Pomogła: 13 razy Wiek: 46 Dołączyła: 20 Mar 2007 Posty: 1774
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 21:28 Mąka gryczana
Natknęłam się na taki produkt. Podobno można z niej wypiekać naleśniki, ciastka. Znalazłam przepisy i gotowe produkty. Od czasu do czasu coś bym z tego upiekła tylko jestem ciekawa czy jest to jakieś w miarę dobre w smaku i ktoś z Was już coś z niej robił?
Pomogła: 13 razy Wiek: 46 Dołączyła: 20 Mar 2007 Posty: 1774
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 21:34
dla przykładu taki przepis choć cena pół kilo mąki trochę Mnie powala choć kupuję kukurydzianą i inne wynalazki, a kasztanowa była jeszcze droższa.
Kluski Gryczane
Składniki
* sól
* woda
* jajka 1 szt.
* mąka gryczana 80 g
1 porcja
- 80g mąki gryczanej
- jajko lub w wersji light samo białko
- woda
- odrobina soli
dodatkowo: twaróg, cynamon, masło, bułka tarta, cukier waniliowy, śmietana lub dżem- co kto woli
W kubeczki rozkłócić jajko i powoli dodawać mąkę i wodę by uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany. Do ciasta dodać trochę soli.
W garnku zagotować wodę z solą i łyżeczką (można sobie pomagać drugą) wrzucać małe porcje ciasta do wrzącej wody. Wyciągać jak kluski wypłyną na wierzch.
Podawać w zależności od możliwości i chęci smakowych
przepis z :http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/leniwus-pospolitus-chce-jesc/
[quote="sylwiazłodzi"]Natknęłam się na taki produkt. Podobno można z niej wypiekać naleśniki, ciastka. Znalazłam przepisy i gotowe produkty. Od czasu do czasu coś bym z tego upiekła tylko jestem ciekawa czy jest to jakieś w miarę dobre w smaku i ktoś z Was już coś z niej robił?[/quote
smak kwestją osobniczą jest
ale za gryką nie tęsknię od 50 lat
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 23:45 Re: mąka gryczana
sylwiazłodzi napisał/a:
Natknęłam się na taki produkt. Podobno można z niej wypiekać naleśniki, ciastka. Znalazłam przepisy i gotowe produkty. Od czasu do czasu coś bym z tego upiekła tylko jestem ciekawa czy jest to jakieś w miarę dobre w smaku i ktoś z Was już coś z niej robił?
Osobiscie nie robilem, ale w dziecinstwie jadlem placki gryczane. Jeszce pamietam ten smak. Baaaaardzo mi smakowaly.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Pią Sie 06, 2010 18:48
sylwiazłodzi napisał/a:
mąka gryczana
Natknęłam się na taki produkt.
Sylwio,
może myślisz, że dzielę włos na czworo, ale odradzałabym kupowanie jakiejkolwiek mąki z kaszy, czy grochu. Dlaczego? Najczęściej mąki takie robione są okazjonalnie, gdy kasza nie nadaje się już do sprzedaży w postaci kaszy. Najczęściej przyczyną jest inwazja rozkruszków, które przed zmieleniem na mąkę zainfekowanego produktu są gazowane (czasami nawet nie). W mące tej są różne odpady "z przemiany materii" poprzednich lokatorów.
Jeżeli sama zrobisz taką mąkę to O.K.
Pozdrawiam
EAnna
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Sie 07, 2010 08:32
Maad napisał/a:
tartej bułki też należy unikać, podobnie jak bajaderek
nom
tarta bułka idzie najczęściej na panierkę do mięsiwa - takie połączenie generuje przy smażeniu niebotyczne ilości AGE-s - już po specyficznym zapachu można to poznać
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pomogła: 13 razy Wiek: 46 Dołączyła: 20 Mar 2007 Posty: 1774
Wysłany: Nie Sie 08, 2010 20:54
tarta bułka jak już chcę coś z niej zrobić robię sama, żaden problem zetrzeć na tarce. O mące nie pomyślałam, pewnie może być tak , że nawet pakowana eko-logicznie ze względu na zysk mogą nie być eko. A jak zrobić samemu Eanna , zemleć kaszę gryczaną?
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Pon Sie 09, 2010 09:50
sylwiazłodzi napisał/a:
A jak zrobić samemu Eanna , zemleć kaszę gryczaną?
Niestety nie wiem.
Mąkę tradycyjnie uzyskiwało się w młynach żarnowych. Obecnie w domach bywają żarnowe młynki do kawy ale są dosyć drogie i niewydajne. Małe ilości kaszy można zemleć w młynku udarowym przeznaczonym do przypraw. Ale jest to pracochłonne.
Pozdrawiam
EAnna
Ja polecam gofry, ostatnio widziałem mega przepis na blogu Tysia Gotuje. Ugotowała mega zdrowe gofry z produktów ze sklepu https://naturalniezdrowe.pl/. Tym samym udowadnia, że zdrowe posiłki mogą piękne wyglądać i jeszcze lepiej smakować
Ja bardzo lubię tę mąkę! Używam jej często jako zamiennik pszennej, np. do naleśników, gofrów, ciast i ciasteczek Trzeba tylko przekonać się do jej smaku, bo jednak czuć w tych daniach grykę, ale jak dla mnie to tylko podkręca ogólny smak
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.