Wiec jemy "The Blue" do max. "Medium Rare" wszystko dalej to strata smaku, jakosci i byc moze problemy zdrowotne (jak ktos je duzo miecha, duzo wegli i duzo roslinnych tluszczy).
1. Przyprawiamy. ja uzywam tylko soli morskiej, czarnego pieprzu i suszonej bazyli
2. Na malym ogniu rozgrzewamy patelnie (mozna ja skropic woda, jak wyparuje woda to patelnia jest gotowa).
3. Nakladamy lyzke lub dwie (stolowa) tluszczu zwierzecego (ja stosuje tluszcz gesi)
4. Czekamy az tluszcz sie roztopi i dolewamy wody do patelni (tyle ile potrzeba zeby zakryc cala powieszchnie patelni i nie wicej.)
5. Czekamy az woda zacznie sie gotowac i kladziemy steka na patelni.
6. Zwiekszamy ogien z malego na sredni (moze troche wiecej, zalezy od patelni i pieca)
7. Przekladamy steka co 15-20 sekund (na oko) tyle razy ile bedzie potrzeba az do momentu kiedy brzegi sie "zetna".
8. Przekladamy jeszcze raz, moze dwa i kniec.
Wazne jest aby nie nacinac steka kiedy jest na patelni! bo sie ugotuje w srodku!
Dobrze jest tez go zostawic na 2-3 minuty przez pozarciem, dojdzie sobie wtedy ladnie.
Zaleznie od grubosci steka, patelni, temperatury tym sposobem powinniscie otrzymac "The Blue" do "Rare".
Smacznego
P.S Mozna to zastosowac do kazdego miecha i podrobow.
_________________ "The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
Ostatnio właśnie zrobiłam sobie steka w wersji 'rare' - chyba jednak przesadziłam (/ z ogniem nie przesadziłam), bo to było całkowicie niesmaczne i wymagało nielada ode mnie - istoty wychowanej na węglowodanach - wysiłku by jednak wszystko zjeść. Ciekawe czy kiedykolwiek rare stek będzie mi smacznym ...
Pomógł: 10 razy Wiek: 40 Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 483 Skąd: ze wsi
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 20:47
to ja proszę jeszcze o instrukcję jak takie coś pogryźć. próbowałem zrobić sobie steka wg gudrii'ego i nie dałem rady. może mięśnie żwaczowe mam za słabe?
_________________ każda sztuka jest bezużyteczna - oscar wilde
stdt Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 01 Lut 2011 Posty: 517 Skąd: Cała Europa.
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 15:03
Albo dostałeś wyjepke wołowiny
_________________ -Pane moderatore, prose ne ubija tematu.
Pomógł: 37 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Sty 2006 Posty: 5633 Skąd: z nienacka
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 22:38
No bo u nas nie ma dobrej wołowiny, taka prawda.
W Polsce nie różnicuje się czy krowa jest mleczna czy mięsna, krowa to krowa i tyle.
Tymczasem w krajach bardziejukierunkowanych na wołowinę mają bydło, którego mięsko jest miększe niż to nasze.
U nas taka "normalna" wołowina to rarytas za który trzeba zapłacić odpowiednio więcej, np mięsko z rasy limusine.
Ponadto dobre stejki robi się z kawałków dojrzewających kilka tygodni i odpowiednio skruszałych.
Ale już pulpety "zenona", które robi się z mięska mielonego znakomicie się gryzie i można je sporządzić z takiej zwykłej polskiej wołowiny.
_________________
(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
to ja proszę jeszcze o instrukcję jak takie coś pogryźć. próbowałem zrobić sobie steka wg gudrii'ego i nie dałem rady. może mięśnie żwaczowe mam za słabe?
można nawet z tego gorszego mięsa coś wyczarowac tylko trzeba trochę się pobawić z tym.
Umieszczony test patelni Woll Diamond Lite na blogu kuchnia Polska, przekonał mnie do zakupu patelni tytanowej, teraz na niej smażę steki i są rewelacyjne! Dobrze dosmażają się, są soczyste i nie wysuszają się. Do tego patelnie łatwo umyć i stosować do innych rzeczy. Polecam szczerze! A tutaj ta recenzja do przeczytania https://kulinarnapolska.org/jogurtowce-nieprawdopodobnie-pyszne-kotleciki-z-kurczaka-plus-test-patelni-woll/ A wy jakie patelnie używacie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.