100 g produktu zawiera: | ||
Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
[g] | ||
0 |
Pozostałe dane:
Wartość energetyczna [kcal]: | |
Odpadki [%]: | |
Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: | |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: | |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: | |
Węglowodany ogółem [g]: | |
Cholesterol [mg]: | |
Sacharoza [g]: | |
Błonnik pokarmowy [g]: | |
Sód [mg]: | |
Potas [mg]: | |
Wapń [mg]: | |
Fosfor [mg]: | |
Żelazo [mg]: | |
Magnez [mg]: | |
Witamina A* [µg]: | |
Beta-karoten [µg]: | |
Witamina D [µg]: | |
Witamina E [mg]: | |
Tiamina (Witamina B1) [mg]: | |
Ryboflawina (Witamina B2) [mg]: | |
Niacyna (Witamina PP) [mg]: | |
Witamina C [mg]: |
* Witamina A (ekwiwalent retinolu) = retinol + beta-karoten
Twierdzi się że w społeczeństwach, które obecnie mają najwięcej zawałów, wzrosło znacznie spożycie tłuszczu. Nie zauważa się jednak, że równolegle w tym samym okresie wzrosło spożycie węglowodanów, w tym - cukru i słodyczy. Ludy, które jedzą dużo białka i tłuszczu, a mało węglowodanów, nie cierpią na choroby cywilizacji.
Pokarm zwierzęcy jest znacznie łatwiej przyswajalny i bogatszy w składniki odżywcze niż pokarm roślinny. To właśnie dlatego zwierzęta nie tylko mięsożerne, ale także roślinożerne karmią swoje potomstwo mlekiem, a nie sokiem owocowo-warzywnym lub trawą.