Wysłany: Czw Lut 20, 2014 22:59 Niska wartość hemoglobiny
Witam,
Mam problem z niską jakością krwi (HGB 8,6- w trakcie ciąży, a normalnie w okolicach 10,5-11).
Staram się jeść wmiarę normalnie, unikam słodyczy (nie specjalnie przepadam), fastfoody w ogóle mogłyby dla mnie nie istnieć, chleb, makarony w ilościach małych (tz. 2-kromki dziennie albo 1-rogalik na śniadanie), nie unikam masła, jajek, mięsa(żadnej anoreksji-czy temu podobnych nie stwierdzono ). Więc można powiedzieć, że jem lepiej niż przeciętny zjadacz chleba a wyniki mam ... według lekarzy tragiczne. Po ciąży pani anestezjolog zaleciła wizytę u hematologa. Aha lekarze zalecają łykanie żelaza ale nie podjęłam tematu...
Czy ma ktoś jakiś pomysł na 'polepszenie' krwi?
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Pią Lut 21, 2014 00:30
Nowy24 napisał/a:
Czy ma ktoś jakiś pomysł na 'polepszenie' krwi?
Proponuję 4 kolejne dni w tygodniu tatara z polędwicy wołowej z żółtkiem, trzy dni przerwy. Powtarzać do skutku.
Mięso powinno być bardzo dobrze przyprawione i podane z cebulką, ogórkiem kiszonym lub grzybkami marynowanymi, plasterkami imbiru.
Z przypraw: pieprz, sól (mało), mielony kminek, majeranek, tymianek, bazylia. Wszystko po szczypcie.
Pić napar z pokrzywy codziennie 2xszklanka.
Po dwóch - trzech tygodniach powinna być widoczna różnica w morfologii.
Uwaga: żółtka z jajek "0" lub "1".
_________________ Pozdrawiam
EAnna
Ostatnio zmieniony przez EAnna Pią Lut 21, 2014 00:31, w całości zmieniany 1 raz
Przy tak niskim poziomie hemoglobiny dobrą była by wątróbka wieprzowa ale krwista. Jajka lub przetwory mleczne jedzone wraz z mięsem czy podrobami ograniczają wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym.
Dobrze było by zwiększyć kalorycznoś posiłków. Jeśli biały ser to dorzucić do niego rodzynek i słonecznika itp.
Trzeba by też zwrócić uwagę na ty czy nie ma niedoborów witamin i minerałów.
Przyczyn niedokrwistości może być wiele ale napewno nie pomoże żelazo w tabletkach.
Wysłany: Pią Lut 21, 2014 08:25 Re: Niska wartość hemoglobiny
Nowy24 napisał/a:
Witam,
Mam problem z niską jakością krwi (HGB 8,6- w trakcie ciąży, a normalnie w okolicach 10,5-11).
Żadne zastrzyki z żelaza nie poprawią trwale poziomu hemoglobiny. To już przerabialiśmy. Tylko żywienie z przewagą krwistych mięs i żółtek może pomóc.
Jeżeli już zastrzyki, to z wit. B12, bo może zaburzone jest jej wchłanianie.
Przede wszystkim jednak ginekolog musi zbadać, czy nie ma mięśniaków itp. Potem należy żmudnie badać, czy nie ma jakichś krwawień wewnętrznych lub pasożytów w układzie pokarmowym i nie tylko. No i gastroskopia, żeby chociaż raz zbadać, co się dzieje w żołądku.
JW
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.