Białka pokarmowe mają różną wartość odżywczą, której wykładnikiem jest stopień wykorzystania ich do syntezy własnych białek ustrojowych. Te białka, których wykorzystanie na ten cel jest małe, uznawane są za białka o niskiej wartości odżywczej, inne ustrój wykorzystuje prawie całkowicie, dlatego są one białkami o wysokiej wartości odżywczej. Jakość białka pokarmowego, czyli jego wartość odżywcza, zależy od czterech czynników:
Skład aminokwasowy białka jaja kurzego i białka mleka kobiecego jest najbardziej zbliżony do składu białek ustrojowych i białka te są najlepiej wykorzystywane przez organizm człowieka. Proporcje pomiędzy aminokwasami tych dwóch białek uznano za optymalne, stanowiące wzorzec do porównywania jakości innych białek. Procent określony w tabeli stanowi wskaźnik jaką ilość, z ogólnej zawartości białka w produkcie, organizm wykorzysta.
Nazwa produktu |
Jakość białka [w %] |
Jajko całe |
100 |
Mięso wołowe |
71 |
Wątroba wołowa |
70 |
Mleko |
68 |
Nerka wołowa |
65 |
Serce wołowe |
65 |
Kazeina (ser) |
58 |
Nasiona słonecznika |
53 |
Płatki owsiane |
46 |
Drożdże |
45 |
Ryż |
44 |
Kiełki kukurydzy |
39 |
Kiełki pszenicy |
38 |
Pszenica |
37 |
Kukurydza |
28 |
Mąka pszenna jasna |
28 |
Żelatyna |
0 |
Twierdzi się że w społeczeństwach, które obecnie mają najwięcej zawałów, wzrosło znacznie spożycie tłuszczu. Nie zauważa się jednak, że równolegle w tym samym okresie wzrosło spożycie węglowodanów, w tym - cukru i słodyczy. Ludy, które jedzą dużo białka i tłuszczu, a mało węglowodanów, nie cierpią na choroby cywilizacji.
Pokarm zwierzęcy jest znacznie łatwiej przyswajalny i bogatszy w składniki odżywcze niż pokarm roślinny. To właśnie dlatego zwierzęta nie tylko mięsożerne, ale także roślinożerne karmią swoje potomstwo mlekiem, a nie sokiem owocowo-warzywnym lub trawą.