Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Żywienie szczupłych Amerykanów
Autor Wiadomość
Piotr86 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Mar 2010
Posty: 40
Wysłany: Nie Gru 11, 2016 00:55   Żywienie szczupłych Amerykanów

Dawno, dawno temu, za oceanem, istniał kraj wolności, w którym żył lud prymitywny, którego członkowie w ogromnej większości byli szczupli, dość zdrowi i w miarę szczęśliwi. Zwyczaje tego ludu są warte zbadania, ponieważ jeden wiek później, ich cywilizowani i wykształceni potomkowie, mając do dyspozycji zaawansowaną medycynę, łatwo dostępne zalecenia dietetyków światowej klasy (oraz aplikacje na urządzeniach mobilnych które pomagają im je stosować) i bezpieczne procesy przetwórstwa żywności są w większości otyli, przewlekle chorzy i nieszczęśliwi (największy przemysł w tym kraju to przemysł farmaceutyczny, który największe zyski czerpie ze sprzedaży leków na otyłość i na depresję)
W artykule Sally Fallon i Mary G. Enig na stronach fundacji Westona Price'a
http://www.westonaprice.o...-nutrient-land/ znajdujemy tabelkę 6 opisującą ilość makroskładników pokarmowych Amerykanów (i przedstawicieli innych nacji) w 1902 roku.) opracowaną na podstawie biuletynu W.O. Atwater, PhD. Principles of Nutrition and Nutritive Value of Food. Farmers’ Bulletin No 142, US Department of Agriculture, 1902.
Przyjrzyjmy się danym, co przedstawiciele tego ludu spożywali

................................................białko (g)........węglowodany (g)..... tłuszcze (g)

Zespoły footballu (amerykańskiego)....226......................634......................354
w Kaliforni i Connecticut kcal 6626....14%kcal............... 38%kcal.............48%kcal


Rodziny farmerów............................97..........................467.......................130
łącznie kcal 3426..........................11%kcal..................55%kcal..............35%kcal

Rodziny robotnicze..........................120.........................534......................147
łącznie kcal 3939............................12%.......................54%.....................36%
..
Rodziny Murzynów
w Alabamie i Wirginii.........................86..........................440.....................145
łącznie kcal 3409...........................10%.......................52%......................38%

Racje żywnościowe
wojska USA....................................120........................451.......................161
łącznie kcal 3733.............................13%......................48%.....................39%

Prawnicy i nauczyciele .....................104.........................423......................125
łącznie kcal 3233 ...........................13%.........................52%....................35%

rodziny Włochów w Chicago................103........................391.....................111
łącznie kcal 2975.............................14%........................52%....................34%

francuscy Kanadyjczycy w Chicago.......118.......................345.......................158
łącznie kcal 3274...............................15%.....................42%......................43%
.
Biedne rodziny w Nowym Jorku.............93.........................407........................95
łącznie kcal 2855..............................13%.......................57%....................30%
..
Dla mnie z tych danych rzucają się w oczy dwa fakty
1. Wysokie (przynajmniej w odniesieniu do dzisiejszych zaleceń żywieniowych) spożycie białka, wynoszące pewnie ok 1,5 g./ kg masy ciała (u sportowców więcej)
2. Bardzo wysoka, w porównaniu do dzisiejszych otyłych potomków, ilość spożywanych kalorii.
ad1- Bazując na tych danych, do kosza można wyrzucić twierdzenia o szkodliwości "wysokiego spożycia białka" rzędu 100- 120 g. na dobę. Oczywiście Amerykanie w 1902 roku około połowę tego białka spożywali ze zbóż (co wynika z dawki węglowodanów) ale jeśli twierdzimy, że szkodliwa w dużym spożyciu białka jest konieczność usuwania azotu ze spożytego nadmiaru, to pochodzenie białka nie ma tu znaczenia.

ad2 Pomimo braku stosowania diet- zalecanej przez FDA, niskowęglowodanowych, wegańskich czy paleo (dzisiaj praktycznie każdy Amerykanin jest na jakiejś diecie) lud ten znacznie przewyższał swoich potomków zdrowiem i szczupłą sylwetką. Wygląda na to, że wydatek energetyczny wynoszący typowo powyżej 1,7 podstawowej przemiany materii zabezpiecza przed powstaniem syndromu metabolicznego nawet przy proporcjach składników odżywczych odpowiadających "korytku" z terminologii dr Kwaśniewskiego.
Warto zauważyć, i to może być odkrywcze, że w tym czasie nie wynaleziono jeszcze samochodu i komputera, Amerykanie musieli wszystko robić na własnych nóżkach....
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved