Wysłany: Sob Paź 12, 2024 20:43 Dieta najpopularniejszego piłkarza Christiano Ronaldo
Według statystyk internetowych które czytałem jakiś czas temu jest to najpopularniejsza postać w internecie z 130 milionnami followersów na facebooku. Nikt inny nie ma tylu podążających w internecie. Jest najpopularniejszy w mediach społecznościowych na Ziemi.
Zainteresowałem sie jaką diete stosuje mając takie sukcesu w piłce nożnej.
Wyczytałem mianowicie że często wybiera sałatki owocowo warzywne i zbożowe produkty je praktycznie tylko w postaci pełnoziarnistej.
Jest to dokładnie zgodne z zaleceniami Westona A Price'a którego głównym zaleceniem są zboża właśnie pełnoziarniste w diecie.
Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Sob Paź 12, 2024 20:43, w całości zmieniany 1 raz
Piotrx Pomógł: 18 razy Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 1526
Wysłany: Śro Paź 16, 2024 17:38
Ronaldo to dziwak i nie patrzyłbym na to jak je. Na przykład zamiast spać nieprzerwanie, dzieli sen na wiele 90-minutowych drzemek w ciągu dnia.
Dieta nie ma tu nic do talentu. Ronaldo ma osobistego kucharza, który gotuje mu to co lubi.
Piotrx Pomógł: 18 razy Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 1526
Wysłany: Pią Paź 18, 2024 07:15
Większość sportowców odżywia się byle jak spożywając duże ilości węglowodanów, bo muszą szybko zaspokoić duże wydatki energetyczne. Ronaldo nie jest tutaj żadnym wyjątkiem.
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1329
Wysłany: Pon Lut 03, 2025 18:46
marcin458 napisał/a:
zgodne z zaleceniami Westona A Price'a którego głównym zaleceniem są zboża właśnie pełnoziarniste w diecie.
Nie jest to prawdą
Weston A Price opisuje różne i skrajnie różniące się od siebie diety.
Faktem jest, że w dietach z przewagą produktów roślinnych jedzono pełne ziarna. Jednak zboża w badanych okolicach na początku XX. wieku odbiegały genetycznie ok. 30% od np. współczesnej pszenicy. W diecie tej występowały też bulwy, orzechy, zioła, grzyby, ryby, ślimaki i "szarańcza". Były też lokalne, sezonowe owoce nie modyfikowane genetycznie, czyli cierpkie i małe.
Znasz chyba zjawisko synergii w pozytywnym i negatywnym znaczeniu.
Wymienione przez Ciebie produkty zbożowe + tłuszcze roślinne uzyskiwane współczesnymi metodami to prosta droga do otyłości i cukrzycy.
Nie chcę psuć Twojego dobrego samopoczucia i poszukiwań najlepszej diety dla człowieka tu i teraz.
Przeczytaj sobie tego Prica całego, ze zrozumieniem i w oryginale.
O ile wiem, nie był dotychczas przetłumaczony na j. polski.
zgodne z zaleceniami Westona A Price'a którego głównym zaleceniem są zboża właśnie pełnoziarniste w diecie.
Nie jest to prawdą
Weston A Price opisuje różne i skrajnie różniące się od siebie diety.
Faktem jest, że w dietach z przewagą produktów roślinnych jedzono pełne ziarna. Jednak zboża w badanych okolicach na początku XX. wieku odbiegały genetycznie ok. 30% od np. współczesnej pszenicy. W diecie tej występowały też bulwy, orzechy, zioła, grzyby, ryby, ślimaki i "szarańcza". Były też lokalne, sezonowe owoce nie modyfikowane genetycznie, czyli cierpkie i małe.
Znasz chyba zjawisko synergii w pozytywnym i negatywnym znaczeniu.
Wymienione przez Ciebie produkty zbożowe + tłuszcze roślinne uzyskiwane współczesnymi metodami to prosta droga do otyłości i cukrzycy.
Nie chcę psuć Twojego dobrego samopoczucia i poszukiwań najlepszej diety dla człowieka tu i teraz.
Przeczytaj sobie tego Prica całego, ze zrozumieniem i w oryginale.
O ile wiem, nie był dotychczas przetłumaczony na j. polski.
W skrócie. Nie da się w dzisiejszych czasach tak jeść jak opisał autor. Po drugie tak jak zostało napisane nie ma pl wersji książki. Warto zatem przeczytać wersje angielską i ją zrozumieć a nie przytaczać bez pomyślunku zasłyszane fragmenty książki.
O diecie Westona jest ksiazka Gieruli, mam ja do opchniecia jakby co.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.