Kapusta włoska
100 g produktu zawiera: | ||
Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
[g] | ||
3.3 | 0.4 | 5.2 |
Pozostałe dane:
Wartość energetyczna [kcal]: | 38 |
Odpadki [%]: | 30 |
Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: | 0.06 |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: | 0.01 |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: | 0.31 |
Węglowodany ogółem [g]: | 7.8 |
Cholesterol [mg]: | 0 |
Sacharoza [g]: | 0.8 |
Błonnik pokarmowy [g]: | 2.6 |
Sód [mg]: | 9 |
Potas [mg]: | 306 |
Wapń [mg]: | 77 |
Fosfor [mg]: | 49 |
Żelazo [mg]: | 0.4 |
Magnez [mg]: | 16 |
Witamina A* [µg]: | 7 |
Beta-karoten [µg]: | 42 |
Witamina D [µg]: | 0 |
Witamina E [mg]: | 2 |
Tiamina (Witamina B1) [mg]: | 0.1 |
Ryboflawina (Witamina B2) [mg]: | 0.26 |
Niacyna (Witamina PP) [mg]: | 0.6 |
Witamina C [mg]: | 60 |
* Witamina A (ekwiwalent retinolu) = retinol + beta-karoten
Dane zawartości składników na postawie badań IŻiŻ.
Twierdzi się że w społeczeństwach, które obecnie mają najwięcej zawałów, wzrosło znacznie spożycie tłuszczu. Nie zauważa się jednak, że równolegle w tym samym okresie wzrosło spożycie węglowodanów, w tym - cukru i słodyczy. Ludy, które jedzą dużo białka i tłuszczu, a mało węglowodanów, nie cierpią na choroby cywilizacji.
Pokarm zwierzęcy jest znacznie łatwiej przyswajalny i bogatszy w składniki odżywcze niż pokarm roślinny. To właśnie dlatego zwierzęta nie tylko mięsożerne, ale także roślinożerne karmią swoje potomstwo mlekiem, a nie sokiem owocowo-warzywnym lub trawą.