Global Navigation

Main Navigation

Left Navigation

Content

 
Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) został ustalony wedle możliwości podwyższania poziomu cukru we krwi przez dane pożywienie, szereguje produkty żywnościowe na podstawie ich wpływu na poziom cukru we krwi i czas pojawiania się tego wpływu. IG jest definiowany jako średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu, przez reprezentatywną statystycznie próbkę ludzi, 50 g danego produktu. Wzrost poziomu cukru we krwi w przypadku spożycia 50 g czystej glukozy przyjęto jako podstawę skali (100%). Uznaje się, że najlepiej spożywać produkty z indeksem glikemicznym poniżej 50.



Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym

 

 

 

 

 

 

Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym

Maltoza (piwo)

110

Chleb pełnoziarnisty lub z otrąb

50

Daktyle suszone

103

Groszek zielony w puszce

50

Glukoza

100

Makaron pełnowartościowy (zboże półziarniste)

50

Chleb wysoko oczyszczony (hamburger)

95

Ryż długi Basmati

50

Frytki

95

Ryż pełnowartościowy (brązowy)

50

Mączka ryżowa

95

Słodkie pataty

50

Skrobie modyfikowane

95

Sok grejpfrutowy bez cukru

48

Pasternak

95

Spagetti (al dente)

45

Ziemniaki pieczone

95

Pomarańcza

44

Bagietka

95

Sok z marchwi świeży

43

Chipsy

90

Chleb 100% pełnowartościowy

40

Puree z ziemniaków

90

Chleb żytni pełnoziarnisty

40

Ciasto ryżowe

85

Fasola różowa

40

Marchew gotowana

85

Galaretka z alg

40

Miód

85

Makaron z mąki z pełnego przemiału (al dente)

40

Płatki kukurydziane, popkorn

85

Płatki zbożowe

40

Ryż dmuchany

85

Pumpernikiel

40

Ryż krótko gotowany

85

Świeże soki owocowe bez cukru

40

Naleśniki

85

Świeży groszek zielony

40

Bób gotowany

80

Zboża pełnoziarniste bez cukru

40

Wafle

76

Truskawki

40

Arbuz

75

Śliwki świeże

39

Dynia

75

Sok pomidorowy bez cukru

38

Rzepa

72

Ryby

38

Kasza jaglana, ugotowana

71

Dziki ryż

35

Batoniki czekoladowe

70

Figi

35

Chleb biały (bagietka)

70

Kukurydza indiańska

35

Coca-cola

70

Kwinoa

35

Cukier (sacharoza)

70

Mleko zsiadłe

32

Herbatniki

70

Świeże owoce (maliny, poziomki, jeżyny, jagody, borówki, porzeczki)

30

Kluski, pierożki

70

Morele suszone

30

Kukurydza pękająca

70

Groch arabski

30

Ryż biały

70

Makaron sojowy

30

Zboża oczyszczone słodzone

70

Marchew surowa

30

Ziemniaki gotowane bez skórki

70

Produkty z mleka

30

Pączki

69

Soczewica brązowa, żółta

30

Bezy

67

Sucha fasola

30

Buraki

65

Zielona fasola

30

Chleb razowy

65

Brzoskwinie świeże

29

Konfitury słodzone

65

Śliwki suszone

29

Rodzynki

65

Mleko pełne 3% tłuszczu

27

Ziemniaki w mundurkach

65

Grejpfrut

25

Skondensowane mleko słodzone

61

Wiśnie

25

Lody

61

Czarna czekolada (70% kakao)

22

Banan, melon

60

Marmolada owocowa bez cukru

22

Kasza manna

60

Soczewica zielona

22

Ryż długi

60

Suszony groch

22

Papaja, ananas

59

Orzechy

22

Ziemniaki młode

57

Fruktoza

20

Brzoskwinie

57

Orzechy ziemne, solone, prażone

15

Chleb żytni na zakwasie

55

Soja

15

Mango

55

Świeże morele

15

Herbatniki piaskowe

55

Warzywa zielone, pomidory bakłażany, cukinia, czosnek cebula

> 15

Spaghetti białe długo gotowane

55

 

 

Kukurydza z puszki

55

 

 

Kukurydza słodka

54

 

 

Kasza gryczana ugotowana

54

 

 

Kiwi

53

 

Sidebar

Footer