W czym tkwi tajemnica sukcesów serbskiego tenisa? Jakim cudem ten niewielki przecież kraj wychował sobie kilkoro wybitnych zawodników? Novak Djoković, Ana Ivanović, Jelena Janković i kilkoro innych Serbów wyróżnia się na światowych kortach. Szkopuł ma podobno tkwić w diecie.
Novak udał się kilka lat temu do dietetyka sportowego, który dokładnie powiedział mu co jeść wolno, a czego nie. - Na początku zupełnie nie byłem w stanie sobie wyobrazić, że nie będę jadł chleba, ciasta, czy pizzy, na której wyrastałem, bo rodzice mieli sieć pizzerii - mówi zawodnik.
Wspaniały bilans serbskiego tenisisty - 60 zwycięstw i tylko dwie porażki w tym roku, przekonały do jego diety także innych zawodników z tego kraju. - Pozbyłem się z diety wyrobów mącznych i już czuję, że mam lżejsze nogi - twierdzi Janko Tipsarević.
Dietę Djokovicia przejęła też Ana Ivanović. Piękna Belgradzianka schudła o pięć kilogramów i w US Open doszła do czwartej rundy.
Jak nigdy , tak kilka miesięcy temu wkręciłem się jednorazowo w mecz tenisa z jego udziałem i byłem pod wrażeniem ogromenej wydolności , wytrzymałości i szybkosci gościa . Już nie pamiętam ile dokadnie ale mecz trwał dosyć po obu stronach lał się pot pomimo wieczorowej pory .
I jakoś przeszło mi przez myśl - ciekawe co je .
Natomiast izotonik popijał non stop . No chyba że to tylko bidon taki , ciekawe co wśrodku było ...
_________________ "he , to zabawne .. Że po za SYSTEMEM działa wszystko sprawnie" - Bolec , Tewu "Wyrwani ze snu"
Gavroche [Usunięty]
Wysłany: Wto Sty 22, 2013 19:09
chill napisał/a:
Jak nigdy , tak kilka miesięcy temu wkręciłem się jednorazowo w mecz tenisa z jego udziałem i byłem pod wrażeniem ogromenej wydolności , wytrzymałości i szybkosci gościa . Już nie pamiętam ile dokadnie ale mecz trwał dosyć po obu stronach lał się pot pomimo wieczorowej pory .
I jakoś przeszło mi przez myśl - ciekawe co je .
Natomiast izotonik popijał non stop . No chyba że to tylko bidon taki , ciekawe co wśrodku było ...
Leki na astmę i benzedryna.
brajan30 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Lis 2005 Posty: 1020
Wysłany: Wto Sty 22, 2013 21:24
chill napisał/a:
Jak nigdy , tak kilka miesięcy temu wkręciłem się jednorazowo w mecz tenisa z jego udziałem i byłem pod wrażeniem ogromenej wydolności , wytrzymałości i szybkosci gościa . Już nie pamiętam ile dokadnie ale mecz trwał dosyć po obu stronach lał się pot pomimo wieczorowej pory .
I jakoś przeszło mi przez myśl - ciekawe co je .
Natomiast izotonik popijał non stop . No chyba że to tylko bidon taki , ciekawe co wśrodku było ...
Na pewno były tam jakieś odżywki, a być może i ten izotonik którym zapewne też popijał w czasie zawodów kiedy też spożywał jeszcze gluten. Najlepszy sposób to spróbować samemu na jakiś czas odstawić gluten i porównać.
Dietę Djokovicia przejęła też Ana Ivanović. Piękna Belgradzianka schudła o pięć kilogramów i w US Open doszła do czwartej rundy.
....i w niedziele sromotnie przegrala z nasza Isia bedaca na diecie .. ???
Gavroche [Usunięty]
Wysłany: Śro Sty 23, 2013 20:20
side napisał/a:
brajan30 napisał/a:
chill napisał/a:
brajan30 napisał/a:
Najlepszy sposób to spróbować samemu na jakiś czas odstawić gluten i porównać.
Poznałem to uczucie ponad 5 lat temu i nie żałuje decyzji
To szybciej "zmądrzałeś" ode mnie, ja 3 lata temu
Ja pol roku glutenu nie jadlem i roznicy nie zauwazylem
Jeśli jesteś na optymalnej to ile tego glutenu jesz...
side Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Lis 2011 Posty: 687
Wysłany: Śro Sty 23, 2013 20:30
No teraz nie wiele, ale wczesniej jak bylem na HCLF to sporo i nie odczuwalem zlych symptomow. Pozniej pol roku na chudym LC bez glutenu; tylko mieso , nabial, warzywa, owoce i miod i pomalu wyewoluwalem na tluste LC czyli ZO. Wtedy pisalismy o ziemniakach.
Najlepszy sposób to spróbować samemu na jakiś czas odstawić gluten i porównać.
tytuł tematu jest mylący, bo po waszych wpisach widzę, że nie chodzi o unikanie samego glutenu. Jest to wasze potoczne nazwanie sposobu żywienia polegające na wykluczeniu wszelkich produktów węglowodanowych, czyli głównie zbóż. A przecież są też zboża, które nie zawierają glutenu i można by pomyśleć że chodzi tylko o wykluczenie zbóż zawierających gluten, a pozostawienie w diecie zbóż bezglutenowych
Ostatnio zmieniony przez yarosh1980 Pią Sty 25, 2013 20:35, w całości zmieniany 1 raz
brajan30 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Lis 2005 Posty: 1020
Wysłany: Wto Sty 29, 2013 10:33
yarosh1980 napisał/a:
brajan30 napisał/a:
Najlepszy sposób to spróbować samemu na jakiś czas odstawić gluten i porównać.
tytuł tematu jest mylący, bo po waszych wpisach widzę, że nie chodzi o unikanie samego glutenu. Jest to wasze potoczne nazwanie sposobu żywienia polegające na wykluczeniu wszelkich produktów węglowodanowych, czyli głównie zbóż. A przecież są też zboża, które nie zawierają glutenu i można by pomyśleć że chodzi tylko o wykluczenie zbóż zawierających gluten, a pozostawienie w diecie zbóż bezglutenowych
Ja piszę tylko i wyłącznie o glutenie, więc nie do mnie z bólami.
A można się dowiedzieć w jaki sposób tego dokonałeś? Jakie produkty wykluczyłeś z jadłospisu?
brajan30 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Lis 2005 Posty: 1020
Wysłany: Wto Sty 29, 2013 16:35
yarosh1980 napisał/a:
brajan30 napisał/a:
yarosh1980 napisał/a:
To znaczy że wykluczyłeś tylko gluten
Dokładnie
A można się dowiedzieć w jaki sposób tego dokonałeś? Jakie produkty wykluczyłeś z jadłospisu?
Poszukaj w necie, naprawdę nie jest to żaden problem, dziś w internecie masz wszystko, są nawet specjalne strony. Oczywiście zdarzy mi się zjeść od czasu do czasu, kawałek chleba ale jest to bardzo rzadko.
Poszukaj w necie, naprawdę nie jest to żaden problem, dziś w internecie masz wszystko, są nawet specjalne strony
ja nie szukam pomocy co do glutenu, tylko pytam co ty jadłeś przed zmianą diety. A więc jednak wykluczyłeś na pół roku gluten z diety jak i wszystkie zboża oraz skrobie - tak mniemam z tego co napisałeś wcześniej:
brajan30 napisał/a:
Pozniej pol roku na chudym LC bez glutenu; tylko mieso , nabial, warzywa, owoce i miod
a potem chyba doszły u ciebie ziemniaczki. spoko już wszystko jasne
brajan30 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Lis 2005 Posty: 1020
Wysłany: Wto Sty 29, 2013 18:00
yarosh1980 napisał/a:
brajan30 napisał/a:
Pozniej pol roku na chudym LC bez glutenu; tylko mieso , nabial, warzywa, owoce i miod
a potem chyba doszły u ciebie ziemniaczki. spoko już wszystko jasne
Ja tego nie pisałem w tym wątku, coś Ci się pomyliło.
Ja tego nie pisałem w tym wątku, coś Ci się pomyliło.
ty tego w ogóle nigdzie nie pisałeś Pomyliłeś mi się ze side'm
Ale przynajmniej już wiem że wyeliminowałeś pieczywo, ciastka i wszelkie mączne. Jednak czy obecnie używasz regularnie jakichś zbóż bezglutenowych albo skrobi - tego już nie można dociec z komentarzy tutaj.
Zazwyczaj jednak każda zmiana zestawu spożywanych produktów powoduje jednoczesną zmianę proporcji BTW. Czego niestety nikt już nie zauważa, stąd później taka rozbieżność opinii, co do skuteczności danego pomysłu na żywienie.
Np. pierwotne zboża Hunzów zawierały mało skrobi, a więc relatywnie dużo białka. Ponadto oni mielili całe ziarno w prymitywnych młynkach uzyskując mąkę typ 3000. Nie tracili żadnych składników odżywczych ziarna. Dzisiejsza dobra mąka z pełnego przemiału to najwyżej typ 1800, a mąka do standardowych wypieków to tylko typ 500, sześciokrotnie zubożona.
JW
brajan30 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Lis 2005 Posty: 1020
Wysłany: Pon Maj 13, 2013 11:00
A ja bym powiedział odwrotnie, zazwyczaj ustalający BTW, nie zwraca uwagi na kluczową dla zdrowia kwestię glutenu, co z tego że ktoś ustawi sobie BTW, będzie tego przestrzegał, zajadając się glutenem?, eliminacja glutenu to podstawa zdrowego żywienia, choremu pomoże wyzdrowieć, zdrowemu pomoże zdrowie zachować. Eliminując gluten z żywienia, eliminujemy sporo żywności śmieciowej wysokowęglowodanowej przetworzonej, pieczywa, makarony, steki, pizze, wafle, lody w wafelkach, gofry, i wiele innych rzeczy którymi na co dzień 99% populacji się objada.
Ale nawet jeśli ktoś spożywa mniejsze ilości węglowodanów łącznie z glutenem, to robota głupiego. Ale z drugiej strony propaganda serwująca „zdrowe” pieczywa razowe, na zakwasie, mąka z pełnego przemiału, też robi swoje, że ludzie kwestii glutenu absolutnie nie dostrzegają, wobec powyższego. Nawet Instytut Żywienia twierdzi że produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w diecie człowieka.
Ponadto oni mielili całe ziarno w prymitywnych młynkach uzyskując mąkę typ 3000. Nie tracili żadnych składników odżywczych ziarna.
a spożywali tą mąkę odrazu czy przechowywali przez dłuższy czas? Bo jeśli trzymali jakiś czas, to już lepiej żeby używali białej, oczyszczonej mąki, jest lepiej przyswajalna.
Mąka pełnoziarnista owszem, zawiera wszystkie wartościowe elementy ziarna jak witaminy (z grupy B), błonnik, składniki mineralne, białka, fitoskładniki. Ale po zmieleniu wszystkie te składniki szybko się utleniają. Od momentu zmielenia (rozbicia ziarna) mąka traci komplementarność swoich wartości odżywczych, szczególnie jeśli chodzi o najbardziej aktywne składniki. Więc jeśli żywimy się zbożami, to już lepiej szamać na surowo podkiełkowane całe ziarno (można zblenderować przed spożyciem). Albo używać suche świeżo zmielone. I najlepiej bez glutenu;)
Witold Jarmolowicz napisał/a:
a mąka do standardowych wypieków to tylko typ 500, sześciokrotnie zubożona.
ponadto jest mielona w młynach stalowych i to bardzo szybko, co generuje gorąc, a to sprawia że zawarta w ziarnie fitynaza (enzym rozkładający szkodliwą fitynę) ścina się i jest już nieaktywna. No i przez to nie pobieramy należycie składników z mąki.
brajan30 napisał/a:
Nawet Instytut Żywienia twierdzi że produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w diecie człowieka.
wiadomo na czyje zlecenie. Pszenica i inne zboża to ogromny biznes na świecie, trzymany przez wielkie koncerny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.