EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Śro Lut 13, 2013 12:36
A co chcesz wiedzieć?
Podpuszczka naturalna, najlepszy enzym do wyrobów z mleka krowiego.
Nie wiadomo jakiej jest mocy a to jest najważniejsze.
Podpuszczka musi być przechowywana w lodówce bo sie starzeje.
Nie należy ufać sprzedawcy co do ilości kropli na 10l mleka tylko należy wykonac tzw.
próbę podpuszczki w której możemy ustalić optymalną ilość podpuszczki do konkretnego mleka w celu uzyskania skrzepu w założonym czasie.
Na rynku są jeszcze podpuszczki roślinne oraz syntetyczne, wytwarzane przez zmodyfikowane genetycznie bakterie.
Eanna , a masz pewnych sprzedawców tej podpuszczki by nie kupować w ciemno na chybił traił? W tej aukcji mają też inne bakterie do robienia serów zółtych typu gouda i inne też fajna opcja. A co chciałem też wiedziec? To jak ma się ser biały z podpuszczki do sera białego od kobiety ze wsi, u której kupuje ser biały, serwatke, śmietanę,masło, maślankę, mleko? I wiesz moze jak sam moglbym zrobic domowy zolty ser z mleka wiejskiego?
Ostatnio zmieniony przez milosz1984 Śro Lut 13, 2013 15:59, w całości zmieniany 1 raz
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Śro Lut 13, 2013 18:26
milosz1984 napisał/a:
ak ma się ser biały z podpuszczki do sera białego od kobiety ze wsi, u której kupuje ser biały, serwatke,
U kobiety kupujesz ser twarogowy. Skrzep (sernik) twarogu powstaje pod wpływem działania bakterii czystej fermentacji kwasu mlekowego na kazeinę mleka, czyli wytwarzany jest ze zsiadłego mleka. W mleczarniach ten sam skrzep uzyskuje sie prościej, poprzez potraktowanie mleka kwasem mlekowym.
Skrzepy podpuszczkowe powstają na skutek działania enzymów na słodki skrzep.
W ten sposób pozyskuje się skrzep na serki a'la oscypek, które się potem wędzi. Słodki skrzep "krówski" jak mówią górale, to po prostu słodka kazeina, krowi bunz.
Sery żółte, to podobne skrzepy ale prasowane. Jednak istotą robienia sera jest stworzenie odpowiednich warunków do rozwoju pożądanej flory bakteryjnej, czasami grzybowej. Bez tej flory każdy ser zgnije.
Na wedlinach domowych - forum, jest skromny dział poświęcony tej tematyce. Przydadzą się też dobre książki. Na wędlinach jest też do ściągnięci dobra książka Licznerskiego. Drugi dobry autor: Obrusiewicz
Zobacz, jak inni robią takie domowe sery. Sa bardzo dobre chociaż czasami mniej udane
Książke Licznerskiego dzisiaj pobralem i zacznę czytać. A masz może jakieś pewne źródła podpuszczki by w ciemno nie kupować? Może być z allegro itp ważne by podpuszczka była konkretna. Dzieki.
Ostatnio zmieniony przez milosz1984 Pią Lut 15, 2013 01:28, w całości zmieniany 1 raz
Jedna kropla nie zaszkodzi, cena bardzo przystępna, można sprawdzić czy produkt działa, czy ser się uda, jeśli wszystko się uda to 50ml to 1000kropli więc można będzie sukces powtarzać, z tego co sprzedają wygląda, że mają pojęcie jak zrobić ser, ale moje przekonanie jest typu warto spróbować, a nie typu na pewno się uda, bardzo wiele zależy tu od mleka, jego czystości czystości naczyń i przestrzegania właściwych czasów i temperatur i doświadczenia serowar-niczego.
Agrovis się ukrywa z ceną, może podrożało, trzeba zadzwonić.
Cytat:
31 Grudnia 2009
Data publikacji
Podpuszczka - Agrovis - oferta dla przetwórców mleka
AGROVIS - naturalne podpuszczki firmy Coquard dla domowych przetwórców mleka krowiego, koziego i owczego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.