Pomogła: 13 razy Wiek: 46 Dołączyła: 20 Mar 2007 Posty: 1774
Wysłany: Czw Maj 05, 2011 21:00 Rodzaje substancji słodzących a wielu jeszcze nie znam :)
Wiem, cukier szkodzi. Ale wiedza już mniej.
Właśnie zjadłam ciastka ze sklepu ekologicznego i jak t bywa, skład poczytałam po spożyciu, wciąż zapominam jacy są producenci
Skład taki do końca ekologiczny to nie jest ale przy okazji czytając w internecie opis cukru inwertowanego dowiedziałam się ciekawych rzeczy
m.in.
"Cukier inwertowany – produkt hydrolizy cukru złożonego, sacharozy, na mieszaninę cukrów prostych, glukozy i fruktozy, w wyniku której następuje zmiana kierunku skręcenia płaszczyzny polaryzacji światła przez powstałą mieszaninę. Cukier inwertowany jest głównym składnikiem miodu. "
"Proces inwersji sacharozy zachodzi także pod wpływem enzymu inwertazy, wytwarzanego np. przez drożdże i pszczoły."
Czy możecie mi wytłumaczyć, czy Ja dobrze rozumiem, że ten proces inwersji robią pszczoły ale dlaczego zatem miód od pszczół, które dodatkowo mają do czynienia z cukrem a nie tylko z kwiatami i naturalną pożywką oznacza,że skład pokarmu pszczół ma znaczenie czyli inny skład chemiczny pyłku niż dokarmiania pokarmem z dodatkiem cukru?
Nie chodzi o inwertowanie, czyli hydrolizę, czyli rozkład sacharozy na fruktozę i glukozę.
To może mieć znaczenie tylko dla niewielkiego odsetka ludzi, którzy nie wytwarzają enzymu sacharazy, służącego do "inwertowania". Przeważająca większość ludzi ma ten enzym i trawi cukier buraczany bez problemu.
Chodzi o to, że pszczoły dokarmiane czystym cukrem wytwarzają miód, w którym jest mniej pozostałych mikro i makroelementów pochodzących z naturalnego pyłku, czyli najcenniejszych składników. Natomiast cukry w miodzie, niezależnie od pochodzenia i niezależnie, czy są inwertowane, czy nie, są tak samo małowartościowe, jak cukier w cukiernicy i bardzo do niego podobne.
JW
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.