De novo fatty acid synthesis and balance of fatty acids of pigs fed different fat sources
...Podsumowując, łój w diecie obniża zawartość całego tłuszczu zwierzęcego w porównaniu z olejem słonecznikowym i dietą z olejem słonecznikowym o wysokiej zawartości kwasu oleinowego, równolegle z niższą ekspresją enzymów lipogenicznych w tkance tłuszczowej (Duran-Montgé i in., 2009a) i obniżoną zawartością trójjodotyroniny we krwi (Duran-Montgé i in., 2009b).
Gdy dieta zawiera bardzo niskie poziomy tłuszczu, stosunek syntezy endogennych kwasów tłuszczowych wynosi 1,6:1,0:3,0 (kwasy palmitynowy, stearynowy i oleinowy). Gdy dodawany jest tłuszcz, odkładanie się każdego określonego kwasu tłuszczowego zmniejsza się wraz ze wzrostem jego włączenia do diety. Szybkość odkładania niezbędnych kwasów tłuszczowych zmniejsza się wraz ze wzrostem nienasycenia w diecie.
A niedouczone profesory permanentnie straszą tłuszczami zwierzęcymi powołując się na randomizowane badania EBM. A to właśnie nie evidence based medicine ale klasyczne emince based medicine.
JW
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.