Wysłany: Czw Lis 08, 2012 18:10 Paul Jaminet o diecie optymalnej
panel dyskusyjny o "safe starches" na LC, Ron Rosedale twierdzi że trzeba dostarczać jak najmniej glukozy, Paul Jaminet że ok. 30% kalorii powinno pochodzić ze skrobii które nazywa "bezpiecznymi" (ryż, ziemniaki)
PJ mówi w pewnym momencie tak:
Cytat:
... and there's some anecdotal evidence from Poland that optimal dieters who - that was one of the first popular low carb diets that's been around about 30 years - and anecdotally there've been a relatively high number of GI tract cancers among the optimal dieters and, you know, people dying in their 60's from GI cancers.
Two of the leaders of the optimal diet society died recently, one at like 60 and one at 64.
And you know if you downregulate mucus, mucus is defending the intestin against insults, and if you downregulate that it could have negative long term effects ...
Pomógł: 12 razy Wiek: 24 Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 2808
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 18:37
czym większa liczba kalorii w diecie, tym ilość Ww powinna iść w dół. I tak przy 5000kcal 10% Ww to 500kcal:4kcal 125g Ww Przy 2000kcal starczy 15% Ww 300kcal:4kcal ~75g takie jest moje zdanie. Zdarzą się zapewne wyjątki....
Według mnie więcej niż 15% Ww nie powinno się szamać,aby nerki,mózg, jelito, rdzeń nerki, mięśnie,siatkówka i skóra pożywiły się glikolizą beztlenową-tlenową jeszcze , a podniesiony poziom glukagonu nie zaburzał równowagi między procesami anabolizm (insulina) vs katabolizm (glukagon)
Choć niektórzy jedzą białko i tłuszcz *czytaj żółtka i masło aż spuchną (brzuch nabrzmiały,problemy apetytem-istny Kwashiorkor), prawdopodobnie zapominając o Ww, kt w takim zestawieniu żółtka+masło trzeba zjadać "więcej" B:Ww 1:0,8-1.
Może powinno się wdrukować ludziom 50g, ale Ww a nie B, to i mniej krzywd byłoby...?
P.S dr Kwaśniewski nie zalecał jadać samych żółtek i innych zestawień bezresztkowych nagminnie i w dużych ilościach, gdy rozumu brak- brak logicznego myślenia akcja-reakcja.
P.S Zdrowo ilość Ww to 8-15% zależnie od rodzaju wysiłku i różnic osobniczych.
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Czw Lis 08, 2012 18:42, w całości zmieniany 2 razy
Użytkownik Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Lip 2012 Posty: 529
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 18:37
zbiggy napisał/a:
BTW nie ma to jak tryb rozkazujący
Nie ma to jak skrót myślowy
short
Cytat:
poproś
long
Cytat:
Więc jeśli uznasz za stosowne to poproś
Użytkownik Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Lip 2012 Posty: 529
Choć niektórzy jedzą białko i tłuszcz *czytaj żółtka i masło aż spuchną (brzuch nabrzmiały,problemy apetytem-istny Kwashiorkor), prawdopodobnie zapominając o Ww, kt w takim zestawieniu żółtka+masło trzeba zjadać "więcej" B:Ww 1:0,8-1.
ale pomijając sztuczne dopychanie się masłem, to co się będzie działo jeśli np. jesz tylko samo mięso - czy nie zrobi się glukoza z białka i w ten sposób masz Ww pokryte?
a co z tymi zgonami "liderów" optymalnych w okolicach 60-tki w ostatnich latach - czy to prawda czy legenda?
(jakby co to napiszemy że były złe proporcje
_________________ I never forget a face, but in your case I'll be glad to make an exception.
Użytkownik Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Lip 2012 Posty: 529
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 18:46
zbiggy napisał/a:
a co z tymi zgonami "liderów" optymalnych w okolicach 60-tki w ostatnich latach
a co z tymi zgonami "liderów" optymalnych w okolicach 60-tki w ostatnich latach - czy to prawda czy legenda?
(jakby co to napiszemy że były złe proporcje
30% WW proponuje tylko Jaminet, a Rosedale jest za jazdą na VLCD.
Jaminety wieści o masowych zgodach "liderów" DO wyciągnęli z postów_flo.
Pomógł: 12 razy Wiek: 24 Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 2808
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 19:01
zbiggy napisał/a:
ale pomijając sztuczne dopychanie się masłem, to co się będzie działo jeśli np. jesz tylko samo mięso - czy nie zrobi się glukoza z białka i w ten sposób masz Ww pokryte?
tu nie chodzi o dopychanie się masłem. Absorbować składniki pokarmowe trzeba, a niechciana flor bakteryjna nie sprzyja temu. Do tego można dodać zmydlanie, szczawiooctan zamiast odbierać grupy acetylowe-CoA odtwarza się z niego glukoza itd. Rozwiązanie nie należy się głodzić i nie mam tu a myśli zbyt mało białka czy tłuszcz. Uważam,że zbyt mała ilość Ww powoduje podobne reakcje (no prawie) jak głodzenie odsunięte w dłuższej perspektywie czasu. Dlatego pewnym osobom jest ciężko zrzucić dodatkowe % BF przy zbyt małej ilości Ww 30g np.
Cytat:
he he a co z tymi zgonami "liderów" optymalnych w okolicach 60-tki w ostatnich latach - czy to prawda czy legenda?
(jakby co to napiszemy że były złe proporcje
Nie znam genezy, więc sie nie wypowiadam. Nie wiem kiedy, w jakim stanie przechodzili na żywienie optymalne, jak się prowadzili, czy mieli dużo stresu, czy wspomagali się czakrami-szmakrami, znachorami. Popsuć jest łatwo (i tak potrzeba lat, a czym człowiek starszy tym szybciej się psuje), a odbudować cholernie trudno (i tak potrzeba lat, a czym człowiek starszy tym dłużej się "naprawia")
I nie ma czegoś takiego jak przebiałczenie, gdy jada się do syta....
Dlatego lepiej,gdy zje się "zbilansowany posiłek 30g:90:15-30g i zobaczy człowiek czy lepiej jest przy 15 czy 30 a może pośrednio (założenie żółtka (lub 2 jajka) i ser żółty, kubek śmietanki,cebula, pomidor i 2 ząbki czosnku np )
Jeden lider ma 75 lat, więc.... na pewno oszukuje
Siem rozpisałem ...
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Czw Lis 08, 2012 19:07, w całości zmieniany 3 razy
Pomógł: 12 razy Wiek: 24 Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 2808
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 19:19
zbiggy napisał/a:
a co z cyklowaniem węgli?
Ja takowego nie stosuję, chyba że jakaś imprezka alko się trafi . Wtedy ograniczam tłuszcz i jadam głónie B i trochę Ww. Ci co mocną tną węgle 20-30g/dzień przy ćwiczeniach "cyklinują" się... Dla mnie głupota totalna. Wolę, aby organizm miał teraz i tu najbardziej zbliżone do potrzeb, a nie wymuszać na nim coś co mu nie "pasi".
jakoś ten PJ się zaokrąglił na Perfect Health Diet myślałem że przypadkiem w czasie tej debaty, ale teraz zajrzałem na ten blog a tam oficjalne zdjęcie
_________________ I never forget a face, but in your case I'll be glad to make an exception.
Pomógł: 12 razy Wiek: 24 Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 2808
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 19:56
zbiggy napisał/a:
jakoś ten PJ się zaokrąglił na Perfect Health Diet myślałem że przypadkiem w czasie tej debaty, ale teraz zajrzałem na ten blog a tam oficjalne zdjęcie
On szczupły jest, tylko zakwaszony-podgardle ... Tak słyszałem ...
No i ma te czerwone na pulikach, ponieważ za mało Ww i B jada
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Czw Lis 08, 2012 19:59, w całości zmieniany 2 razy
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Użytkownik Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Lip 2012 Posty: 529
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 21:22
zyon napisał/a:
mariusz a ty w ogole teraz cos uprawiasz ?
Podlewał wodą gotowaną w mikrofalówce - taki experyment.
jakoś ten PJ się zaokrąglił na Perfect Health Diet myślałem że przypadkiem w czasie tej debaty, ale teraz zajrzałem na ten blog a tam oficjalne zdjęcie
On szczupły jest, tylko zakwaszony-podgardle ... Tak słyszałem ...
No i ma te czerwone na pulikach, ponieważ za mało Ww i B jada
Obrazek
No w ogole, jako wzory do nasladowania to slabe, kazdy mowca mial nad krawatem podbrodek, slabo to wygladalo. Radzily grubasy sobie.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
a to czyli ty tak troche na wyrost te pakerskie porady wrzucasz, tak z teorii ciagniesz
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Pomógł: 12 razy Wiek: 24 Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 2808
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 21:45
zyon napisał/a:
na wyrost te pakerskie porady wrzucasz, tak z teorii ciagniesz
Dietetycznie jest pod kontrolą (sprawdzone), treningowo na pewno musiałbym się wiele dowiedzieć. Jednak nigdy nie narzekałem. Zresztą nie "sprzedaję" niesprawdzonych rad, które zazwyczaj "działają" u 99,99%.
Magdalinha Pomogła: 22 razy Dołączyła: 16 Paź 2008 Posty: 881 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 23:03
Myślę, że lepszy trop od Jamineta w zagadce popularności raka jelita ma:
AndrzejOK napisał/a:
Zakwaszone środowisko ubogie w tlen sprzyja rozwojowi raka.
I teraz wystarczy przeanalizować dokładnie proces trawienia i wychodzi dlaczego ludzie na diecie białkowej po wielu latach chorują na raka jelit.
No tak a wlasciciel forka, administrator w ktoryms temacie na temat smiertelnosci na do twierdzil, ze rak z powodu tego, ze za malo bialka i trzeba go wiecej.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Czytam teraz renomowana ksiazke renomowanego mikrobiologa od rownowagi zasadowej i zasadowica podobno jest zabezpieczeniem "na zaś" przed nadmiernym zakwaszeniem Troche jak jaks spirala to brzmi, nadmiar jednego przeciwko nadmiarowi drugiego
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.