arturtsk Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Gru 2008 Posty: 189
Wysłany: Wto Lip 05, 2011 09:56 Tłuszcze a wchłanie protein
próbowałem sam szukać ale nigdzie nie mogę znaleźć...
Ogólnie panuję opinia że tłuszcze redukują, spowalniają wchłanianie białka?
Jak to wygląda? Niby żółć oddziela białka od reszty? I jeszcze coś takiego co do mnie nie trafia:
Cytat:
Dlatego właśnie białka, które są trawione już w żołądku przez pepsynę i podpuszczkę są "zagospodarowywane" jako swoisty nośnik - katalizator - substrat potrzebny do trawienia tłuszczy i tym samym tworzy specyficzną strukturę która ulega trawieniu i wchłanianiu dopiero w dalszych odcinkach układu pokarmowego opóźniając jego wchłanianie.
Organizm powinien być już gotowy na przyjęcie składników, bez przekształcania białek spożytych na nośniki?
arturtsk Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Gru 2008 Posty: 189
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.