Global Navigation

Main Navigation

Left Navigation

Content

 
Równoważniki kwasowo-zasadowe

Nasze ciało pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Jedząc i pijąc, dostarczamy organizmowi składników mineralnych, niezbędnych do utrzymania stanu równowagi kwasowo-zasadowej, który jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Typowymi objawami sugerującymi zakwaszenie organizmu dla poszczególnych części ciała i organów są:

1. Przewód pokarmowy

Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.

2. Mięśnie - stawy

Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.

3. Skóra, włosy, zęby

Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.

4. Układ metaboliczny

Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.

5. Układ sercowo-naczyniowy

Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.

6. Cały organizm

Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.

Produkty spożywcze różnią się zawartością pierwiastków kwaso- i zasadotwórczych, dlatego pokarm nie pozostaje bez wpływu na gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju. Porównując zawartość pierwiastków kwasotwórczych, z których najważniejszy jest chlor, fosfor i siarka, do zasadotwórczych, tj. przede wszystkim do: wapnia, sodu, potasu i magnezu, w poszczególnych produktach możemy określić zdolność pokarmu do zakwaszania lub alkalizacji.

Tabela równoważników kwasowo-zasadowych pomoże określić jak komponować jadłospis by utrzymać względną równowagę w organizmie.



100g pokarmu zawiera:

Równoważnik zasadowy +

Równoważnik kwasowy -

Nadmiar kwasu – lub zasady +

Agrest

-

-

+ 7,0

Boćwina

-

-

+ 27,0

Brokuły

-

-

+ 9,0

-

-

- 13,0

Bułka pszenna

-

-

- 11,59

Buraki

+ 15,68

- 4,31

+ 11,37

Chleb Grahama

+ 19,39

- 25,52

- 6,13

Chleb razowy z pełnego przemiału

-

-

- 1,0

Cykoria

-

-

+ 7,0

Cytryna

-

-

+ 5,0

Dorsz

-

-

- 16,0

Dynia - pestki

-

-

+ 2,0

Fasola szparagowa

-

-

+ 5,0

Jajka

+ 14,88

- 39,35

- 24,47

Kalafior

-

-

+ 5,0

Kalarepa

-

-

+ 15,0

Kapusta biała

-

-

+ 4,0

Kapusta czerwona

-

-

+ 4,0

Koperek

-

-

+ 18,0

Królik

-

-

+ 3,0

Marchew

+ 16,64

- 6,10

+ 10,50

Migdały

-

-

- 2,0

Mleko krowie

+ 13,08

- 11,39

+ 1,69

Morele suszone

-

-

+ 60,0

Morele świeże

-

-

+ 6,16

Orzechy włoskie

-

-

+ 7,0

Orzeszki ziemne

-

-

- 4,0

Płatki owsiane

-

-

- 10,0

Pomarańcze

+ 12,46

- 2,85

+ 9,61

Pomidory

+ 20,72

- 7,05

+ 13,67

Rodzynki

-

-

+ 15,0

Ryż

-

-

- 18,0

Rzodkiew czarna

-

-

+ 5,0

Rzodkiewka

+ 10,30

- 4,25

+ 6,05

Sałata

+ 21,30

- 7,17

+ 14,13

Sandacz gotowany

+ 10,21

- 33,39

- 23,18

Seler

-

-

+ 11,0

Szczaw

+ 17,68

- 11,52

+ 6,16

Szynka

-

-

- 12,0

Śliwki surowe

-

-

+ 4,0

Truskawki

-

-

+ 2,0

Twaróg kwaśny

-

-

- 17,0

Wątroba cielęca

+ 15,15

- 29,83

- 14,68

Wieprzowina

-

-

- 12,0

Wołowina

+ 16,47

- 39,98

- 23,51

Ziemniaki w łupince

+ 16,45

- 9,74

+ 6,71

Żółtka jaj

-

-

- 27,0

Sidebar

Footer