Wysłany: Nie Maj 05, 2024 14:31 "Podłożyć komuś świnię..."
Świnia?
O Wielkim Poście czytałem kilkukrotnie... co ma oczyszczenie duchowe do spożywania wieprzowiny? Dlaczego dopiero 25 grudnia możemy zjeść mięso? Dlaczego Islam zabrania jedzenia wieprzowiny?
...dlaczego za komuny potrafiliśmy co każdy weekend stać w kolejce do mięsnego nawet od godziny trzeciej w nocy? Przecież były inne mięsiwa do kupienia a ryb było mnóstwo. Dlaczego tak bardzo staraliśmy się ją zdobyć? Czy wieprzowina uzależnia? Kilka lat trwało zanim rzuciłem świnię na dobre. Obecnie nie spożywam wieprzowiny ponad pół roku i czuję jak wychodzi ze mnie świnia. Moje buty stały się o numer nawet o dwa za duże - chodzi o opuchliznę wokół kostek. Schudłem przez 4 lata 33 kilo (obecnie ważę 77 przy metr 86). Dlaczego bekon sprawia tyleż przyjemności?
Ja oczywiście byłbym za tym żeby ktoś mi podłożył/podkładał świnie.
Mięso wieprzowe jest drogie a tu cała świnia za darmo ...
pozdrawiam
marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Czw Maj 09, 2024 23:23, w całości zmieniany 1 raz
Piotrx Pomógł: 18 razy Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 1526
Wysłany: Sob Maj 11, 2024 08:15
Mięso wieprzowe drogie? Popatrz sobie na ceny wołowiny, jagnięciny, gęsi, kaczki czy królika. Ceny lepszych jakościowo ryb niehodowanych jak halibut, łosoś to już prawdziwy kosmos. Wieprzowina jest jednym z najtańszych mięs, dlatego ludzie ją kupują.
Wysłany: Nie Maj 12, 2024 06:43 Re: "Podłożyć komuś świnię..."
Arthur74 napisał/a:
Świnia?
...dlaczego za komuny potrafiliśmy co każdy weekend stać w kolejce do mięsnego nawet od godziny trzeciej w nocy? Przecież były inne mięsiwa do kupienia a ryb było mnóstwo. Dlaczego tak bardzo staraliśmy się ją zdobyć? Czy wieprzowina uzależnia?
W ten sposób tworzą się mity. Nikt nie wystawał po nocach co tydzień za mięsem wieprzowym. Za Gomułki do 70r. mięso było drogie i można je było kupić w miarę normalnie.
Schab z kością kosztował 60 zł, czyli przy dzisiejszych pensjach kosztowałby 180zł! A kosztuje sześć razy mniej, 30 zł!
Za Gierka, w latach 70-tych za wieprzowiną trzeba było stanąć w kolejce od wczesnych godzin rannych, dostawa była koło 10-tej i około południa sklepy mięsne były już puste. Pojawiła się turystyka mięsna, polegająca na tym, że jechało się do miast lepiej zaopatrzonych takich, jak Warszawa czy Katowice.
Po nocach za szynką stało się dwa razy do roku na święta. I wtenczas rzeczywiście ludzie stali po trzy doby, ale to dotyczyło prowincji i szynki oraz okresu Gierka.
Cytat:
Przecież były inne mięsiwa do kupienia a ryb było mnóstwo.
Nie było mnóstwa innych mięsiw i ryb. Za Jaruzelskiego wprowadzono kartki na wieprzowinę i wołowinę. Bez kartek były kurczaki i reszta. Teoretycznie, bo sklepy świeciły pustkami. W najgorszym okresie końca lat 70-tych na półkach stał tylko ocet i herbata turecka a za chlebem trzeba było wystać ze dwie godziny czekając na dostawę.
Warszawiak powie, że to bzdury, ale oni w stolicy nie doświadczali takich trudności zaopatrzenia. Jak ktoś nie wierzy, niech sobie przypomni, że w stanie wojennym Jaruzelski zakazał tworzenia komitetów kolejkowych, jako inicjatywy obywatelskiej niezależnej od komunistów. Bo komitety były tworzone przez czekających na dostawę. W przypadku mebli trzeba było i ze trzy miesiące czekać.
JW
Także duchowi Mistrzowie uczą że doświadczenie-praktyka jest lepszym nauczycielem niż teoria.
Jednak czasami musimy sie opierać tylko na naukach teoretycznych i nie mamy dostepu do czegoś praktycznie.Np.ja nie doświadczałem komuny i ona nie wróci więc nie będzie mi to dane ale za pomocą różnych opowiadań starszych ludzi i nawet średnio starszych jak rodzina a także wielu nauk z internetu i wiedzy wyrobiłem sobie zdanie na temat komuny i że jest nizszym systemem niż demokracja kapitalizm.Także o rodzimych stronach komuny Rosji i że wiele nadal tam jest do naprawienia i jest złego w tym kraju.
Czasami bazujemy tylko na wiedzy teoretycznej i to lepsze niż nic i tez dobrze wyrażać swoje wierzenia a nie uciszyć sie całkowicie bo nie dane nam było w praktyce czegoś doświadczyć.Wyrobić sobie zdanie teoretycznie i wyrażać swoje wierzenia.
Myli się Pan. Niewiele brakło, żeby komuna zaczęła powracać. Komuna polega na totalnej kontroli mediów przez władze, nomenklaturę czyli obstawianie wszystkich stanowisk do kierownika i asesora sądowego włącznie przez swoich nominatów, maksymalne upaństwawianie przedsiębiorstw, autarkia i straszenie obywateli światem zewnętrznym oraz w przypadku mniejszych państw sojusz z Moskwą lub Pekinem. Klinicznym przykładem Węgry, gdzie system stworzony przez Orbana jest nie do ruszenia.
Można to określić jako miękką komunę, bo podstawą komuny jest całkowita likwidacja pieniądza i prywatnych środków produkcji, co nawet w Rosji już nie występuje i przypuszczalnie nie powróci, chociaż pewności mieć nie możemy.
Tego wszystkiego młodzi kompletnie nie rozumieją i pewnego dnia mogą się zdziwieni obudzić bez paszportów, poza Unią. Zresztą starzy, którzy powinni pamiętać i rozumieć, też nie rozumieją.
JW
PS. Do wyjścia z Unii niepotrzebne jest referendum. Wystarczy, że rząd zgłosi taką chęć.
A co, nie wiedzieliście?
Politycy PIS-u deklarowali przecież, że Polska może opuścić Unię już w 2027 roku i mogli to zrobić zgodnie z prawem.
Z duchowego punktu widzenia:
Świadomość masowa polaków weszła na wyższy poziom inaczej Bóg nie wprowadziłby demokracji w naszym kraju. Żeby znowu pojawiła sie komuna polacy musieliby znowu zacząć obniżać swoją świadomość czyli schodzić znowu na niższy poziom.Narazie świadomość Polski wzrasta co może nawet przyciągnąć złota ere w naszym kraju.
Więc studiując te fakty nie byłbym takim pesymistą i dopóki Polacy wzrastają a nie schodzą na poziomie duchowym niżej nie ma szansy pojawienia sie niższych systemów a jedynie coraz wyższe jak poziom złotej ery.
Bo często jednostki tu na Ziemi po prostu przynoszą to co w duchowym świecie jest gotowe i tylko czeka na przejawienie na Ziemi. Nie byłoby żadnej demokracji i Lecha Wałęsy i żadnych bohaterów przynoszących demokracje gdyby świadomość masowa polaków i ich duchowy poziom nie osiągnął odpowiedniej wysokości i tego nie przyciągnął.
Wszystko co dzieje sie na Ziemi dzieje sie według duchowych praw i najpierw zależy od poziomu świadomości miast narodu świata i indywidualnie w życiu jednostki.
Cała ta zmiana najpierw została osiągnięta w poziomie duchowym wewnątrz i w ten czy inny sposób i tak by sie przejawiła.
Identycznie ze złota erą jeśli masowa świadomość narodu lub świata wejdzie na ten poziom CHCIEJ NIE CHCIEJ blokuj nie blokuj w ten czy inny sposób zostanie przejawiona i nastanie. Najpierw musi zmienić sie wnętrze poziom świadomości ludzi i wyższy poziom jakim jest złota era nastapi.
Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Pon Maj 13, 2024 17:58, w całości zmieniany 1 raz
Proszę o metafizyce, złotej erze itd. pisać w swoim temacie:
Nadchodząca złota era i 10 000 ludzi na poziomie Jezusa
i nie rozsiewać tych rewelacji po całym forum
bo będę musiał takie posty umieszczane gdzie indziej kasować
jako nie na temat.
A teraz na temat.
Mówienie o wzroście świadomości społeczeństwa to kolejna bzdura.
Pomimo demolowania państwa, pomimo ujawnianych afer i kumoterstwa
większość ma w de świadomość i powinności obywatelskie,
co najlepiej widać po frekwencji i wynikach ostatnich wyborów samorządowych.
15 października niewiele brakło, żeby wynik był inny.
A powinni przegrać sromotnie ci, co demolowali Polskę.
Tak, jak przegrali komuniści w 1989, do zera.
Poziom zdemoralizowania społeczeństwa najlepiej oddaje
popularne ostatnio powiedzenie: ci kradną, ale przynajmniej się dzielą.
JW
Ok ostatni post tutaj w temacie duchowości skoro jest to na forum zakazane.
Prosi mnie Pan o trudną rzecz by nie poruszać tematyki duchowej w innych miejscach gdyż duchowość prawdziwy rozwój duchowy dotyka i przenika całe życie i wszędzie można go znaleźć i lekcje do odrobienia nauczenia.Np.taka karma tworzymy ją w każdym momencie życia i wpływa na wszystko w naszym życiu. Tak samo nauka duchowa trwa w każdym doświadczeniu każdym zdarzeniu możemy znaleźć lekcje i sie z niego nauczyć.Duchowa prawda jest powiazana ze wszystkim w życiu.
Ale ok jeślli na forum jest to zakazane to szkoda ale ok.
Dziękuję za zrozumienie, ma Pan swój temat
Nadchodząca złota era i 10 000 ludzi na poziomie Jezusa
i tam wszyscy zainteresowani mogą się ubogacać duchowo.
JW