Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Molka
Wto Gru 25, 2012 09:46
Osle mleko
Autor Wiadomość
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Wto Wrz 18, 2012 20:35   

Co to jest ten NPN w mleku?
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
zbiggy 
Genotypowy Troll


Pomógł: 28 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1273
Wysłany: Wto Wrz 18, 2012 21:30   

jest pod linkiem :)
non protein nitrogen - azot który nie tworzy białka (kwas moczowy, amoniak, biuret (nie wiem co to)) ale może zostać przekonwertowany do protein przez mikroby w żołądku przeżuwacza.
_________________
I never forget a face, but in your case I'll be glad to make an exception.
 
     
Użytkownik

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 31 Lip 2012
Posty: 529
Wysłany: Wto Wrz 18, 2012 22:31   

EAnna napisał/a:
Co to jest ten NPN w mleku?


http://www.ansci.umn.edu/...tndmilkprot.htm
Cytat:
Milk protein, like feed protein, consists of both true proteins (proteins composed of amino acids) and nonprotein nitrogen (NPN) compounds. Both true protein and NPN are included in the total or crude protein. This distinction between true and total protein in milk is important, because only about 94 percent of the total protein in milk is true protein. The other 6 percent is in NPN compounds such as milk urea nitrogen. The NPN compounds benefit neither consumers nor the processing industry, since cheese yields are related to the true protein in milk and not the total protein.

If you haven't experienced it yet, you most likely will see a drop in your milk protein reported from the milk plant. The reason is that, with passage of the new federal order reform, milk protein will no longer be reported as total protein, but as true protein (Total minus NPN). This will decrease the typical milk protein value by about 0.18 and 0.2 percent units in most herds. Instead of a 3.2 percent protein test, the new value based on true protein will be 3.0 percent.


.
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Wto Wrz 18, 2012 23:03   

Czyli związki azotowe niebiałkowe.
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved