Pomógł: 37 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Sty 2006 Posty: 5633 Skąd: z nienacka
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 11:51
To bardzo zalezy..
Nie zawsze dane z tabel przystaja do rzeczywistosci.
Jagniecina na ten przyklad w tabelach z netu ma od cholery tluszczu.
W rzeczywistosci - jest chuda. Taki comber srodkowy mysle, ze ma co najwyzej 10g tluszczu/100g. W tabelach to ze 3 razy tyle...
Sam lepiej wyczujesz ile fatu ma ser. Czy bardziej 15 czy bardziej 60.
Sam wiesz z jakiego mleka to bylo robione. I jak wygladal "odpad", co odeszlo..
Ja jak jem czasem sery dojrzewajace to z maslem i sliwkami suszonymi moczonymi w winie (sliwki bez konserwantow zalewam w sloju winem i po 2 dobach mozna jesc).
Nic nie waze i jakos wg smaku dodaje masla. i jest OK.
Ser po prostu jest dosc suchy, wiec na maslo naturalnie ma sie chec.
_________________
(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Pomogła: 60 razy Dołączyła: 02 Maj 2009 Posty: 6909
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 14:08
no własnie zeniu napisal cos bardzo waznego, "sam wyczujesz ile fatu jest w serze", juz od dawna zbieralam sie z tym aby to napisac, to jest niesamowite ale jest tak ze gdy stosuje sie diete bogatotluszczowa dluzszy czas, dla mnie wystarczajace poltora roku, to wkladajac do" paszczu" jedzonko wyczuwam "tlustosc" produktu, wiem czy powinnam dolozyc np. masla czy smietany czy innego...dla prawidlowego bilansu..... to sie po prostu czuje i to jest piekne....
Wiek: 50 Dołączył: 08 Mar 2005 Posty: 40 Skąd: podkarpackie
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 14:12
ja na nowy rok zjadłem 3 kebaby w cieście do tego 3 piwa i 0,5 litra wódki na drugi dzień cała pizza + piwa i jedynie co wyczuwam to że cały czas w potrawach mało chili i pieprzu
zakończyłem właśnie tę fast - foodową ucztę i trzeba się brać za siebie
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 17:52
Molka napisał/a:
Składniki odżywcze produktu: ser, oscypek
Dane te odnoszą się zapewne do prawdziwego oscypka, czyli serka z mleka owczego. Owcze mleko ma przeciętnie suchej masy 17%, krowie 12,5. Tłuszcz w mleku owczym to 5,3%, krowim - 3,5%.
italodisco robi oscypki z "krówskiego" mleka, jak powiedzieliby górale (wiem to z innego forum ).
Ilość tłuszczu/białka w serku będzie zależała od wielu czynników. Proszę nie zapominać, że w serwatce pozostają białka albuminy i pewna ilość tłuszczu. Oscypek robi się z buncu, który jest wspólną formą dla wszystkich serów podpuszczkowych.
Możesz zatem przyjąć, że w suchej masie Twojego serka jest 50% tłuszczu i 50% białka. W zależności od stopnia odciśnięcia serka i jego wysuszenia ilość wody może być na poziomie ok. 35-40%. Z czasem ilość wody maleje. Dla serów twardych, pełnotłustych przyjmuje się, że wody, tłuszczu i suchej masy (białka i sole mineralne) jest po 1/3.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.