Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Molka
Wto Gru 25, 2012 09:18
Prawda o diecie dr.Kwaśniewskiego w oczach profesora.
Autor Wiadomość
jerzyk 

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 477
Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 13:33   Prawda o diecie dr.Kwaśniewskiego w oczach profesora.

Poczytajcie co ma do powiedzenia prof.Grażyna Cichosz o diecie dr.Kwaśniewskiego:

W Polsce od ponad 40 lat dominującym poglądom dietetycznym przeciwstawia się Jan Kwaśniewski. Jak ocenia Pani jego poglądy i działalność?

W opinii dietetyków i lekarzy tzw. dieta optymalna dr Jana Kwaśniewskiego nie zapewnia odpowiedniej ilości związków mineralnych i witamin. Oczywiście nie jest to prawdą, bowiem w wysokobiałkowych produktach spożywczych oprócz białka i tłuszczu obecne są wszystkie witaminy i minerały, w dodatku w formie biodostępnej. W mięsie (świeżym, nieprzetworzonym) a także w twarogach , serach dojrzewających, jajach obecne są wszystkie witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz bezcenne dla zdrowia, biologicznie aktywne witaminy rozpuszczalne w tłuszczu (A, D, E, K).

Dieta Kwaśniewskiego zapewnia wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej zaletą jest to, że ogranicza apetyt, jest bardzo sycąca dzięki tłuszczom. Tłuszcz po strawieniu w jelicie cienkim, przetwarzany jest w wątrobie na tzw. ciała ketonowe, których poziom we krwi odczytywany jest przez mózg jako jeden z kilku sygnałów sytości. Właśnie dlatego, stosując tę dietę, je się bardzo mało. W USA w jednej z klinik neurologicznych dzieci ze schizofrenią, padaczką, depresją leczy się dietą wysokotłuszczową tzw. ketogenną/ketogeniczną.

Prawdą jest, że dieta Kwaśniewskiego na dłuższą metę obciąża wątrobę, ale też prawdą jest, że doskonale reguluje metabolizm. Proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych, jedno- i wielonienasyconych w tkance tłuszczowej człowieka i w smalcu wieprzowym są niemal identyczne a skład aminokwasowy mięsa wieprzowego i białka z mięśni człowieka też jest taki sam. Nie bez powodu prof. Religa sztuczną zastawkę otrzymywał z tkanek świnki.

Trzeba pamiętać, że zarówno białka, jak i tłuszcze ograniczają apetyt. I właśnie dlatego zaleca się ograniczanie spożycia białka (bo syci) i tłuszczu ( jest jeszcze bardziej sycący). Przecież przemysł spożywczy ma interes w tym, żebyśmy jedli jak najwięcej. Dieta wysokowęglowodanowa to biznes dla branży spożywczej, a przy okazji farmaceutycznej. Stosując w diecie tzw. żywność masowego rażenia nie obejdziemy się bez suplementów. Skutki diety wysokowęglowodanowej to nie tylko otyłość i cukrzyca typu 2. To także zagrożenie dla funkcjonowania centralnego układu nerwowego (rosnąca zachorowalność na schorzenia neurologiczne i neurodegeneracyjne.
Reszta art. na stronie;
http://nowadebata.pl/2011...rolu/#more-1704
_________________
Jeśli potrzebujesz przyjaciela , kup sobie psa/G.Gekko
 
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 15
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2839
Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 19:08   

A co an to Polska światła nauka :)

BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIII, 2010, 3, str. 276 – 280

Izabela Bolesławska, Juliusz Przysławski,Adam Szczepanik , Marek Chuchracki , Jaśmina Żwirska

PROFIL LIPIDOWY ORAZ PARAMETRY STRESU OKSYDACYJNEGO W GRUPIE KOBIET I MĘŻCZYZN
STOSUJĄCYCH „OPTYMALNY” MODEL ŻYWIENIA*)


Cytat:
WNIOSKI
1. Osoby stosujące „optymalny” sposób żywienia miały podwyższony poziom cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu we frakcji LDL.
2. Stężenie cholesterolu we frakcji HDL było zgodne z wartościami pożądanymi lub wyższe, natomiast poziom triacylogliceroli odpowiadał średnim zalecanym normy.
3. Stężenie dysmutazy ponadtlenkowej oraz katalazy było niższe aniżeli stwierdzone dla grupy kontrolnej. W przypadku katalazy nie wykazano statystycznie istotnej różnicy z grupą kontrolną.

http://www.ptfarm.pl/pub/....%20276-280.pdf
-----------------------------------------------------
BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 3, str. 880 – 884
Bogna Grygiel-Górniak, Juliusz Przysławski, Iwona Krela-Kaźmierczak, Krzysztof Linke, Adam Szczepanik

ENZYMY ANTYOKSYDACYJNE A SPOSÓB ŻYWIENIA –ANALIZA WYNIKÓW BADAŃ WŁASNYCH


Cytat:
SD
Białko (%en) 16,4 5,58

Tłuszcz (%en) 34,8 10,7

Węglowodany (%en) 50,6 12,1

Badana grupa otyłych kobiet po menopauzie charakteryzowała się nieprawidło-
wym sposobem żywienia oraz zaburzoną równowagą oksydacyjno-redukcyjną.

-----------------------------------------------------
BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 3, str. 615 – 619

Izabela Bolesławska, Juliusz Przysławski, Marian Grzymisławski

POZIOM SPOŻYCIA SKŁADNIKÓW PODSTAWOWYCH W GRUPIE KOBIET STOSUJĄCYCH TRADYCYJNY I OPTYMALNY MODEL ŻYWIENIA*

Cytat:
WNIOSKI

1. Poziom spożycia analizowanych składników odżywczych różnił się statystycz-nie istotnie w zależności od rodzaju stosowanej diety.
2. Różnice statystycznie istotne nie dotyczyły jedynie udziału energii pochodzącej z białka oraz poziomu spożycia białka zwierzęcego.

http://www.ptfarm.pl/pub/...200615-0619.pdf

-------------------------------------------------------
ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2009, 4 (65), 303 – 311

IZABELA BOLESŁAWSKA,1 JULIUSZ PRZYSŁAWSKI, MAŁGORZATA SCHLEGEL-ZAWADZKA, MARIAN GRZYMISŁAWSKI

ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW MINERALNYCH W CAŁODZIENNYCH RACJACH POKARMOWYCH KOBIET I MĘŻCZYZN STOSUJĄCYCH DIETĘ TRADYCYJNĄ I „OPTYMALNĄ” – ANALIZA PORÓWNAWCZA


Cytat:
Wnioski

1.Poziom spożycia wapnia, magnezu, cynku i miedzi był zbyt niski bez względu na płeć oraz rodzaj stosowanego modelu żywienia.

2.Zawartość fosforu we wszystkich przypadkach była zbyt wysoka.

3.Podaż żelaza w CRP mężczyzn była na poziomie pozwalającym na realizację zalecanych norm, natomiast w CRP kobiet na poziomie zbyt niskim w stosunku do zaleceń.

4.Podaż wszystkich analizowanych składników mineralnych różniła się statystycznie istotnie w zależności od stosowanego modelu żywienia w grupie badanych mężczyzn. CRP kobiet nie różniły się statystycznie istotnie pod względem zawartości fosforu i cynku, natomiast podaż pozostałych składników mineralnych różniła się istotnie w zależności od rodzaju stosowanej diety.

5.Zarówno w tradycyjnym jak i „optymalnym” modelu żywienia stwierdzono szereg nieprawidłowości dotyczących podaży analizowanych składników mineralnych.

http://www.pttz.org/zyw/w...Boleslawska.pdf

Probl Hig Epidemiol Profil 92(1): 63-66 Bolesławska I i wsp. 2011, lipidowy, stężenia
Profil lipidowy, stężenia aldehydu dimalonowego oraz białka ostrej fazy w grupie osób stosujących „optymalny” model żywienia.

Izabela Bolesławska 1/, Juliusz Przysławski 1/, Marek Chuchracki 2/, Adam Szczepanik

Wyniki.
Cytat:
Stężenie aldehydu dimalonowego w badanej grupie kobiet kształtowało się na poziomie niższym niż w grupie kontrolnej i wynosiło 1,43±0,68 µmol/l vs. 1,79±1,18 µmol/l. W badanej grupie mężczyzn wartości tego parametru również były niższe niż w grupie kontrolnej (1,80±1,23 µmol/l vs. 2,60±2,25 µmol/l). W badanej grupie kobiet średnie wartości CRP kształtowały się na poziomie 1,82±1,36 mg/l, mężczyzn 2,24±1,79 mg/l zawierały się zatem w przedziale nie wskazującym na wysokie ryzyko rozwoju wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

www.phie.pl/pdf/phe-2011/phe-2011-1-063.pdf
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 35 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 5216
Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 23:30   Re: Prawda o diecie dr.Kwaśniewskiego w oczach profesora.

jerzyk napisał/a:
prof.Grażyna Cichosz: W opinii dietetyków i lekarzy tzw. dieta optymalna dr Jana Kwaśniewskiego nie zapewnia odpowiedniej ilości związków mineralnych i witamin. Oczywiście nie jest to prawdą, bowiem w wysokobiałkowych produktach spożywczych oprócz białka i tłuszczu obecne są wszystkie witaminy i minerały, w dodatku w formie biodostępnej.
W wysokobiałkowych produktach rzeczywiście jest dużo soli mineralnych i witamin z grupy B. Tylko, jeżeli już profesorka wypowiada się, to powinna wiedzieć, że dieta optymalna jest dietą NISKOBIAŁKOWĄ, w której, pomimo spożywania produktów wysokobiałkowych takich, jak mięso, nabiał, jest ich zbyt mało, żeby zaspokoić zapotrzebowanie nie tylko na witaminy B, ale również na samo białko.
JW
 
     
Waldek B 
Moderator


Pomógł: 51 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 3565
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 04:23   Re: Prawda o diecie dr.Kwaśniewskiego w oczach profesora.

jerzyk napisał/a:
W mięsie (świeżym, nieprzetworzonym) a także w twarogach , serach dojrzewających, jajach obecne są wszystkie witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz bezcenne dla zdrowia, biologicznie aktywne witaminy rozpuszczalne w tłuszczu (A, D, E, K).


Czy niektóre witaminy rozpuszczalne w wodzie nie niszczą się podczas gotowania? Takiego nieprzetworzonego surowego mięsa, czy surowych żółtek, podrobów z wszystkimi witaminami na diecie Kwaśniwskiego nikt nie je.
_________________
http://waldekborowski.deviantart.com/
Ostatnio zmieniony przez Waldek B Pon Kwi 25, 2011 04:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 30
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 16042
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 04:28   Re: Prawda o diecie dr.Kwaśniewskiego w oczach profesora.

Waldek B napisał/a:
Czy niektóre witaminy rozpuszczalne w wodzie nie niszczą się podczas gotowania?

Oczywiście, że się niszczą - np. kwas foliowy 2/3, a wit. C w 100%.
Dlatego też u tradycyjnym plemion surowe żółtka i wątroba były stałym punktem menu.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
jerzyk 

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 477
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 07:57   

Ja podejrzewam, że Pani Profesor nie zna zasad diety dr.Kwaśniewskiego bo mówi o DO jako diecie wysokobiałkowej. A w innym miejscu stwierdza:
.."Co gorsza, rzekomo w trosce o konsumenta w zaleceniach dietetycznych zmniejszono ostatnio rekomendacje co do potrzebnej ilości białka w diecie z 1,0-1,5g/kg masy ciała do zaledwie 0,8g/kg masy ciała. No cóż, przygłupkiem zawsze łatwiej manipulować...",
nie wiedząc o tym,że dieta dr.Kwaśniewskiego proponuje jeszcze niższe ilości białka niż te proponowane przez zalecenia oficjalnej dietetyki.
_________________
Jeśli potrzebujesz przyjaciela , kup sobie psa/G.Gekko
 
 
     
brajan30

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 1116
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 08:23   

Każda DIETA stosowana przez całe życie prędzej czy później jest szkodliwa, przykłady są nawet na tym forum. DIETA jest na czas choroby, leczenia konkretnego schorzenia. Po co zdrowemu człowiekowi jakakolwiek DIETA? To jest doskonałe dla osób nie potrafiących myśleć. Przykład?
Jak się powie ludziom żeby odżywiali się zdrowo, stosowali zasady zdrowego żywienia, wsłuchali sie w swój organizm, to oczywiście mają to gdzieś, ale jak się powie żeby stosowali jaką DIETĘ cud czy inną to będą to robili, bo sami nie potrafią myśleć.
Przypomina mi się historyjka z czterech pancernych i psa odcinek "wysoka fala" kiedy Gustlik powiedział do Niemca "cały problem w tym że jak Ci każą spalić pół Polski to to zrobisz nie pytając dlaczego"
 
     
ali
[Usunięty]

Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 08:50   

brajan30 napisał/a:

Jak się powie ludziom żeby odżywiali się zdrowo, stosowali zasady zdrowego żywienia, wsłuchali sie w swój organizm, to oczywiście mają to gdzieś, ale jak się powie żeby stosowali jaką DIETĘ cud czy inną to będą to robili, bo sami nie potrafią myśleć



otóż to
wpierw powstało Żywienie Optymalne " nie dla idiotów" ,
później nazwane DO
i tak już zostało
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 73
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 2840
Skąd: Australia
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 09:03   

brajan30 napisał/a:

Jak się powie ludziom żeby odżywiali się zdrowo, stosowali zasady zdrowego żywienia, wsłuchali sie w swój organizm, to oczywiście mają to gdzieś, ale jak się powie żeby stosowali jaką DIETĘ cud czy inną to będą to robili, bo sami nie potrafią myśleć.

Czy to to sa zasady zdrowego zywienia zalecane przez:
-Istytut Zywnosci
-Atkinsa, Lutza, Kwasniewskiego, Pana W. Jarmulowicza, Dukana, Hannibala, Rawo+, Sloneckiego, PiotraX czy innych osobistosci
-przedstawicieli wszelkiego rodzaju trawojadow.
Mozesz byc bardziej dokladnym a nie operowac ogolnikami?
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
jerzyk 

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 477
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 09:15   

brajan30 napisał/a:
Jak się powie ludziom żeby odżywiali się zdrowo, stosowali zasady zdrowego żywienia


Brajan30,pytanie do Ciebie.
Na czym polega zdrowe odżywianie i stosowanie zasad zdrowego żywienia?
_________________
Jeśli potrzebujesz przyjaciela , kup sobie psa/G.Gekko
Ostatnio zmieniony przez jerzyk Pon Kwi 25, 2011 09:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
Feniks

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 534
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 09:48   

Ja myślę, że Brajan dość jasno określił zdrowe odżywianie jako wsłuchiwanie się w swój organizm.
Myślę podobnie jak on. Kluczem powinno być jedzenie naturalnych produktów, a proporcje wskaże nam sam organizm.
 
     
stdt 

Pomógł: 5 razy
Wiek: 23
Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 540
Skąd: Obecnie Tychy.
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 10:00   

A ja myślę, że chodzi o odżywianie wg Józka Mistrza :viva:
_________________
-Pane moderatore, prose ne ubija tematu.

-To se ne da!
 
     
jerzyk 

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 477
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 10:10   

Damian napisał/a:
Ja myślę, że Brajan dość jasno określił zdrowe odżywianie jako wsłuchiwanie się w swój organizm.

Ja tez kiedyś wsłuchiwałem się w swój organizm i jako skutek tego wsłuchiwania się przytyłem 20 kg.
_________________
Jeśli potrzebujesz przyjaciela , kup sobie psa/G.Gekko
 
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 15
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2839
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 10:12   

Witold Jarmolowicz napisał/a:
że dieta optymalna jest dietą NISKOBIAŁKOWĄ, w której, pomimo spożywania produktów wysokobiałkowych takich, jak mięso, nabiał, jest ich zbyt mało, żeby zaspokoić zapotrzebowanie nie tylko na witaminy B, ale również na samo białko.

Czy jakość białka/produktów zawierających białko nie zależy od ilości am. egzogennych (walina, leucyna, izoleucyna), od am. siarkowych ect??
Może pochwali się Pan ilością i liczbą am. w swojej diecie (białko 1-1,5g/kg). Sam podam dla równowagi w przyrodzie swoje menu (białko 0,8g-1,2g/kg)
Co by Pan słów na wiatr nie rzucał OK??Taka mała rywalizacja może być?
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 35 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 5216
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 10:51   

brajan30 napisał/a:
Każda DIETA stosowana przez całe życie prędzej czy później jest szkodliwa, przykłady są nawet na tym forum. DIETA jest na czas choroby, leczenia konkretnego schorzenia. Po co zdrowemu człowiekowi jakakolwiek DIETA? To jest doskonałe dla osób nie potrafiących myśleć. Przykład?
Dieta, to jest sposób żywienia. Jest dieta Eskimosów, Aborygenów, Masajów itd. Pan tkwi w ubiegłowiecznym aparacie pojęciowym, gdzie pod słowem dieta rozumiano sucharki z herbatą i kaszkę mannę. Pojęcie: sposób żywienia jest opisowym rozdymaniem krótkiego i poręcznego słowa dieta. Nie wiem, po co te filipiki.
Natomiast ma Pan rację, że każdy sposób żywienia, czyli dieta, po latach staje się bardziej szkodliwy niż na początku, ponieważ życie w ogóle jest związane z produkowaniem toksyn. Produkowane toksyny są różne na różnych dietach (jeszcze raz powtórzę: sposób żywienia, który Pan proponuje, TO TEŻ JEST DIETA).
Wszystkie niezbędne składniki naszego metabolizmu są jednocześnie toksyczne. Toksyczne są: tlen, żelazo, potas, sól kuchenna, woda, aminokwasy egzogenne, błonnik, dwutlenek węgla, nawet obojętny gaz azot może prowadzić do śmierci w chorobie kesonowej.
Więc prawie każda zmiana diety (w Pańskim rozumieniu: sposobu żywienia) prowadzi do początkowej poprawy zdrowia. To jest pułapka, w którą wpadają neofici jakiejś diety, zauroczeni szybką poprawą samopoczucia. Potem jest, jak zawsze.
JW
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2014 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved