EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Nie Kwi 28, 2013 18:14
klaster40 napisał/a:
Ile czasu może takie mięso leżeć rozmrożone?
To posolone, przeznaczone na zmielenie max 48h pod warunkiem, że użyłeś min. 16g soli na 1kg mięsa. Jeżeli tylko oprószyłeś solą dwoma paluszkami to zużywaj czym prędzej.
Mięso w solance może być np. 7 dni ale musisz je codziennie odwracać zaś solanka powinna być 12% i jej użycie na kg mięsa powinno wynosić 0,4l.
Przyprawy powinny być uprzednio zaparzone. Jeżeli dałeś suche to mogą znacznie obniżyć trwałość mięsa.
2 łyżki soli - ile to jest gramów w Twoim zastosowaniu?
Temperatura przechowywania takiego mięsa to 2-4 st.C.
_________________ Pozdrawiam
EAnna
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Nie Kwi 28, 2013 20:39
klaster40 napisał/a:
Śmierdzi moczem
Raczej knurem
_________________ Pozdrawiam
EAnna
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Nie Kwi 28, 2013 21:27
klaster40 napisał/a:
Jak wystygnie mniej będzie śmierdziało?
Mniej.
Zrób jakiś sos czosnkowy na ostro i serwuj na zimno.
Już wiesz, dlaczego na eksport nie poszedł.
Osobiście biorę loszki, przelatki lub warchlaki. Chociaż raz jadłam (u kogoś) polędwicę z dorosłego dzika ale był już po zimowej huczce i nie miał ani śladu knurzego zapachu.
Są osoby, którym ten zapach/smak nie przeszkadza. Mnie nie może przez gardło przejść.
_________________ Pozdrawiam
EAnna
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Nie Kwi 28, 2013 21:56
klaster40 napisał/a:
Jest w ogóle sposób na kupowanie dziczyzny i nie martwienie się na co się trafi?
Oczywiście, że jest.
Kupuje się od zaprzyjażnionego łowczego lub samemu się poluje.
Ostatni sprawdzałam upolowanego knurka przez podgrzanie jego tłuszczu. W przypadku oceny negatywnej trafił by do skupu. A tak, skończył u mnie :
MOJE_ZMAGANIA_Z_DZIKIEM
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.