W tej części strony dam ci wskazówki, które poprowadzą cię, aby prawidłowo zastosować nową dietę.
Zacznij czytać od części "nabierz nowych nawyków", a dowiesz się co powinna zawierać twoja lodówka, aby móc bezproblemowo komponować posiłki zgodne z nową dietą. Znajdziesz też wskazówki co w pierwszej kolejności z diety wyeliminować, a co uwzględnić w daniach.
W dziale "Kluczem są węglowodany" dowiesz się już jak szczegółowo obliczać zawartość składników odżywczych w potrawach. Pozwoli ci to na większą swobodę w stosowaniu diety, niż na samym początku.
Na koniec "Twoja nowa dieta" omówi zagadnienia ilości białek, tłuszczy i węglowodanów w diecie. Dzięki temu dopasujesz te wartości do potrzeb twojego organizmu.
Twierdzi się że w społeczeństwach, które obecnie mają najwięcej zawałów, wzrosło znacznie spożycie tłuszczu. Nie zauważa się jednak, że równolegle w tym samym okresie wzrosło spożycie węglowodanów, w tym - cukru i słodyczy. Ludy, które jedzą dużo białka i tłuszczu, a mało węglowodanów, nie cierpią na choroby cywilizacji.
Pokarm zwierzęcy jest znacznie łatwiej przyswajalny i bogatszy w składniki odżywcze niż pokarm roślinny. To właśnie dlatego zwierzęta nie tylko mięsożerne, ale także roślinożerne karmią swoje potomstwo mlekiem, a nie sokiem owocowo-warzywnym lub trawą.