Wysłany: Czw Maj 09, 2024 12:04 Kofeina powoduje nieświeży oddech
Po latach doświadczeń z odstawianiem używek w tym kofeiny ale zwłaszcza w ciągu ostatnich lat odkryłem ważną rzecz o kofeinie.
Mianowicie nie wiem do końca czemu tak jest ale badania pokazują że prawdopodobnie przez zaburzenie mikroflory w przewodzie pokarmowym zwłaszcza żołądku i jamie ustniej przez kofeine można mieć nieświezy oddech.
Kiedyś podejrzewałem o to cukier biały który też odstawiałem ale jednak to kofeina.
Dodatkowo też nie wiem czemu tak jest ale kofeina pogarsza stan skóry.Po odstawieniach na tygodnie kofeiny zauważałem ZAWSZE bez zmiany innych czynników że polepsza sie stan skóry.
Więc jeśli używałem dużo kofeiny zdarzał sie nieświeży oddech.Po 3 tygodniach bez niej problem znikał całkowicie.
Teraz po wielu odstawieniach i obserwacji siebie wiem to na pewno.KOFEINA=NIEŚWIEŻY ODDECH. Jak ktoś ma z tym problem niech odstawi i po 3 tygodniach zapomni o problemie.
Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Czw Maj 09, 2024 12:07, w całości zmieniany 1 raz
Oczywiście każdy kij ma dwa końce i nic nie jest TAK-NIE i czarno-białe.
Kofeina zwłaszcza długo nie brana dodaje potężnego kopa energii dodając sił.
Oczywiście pytanie czy warto ja brać pomimo negatywnych skutków.Czy zyski przewyższają straty.
Ja pierwsze większe dawki zacząłem brać w wieku ok 18 lat gdy było to dozwolone już ale czułem intuicyjnie że tego potrzebuje bo studiowałem wtedy bardzo ważne duchowe nauki i była to długa cieżka praca.Kofeina z kawy i duże dawki kawy dały mi rzeczywiście KOPA i mogłem o wiele dłużej sie tym zajmować i intensywniej.Wtedy się opłacało.
Podobnie student na studiach w czasie sesji musi mieć dużo energii na nauke tony materiału i dzięki używkom zdobywa tą energie. Może tu też zysk zdania egzaminów i zdobycie wyższego wykszstałcenia co bez wątpienia daje obfitsze finansowo życie bo kwalifikuje sie do lepiej płatnej pracy jest tego warte. Więc może 2 tygodnie też warto dać sobie kopa niż zawalić studia wykształcenie.
Czytając dalej statystyki:
Kawa to drugi na świecie napój którego pije sie najwięcej
80% ludzi na świecie pije minimum 1 kawe dziennie
czyli 6,4 miliarda ludzi
80% Polaków pije kawe co pewien czas
60% Polaków pije kawe codziennie
codziennie ludzie na świecie piją 2 miliardy kaw
produkcja kawy sięga 10 mln ton rocznie
przecietny kawosz pije przeciętnie kilka kilogramów kawy rocznie
Więc ci ludzie jakoś żyją nawet pomimo negatywnych skutków kawy.Jednak spotkałem sie z naukami które ją odradzają.
Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Czw Maj 09, 2024 23:21, w całości zmieniany 6 razy
I pytanie za 100 punktów:
Ile magnezu powinien suplementować lub dostarczać dietą przeciętny Europejczyk pijący właśnie 4 kawy dziennie która ma właściwości wypłukujące magnez jak wskazuje część badań.
Moi rodzice których nakłoniłem choć ciezko było do paru małych zmian w sposobie życia ,to jedną z których było branie witamin i minerałów olimpu.I znikneły u nich skurcze bardzo częste wcześniej.Tam jest 190mg magnezu na dzień.
Dwa opakowania Olimp Chela-Mag B6® Forte 60 kaps. dostarczają 30 gramów magnezu za 84 PLN. Za podobną kwotę można sobie kupić cały kilogram cytrynianu magnezu, który zawiera 270 g magnezu, dziewięć razy więcej, za to nie ma w nim takich substancji, jak: substancja przeciwzbrylająca – tlenek magnezu; maltodekstryna, substancja przeciwzbrylająca – sole magnezowe kwasów tłuszczowych.
JW
tylko że czysty cytrynian magnezu u mnie nawet po tylko jednej łyżeczce powodował przeczyszczenie.
Musiałem zrezygnować z tej formy suplementacji bo przechodziło to przeze mnie bez żadnego trawienia jak woda.
łykam jak nie zapomnie olimp vitaminer multiple sport i tam jest 190mg magnezu w formie chelatu. Jak zapomne pare dni biore podwójna dawke czyli 380mg.
pozdrawiam
marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Śro Wrz 18, 2024 12:58, w całości zmieniany 1 raz
To dziwne, bo przeczyszczająco działają proste sole magnezu takie jak chlorek i siarczan, natomiast cytrynian magnezu jest właśnie związkiem chelatowym i nie powoduje przeczyszczenia nawet w ilości kopiastej łyżeczki.
JW
Piotrx Pomógł: 18 razy Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 1526
Wysłany: Czw Wrz 19, 2024 07:51
To nie jest dziwne. Cytrynian magnezu w proszku działa przeczyszczająco na wiele osób. Działa nawet na osoby, które mają problemy z zatwardzeniem.