ostatnio mam strasznego smaka na łososia na obiad wypróbowałam już podstawowe przepisy jakie znalazłam w necie, ale nadal mi mało i brakuje mi inspiracji Może ktoś przyrządzał w jakiś ciekawy sposób łososia?
(mi bardzo posmakował pieczony łosoś w musztardzie z kaparami i cebulą)
draq Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Sty 2012 Posty: 40
• 200 g łososia
• około 100 g makaronu ryżowego, np. o szerokości 2 mm
• 1 łyżka sezamu
• 2 dymki (długa cebulka ze szczypiorkiem)
• 1 łyżka drobno startego imbiru
• 1 ząbek czosnku
• kawałek papryczki chili (ilość do smaku, im papryczka większa tym łagodniejsza)
• zioła: mięta, kolendra, bazylia
• 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
• 2 łyżeczki oleju sezamowego
• 1/4 limonki do podania
Marynata do łososia:
• 3 łyżki sosu sojowego + dodatkowo do podania
• 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
• 2 łyżeczki octu ryżowego lub soku z cytryny/limonki
Wiek: 35 Dołączyła: 02 Kwi 2014 Posty: 4 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Kwi 02, 2014 11:39
oj ja też chyba sobie przyrządzę
_________________ carpe diem
gea Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Sty 2006 Posty: 1354
Wysłany: Śro Kwi 02, 2014 21:24
draq napisał/a:
Łosoś na surowo, bez niczego.
Znajoma powiedziała mi o pewnym problemie łososiowym, który się przytrafił rodzinie jej znajomej. Ta rodzina pracuje przy robieniu konserw z łososia sprowadzanego z Norwegii. Jak to przy produkcji- surowiec można kupić dla pracowników po przystępnych cenach. Zatem żywili się sukcesywnie surowym łososiem, bo zdrowy i smaczny. Teraz nie mogą się pozbyć tasiemców uzbrojonych, których się nabawili. Nie obrzydzam surowego łososia, byłam zaskoczona tą informacją, bo nie przypuszczałam, że łosoś może być "nośnikiem" tasiemca.
Ostatnio wypróbowałam po raz pierwszy pieczonego łososia owiniętego w szynkę parmeńską. Szynka robi się wtedy chrupiąca, a łosoś pozostaje bardzo soczysty.
- chrzan, musztarda, oliwa z oliwek, cytryna, pieprz, oregano
mieszasz to wszystko , następnie nacinasz łososia jak kiełbasę, i w te nacięcia wlewasz nasza przyprawę.
Kroisz bataty na cieniutkie plastry i kładziesz na łososia, i nie zawijasz go ale przykrywasz sreberkiem.
Ja łososia przyrządzam na dwa sposoby: albo przyprawiam przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym, daję 2 plasterki cytryny, owijam w folię aluminiową i do piekarnika. W ten sam sposób przyrządzam filety z pstrąga tęczowego łososiowego, który jak dla mnie ma lepszy smak, bardziej wyrazisty niż łosoś. 2 sposób to łosoś w sosie śmietankowo-koperkowym (również w piekarniku).
Ja nie przygotowuje łososia na patelni, a w piekarniku lub w parowarze kiedy to smakuje najlepiej. Co do samych przypraw polecam cytrynę oraz pieprz kolorowy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.