Nasze ciało pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Jedząc i pijąc, dostarczamy organizmowi składników mineralnych, niezbędnych do utrzymania stanu równowagi kwasowo-zasadowej, który jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Typowymi objawami sugerującymi zakwaszenie organizmu dla poszczególnych części ciała i organów są:
1. Przewód pokarmowy
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.
2. Mięśnie - stawy
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.
3. Skóra, włosy, zęby
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.
4. Układ metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.
5. Układ sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.
6. Cały organizm
Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.
Produkty spożywcze różnią się zawartością pierwiastków kwaso- i zasadotwórczych, dlatego pokarm nie pozostaje bez wpływu na gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju. Porównując zawartość pierwiastków kwasotwórczych, z których najważniejszy jest chlor, fosfor i siarka, do zasadotwórczych, tj. przede wszystkim do: wapnia, sodu, potasu i magnezu, w poszczególnych produktach możemy określić zdolność pokarmu do zakwaszania lub alkalizacji.
Tabela równoważników kwasowo-zasadowych pomoże określić jak komponować jadłospis by utrzymać względną równowagę w organizmie.
100g pokarmu zawiera: |
Równoważnik zasadowy + |
Równoważnik kwasowy - |
Nadmiar kwasu lub zasady + |
Agrest |
- |
- |
+ 7,0 |
Boćwina |
- |
- |
+ 27,0 |
Brokuły |
- |
- |
+ 9,0 |
- - - 13,0 | |||
Bułka pszenna |
- |
- |
- 11,59 |
Buraki |
+ 15,68 |
- 4,31 |
+ 11,37 |
Chleb Grahama |
+ 19,39 |
- 25,52 |
- 6,13 |
Chleb razowy z pełnego przemiału |
- |
- |
- 1,0 |
Cykoria |
- |
- |
+ 7,0 |
Cytryna |
- |
- |
+ 5,0 |
Dorsz |
- |
- |
- 16,0 |
Dynia - pestki |
- |
- |
+ 2,0 |
Fasola szparagowa |
- |
- |
+ 5,0 |
Jajka |
+ 14,88 |
- 39,35 |
- 24,47 |
Kalafior |
- |
- |
+ 5,0 |
Kalarepa |
- |
- |
+ 15,0 |
Kapusta biała |
- |
- |
+ 4,0 |
Kapusta czerwona |
- |
- |
+ 4,0 |
Koperek |
- |
- |
+ 18,0 |
Królik |
- |
- |
+ 3,0 |
Marchew |
+ 16,64 |
- 6,10 |
+ 10,50 |
Migdały |
- |
- |
- 2,0 |
Mleko krowie |
+ 13,08 |
- 11,39 |
+ 1,69 |
Morele suszone |
- |
- |
+ 60,0 |
Morele świeże |
- |
- |
+ 6,16 |
Orzechy włoskie |
- |
- |
+ 7,0 |
Orzeszki ziemne |
- |
- |
- 4,0 |
Płatki owsiane |
- |
- |
- 10,0 |
Pomarańcze |
+ 12,46 |
- 2,85 |
+ 9,61 |
Pomidory |
+ 20,72 |
- 7,05 |
+ 13,67 |
Rodzynki |
- |
- |
+ 15,0 |
Ryż |
- |
- |
- 18,0 |
Rzodkiew czarna |
- |
- |
+ 5,0 |
Rzodkiewka |
+ 10,30 |
- 4,25 |
+ 6,05 |
Sałata |
+ 21,30 |
- 7,17 |
+ 14,13 |
Sandacz gotowany |
+ 10,21 |
- 33,39 |
- 23,18 |
Seler |
- |
- |
+ 11,0 |
Szczaw |
+ 17,68 |
- 11,52 |
+ 6,16 |
Szynka |
- |
- |
- 12,0 |
Śliwki surowe |
- |
- |
+ 4,0 |
Truskawki |
- |
- |
+ 2,0 |
Twaróg kwaśny |
- |
- |
- 17,0 |
Wątroba cielęca |
+ 15,15 |
- 29,83 |
- 14,68 |
Wieprzowina |
- |
- |
- 12,0 |
Wołowina |
+ 16,47 |
- 39,98 |
- 23,51 |
Ziemniaki w łupince |
+ 16,45 |
- 9,74 |
+ 6,71 |
Żółtka jaj |
- |
- |
- 27,0 |
Twierdzi się że w społeczeństwach, które obecnie mają najwięcej zawałów, wzrosło znacznie spożycie tłuszczu. Nie zauważa się jednak, że równolegle w tym samym okresie wzrosło spożycie węglowodanów, w tym - cukru i słodyczy. Ludy, które jedzą dużo białka i tłuszczu, a mało węglowodanów, nie cierpią na choroby cywilizacji.
Pokarm zwierzęcy jest znacznie łatwiej przyswajalny i bogatszy w składniki odżywcze niż pokarm roślinny. To właśnie dlatego zwierzęta nie tylko mięsożerne, ale także roślinożerne karmią swoje potomstwo mlekiem, a nie sokiem owocowo-warzywnym lub trawą.