Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Eksperci: mikroflora jelitowa to ważny organ, o który trzeba
Autor Wiadomość
brajan30

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 1020
Wysłany: Pon Kwi 02, 2012 11:08   Eksperci: mikroflora jelitowa to ważny organ, o który trzeba

Nałukowcy czasem coś mądrego napiszą, choć niepotrzebnie zalecają probiotyki:

Mikroflora jelitowa to ważny organ ludzkiego organizmu. Zaburzenia w jej składzie mogą przyczyniać się do rozwoju wielu schorzeń, nie tylko układu pokarmowego, ale nawet mózgu. Dlatego powinniśmy o nią dbać już od urodzenia – podkreślają eksperci.


Mówili o tym podczas pierwszego światowego spotkania poświęconego mikroorganizmom zasiedlającym nasze jelita – Gut Microbiota for Health 1st World Summit - które tym tygodniu odbyło się w Evian we Francji.

- Mikrobiota jelitowa (dawniej flora lub mikroflora jelitowa – red.) nie jest naszym wrogiem, ale partnerem, który jest bardzo pożyteczny i od którego jesteśmy całkowicie zależni – powiedział prof. Olivier Goulet z oddziału Pediatrycznej Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia szpitala Necker-Enfants Malades w Pary

Nowe techniki i narzędzia analityczne, które rozwinęły się w ostatnich latach pozwoliły zrozumieć naukowcom, że mikrobiota działa jak jeden wielokomórkowy organ i tworzy jedność z organizmem człowieka. - W pewnym sensie te mikroorganizmy dominują nad nami – pod względem liczebności, masy i mocy genetycznej – podkreślił prof. Goulet.

Masę mikrobioty jelitowej ocenia się na 1,5-2 kg, łącznie mają one aż 3,3 mln różnych genów (tj. 150 razy więcej niż człowiek), a liczbę ich komórek szacuje się na 100 bilionów (podczas gdy komórek człowieka jest dziesięć razy mniej).

Jak powiedział podczas inauguracji spotkania w Evian prof. Jeremy K. Nicholson z Imperial College w Londynie, badania ostatnich lat dowodzą, że zaburzenia w składzie bakterii jelitowych mogą przyczyniać się do rozwoju wielu poważnych schorzeń - nie tylko układu pokarmowego, ale też chorób metabolicznych, jak otyłość i cukrzyca typu 2, alergii i astmy, chorób autoimmunizacyjnych i zapalnych (w tym choroby Leśniowskiego-Crohna, czyli zapalnej choroby jelita o niejasnej do końca przyczynie – red) oraz zaburzeń neurologicznych, a nawet psychicznych, jak autyzm.

- Dlatego naszą mikrobiotę jelitową powinniśmy szanować i dbać o nią już od najwcześniejszych chwil życia – podkreślił prof. Goulet.

Przypomniał, że bakterie te pełnią wiele ważnych funkcji - m.in. chronią przed patogenami, produkują witaminy, pobudzają dojrzewanie układu odporności, regulują metabolizm, pomagają trawić i przyswajać związki, których organizm ludzki nie potrafi rozłożyć i regulują motorykę jelit.

- Ze względu na tak rozmaite funkcje, wczesne zmiany w składzie mikrobioty jelitowej mogą mieć konsekwencje dla rozwoju i zdrowia dziecka – podkreślił prof. Goulet.

Przypomniał, że jelita noworodka, który przychodzi na świat są sterylne. Pierwszymi mikroorganizmami, które je kolonizują są bakterie obecne w pochwie matki. Zaznaczył, że poród przez cesarskie cięcie ma długotrwały niekorzystny wpływ na rozwój ekosystemu bakterii jelitowych dziecka, co w rezultacie może zwiększać predyspozycje do niektórych schorzeń, np. alergii.

Z badań wynika, że noworodki, które przyszły na świat w ten sposób mają znacznie mniej bakterii z rodzaju Bifidobacterium, które pełnią ważną rolę m.in. stymulowaniu dojrzewania układu odporności jelit, chroniącego przed patogenami i wpływającego na rozwój tolerancji pokarmowej na różne związki. Podobna prawidłowość dotyczy dzieci urodzonych przedwcześnie.

Prof. Goulet przypomniał, że zakłócenia w składzie mikrobioty w jelitach mogą mieć związek z wczesnym podawaniem maluchom antybiotyków. Przytoczył badania epidemiologiczne, z których wynika, że dzieci, którym w pierwszym roku życia podawano leki z tej grupy były w przyszłości bardziej narażone na chorobę Leśniowskiego-Crohna. I choć związek epidemiologiczny nie oznacza jeszcze przyczynowo-skutkowego, to niewykluczone, że może tak być - zaznaczył.

Eksperci obecni w Evian podkreślali, że w dorosłym wieku dbanie o mikrobiotę jelitową może polegać na stosowaniu zróżnicowanej diety. Wiąże się to z większą różnorodnością bakterii jelitowych, co prawdopodobnie oddziałuje ochronnie na zdrowie - podkreślił prof. Goulet.

Specjalista przyznał, że korzystny wpływ na skład i funkcję mikroflory jelit zdrowych osób mogą mieć probiotyki. Określa się tak żywe mikroorganizmy, które mają udowodniony w badaniach klinicznych pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

Jak powiedziała PAP prof. Bożena Cukrowska, kierownik Pracowni Immunologii Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, na pewno dobrze jest sięgać po jogurty zawierające bakterie probiotyczne, np. z gatunku Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, bo ich pozytywny wpływ na florę jelit został udokumentowany w badaniach oraz po te probiotyki, których efekty zdrowotne zostały potwierdzone w badaniach klinicznych

źródło: http://wiadomosci.onet.pl...,wiadomosc.html
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Pon Kwi 02, 2012 11:28   Re: Eksperci: mikroflora jelitowa to ważny organ, o który tr

brajan30 napisał/a:
Jak powiedziała PAP prof. Bożena Cukrowska, kierownik Pracowni Immunologii Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, na pewno dobrze jest sięgać po jogurty zawierające bakterie probiotyczne, np. z gatunku Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, bo ich pozytywny wpływ na florę jelit został udokumentowany w badaniach oraz po te probiotyki, których efekty zdrowotne zostały potwierdzone w badaniach klinicznych
l


Probiotyki to biznes i nic wiecej, w dodatku szkodliwe dla zdrowia.
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
brajan30

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 1020
Wysłany: Pon Kwi 02, 2012 11:51   Re: Eksperci: mikroflora jelitowa to ważny organ, o który tr

zyon napisał/a:
brajan30 napisał/a:
Jak powiedziała PAP prof. Bożena Cukrowska, kierownik Pracowni Immunologii Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, na pewno dobrze jest sięgać po jogurty zawierające bakterie probiotyczne, np. z gatunku Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, bo ich pozytywny wpływ na florę jelit został udokumentowany w badaniach oraz po te probiotyki, których efekty zdrowotne zostały potwierdzone w badaniach klinicznych
l


Probiotyki to biznes i nic wiecej, w dodatku szkodliwe dla zdrowia.

Jak najbardziej dlatego na samym początku tego artykułu napisałem
"Nałukowcy czasem coś mądrego napiszą, choć niepotrzebnie zalecają probiotyk"
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Pon Kwi 02, 2012 12:00   

No racja. "Naukowcy" zawsze do beczki miodu musza lyzke dziegciu wrzucic, to takie "delikatne pranko", artykul niby rzetelny wiec cos sie moze uda przemycic pod otoczka tej naukowej wiarygodnosci a cos skapnie od producenta.
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
figa


Pomógł: 8 razy
Wiek: 67
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 1142
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 02:10   

Mnie probityki pomogły na stan zapalny -
wiec może nie do końca są one szkodliwe.
_________________
pozdrawiam
 
     
Heniu 
sweet like cinnamon

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Lut 2012
Posty: 153
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 03:01   Re: Eksperci: mikroflora jelitowa to ważny organ, o który tr

zyon napisał/a:
Probiotyki to biznes i nic wiecej, w dodatku szkodliwe dla zdrowia.


Czym oponenci probiotyków, argumentują ich szkodliwość ? ;)
_________________
"...Janek zorientował się, że nic nie widzi. By nie zgubić się w lesie, chwycił idącego przed nim towarzysza. Zapadł na kurzą ślepotę. I znowu uratował go felczer. Łyżka surowej, zmielonej wątróbki sprawiła, że objawy choroby minęły."
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 07:31   

Naturalne probiotyki są jak najbardziej w porządku. Np. Lactobacillus Rhamnosus GG
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 08:26   Re: Eksperci: mikroflora jelitowa to ważny organ, o który tr

Heniu napisał/a:
zyon napisał/a:
Probiotyki to biznes i nic wiecej, w dodatku szkodliwe dla zdrowia.


Czym oponenci probiotyków, argumentują ich szkodliwość ? ;)


Wroce to przepisze pare fragmentow z Pollmera :D , ale ogolnie to flora na tym cierpi i te rozne szczepy nie sa nawet prazepadane ani nic nie jest udowodnione, ze to ma jakies pozytywne skutki.
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 08:38   Re: Eksperci: mikroflora jelitowa to ważny organ, o który tr

Zyonie, ten który ja podałem jest właśnie jako jeden z nielicznych bardzo dobrze przebadany. Wyizolowany z przewodu pokarmowego zdrowego człowieka.
Nie raz już polecałem różnym osobom, no i odczuwały poprawę przy różnych dolegliwościach układu pokarmowego.
Natomiast takie jak Trilac to wiadomo, że do niczego (a lekarze najczęściej je przepisują :] )
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Wto Kwi 03, 2012 08:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 08:49   

Mozliwe, ze biznes robi zla renome nielicznym przypadkom, ale ogolnie pro i prebiotyka to dzisiaj biznes nic nie majacy wspolnego ze zdrowiem.
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 08:55   

zyon napisał/a:
Mozliwe, ze biznes robi zla renome nielicznym przypadkom, ale ogolnie pro i prebiotyka to dzisiaj biznes nic nie majacy wspolnego ze zdrowiem.

Wynika to z bardzo prostego powodu - jeśli biznes robi krocie na antybiotykach to w pewnym momencie doszedł do wniosku, że może zrobić niemałe pieniądze również na probiotykach, które mają odbudowywać florę zniszczoną przez antybiotyki ;)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
rubens17

Dołączył: 07 Lut 2012
Posty: 30
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 19:26   

Sam zacząłem stosować probiotyki bez przekonania. Odziwo pomagają mi przy moim zapaleniu jelita. Gazy i wzdęcia na razie ustały.
Gdzie można te naturalne probiotyki dostać: Lactobacillus Rhamnosus GG ?
 
     
RAW0+ 

Pomógł: 41 razy
Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 1943
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 20:54   

rubens17 napisał/a:

Gdzie można te naturalne probiotyki dostać: Lactobacillus Rhamnosus GG ?

Floridral, Dicoflor
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Śro Kwi 04, 2012 22:09   

Byłam ostatnio na wykładzie dotyczacych flory bakteryjnej jelit. oto skrót.

Mowa była na temat GENOMU I MIKKROBIOMU człowieka.
Metagenom to genom + microbiom.

Organizm człowieka zbudowany jest z ok. 10 bilionów komórek somatycznych
i rozrodczych, ale zasiedla go 10 razy większa populacja komórek
mikroorganizmów czyli 100 bilionów, należących do ponad 500 gatunków.

Człowiek zawiera ok 35 tys genów i teraz wyobraźcie sobie ze liczba genów bakteryjnych w organizmie człowieka jest o 50 do 100 razy wieksza niż w jego własnym genomie. Czyli w organizmie człowieka jest tylko 1% genów ludzkich i az 99% genów populacji microorganizmów. ciekawe, prawda?

W przewodzie pokarmowym bytuje od 10 miliardów do 1 biliona droboustrójów.


Otyłosc człowieka może być skorelowana z obecnością i obfitością w mikrobiomie przewodu pokarmowego człowieka populacji bakterii zdolnych do wykorzystania trudnodegradowalnych polisacharydów jako łatwo przyswajalnych zródeł węgla i energii.
Określone populacje Microbiomu GI wzmagają absorpcję z przewodu pokarmowego
glukozy, a produkty fermentacji polisacharydów (SCFAs, 375 μmol/l) są substratami
dla lipogenezy. Szacuje się, że około 15 % całkowitego zapotrzebowania człowieka na
energię biologicznie użyteczną dostarczają populacje bakteriomu GI.

Analiza mikrobiomu ludzi otyłych jednoznacznie wskazała na redukcję filogenotypu Bacteroides i wzrost populacji filogenotypu Firmicutes.

W przewodzie pokarmowym otyłych ludzi stosujacych diete uboga w weglowodany i tłuszcze wykazywano systematyczny w czasie wzrostu populacji bakterii filogenotypu Bacteroides i Bifidobacteria z równoczesna redukcja bakterii filogenotypu Firmicutes.

Dwa najwazniejsze filogenotypu microbiomu nie moga namnazac sie poza przewodem pokarmowym tj Firmicutes i Bacteroides.Stad wniosek, ze przewód pokarmowy noworodków jest zasiedlany tymi bakteriami w wyniku bezposredniej transmisji od matki.

Dieta bogata w tłuszcze zmienia skład microbiomu poprzez;
- redukcje populacji Bifidobacteria
- wzrost poziomu LPS w surowicy(endotoksyna produkowana przez niektóre bakterie)
- endotoksemie poprzez LPS zależną indukcje syntezy prozapalnych cytokin co w konsekwencji skutkuje stanami zapalnymi jelit, watroby i insulinoopornoscia.


---------------------------------------------------------------
Moje luzne przemyslenia na ten temat.
Bezsprzecznie nie jestesmy na tym swiecie genotypowo sami, genom ludzki został rozszyfrowany, natomiast genom bakteryjny który stanowi przeciez 99% całego pakietu genów znajdujach sie w naszym organizmie nie został jeszcze do konca poznany. Trwają prace naukowe poswiecone temu zagadnieniu i sa w fazie poczatkowej.

Dziedziczymy nie tylko geny po rodzicach, dziedziczymy równiez geny bakteryjne od matki po urodzeniu droga siłami natury. I te przekazane bakterie od matki beda towarzyszyc nam przez cale zycie. Proporcje moga sie zmieniac w zaleznosci od diety, stylu zycia ale pewne predyspozycje pozostaja.

Dla mnie ciekawym zagadniem jest fakt, iz to działa z tego co rozumiem jakby w obie strony, czyli będąc otyłym mamy przewage Firmicutes i bakterie z tej grupy charakteryzuja sie tym, iz sa zdolne do przerabianie trudnodegradowalych polisacharydów ktore w normalnych warunkach sa wydalane a w tym przypadku rozkładane, moga byc wykorzystane przez nasz organizm jako dodatkowe zródlo energii, przerabiane na tluszcz watrobowy i tkankowy. Czyli ludzie tacy wykazuja tendencje do tycia. Czlowiek szczuply z przewagą Bacteroides nie bedzie mial podobnego problemu i nawet popelniajac blędy zywieniowe nie przytyje , a jesli juz to musialby sie o to bardzo postarac, jednym slowem brak u niego tych tendencji do łatwego przybierania na wadze gdyz nie ma u niego tej dodatkowej porcji w ilosci ok 15-20 % dodatkowego zródla energii rozkladanego przez niepozadane drobnoustroje.

Co ciekawe! Otyły człowiek który zastosuje odpowiednia diete która przyczyni sie do spadku wagi, zmienia automatycznie skład swojej flory jelitowej, czyli w chudym ciele zaczyna namnazac sie Bacteroides na niekorzysc Firmicutes, jednym słowem bakterie współdecydują o tym, w jakim stopniu nasz organizm wykorzystuje skladniki pokarmowe czyli współuczestniczą w dzialaniu naszego metabolizmu. Czlowiek otyły ma "pod górke", dosyc ze gruby to jeszcze z wieksza łatwoscia deponuje dodatkowy tłuszcz, a pomagaja mu w tym nieprzyjazne bakterie przewodu pokarmowego.
Zeby było jeszcze ciekawej, dokonano nastepujacego ekspetymentu, szczupłym myszom zaaplikowano flore jelitową otyłych mysz, co sie stało? szczupłe myszy zaczeły tyc. I odwrotnie..

I tu interesuje mnie odpowiedzic na nastepujace pytanie, dlaczego człowiek szczupły zmienia skład flory jelitowej? Co takiego dzieje sie z naszym metabolizmem, ze Firmicutes wycofuje sie z "gry"? Z tego co podają źródła błonnik ma tu istotne znaczenie,( ludzie przechodzący na diety odchudzające spożywają więcej błonnika ogólnie rzecz ujmując) gdyż jest substratem głównie dla "dobrych bakterii" (więc automatycznie wyparta zostaje zła flora) i ponadto podczas fermentacji uwalniane zostają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe uszczelniajac jelita, to prowadzi z kolei do zmniejszonego wpływu LPS (toksyny bakteryjnej) na stany zapalne , zwiększona krzepliwosc, zwiększoną insulinoopornosc itd

Z drugiej strony nie rozumiem jednego, skoro dieta wysokotłuszczowa zmienia flore na niekorzysc to dlaczego ludzie na tych dietach chudną?Byc moze chodzi tu o diety standardowo weglowodanowe z dosc duza iloscią tłuszczy. Pewnie nie badali tego pod katem diet niskoweglododanowych wysokotłuszczowych. Trudno mi ustosunkowac sie do tego zagadnienia w tym kontekscie.

Dyskutuje sie równiez nad zagadnieniem lewatyw kałowych, tzn, zeby ludziom którzy maja zaburzona flore, stosowac lewatywy z kału z prawidłowa flora bakteryjna, oczywiscie istnieja zwolennicy jak i przeciwnicy tej teorii, wg mnie jest to niezly pomysl, naturalne wyrównanie flory, profesor który wygłaszal wykład, byl zwolennikiem takiej opcji.
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Czw Kwi 05, 2012 02:42   

Molka napisał/a:

Dyskutuje sie równiez nad zagadnieniem lewatyw kałowych, tzn, zeby ludziom którzy maja zaburzona flore, stosowac lewatywy z kału z prawidłowa flora bakteryjna, oczywiscie istnieja zwolennicy jak i przeciwnicy tej teorii, wg mnie jest to niezly pomysl, naturalne wyrównanie flory, profesor który wygłaszal wykład, byl zwolennikiem takiej opcji.

Zamiast kalu jest stosowana metoda doustnego podawania flory bakteryjnej od zdrowego podmiotu.
Czytalem o tym gdzies dosc dawno. Jak potrafie odszukac, to wkleje link.
Ale Kangur nie kumaty w tej dziedzinie, wiec nie licz na ten link.
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
yarosh1980 

Pomógł: 8 razy
Wiek: 43
Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 742
Ostrzeżeń:
 7/2/3
Wysłany: Wto Lut 10, 2015 15:45   

vvv napisał/a:
może saletra z wędlin i czosnek blokowały właściwe bakterie jelitowe

vvv napisał/a:
yarosh1980 napisał/a:
czosnek spowoduje
Kto wie, trzeba by na sobie wypróbować i tak i tak, jak jest lepiej

na szczęście czosnek nie wpływa źle na to, niszczy tylko bakterie gnilne, co znalazłem na stronie http://mojadrogadozdrowia...ie-artykuly-175
Cytat:
Mikroflora w organizmie człowieka rozwija się prawidłowo tylko na produktach roślinnych surowych z do­datkiem przygotowanego prawidłowo jedzenia (kaszy, ziarna, itp.) zaleca się spożywać pokarmy zawierające bakterie kwasu mlekowego np. kiszone ogórki, kapustę, sok z kiszonych buraków oraz czosnek i chrzan (zabójczy w stosunku do bakterii gnilnych), co sprzyja rozwojowi prawidłowej flory bakteryjnej w jelicie grubym.


I chyba nawet jogurtu nie będę musiał już jeść:)
Cytat:
Należy zmienić odżywianie. Połóżmy nacisk na świeżo wyciśnięte soki z warzyw, sałatki, kasze, ziarno, orzechy. Głównym surowcem dla rozwoju normalnej mikroflory są jagody /Acai/ (maliny, truskawki, żurawiny) i dziko rosnące jadalne trawy, wszystkie zielone warzywa.
 
     
dario_ronin
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lut 10, 2015 15:52   

yarosh1980 napisał/a:
na szczęście czosnek nie wpływa źle na to, niszczy tylko bakterie gnilne, co znalazłem na stronie http://mojadrogadozdrowia...ie-artykuly-175
Cytat:
Mikroflora w organizmie człowieka rozwija się prawidłowo tylko na produktach roślinnych surowych z do­datkiem przygotowanego prawidłowo jedzenia (kaszy, ziarna, itp.) zaleca się spożywać pokarmy zawierające bakterie kwasu mlekowego np. kiszone ogórki, kapustę, sok z kiszonych buraków oraz czosnek i chrzan (zabójczy w stosunku do bakterii gnilnych), co sprzyja rozwojowi prawidłowej flory bakteryjnej w jelicie grubym.
 
     
yarosh1980 

Pomógł: 8 razy
Wiek: 43
Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 742
Ostrzeżeń:
 7/2/3
Wysłany: Wto Lut 10, 2015 16:11   

dario_ronin napisał/a:
chrzan (zabójczy w stosunku do bakterii gnilnych)

hehe nie nie, tu chodziło o oba produkty. Fakt, że powinno być wtedy napisane "zabójcze", żeby nie wskazywało na sam chrzan.
Cytat:
Czosnek to alicin, substancja, która posiada właściwości bakteriobójcze i jest naturalnym antybiotykiem, ale jest korzystny dla fruktooligosacharydów, które są cenną pożywką dla bytujących w naszych jelitach ważnych szczepów bakteryjnych Dzięki temu, że wzrasta ich liczebność, giną wówczas rozmaite inne nieprzyjazne nam patogeny, np. Clostridium, Listeria, Escherichia,. Salmonella oraz inne. Namnażające się pod wpływem "pożywki czosnkowej" sprzyjające nam bakterie wytwarzają w odpowiednim stosunku kwas mlekowy i octowy a także nadtlenek wodoru czy specjalne bakteriocyny, które skutecznie neutralizują gnieżdżące się w jelitach patogeny. Zatem czosnek pomaga jednym bakteriom i niszczy przy tym drugie
Ostatnio zmieniony przez yarosh1980 Wto Lut 10, 2015 16:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved