Kupiłam dzisiaj 5 kolb kukurydzy, chwilkę podgotowana staje się pysznym delicacy.
Spojrzałam w tabele i okazuje się że zawiera dośc dużo potasu 283 mg, węgli 23 g i błonnika 3,3g , fosforu 102 mg.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Wrz 17, 2010 18:13
Tarahumara (ci super biegacze z Meksyku) jedli sporo kukurydzy
Ja kiedyś jak miałem u siebie na zagonku na posiadłości to jadłem, oczywiście surowe. Smaczne
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Pią Wrz 17, 2010 18:14, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 60 razy Dołączyła: 02 Maj 2009 Posty: 6909
Wysłany: Pią Wrz 17, 2010 18:32
Badacze z Luizjany zauważyli, że w społeczeństwach, w których jada się bardzo dużo kukurydzy, rzadko występuje rak jelita grubego, piersi i prostaty. Uważają, że to zasługa obecnego w kukurydzy, rzadkiego barwnika roślinnego – zeaksantyny. Barwnik ten należy do grupy antyutleniaczy i wykazuje zdolność blokowania wolnych rodników, wywołujących procesy nowotworowe.
Wedlug tego co jest w filmie Food Inc europejczycy raczej nie sa przystosowani do spozywania kukurydzy. Kukurydza to samo zlo.
czemu?
A sorry to nie z filmu a z ksiazki K.Adamka - WITAMINY, MINERAŁY I SUPLEMENTY
Tam jest takie zdanie.
Cytat:
Polacy, jak większość Europejczyków, jako rasa
kaukaska pochodząca z Azji, NIE MAJĄ enzymów do trawienia
kukurydzy, zarówno tej w całości, jak i w postaci płatków.
Tylko że z tego co słyszałem to surowe czy nie surowe to ta kukurydza to trochę jak wędlina ze sklepu. Kiedyś kukurydza była podobno niewiele większa od zboża. Te wielki kolby osiągnięto modyfikując ją dla celów przemysłowych, i przemysłowo-spożywczych. Więc nie wiem czy to do końca takie zdrowe jest
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 02:23 Re: kukurydza
paingiver napisał/a:
Tylko że z tego co słyszałem to surowe czy nie surowe to ta kukurydza to trochę jak wędlina ze sklepu. Kiedyś kukurydza była podobno niewiele większa od zboża. Te wielki kolby osiągnięto modyfikując ją dla celów przemysłowych, i przemysłowo-spożywczych. Więc nie wiem czy to do końca takie zdrowe jest
Zdrowe na kiszonke dla bydla.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Barylka ropy z kukurydzy kosztuje okolo 50$, a od Arabow aktualnie 73$ za barylke. Amerykanie wyhodowali bakterie do przetwarzania zieleniny na rope.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Tylko że z tego co słyszałem to surowe czy nie surowe to ta kukurydza to trochę jak wędlina ze sklepu. Kiedyś kukurydza była podobno niewiele większa od zboża. Te wielki kolby osiągnięto modyfikując ją dla celów przemysłowych, i przemysłowo-spożywczych. Więc nie wiem czy to do końca takie zdrowe jest
Zdrowe na kiszonke dla bydla.
No nie bardzo, w tym filmie Food Inc jest scena jak podchodza do krowy zywionej kukurydza a ona w bok ma "wmontowane" takie kolko jak uszczelka , ze mozna zajrzec do srodka. nieciekawy widok co sie dzieje w srodku. Zwierzaki tez nie sa przystosowane do tego.
Fragment filmu:
[13613][13645]Krowy nie zostały przystosowane przez ewolucję|do jedzenia kukurydzy.
[13645][13670]Zostały przystosowane do jedzenia traw.
[13670][13697]A jedynym powodem, dla którego karmimy je tak
[13697][13714]jest niska cena kukurydzy
[13714][13753]i powoduje szybkie tycie.
[13753][13822]ALLEN TRENKLE - EKSPERT ŻYWIENIA PRZEŻUWACZY|UNIWERSYTET IOWA
[13844][13862]Gdzie wsadzasz swoją rękę?
[13862][13896]Jestem właśnie w żwaczu,
[13896][13937]pierwszej komorze żołądka.
[13943][13963]I to...
[13963][13983]to jest...
[13983][14002]dość trudno zobaczyć.
[14002][14032]Tu możesz zobaczyć coś ciekłego.
[14032][14055]Łoł.
[14058][14092]- Czy to boli krowę?|- Nie.
[14092][14110]Tu są mikroorganizmy,
[14110][14133]w żwaczu są bakterie,|miliony bakterii.
[14133][14160]Zwierzęta ewoluowały
[14160][14185]jako roślinożerne zjadacze traw.
[14185][14205]Istnieją opracowania|które wskazują
[14205][14238]wysokokaloryczna dieta kukurydziana|wywołuje
[14238][14276]powstanie bakterii E. coli odpornych na kwasy.
[14276][14329]To są te najgroźniejsze bakterie E. coli.
[14357][14377]Więc karmimy bydło kukurydzą
[14377][14418]i E. coli, która jest bardzo|popularnym mikroorganizmem, ewoluuje,
[14418][14451]tworząc pewne mutacje,
[14451][14493]aż w efekcie szczep "E. coli 0157: h7"
[14493][14521]pojawia się na światowej scenie.
[14521][14558]Jest to produkt diety|stosowanej dla bydła w oborach
[14558][14601]i jest to produkt życia w oborach.
[14601][14621]Zwierzęta stoją po kostki
[14621][14653]w oborniku cały dzień.
[14653][14673]Więc jeśli jedna krowa je ma,
[14673][14706]inne też je będą miały.
[14706][14726]Kiedy zwierzęta są prowadzone do rzeźni,
[14726][14750]ich skóra ubrudzona jest nawozem.
[14750][14773]A jeśli rzeźnia ubija
[14773][14791]400 zwierząt na godzinę,
[14791][14817]jak można zapewnić, żeby ten nawóz
[14817][14837]nie znalazł się na zwłokach?
[14837][14877]W ten sposób obornik|dostaje się do mięsa.
[14877][14899]W ten sposób ta rzecz, która nie istnieje
[14899][14955]na świecie dostaje się do obiegu spożywczego.
Ostatnio zmieniony przez zyon Sob Wrz 18, 2010 13:58, w całości zmieniany 1 raz
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.