Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Witold Jarmolowicz
Wto Sty 01, 2013 11:00
NNKT, jak to naprawdę jest?
Autor Wiadomość
arturtsk

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Gru 2008
Posty: 189
Wysłany: Pon Wrz 19, 2011 16:40   NNKT, jak to naprawdę jest?

W artykule Raya Peata jest tak:

Cytat:
Essential fatty acids (EFA) are, according to the textbooks, linoleic acid and linolenic acid, and they are supposed to have the status of "vitamins," which must be taken in the diet to make life possible. However, we are able to synthesize our own unsaturated fats when we don't eat the "EFA," so they are not "essential." The term thus appears to be a misnomer. [M. E. Hanke, "Biochemistry," Encycl. Brit. Book of the Year, 1948.]


W Harperze czytam że LA i ALA są egzogenne. W wiki jest tak:

Cytat:
Przedmiotem dyskusji jest, czy kwas α-linolenowy jest rzeczywiście kwasem niezbędnym (egzogennym) u człowieka[3].


to te tłuszcze są egzogenne czy potrafimy je syntezować?
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Pon Wrz 19, 2011 16:54   

Tomasz Kwasniewski twierdze ze O3 i O6 tak
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Pon Wrz 19, 2011 16:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
arturtsk

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Gru 2008
Posty: 189
Wysłany: Pon Wrz 19, 2011 16:55   

podaje szlaki, jak jest tworzony? jakaś bibliografie by to sprawdzić?
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Pon Wrz 19, 2011 17:38   

http://forum.dr-kwasniewski.pl/
index.php?
topic=3362.msg68149#
msg68149
w tym linku troche jest oraz tu
3 i 6 omega są syntetyzowane
przez niekompletną
betaoksydację i elongację
mitochondrialą za pomocą
oksygenazy tworzącej podwójne
wiązanie między 9 a 10 atomem
węgla w siateczce
endoplazmatycznej, co wymaga
rodnika tlenowego** i NADH2*
To tyle na dziś...
*litertura: dobre podręcznki
biochemii.
** rodnik tlenowy pochodzi z
utylizacji glukozy (czytaj lub
słuchaj - http://dr-
kwasniewski.pl/?id=2&news=831
) a nie tlenu przenoszonego
przez hemoglobinę!
 
     
heniu007 

Pomógł: 13 razy
Dołączył: 17 Cze 2010
Posty: 385
Wysłany: Pon Wrz 19, 2011 18:07   

Poprawiony link:

KLIK

Na forum Kwaśniewskiego moim zdaniem warto jedynie czytać posty Tomasza Kwaśniewskiego oraz posty Tomasza pod nickiem "toan". :D

Reszta to jakiś bełkot, robienie komunikatora z forum. Nie ma siły, nie przedrzesz się przez tysiące postów "renii".
 
     
arturtsk

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Gru 2008
Posty: 189
Wysłany: Pon Wrz 19, 2011 18:09   

Dzięki :) wieczorem sprawdzę to wszystko
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Pon Wrz 19, 2011 19:21   

heniu007 napisał/a:
Poprawiony link:

KLIK

Na forum Kwaśniewskiego moim zdaniem warto jedynie czytać posty Tomasza Kwaśniewskiego oraz posty Tomasza pod nickiem "toan". :D

zgadza się
heniu007 napisał/a:

Reszta to jakiś bełkot, robienie komunikatora z forum. Nie ma siły, nie przedrzesz się przez tysiące postów "renii".

tez sie zgadza
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Pon Paź 03, 2011 23:14   

arturtsk napisał/a:
Dzięki :) wieczorem sprawdzę to wszystko

Jak poszukiwania :) ?
 
     
arturtsk

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Gru 2008
Posty: 189
Wysłany: Wto Paź 04, 2011 15:32   

póki co w martwym punkcie, co innego ogarniam teraz;)
napisałem do L. Tafura z Ketogenic Nutrition czy ma jakieś info na ten temat ale ni ma:/
Dosyć trudny temat by znaleźć jakieś konkretne info
Wczoraj znalazłem takie coś z troche innego tematu:

In Silico Evidence for Gluconeogenesis from Fatty Acids in Humans
http://www.ploscompbiol.o...al.pcbi.1002116
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Wto Paź 04, 2011 15:55   

arturtsk napisał/a:


In Silico Evidence for Gluconeogenesis from Fatty Acids in Humans
http://www.ploscompbiol.o...al.pcbi.1002116

to są bardzo ciekawe zagadnienia... byc może dlatego iż dostęponosc weglowodanów jest tak powszechna, organizm nie potrzebuje uruchamiac szlaku który jest zbędny , byc może fakt ten jest dowodem na to, że preferencyjne przed glukozą są ciała ketonowe dlatego na dietach LC-wych organizm nie spieszy się z uruchomieniem szlaków produkujacych glukoze z tłuszczu... jeśli juz to w niewielkich ilościach..
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Wto Paź 04, 2011 15:57   

Cytat:
Wyjaśniam: każde zwierzę (w tym człowiek) ma geny do produkcji niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNTK) i korzysta z nich pod warunkiem wystarczającej ilości koenzymów pirymidynowych (vit. B6) i NNTK są "niezbędne" tylko "naukowcom".

http://forum.dr-kwasniews...g67561#msg67561

co miał na myśli nie wiem :)
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Wto Paź 04, 2011 16:05   

Molka napisał/a:
szlaków produkujacych glukoze z tłuszczu

Nie ma takich szlaków co najwyżej z glicerolu , a to już nie T ;) a wydajność jakaś 20-30%?
Poza tym glukoneogeneza podobno jest nieopłacalna energetycznie (termodynamicznie czy jakoś tak) dlatego zamiast zamieniać np białko w węglowodany powstają ciała ketonowe (przy niewsytarczającej ilości Ww w diecie)

oraz podobno w organizmie/komórkach spalających cukier (Człowiek ;) ) powstaje:
Cytat:
Obliczono, że w komórce bakterii Eschericha coli w ciągu sekundy dokonuje się synteza około 10 cząsteczek RNA, 1400 cząsteczek białek, 30 cząsteczek polisacharydów i 12000 cząsteczek lipidów

Odbywa się to wskutek tlenowej przemiany glukozy, która jest głównym źródłem energii dla E. coli.

http://docs8.chomikuj.pl/...biofizyka-4.doc

Skoro w piecu człowiek pali Ww musi być identycznie ...?!
czyli wiemy skąd biorą się NNKT?
Szukam szukam i nie wiem czy to to .... :)
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Wto Paź 04, 2011 16:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Wto Paź 04, 2011 16:06   

Mariusz_ napisał/a:
Cytat:
Wyjaśniam: każde zwierzę (w tym człowiek) ma geny do produkcji niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNTK) i korzysta z nich pod warunkiem wystarczającej ilości koenzymów pirymidynowych (vit. B6) i NNTK są "niezbędne" tylko "naukowcom".

http://forum.dr-kwasniews...g67561#msg67561

co miał na myśli nie wiem :)

o prosze, ADHD jest tak powszechne, a wystarczyło by, przygladnąc sie odżywianiu zamiast faszerowac te dzieci lekami stopującymi..
Mariusz_ napisał/a:

co miał na myśli nie wiem :)

:P
Ostatnio zmieniony przez Molka Wto Paź 04, 2011 16:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Wto Paź 04, 2011 16:21   

A w tym badaniu
http://ajpendo.physiology...92/6/E1724.full
ekspresja genów odpowiedzialnych za to co w wtym
Cytat:
http://www.ploscompbiol.o...al.pcbi.1002116


PEPCK są mocno hamowane

Na dobitkę mózg podobno żywi się T :P i nie musi glukoneogenzy stosować :P
http://www.uchospitals.ed...5-brainfat.html

http://www.army.mil/article/26985/
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Wto Paź 04, 2011 16:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Wto Paź 04, 2011 18:44   

Mariusz_ napisał/a:
Molka napisał/a:
szlaków produkujacych glukoze z tłuszczu

Nie ma takich szlaków co najwyżej z glicerolu , a to już nie T ;) a wydajność jakaś 20-30%?

Też mnie uczono że nie ma takich szlaków ale tu cos piszą http://www.ploscompbiol.o...al.pcbi.1002116 że niby tradycja w dziedzinie biochemii wyklucza, ale badając genom człowieka dochodzą do wniosku, że jest to możliwe z acetyloCoA który jest konwertowany do 4 moli glukozy i co2, ale potrzeby ograniczają te możliwości ponieważ brak takich potrzeb, tak jak pisałam wcześniej, po co organizm ma uruchamiac taką ścieżkę skoro glukozy pod dostatkiem jest u przeciętnego zjadacza chleba. :P
Poza tym straty energetyczne sa na tyle wysokie że taki proceder jest nieopłacalny dlatego też, diety niskoweglowodanowe są efektywne ponieważ organizm nie dąży za wszelka cene do wykorzystywania wegli jako zródla energii i idzie w inne bardziej opłacalne szlaki wykorzystujac tłuszcze i ich pochodne jako źródlo energii...
tak to zrozumialam.
Moreover, the energetic loss associated to the usage of gluconeogenesis from fatty acids can help explain the efficiency of carbohydrate reduced and ketogenic diets such as the Atkins diet.

nie wiem czy dobrze to rozumiem.
Ostatnio zmieniony przez Molka Wto Paź 04, 2011 19:01, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
heniu007 

Pomógł: 13 razy
Dołączył: 17 Cze 2010
Posty: 385
Wysłany: Wto Paź 04, 2011 19:13   

Ja nic nie rozumiem, bo równie dobrze mogą mi wcisnąć każdą inną ciemnotę. ;D

Brakuje mi w tym jakiejś ścisłości.
Chociażby 4 mole glukozy to 720g glukozy. Czyli naprawdę sporo.
A to z kolei w wieloetapowym spalaniu w komórkach, w przeliczeniu na kilokalorie, daję wartość 2958 kcal.
Rzadko jadam tyle kalorii.
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Wto Paź 04, 2011 19:29   

heniu007 napisał/a:
Ja nic nie rozumiem, bo równie dobrze mogą mi wcisnąć każdą inną ciemnotę. ;D

Brakuje mi w tym jakiejś ścisłości.
Chociażby 4 mole glukozy to 720g glukozy. Czyli naprawdę sporo.
A to z kolei w wieloetapowym spalaniu w komórkach, w przeliczeniu na kilokalorie, daję wartość 2958 kcal.
Rzadko jadam tyle kalorii.

tez tyle rozumiem co i Ty heniu :hihi:
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Wto Paź 04, 2011 21:06   

Tu jest z leka pokazane jak glukoza musi przejść przez 10 bramek "celnych" ;) i ile kasy to kosztuje :P . Nie wspominając o zawróceniu wodospadu-koszt energetyczny
http://www.ucopenaccess.o...ew.php?id=19979
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Wto Paź 04, 2011 21:14   

Molka napisał/a:
Moreover, the energetic loss associated to the usage of gluconeogenesis from fatty acids can help explain the efficiency of carbohydrate reduced and ketogenic diets such as the Atkins diet.

dr Kwaśniewski pisał w jaki sposób dieta Atkinsa odchudza, jaki jest wydatek energetyczny organizmu aby wydalić nadmiar ketonów. Jak dobrze pamietam
ketony 4kcal
wydalenie -9kcal
=-5kcal
mam www.dr-kwasniewski.pl/med.../news%20591.doc
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Wto Paź 04, 2011 21:17, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Wto Paź 04, 2011 21:57   

Ja np nie mogłabym stosowac diety Atkinsa bo nie dałabym rady zjadac tak duzo białka, skóra moja odrzuca jego nadmiar, stawy tez mnie wtedy bolą.
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Wto Paź 04, 2011 22:01   

Nie chodzi czy ktoś może i mu sluży , czy też nie. Chodzi,że szukają tam , gdzie nie trzeba. Najprostsze rozwiązania zazwyczaj są najlepsze... :) Można się domyślać dlaczego szukają tam gdzie raczej tego nie zjadą,ale skądś $ :D na życie muszą się brać :P
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Nie Paź 09, 2011 14:49   

Molka napisał/a:
Też mnie uczono że nie ma takich szlaków ale tu cos piszą http://www.ploscompbiol.o...al.pcbi.1002116 że niby tradycja w dziedzinie biochemii wyklucza, ale badając genom człowieka dochodzą do wniosku, że jest to możliwe z acetyloCoA który jest konwertowany do 4 moli glukozy i co2

a tu tego typu badanie
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18655006
udawadniające,że od tłuszczu się tyje. Jest tylko jedno ale (podstawowa wiedza na temat diety T wystarczy, aby to rozszyfrować?)

Dane:







oraz
Cytat:
When is a high fat diet not a high fat diet?


The principle that dietary fat might a relatively passive role in metabolism and that the disposition of fat is regulated by the hormonal state stimulated by carbohydrate is taught in elementary courses in biochemistry but remains an under-appreciated factor in many studies, possibly due to the emphasis on low-fat recommendations of nutritional agencies


The long range implication of Van de Auwera's study for AD remains to be seen but the general lesson is that in dietary recommendations or in testing animal models a diet should not be characterized as high fat without also specifying the level of carbohydrate.

http://www.nutritionandme.../content/2/1/27
więcej pytań do naukowców/badacz nie mam ......?!
Twierdzenia typu

Cytat:
This hypothesis is confirmed by recent results in which it was found that Cyp2e1 and phosphoenolpyruvate carboxykinase (Pck1), both enzymes within the described pathways, are significantly (p = 0.005) upregulated in the liver of hibernating black bears (FoldChange 5.990 and 13.17, respectively) [41]

jak mają się do
Cytat:
Furthermore, fatty acid synthesis, cholesterol synthesis, and glucose-handling pathways were reduced in ketogenic diet-fed animals. Additionally, critical enzymes of gluconeogenesis, PEPCK, and G-6-Pase were suppressed, consistent with the reliance of these animals on ketones and fatty acids as energy substrates.


Activation of AMPK leads to decreased fatty acid synthesis and increased fatty acid oxidation (20, 27). In the liver, ketogenic diet feeding is associated with a twofold increase in AMPK in liver and more than threefold increased in soleus muscle. Concomitantly, activity of ACC declines by 25% in liver and 56% in soleus. ACC plays a pivotal role in lipogenesis, as it is required for the carboxylation of acetyl-coA to produce malonyl-CoA; thus, the enzyme serves as a metabolic switch, and decreased activity is associated with a decrease in fatty acid synthesis and increased fatty acid oxidation.

The activation of AMPK, which may be facilitated by both low glucose and extremely low levels of insulin and the concomitant decreases in ACC, FAS, and SCD-1 as well as the activation of pathways involved in hepatic lipid oxidation, is consistent with the decrease in body weight and increase in energy expenditure seen with ketogenic diet feeding.

In contrast, animals fed KD had a distinctly different pattern. As is visually apparent from the heat map in Fig. 3B, expression of genes in KD was generally inverse to those seen on HF diet. For example, expression of genes such as FAS and SCD-1, which are essential for fatty acid synthesis, increased in animals fed HF. In contrast, in animals fed KD, expression of both of these genes was substantially suppressed. These data were confirmed by qPCR analysis, which revealed a twofold increase in FAS and a threefold increase in SCD-1 in animals on HF; FAS expression was reduced by twofold, whereas SCD-1 expression was reduced 98% in animals fed KD



A Perspective on the Biology of Phosphoenolpyruvate Carboxykinase 55 Years After Its Discovery
http://www.jbc.org/site/thematics/pepck
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Nie Paź 09, 2011 15:00   

Jak do tego mają się ilości
B
T
W

BIOCHEMIA ŻYWIENIA (prof. dr hab. Danuta Rosołowska-Huszcz)
Cytat:

Podział puli wchłoniętych aminokwasów (wg Clifforda, Tannenbauma, Munro i Crima)
- Ze 160g wchłoniętych do jelita 10g zostaje wykorzystane przez jego komórki
- 150g żyłą wrotną przenoszone do wątroby, gdzie
- 50g nadmiar – ulega degradacji
- Syntetyzowane jest 12g albuminy i 5g innych białek
- Pozostałe aminokwasy tworzą osoczową pulę wolnych aminokwasów, z której około 7g pobiera trzustka, 7,5g mięśnie, 50g jelito i 28g komórki krwi (8g Hb, 20g białe krwinki)

- Po spożyciu posiłku obserwuje się wzrost utleniania aminokwasów, ale z białek spożytych, natomiast obniżeniu ulega utlenianie białek endogennych
- Ilość odkładanego białka zależy od zawartości białka i energii w posiłku (jeżeli jest za mało energii, to organizm zużywa białko jako jej źródło). Im więcej energii i białka, tym większe odkładanie białka. Po posiłkach zawierających 15% białka ilość zatrzymanego azotu:
- 800 kcal – 40% wchłoniętego
- 3200 kcal – 80%

Itd
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Sob Gru 03, 2011 14:26   

Coś się ruszyło w temacie?
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Pon Gru 05, 2011 19:29   

Cytat:
We did not find any clinical evidence of EFA deficiency, in fact skin, hair, and growth were satisfactory both at 3 months and again when the children were examined at 10-22 months. The levels of the polyunsaturated fatty acids (C18 :2, C20 :4) in the plasma lipids fell considerably, probably reflecting the very low levels of these fatty acids in the dietary fat; and this fall was accompanied by a considerable increase in the proportion of the monoenes (C16:1,C18 :1) similar to that found in rats with EFA deficiency. We did not observe the appearance of C20:3, w9, usually taken as the chemical marker of EFA deficiency in the rat (Holman, 1960),though we did not analyse the fatty acids of the
phosphatidyl choline fraction which is most likely to accumulate this endogenously synthesized polyunsaturate. The increase in C18:2 in the cholesterol ester fraction between 3 weeks and 3 months was unexpected in view of its consistently low content in the diet. However, the daily intake of milk and therefore the daily intake of C18:2 did increase during the 3 months and perhaps the extremely selective chemical process whereby C18:2 is concentrated in cholesterol ester may account for the rise. No other foods were given over this period, and we excluded the data of those babies who had received other foods (see Table I). An alternative a priori explanation might be endogenous synthesis of C18 :2, but there is no evidence for such a synthetic pathway. Some patients were under the care of Dr. B. M. Laurance; Sister H. Chapman and her staff helped in the care of all the babies. Lipid estimations were performed in Professor 0. H. Wolff's laboratories, Institute of Child Health, where Mr. R. E. Tomkins gave valuable technical assistance; other niochemical determinations were made in Dr. B. Levin's laboratories,Mother's Hospital. Glaxo laboratories gave financial assistance and provided the formulae. We thank Mrs. Peggy Cox for secretarial help.

http://ukpmc.ac.uk/articl...h00840-0015.pdf

Niedawno ponoć znaleźli desaturazę deltę 8 u człowieka.

Teraz cieki mnie,że jednym wychodzi,że dzieciom są one potrzebne raz nie. Może to z innych tłuszczy organizm potrafi sobie "zorganizować" to co mu jest niezbędne?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved