Wysłany: Nie Gru 20, 2020 19:46 Inwestowanie w kryptowaluty
Chciałbym zainwestować trochę większą sumkę w kryptowaluty, jednak na początku planuję pobawić się z trochę mniejszymi stawkami, dlatego mam pytanie, jaki typ portfela będzie w tej kwestii najkorzystniejszy?
Polska giełda kryptowalut Zondacrypto (dawniej BitBay) znalazła się w centrum potężnego skandalu. Od połowy kwietnia śląska prokuratura prowadzi śledztwo w sprawie braku płynności platformy, przez który klienci stracili dostęp do swoich oszczędności. Szacuje się, że straty mogą opiewać na 350 mln zł, a lista poszkodowanych wciąż rośnie.
Minister finansów Andrzej Domański, goszcząc w programie "Fakty po Faktach" w TVN24, stwierdził jednoznacznie, że "rynek kryptoaktywów w Polsce nie jest poprawnie uregulowany, nie ma na nim takiej ochrony, jaka występuje na innych rynkach".
Według szefa resortu finansów obecna sytuacja jest pokłosiem braku odpowiednich narzędzi nadzorczych, którymi dysponuje np. Komisja Nadzoru Finansowego w przypadku giełdy papierów wartościowych.
Domański wskazał, że gdyby nie weto prezydenta Karola Nawrockiego, służby mogłyby interweniować znacznie wcześniej.
— Moglibyśmy podjąć stosowne działania, dzięki którym, chociażby Komisja Nadzoru Finansowego mogłaby wykreślić Zondacrypto. Mogłaby sprawić, że klienci byliby chronieni [...] blokować rachunki kryptowalut — wyliczał minister.
W zasadzie to nawet nie Polak ale rosyjskie pieniądze zdominowały polską giełdę kryptowalut.
JW
Prokuratura Krajowa jednak dopiero po artykule Money.pl z 6 kwietnia br. zadeklarowała, że zbada pojawiające się w mediach informacje dotyczące nieprawidłowości w funkcjonowaniu Zondakrypto.
NIe ma sie czym podniecac, to tak jakby ludzie palili pieniedzmi w ognisku a potem zadali od panstwa zeby im oddalo, bo nie wiedzieli, ze pieniadze sie pala. Jezeli ktos wierzy, ze wplaci istniejace pieniadze aby "inwestowac" w nieistniejace siedzac w kacpiach przed telewizorem popijajac piwo, to jest naiwniakiem. Dzisiaj kazdy chce byc bogaty nic nie robiac, po prostu przekazujac pieniadze jakiemus domokrazcy, ktory obiecuje zlote gory i ze imj "pomnozy". To sie konczy zawsze tak samo, mozna sie rozejsc.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
"Popierałem go od samego początku. Teraz jestem bankrutem". Oto inwestorzy, którzy stracili miliardy, kupując akcje i kryptowaluty powiązane z Trumpem.
Próbując desperacko odbudować swój majątek, Donald Trump zachęcił swoich politycznych zwolenników, by stali się jego partnerami biznesowymi. Ci, którzy obdarzyli go największym zaufaniem, ponieśli największe straty.