Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
System rekrutacji
Autor Wiadomość
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Wysłany: Pon Kwi 20, 2026 12:05   System rekrutacji

Cytat:
Rekrutacja
Grzegorz Nożownik* przeprowadził, jak sam to nazwał, eksperyment społeczny. Przez kilka lat chodził na rozmowy o pracę, aby zrozumieć, jak działa branża HR. Swoje spostrzeżenia opisał w nieopublikowanej jeszcze książce "Idiotkrutacja — czyli o patologii HR w Polsce i jak (nie) rekrutować się na stanowiska".
Postanowiłem sprawdzić, jak to wygląda od środka. Chciałem zweryfikować, dlaczego mimo ogromnego doświadczenia, na początku moje CV spotykało się z całkowitą ciszą. Zastanawiałem się dlaczego. Zacząłem dogłębnie analizować co się dzieje.
Jak duża była skala tego eksperymentu?
Trwał trzy lata. W tym czasie wysłałem około 2 tys. CV przez portale, takie jak Pracuj.pl, Rocket Jobs czy LinkedIn. Zaowocowało to niemal 300 interakcjami — od odpowiedzi mailowych, przez rozmowy online, aż po spotkania osobiste w siedzibach firm.
I przez trzy lata był pan bez pracy?
Nie potrzebowałem pracy, bo prowadzę własne firmy. Od 20 lat pracuję w przemyśle ciężkim. Jako pracodawca też współpracuję z agencjami HR. Oddajemy im część naszych obowiązków, aby odciążyć nasze działy. Efekty tego eksperymentu dały mi do myślenia.
*książka została napisana pod pseudonimem.
"Manifest kandydata", czyli 10 zasad godnej rekrutacji z książki Grzegorza Nożownika.
1. Mam prawo do informacji zwrotnej.
2. Nie zgadzam się na bezterminowe przechowywanie moich danych.
3. Mam prawo nagrywać rozmowę.
4. Nie robię darmowych zadań, które przynoszą firmie zysk.
5. Nie pozwalam na pytania wykraczające poza zawodowe kompetencje.
6. Mam prawo do transparentnych widełek płacowych.
7. Nie biorę udziału w rekrutacjach bez końca.
8. Mam prawo do równego traktowania – niezależnie od płci, wieku, wyglądu czy nazwiska.
9. Wybieram świadomie – to ja decyduję czy chcę pracować z Tobą.
10. Szanuję siebie i oczekuję tego samego.

Odpowiedz do tematu