Wysłany: Pią Gru 05, 2025 12:22 Porozmawiajmy o bażantach.
Dzięki Trumpowi ostatnio coraz bardziej modne jest pojęcie: narcyz.
Słowo jest wzięte z mitologii greckiej. Moim zdaniem w polszczyźnie bardziej pasuje słowo bażant.
JW
Gutek Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Kwi 2011 Posty: 121 Skąd: New Jersey
Wysłany: Pią Gru 05, 2025 18:51
Bażantem to się kiedyś zostawało, gdy po ukończeniu studiów szlo się na 6 miesięcy do wojska.
Trump ma wspólną cechę z bażantem zwyczajnym.
Do niego też często strzelają.
Fizycznie jest podobny do bażanta złocistego.
Ten sam kolor i fryzura.
Porównanie go do tych pięknych ptaków, to obraza dla bażantów.
Slangowe w PRLu określano tak osobę o niezbyt lotnym umyśle.
Amerykanie zgłupieli do reszty wybierając sobie takiego prezydenta, ale może wyciągną naukę na przyszłość ponosząc tego konsekwencje.
W sumie to nie wiem, czy jakikolwiek prezydent USA zdołał by powstrzymać Chiny na drodze do światowej dominacji.
Jeśli nic się nie zmieni to Chiny przeżują i wyplują USA w ciągu najbliższych 30 lat.
Podobny los czeka Rosję.
Amerykanie zgłupieli do reszty wybierając sobie takiego prezydenta, ale może wyciągną naukę na przyszłość ponosząc tego konsekwencje.
W sumie to nie wiem, czy jakikolwiek prezydent USA zdołał by powstrzymać Chiny na drodze do światowej dominacji.
Jeśli nic się nie zmieni to Chiny przeżują i wyplują USA w ciągu najbliższych 30 lat.
Podobny los czeka Rosję.
Historia nigdy nikogo nie uczy. Pomimo upadku I RP Polacy nadal się żrą i coraz chętniej spoglądają na polityków sponsorowanych przez Moskwę przeciwko Zachodowi.
Pomimo, że to hitlerowcy mordowali masowo Żydów, to Polacy coraz chętniej wchodzą w buty nacjonalistów i antysemitów, wybielając Niemców.
Ile byłoby jazgotu, gdyby jakiś ajatollach zgasił gaśnicą paschał. A tu co? Cisza, świętość żydowska sprofanowana, a facet chodzi wolny, chociaż jako złapany na gorącym uczynku nie miał immunitetu. I co dziesiąty albo i więcej Polak się cieszy, że pokazał twardą pięść polskości potomkom wymordowanych.
JW
Podobny los czeka Rosję.
Historia nigdy nikogo nie uczy. Pomimo upadku I RP Polacy nadal się żrą i coraz chętniej spoglądają na polityków sponsorowanych przez Moskwę przeciwko Zachodowi.
Pomimo, że to hitlerowcy mordowali masowo Żydów, to Polacy coraz chętniej wchodzą w buty nacjonalistów i antysemitów, wybielając Niemców.
Ile byłoby jazgotu, gdyby jakiś ajatollach zgasił gaśnicą paschał. A tu co? Cisza, świętość żydowska sprofanowana, a facet chodzi wolny, chociaż jako złapany na gorącym uczynku nie miał immunitetu. I co dziesiąty albo i więcej Polak się cieszy, że pokazał twardą pięść polskości potomkom wymordowanych.
JW
Poruszył Pan dość istotną kwestię, dlatego chętnie odbiorę się do tego szerzej dziś wieczorem.
Wysłany: Sob Gru 06, 2025 19:58 Re: Porozmawiajmy o bażantach.
Witold Jarmolowicz napisał/a:
Dzięki Trumpowi ostatnio coraz bardziej modne jest pojęcie: narcyz.
Słowo jest wzięte z mitologii greckiej. Moim zdaniem w polszczyźnie bardziej pasuje słowo bażant.
JW
Ani słowo "bażant" ani "narcyz" nie oddają istoty rzeczy.
Jedno i drugie określenie powoduje, że większość może lekce sobie ważyć to czym jest narcyz.
Narcyzm jest składową tzw Mrocznej Triady.
Mroczna lub ciemna triada to: narcyzm, makiawellizm, psychopatia.
Każdy z tych typów z reguły zawiera jakieś cechy dwóch pozostałych.
Każdy kto jest ciekaw szczegółów może sięgnąć po książkę Roberta D. Hare "Psychopaci są wśród nas". Wtedy zamiast śmichów chichów skóra wam na zadku ścierpnie.
Robert D. Hare jest już 91-letnim psychiatrą i największym autorytetem w dziedzinie psychopatii.
Przywoływany tu przez Pana Kevin Dutton też jest niezły, ale to raczej popfachowiec w porównaniu do Hare.
Kilka lat temu z ciekawości wgryzłem się w temat psychopatologii hobbystycznie.
Wydawało mi się, że to będzie jak z oglądaniem "milczenia owiec", a to co poznawałem przerażało mnie coraz bardziej, a strachliwy nie jestem.
Na szczęście dla potencjalnych ofiar psychopatów to nie jest tak jak kreują to filmy. Wysoka inteligencja psychopatów to mit.
Z reguły są oni mniej niż przeciętnie inteligentni. Posługują się oni prostymi schematami, graniu na emocjach, uczuciach, prostej w swej istocie manipulacji.
Ktoś uzbrojony w wiedzę o tym jakimi narzędziami posługują się osobnicy z mrocznej triady, ma bardzo duże szanse wyłapać to na samym początku i skutecznie się przed tym bronić.
Nigdy nie wiadomo kiedy się to przyda, bo tak jak w tytule książki Hare, oni są wśród nas.
To nie tylko prezydenci, posłowie, ale to może być wasz kierownik, współpracownik, wasz lekarz, kasjerka z biedronki, czyjś ojciec, matka, brat, dziewczyna, chłopak.
I na szczęście oprócz cech psychicznych zdradzają oni swoje zaburzenie osobowości przez mimikę, oczy.
Psychopaci nie potrafią odczuwać empatii i wielu innych uczuć.
Często mimika nie współgra z emocjami jakie chcą wyrazić.
Niech ktoś popatrzy na oczy np Teda Bundy na zdjęciach z netu.
Są puste jak oczy rekina. Jakby patrzył a nie widział.
Jeśli zobaczysz u kogoś podobne spojrzenie to wiej. Jak najdalej.
Wynika to z tego, że psychopaci mają zaburzone połączenia między ciałem migdałowatym a obszarami kory przedczołowej.
To że oczy są zwierciadłem duszy nie jest wcale przenośnią.
Ostatnio zmieniony przez Strix aluco Sob Gru 06, 2025 20:19, w całości zmieniany 4 razy