To kolejny modny temat zastępczy wekslujący miażdżycę na cholesterolowe tory.
Cytat:
https://www.ncbi.nlm.nih....cles/PMC4802459
Trimethylamine N‐Oxide Promotes Vascular Inflammation Through Signaling of Mitogen‐Activated Protein Kinase and Nuclear Factor‐κB
Stanley L. Hazen, MD, PhD, at all
Conclusions
Our results suggest a likely contributory mechanism for TMAO‐dependent enhancement in atherosclerosis and cardiovascular risks.
Disclosures
[b]Hazen [Stanley] is named as the co‐inventor on issued and pending patents held by the Cleveland Clinic relating to cardiovascular diagnostics and/or therapeutics; he is also paid as a consultant for the following companies: Esperion, and Procter & Gamble; and has received research funds from Astra Zeneca, Pfizer, Procter & Gamble, Roche Diagnostics Inc, and Takeda. Hazen [Stanley] reports having the right to receive royalty payments for inventions or discoveries related to cardiovascular diagnostics and/or therapeutics from Cleveland Heart Laboratory, Siemens, Esperion, and Frantz Biomarkers, LLC.[/b]
Aterogenna Trimethylamine N‐Oxidewystępuje w dużej ilości przede wszystkim w rybach i owocach morza. W organizmach ssaków ewolucyjnie straciła znaczenie równoważenia metabolizmu mocznika oraz ciśnienia osmotycznego i jest jej znacznie mniej. Oznacza to, że powinniśmy jeść mało ryb.
Stanley Hozen, jak każdy najęty przez bigfarmę, stawia problem na głowie.
Pomimo, że zgodnie z jego hipotezą powinniśmy unikać żywności zawierającej trójmetyloaminę, czyli np. ryb, to facet twierdzi odwrotnie, że to mięso zwiększa ryzyko zawału, a ryby obniżają.
Ponadto uznaje za szkodliwe tak ważne ochronne substancje, jak betaina, cholina, karnityna, które od dawna są znane, jako czynniki lipotropowe, nootropowe, zapobiegające otłuszczeniu wątroby, miażdżycy i chorobom neurologicznym.
To są poglądy lansowane za pieniądze producentów statyn, analogiczne do teorii homocysteinowej, gdzie pseudonaukowcy udowadniają, że cysteina jest szkodliwa i należy ograniczać jej spożycie, podczas, kiedy od lat wiadomo, że cysteina jest silnym czynnikiem przeciwmiażdżycowym i odtruwającym, dzięki grupie tiolowej (siarkowej SH).
JW
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.