnię zębów.

Coraz bliżej odkrycia sposobu na zapobieganie próchnicy jest prof. Jeffrey Hillman z University of Florida. Badacz dokonał genetycznej modyfikacji bakterii S. mutans, które zamiast produkować kwas mlekowy, wydzielają antybiotyk zabijający pałeczki szkodliwej bakterii. Kuracja ma być pięciominutowym zabiegiem, który zapewni ochronę przed próchnicą na całe życie.

Nie wiadomo, co jest powodem bakteryjnego zakażenia pochwy u kobiet. Prof. David Fredricks z Fred Hutchison Cancer Research Center w Seattle przebadał kilkadziesiąt kobiet, pobierając od nich wymaz z pochwy. Zidentyfikował 35 gatunków bakterii związanych z zapaleniem pochwy. Ponad połowa z tych mikrobów wcześniej nie była znana. Wyniki badań potwierdziły przypuszczenie prof. Fredricksa, że zapalenie pochwy to choroba społeczności mikrobów. – Te bakterie zawsze spotyka się razem, muszą więc wzajemnie od siebie zależeć i oddziaływać na siebie – mówi Fredricks, który bada, jak środowisko bakterii reaguje na antybiotyki.

Naukowcy szukają probiotyków, bakterii stosowanych w leczeniu albo zapobieganiu rozwojowi chorób, które mogłyby zastąpić standardowe leczenie. Pierwszy probiotyk Lactobacillus rhamnosus został odkryty w 1993 r. Teraz duże nadzieje wiąże się z wykryciem probiotyków, które mają leczyć osoby dotknięte chorobą Leśniowskiego – Crohna i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Prof. Nicholson zapowiada, że w przyszłości będą stosowane terapie łączące działanie probiotyków, antybiotyków i prebiotyków, specyficznych tylko dla jelita grubego.


Autor: Aleksandra Postoła
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
 
     
devnull 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 42
Dołączył: 14 Sie 2010
Posty: 36
Wysłany: Sob Paź 23, 2010 23:13   

Może już było na forum, ale w temacie:

http://www.ted.com/talks/...ommunicate.html
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved