Wysłany: Pon Sty 03, 2011 02:04 Nowotwór a zmiany żywieniowe na przełomie XIX i XX w.
Według Światowej Organizacji Zdrowia choroby nowotworowe stanowią obecnie główną przyczynę śmierci na świecie. Jednak źródła naukowo-medyczne z przełomu XIX i XX w. pokazują, że nowotwory były w tym czasie rzadkością i prawie wcale nie występowały w tzw. prymitywnych populacjach izolowanych. Upowszechniły się wraz ze wzrostem spożycia wysoko przetworzonych pokarmów węglowodanowych kosztem tradycyjnych pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Razem z rosnącą intensywnością kontaktów prymitywnych populacji z przybyszami z Europy, ich tradycyjny model żywienia ulegał fundamentalnym zmianom: pokarmy tradycyjne, często bogate w tłuszcz i cholesterol, zastępowane były stopniowo przez żywność węglowodanową. Zmiany te niemal zawsze powodowały wystąpienie niespotykanych wcześniej różnych „chorób cywilizacyjnych,” w tym raka.
Bruford Pomógł: 32 razy Dołączył: 28 Sty 2005 Posty: 1739 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Sty 03, 2011 09:44
Do tego rodzaju konkluzji ,jak w ww artykule , trzeba podchodzić bardzo ostrożnie.Przede wszystkim ze uwagi na poniższe :
1.Ubóstwo diagnostyczne.Mało kto zdaje sobie sprawę jak skromne możliwości diagnostyczne miała medycyna przełomu wieków.Należałoby zapytać czy cytowane doniesienia były poparte choćby szczególowymi badaniami sekcyjnymi - na misjach? Mało prawdopodobne.
2.Life-span w takich populacjach a priori jest ograniczany innymi czynnikami.Zapewne jednak większość ww populacji nie osiągała średniego lif-spanu typowego dla punktum maximum chorób nowotoworowych
3.Jakość statystyki.Generalnie pierwociny statystyki medycznej sięgają opisywanego okresu jednak jej wartość jest niska.Za uporządkowanie tego stanu rzeczy wzięto się zasadniczo w latach 30-tych i to najlepiej w III Rzeszy.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Sty 03, 2011 09:56
Te dwa pierwsze punkty Bruforda też mi od razu przyszły do głowy przy tej okazji.
To prawda.
Ale...
O ile bezwzględnie nie wiemy jak tam do końca było, pewno były i choroby
Lecz względnie już bardziej - tzn. jak "posypało" się ich zdrowie po zmianie żywienia i stylu życia na cywilizacyjne. O tym IMO można już więcej powiedzieć.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pełna zgoda. Można powiedzieć, że duża ostrożność wskazana jest co do konkluzji niemal wszystkich badań i ustaleń naukowych, bez względu na to czy pochodzą z początku XX w. czy z początku XXI w. Nie wiadomo nawet w sotosunku do których należy zachować więcej ostrozności, biorąc pod uwagę to, że dzisiaj różne pokusy mijania są z prawdą są dużo większe. pzdr
Bruford Pomógł: 32 razy Dołączył: 28 Sty 2005 Posty: 1739 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Sty 03, 2011 13:24
phantommm napisał/a:
Nie wiadomo nawet w sotosunku do których należy zachować więcej ostrozności, biorąc pod uwagę to, że dzisiaj różne pokusy mijania są z prawdą są dużo większe. pzdr
Tzn generalnie niby racja ale tak to bym nie napisał.Tzn dziś są inne wymogi i osobie umiejącej czytać opracowania z danej dziedziny jest relatywnie łatwo wychwycić humbug.Natomiast w odniesieniu do przełomu wieków czy nawet wieku XIX to metodologia naukowa ogólnie bywała wadliwa.Zresztą nie tylko w odniesieniu do medycyny jako takiej.Weźmy taki "Matriarchat" Bachofena , niby praca fundamentalna w temacie , dziś nie wytrzymałaby krytyki.To samo np w dziedzinach społecznych.Taka eugenika była traktowana jako nauka choć za grosz nie było tam realnej wiedzy.
Ostatnio zmieniony przez Bruford Pon Sty 03, 2011 13:26, w całości zmieniany 1 raz
No pewnie, w Eugenice nie było żadnej wiedzy, tak jak i w Alchemii. Ależ to mądre, typowe dla stałych bywalców tego forum.
No to ja mówię że w eugenice było bardzo dużo wiedzy i jest ona do dzisiaj obowiązująca, jeżeli tak można w ogóle mówić o prawdziwej nauce. Bo to tautologia jest, czy cuś takiego. Tak mi powiedzieli w szkole. Hahaha.
_________________
Ostatnio zmieniony przez rakash Pon Sty 03, 2011 15:04, w całości zmieniany 1 raz
Low-Carbohydrate, High-Protein Diets May Reduce Both Tumor Growth Rates and Cancer Risk
ScienceDaily (June 15, 2011) — Eating a low-carbohydrate, high-protein diet may reduce the risk of cancer and slow the growth of tumors already present, according to a study published in Cancer Research, a journal of the American Association for Cancer Research.
The study was conducted in mice, but the scientists involved agree that the strong biological findings are definitive enough that an effect in humans can be considered.
"This shows that something as simple as a change in diet can have an impact on cancer risk," said lead researcher Gerald Krystal, Ph.D., a distinguished scientist at the British Columbia Cancer Research Centre.
Cancer Research editor-in-chief George Prendergast, Ph.D., CEO of the Lankenau Institute for Medical Research, agreed. "Many cancer patients are interested in making changes in areas that they can control, and this study definitely lends credence to the idea that a change in diet can be beneficial," said Prendergast, who was not involved with the study.
Krystal and his colleagues implanted various strains of mice with human tumor cells or with mouse tumor cells and assigned them to one of two diets. The first diet, a typical Western diet, contained about 55 percent carbohydrate, 23 percent protein and 22 percent fat. The second, which is somewhat like a South Beach diet but higher in protein, contained 15 percent carbohydrate, 58 percent protein and 26 percent fat. They found that the tumor cells grew consistently slower on the second diet.
As well, mice genetically predisposed to breast cancer were put on these two diets and almost half of them on the Western diet developed breast cancer within their first year of life while none on the low-carbohydrate, high-protein diet did. Interestingly, only one on the Western diet reached a normal life span (approximately 2 years), with 70 percent of them dying from cancer while only 30 percent of those on the low-carbohydrate diet developed cancer and more than half these mice reached or exceeded their normal life span.
Krystal and colleagues also tested the effect of an mTOR inhibitor, which inhibits cell growth, and a COX-2 inhibitor, which reduces inflammation, on tumor development, and found these agents had an additive effect in the mice fed the low-carbohydrate, high-protein diet.
When asked to speculate on the biological mechanism, Krystal said that tumor cells, unlike normal cells, need significantly more glucose to grow and thrive. Restricting carbohydrate intake can significantly limit blood glucose and insulin, a hormone that has been shown in many independent studies to promote tumor growth in both humans and mice.
Furthermore, a low-carbohydrate, high-protein diet has the potential to both boost the ability of the immune system to kill cancer cells and prevent obesity, which leads to chronic inflammation and cancer.
Ostatnio zmieniony przez Waldek B Czw Cze 16, 2011 20:51, w całości zmieniany 1 raz
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 21:05
Ci naukowcy byli politycznie poprawni i nie przeprowadzili jednoczesnie badan
Low carb - Low Protein - High Fat diet.
Pewnie byli sponsorowani przez przemysl miesny.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Wysłany: Pon Wrz 26, 2011 14:37 Re: Nowotwór a zmiany żywieniowe na przełomie XIX i XX w.
phantommm napisał/a:
Według Światowej Organizacji Zdrowia choroby nowotworowe stanowią obecnie główną przyczynę śmierci na świecie. Jednak źródła naukowo-medyczne z przełomu XIX i XX w. pokazują, że nowotwory były w tym czasie rzadkością i prawie wcale nie występowały w tzw. prymitywnych populacjach izolowanych.
pzdr
Właśnie dorwałem źródła które mówią że owszem w tamtym czasie następował już znaczący wzrost zachorowań na nowotwóry i inne choroby cywilizacyjne. Natomiast w prymitywnych populacjach prawie wcale nie występują do dziś. Łączenie tych dwóch spraw jest bezpodstawne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.