Mariano Pomógł: 6 razy Dołączył: 14 Kwi 2014 Posty: 611
Wysłany: Czw Cze 13, 2024 20:10 Leukocyty
Witam, czy ktoś wyjaśni przyczynę spadku liczby leukocytów na diecie niskowęglowodanowej ? Jem aktualnie głównie wołowinę i zero lub minimalną ilość węglowodanów. Zrobiłem test kilka razy i gdy zwiększę ilość węglowodanów, limfocyty znacząco wzrastają.
Dieta węglowodanowa 5,49 leukocytów. Dieta zero-węglowodanowa 3.68.
Nie biorę żadnych leków, stan zdrowia bardzo dobry.
Ostatnie wyniki z badań.
Waga 80 kg
Cholesterol 190
Trójglicerydy 22
Aspat 20
Alat 20
Ciiśnienie 130/70
Cukier 100
Na forach internetowych o tematyce carnivore, keto znalazłem podobne sytuacje do mojej.
Ogólnie ponad 20 lat jem nisko węglowodanowo z małymi odchyleniami na testy. Głównie zawsze leciało mięso i tak zostało do dziś. Czasami próbowałem wdrożyć troszkę węgli przy intensywnych treningach. Kiedyś jadłem sporo nabiału ale od długiego czasu w ogóle go nie jadam. Można powiedzieć, że mój styl to coś Ala carnivore. Aktualnie zjadam od jednego do dwóch posiłków dziennie, a co parę tygodni robię post.
Witam, czy ktoś wyjaśni przyczynę spadku liczby leukocytów na diecie niskowęglowodanowej ? Jem aktualnie głównie wołowinę i zero lub minimalną ilość węglowodanów. Zrobiłem test kilka razy i gdy zwiększę ilość węglowodanów, limfocyty znacząco wzrastają.
Dieta węglowodanowa 5,49 leukocytów. Dieta zero-węglowodanowa 3.68.
Nie biorę żadnych leków, stan zdrowia bardzo dobry.
Ostatnie wyniki z badań.
Waga 80 kg
Cholesterol 190
Trójglicerydy 22
Aspat 20
Alat 20
Ciiśnienie 130/70
Cukier 100
Na forach internetowych o tematyce carnivore, keto znalazłem podobne sytuacje do mojej.
Ogólnie ponad 20 lat jem nisko węglowodanowo z małymi odchyleniami na testy. Głównie zawsze leciało mięso i tak zostało do dziś. Czasami próbowałem wdrożyć troszkę węgli przy intensywnych treningach. Kiedyś jadłem sporo nabiału ale od długiego czasu w ogóle go nie jadam. Można powiedzieć, że mój styl to coś Ala carnivore. Aktualnie zjadam od jednego do dwóch posiłków dziennie, a co parę tygodni robię post.
Sprawdź CRP i OB z czasów wysokowęglowodanowych i porównaj z wynikami z czasów niskowęglowodanowych.
Jeśli w czasach HC były wyższe, a teraz są niższe, to znaczy że niższe leukocyty świadczą o lepszej kondycji organizmu. Tzn wtedy toczył Cię stan zapalny i siłą rzeczy leukocytów było więcej, a teraz Cię nie toczy i stąd spadek.
Wysłany: Pią Cze 14, 2024 05:42
Crp kiedyś badałem, ale wyników już nie znajdę. Większość badań to mam z pracy i tam crp, ob nam nie dają. Ostatnie wyniki z paro mięsięcznego carnivore jak wcześniej napisałem:
Waga 80 kg
Cholesterol 190
Trójglicerydy 22
Aspat 20
Alat 20
Ciiśnienie 130/70
Cukier 100
I te leukocyty 3,68
Myślę dziwna sprawa, bo już kiedyś to przerabiałem. Postanowiłem zmienić dietę na 4 tygodnie i iść już prywatnie na morfologię. Zwiększyłem węgle, dołączyłem nabiał, chleb itp. Czułem się gorzej niż na samym mięsie, przytyłem 3 kg, ale jakoś wytrzymałem ten miesiąc w imię nauki. Leukocyty po 4 tygodniach wystrzeliły na ponad 5. To samo, bo wcześniej nie napisałem nastąpił wzrost neurocytów gdzie wcześniej na samym mięsie był niższy. Inne parametry w normie.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15811138/
Conclusion: Dietary carbohydrate/protein ratio has no effect on inflammatory markers, but the study confirmed that body fatness is positively associated with levels of serum CRP.
Cytat:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15265001/
In summary, energy-restricted low-fat and very-low-carbohydrate diets both significantly decreased several biomarkers of inflammation. These data suggest that, in the short-term, weight loss is primarily the driving force underlying the reductions in most of the inflammatory biomarkers.
Cytat:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33514605/
Conclusions: Our findings suggest that inflammation and insulin resistance/hyperinsulinemia are potential mechanisms linking dietary or lifestyle factors and HCC development.
Impact: Inflammation and insulin resistance/hyperinsulinemia may partly mediate the association of diet and other lifestyles with HCC development, and interventions to reduce the adverse effect of pro-inflammatory and hyperinsulinemic diet and lifestyle may reduce HCC hepatocellular carcinoma risk.
Itd.Badacze uzyskują potwierdzenie, że lcarb działa przeciwzapalnie, ale zapierają się jak żaba błota i ciągle eksponują diety niskotłuszczowe, które wg nich też dają dobre efekty.
JW
Crp kiedyś badałem, ale wyników już nie znajdę. Większość badań to mam z pracy i tam crp, ob nam nie dają. Ostatnie wyniki z paro mięsięcznego carnivore jak wcześniej napisałem:
Waga 80 kg
Cholesterol 190
Trójglicerydy 22
Aspat 20
Alat 20
Ciiśnienie 130/70
Cukier 100
I te leukocyty 3,68
Myślę dziwna sprawa, bo już kiedyś to przerabiałem. Postanowiłem zmienić dietę na 4 tygodnie i iść już prywatnie na morfologię. Zwiększyłem węgle, dołączyłem nabiał, chleb itp. Czułem się gorzej niż na samym mięsie, przytyłem 3 kg, ale jakoś wytrzymałem ten miesiąc w imię nauki. Leukocyty po 4 tygodniach wystrzeliły na ponad 5. To samo, bo wcześniej nie napisałem nastąpił wzrost neurocytów gdzie wcześniej na samym mięsie był niższy. Inne parametry w normie.
No to łopatologicznie:
Cytat:
przestrzeganie diety niskowęglowodanowej było związane z niższym poziomem hematologicznych wskaźników stanu zapalnego, w tym liczby neutrofili i stosunku neutrofili do limfocytów.
W badaniu przeprowadzonym na pacjentach z cukrzycą typu 2 u osób stosujących dietę ketogenną zaobserwowano znaczne zmniejszenie poziomu białka C-reaktywnego i liczby białych krwinek (dwóch biomarkerów odpowiadających na stan zapalny) w porównaniu z osobami niestosującymi diety ketogennej.
Czyli niskie CRP koreluje z niższą ilością WBC, bo neutrocyty(neutrofile) są jak strażacy.
Straż Pożarna nie krąży ulicami miasta szukając pożarów.
Po drugie tam gdzie się nie pali lub rzadko się pali, tam jest mało strażaków.
Ni ma stanu zapalnego/infekcji, to leukocytów też niewiele.
Mógłbyś się niepokoić gdyby za tą rzekomą leukopenią szły jakieś niepokojące objawy, ale nie idą.
Ostatnio zmieniony przez Grzegorz1973 Pią Cze 14, 2024 08:15, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: Pią Cze 14, 2024 17:56
Przez 20 lat nie byłem chory, no może lekko podziębiony ze dwa razy. Leukocyty według norm blisko już leukopenii. Problem leży w pracy bo według orzecznika jest źle i tłumacz mu, że od ponad 20 lat tak jem i nie umarłem. W moim zawodzie muszę być zdrów jak ryba a jedynym wyznacznikiem dla nich są normy laboratoryjne.
Już jeden mi powiedział, że pewnie wątroba rozwalona, bo jem dużo białka. Jak przyniosłem badania wątrobowe to stwierdził, że dziwne, że takie wyniki idealne.
Teraz kwestia czy lekko podbić węgle czy to olać i nie zawracać uwagi na morfologię tylko jeść nadal samo mięso. Zawsze można przed badaniem pojeść więcej cukru i leukocyty pójdą do góry.
Teraz kwestia czy lekko podbić węgle czy to olać i nie zawracać uwagi na morfologię tylko jeść nadal samo mięso. Zawsze można przed badaniem pojeść więcej cukru i leukocyty pójdą do góry.
W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś, wybierając najlepszą opcję, dostosowaną do warunków/sytuacji. Taki mamy klimat, więc trzeba kombinować.
Przypadki takie jak Twój czy Sapero uświadamiają mi, że dobrze zrobiłem 10 lat temu, kiedy postanowiłem, że będę sam sobie panem, wójtem i plebanem. Nie muszę zaprzątać sobie głowy tym co może nie spodobać się konowałom.
W moim zawodzie muszę być zdrów jak ryba a jedynym wyznacznikiem dla nich są normy laboratoryjne.
Przeczytałem drugi raz twoją wypowiedź i z automatu połączyło mi się to w głowie z tym co wcześniej w tym temacie.
Mianowicie z tym, że w badaniach okresowych nie ma nawet OB, a ponoć to zawód w którym trzeba być super zdrowym.
Kiedyś OB było w standardzie badań okresowych, bez względu czy był to zawód portiera czy pilota.
Wysłany: Śro Cze 19, 2024 17:41
Grzegorz1973 napisał/a:
Mariano napisał/a:
W moim zawodzie muszę być zdrów jak ryba a jedynym wyznacznikiem dla nich są normy laboratoryjne.
Przeczytałem drugi raz twoją wypowiedź i z automatu połączyło mi się to w głowie z tym co wcześniej w tym temacie.
Mianowicie z tym, że w badaniach okresowych nie ma nawet OB, a ponoć to zawód w którym trzeba być super zdrowym.
Kiedyś OB było w standardzie badań okresowych, bez względu czy był to zawód portiera czy pilota.
Badania są co 3-5 lat. Krew, cukier, wątroba, EKG, laryngolog, okulista, neurolog, spirometria, badania psychologiczne, ciśnienie, waga, wzrost. Na koniec orzecznik.