Indeks glikemiczny (IG) został ustalony wedle możliwości podwyższania poziomu cukru we krwi przez dane pożywienie, szereguje produkty żywnościowe na podstawie ich wpływu na poziom cukru we krwi i czas pojawiania się tego wpływu. IG jest definiowany jako średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu, przez reprezentatywną statystycznie próbkę ludzi, 50 g danego produktu. Wzrost poziomu cukru we krwi w przypadku spożycia 50 g czystej glukozy przyjęto jako podstawę skali (100%). Uznaje się, że najlepiej spożywać produkty z indeksem glikemicznym poniżej 50.
Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym |
|
Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym |
||
Maltoza (piwo) |
110 |
Chleb pełnoziarnisty lub z otrąb |
50 |
|
Daktyle suszone |
103 |
Groszek zielony w puszce |
50 |
|
Glukoza |
100 |
Makaron pełnowartościowy (zboże półziarniste) |
50 |
|
Chleb wysoko oczyszczony (hamburger) |
95 |
Ryż długi Basmati |
50 |
|
Frytki |
95 |
Ryż pełnowartościowy (brązowy) |
50 |
|
Mączka ryżowa |
95 |
Słodkie pataty |
50 |
|
Skrobie modyfikowane |
95 |
Sok grejpfrutowy bez cukru |
48 |
|
Pasternak |
95 |
Spagetti (al dente) |
45 |
|
Ziemniaki pieczone |
95 |
Pomarańcza |
44 |
|
Bagietka |
95 |
Sok z marchwi świeży |
43 |
|
Chipsy |
90 |
Chleb 100% pełnowartościowy |
40 |
|
Puree z ziemniaków |
90 |
Chleb żytni pełnoziarnisty |
40 |
|
Ciasto ryżowe |
85 |
Fasola różowa |
40 |
|
Marchew gotowana |
85 |
Galaretka z alg |
40 |
|
Miód |
85 |
Makaron z mąki z pełnego przemiału (al dente) |
40 |
|
Płatki kukurydziane, popkorn |
85 |
Płatki zbożowe |
40 |
|
Ryż dmuchany |
85 |
Pumpernikiel |
40 |
|
Ryż krótko gotowany |
85 |
Świeże soki owocowe bez cukru |
40 |
|
Naleśniki |
85 |
Świeży groszek zielony |
40 |
|
Bób gotowany |
80 |
Zboża pełnoziarniste bez cukru |
40 |
|
Wafle |
76 |
Truskawki |
40 |
|
Arbuz |
75 |
Śliwki świeże |
39 |
|
Dynia |
75 |
Sok pomidorowy bez cukru |
38 |
|
Rzepa |
72 |
Ryby |
38 |
|
Kasza jaglana, ugotowana |
71 |
Dziki ryż |
35 |
|
Batoniki czekoladowe |
70 |
Figi |
35 |
|
Chleb biały (bagietka) |
70 |
Kukurydza indiańska |
35 |
|
Coca-cola |
70 |
Kwinoa |
35 |
|
Cukier (sacharoza) |
70 |
Mleko zsiadłe |
32 |
|
Herbatniki |
70 |
Świeże owoce (maliny, poziomki, jeżyny, jagody, borówki, porzeczki) |
30 |
|
Kluski, pierożki |
70 |
Morele suszone |
30 |
|
Kukurydza pękająca |
70 |
Groch arabski |
30 |
|
Ryż biały |
70 |
Makaron sojowy |
30 |
|
Zboża oczyszczone słodzone |
70 |
Marchew surowa |
30 |
|
Ziemniaki gotowane bez skórki |
70 |
Produkty z mleka |
30 |
|
Pączki |
69 |
Soczewica brązowa, żółta |
30 |
|
Bezy |
67 |
Sucha fasola |
30 |
|
Buraki |
65 |
Zielona fasola |
30 |
|
Chleb razowy |
65 |
Brzoskwinie świeże |
29 |
|
Konfitury słodzone |
65 |
Śliwki suszone |
29 |
|
Rodzynki |
65 |
Mleko pełne 3% tłuszczu |
27 |
|
Ziemniaki w mundurkach |
65 |
Grejpfrut |
25 |
|
Skondensowane mleko słodzone |
61 |
Wiśnie |
25 |
|
Lody |
61 |
Czarna czekolada (70% kakao) |
22 |
|
Banan, melon |
60 |
Marmolada owocowa bez cukru |
22 |
|
Kasza manna |
60 |
Soczewica zielona |
22 |
|
Ryż długi |
60 |
Suszony groch |
22 |
|
Papaja, ananas |
59 |
Orzechy |
22 |
|
Ziemniaki młode |
57 |
Fruktoza |
20 |
|
Brzoskwinie |
57 |
Orzechy ziemne, solone, prażone |
15 |
|
Chleb żytni na zakwasie |
55 |
Soja |
15 |
|
Mango |
55 |
Świeże morele |
15 |
|
Herbatniki piaskowe |
55 |
Warzywa zielone, pomidory bakłażany, cukinia, czosnek cebula |
> 15 |
|
Spaghetti białe długo gotowane |
55 |
|
|
|
Kukurydza z puszki |
55 |
|
|
|
Kukurydza słodka |
54 |
|
|
|
Kasza gryczana ugotowana |
54 |
|
|
|
Kiwi |
53 |
|
Twierdzi się że w społeczeństwach, które obecnie mają najwięcej zawałów, wzrosło znacznie spożycie tłuszczu. Nie zauważa się jednak, że równolegle w tym samym okresie wzrosło spożycie węglowodanów, w tym - cukru i słodyczy. Ludy, które jedzą dużo białka i tłuszczu, a mało węglowodanów, nie cierpią na choroby cywilizacji.
Pokarm zwierzęcy jest znacznie łatwiej przyswajalny i bogatszy w składniki odżywcze niż pokarm roślinny. To właśnie dlatego zwierzęta nie tylko mięsożerne, ale także roślinożerne karmią swoje potomstwo mlekiem, a nie sokiem owocowo-warzywnym lub trawą.