Zwracam się z zapytaniem czy ktoś z Was w swoim żywieniu wykorzystywał profilaktycznie lub leczniczo żywność zawierającą witaminę B17 (antynowotworową)?.
Kiedy “Świat bez raka” został napisany w 1974 r. – witamina B 17 Laetrile była jeszcze wolno dostępna w Australii. Teraz jej nie ma. Ostatni dane Australijskiej Fundacji Rakowej i wypowiedzi autorytetów medycznych ujawniły, że w ostatnim czasie Canberra rozważa każdy indywidualny przypadek osobno a następnie decyduje, czy pacjentowi można pozwolić importować wystarczającą ilość tego specyfiku dla jego własnego, osobistego użytku. Jeśli jej czy jemu uda się przeskoczyć przez tę przeszkodę, pozostaje im jeszcze znalezienie lekarza, który zgodzi się wstrzyknąć witaminę B 17. Wydaje się, że międzynarodowi lobbyści zdołali się dostać do polityków zanim dr Krebs zdołał się przedostać do australijskiej publiczności.
W ostatnim miesiącu australijska telewizja podala przerażającą wiadomość, że dwóch na trzech Australijczyków może spodziewać się zachorowania na raka skóry przynajmniej raz w ciągu swego życia. Wg ewidencji, zapewnionej przez dr Ernsta Kebsa juniora, Edwarda Griffina i dr Ryszarda MacKarness’a – ta liczba mogłaby się zmniejszyć do maleńkiego procentu, Jeśli Australijczykom pozwolono by na wolność wyboru w zakresie dotyczącym stosowania witaminy B 17 Laetrile. Może nadszedł już czas, aby Australijczycy zajęli stanowisko wobec tego niewątpliwie śmiertelnego problemu.
To nie jest dokladnie tak jak pisze autor. Witamina B17 jest zakwalifikowana jako trucizna i lekarz musi wystapic do:
The Chief Executive
C/ The Assistant Principal Adviser
Drugs, Poisons and Therapeutic Goods
Environmental Health Unit
Queensland Health
GPO Box 48
Brisbane Q 4001
aby otrzymac pozwolenie na import tego specyfiku i postepowac zgodnie z wytycznymi ustalonymi przez urzedasow.
Tak jest w stanie Queensland. W innych stanach moze byc podobnie.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
krzysztof2 Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 756
Wysłany: Nie Lip 19, 2009 19:18
WITAM
Skazany za pestki moreli, B17 - NIEMOŻLIWE ?
"Jason Vale - amerykański sportowiec, który wyleczył sobie raka, jedząc pestki z moreli zawierające witaminę B17, został skazany i odbywa w tej chwili karę pozbawienie wolności.
Za co? Za to, że rozsyłał internetem informacje o swojej metodzie.
Prawnicy jednego z największych koncernów farmaceutycznych wytoczyli mu proces o wysyłanie niechcianych informacji i Jason Vale siedzi za ROZSYŁANIE SPAMÓW.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Cze 2009 Posty: 660 Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 18:00
z jednym na pewno się zgodzę
- powrót do surowego jedzenia,
- prostego nie gotowanego,
- do tego jak jedli
uratuje nas od chorób
Trening to samo ćwiczenia
Odrzucenie trucizn czyli kofeina itd
tu ok
Znając technologię żywności też się zgodzę z tym że wiele rzeczy jest gotowanych rafinowanych parzonych a to wszystko sprawia że substancje tracą swe pierwotne właściwości
np fabryka frytek zachodnia
ziemniaki przenawożone
pryskane min 15 razy 16 raz pod sam koniec żeby zielonkawych końców nie miały
oprócz tego że ziemniaki genetycznie zmienione wielkości melonów tzw frytkowe
pieczone na tanich olejaach nazywanych przez pracowników biodiesel
posypywane czym ? glukozą - po co ? żeby nabrały koloru
posypywane skrobią - po co ? żeby chrupkość miały
moczone w pifrofosforanie - po co ? żeby nie ciemniały
A potem kwitną kliniki diabetologiczne farmakologiczne onkologiczne
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 22:18
Cordoba_2004 napisał/a:
swoją drogą trzeba by wypróbować to b17 na kimś chorym
od czasów Krebsa już wypróbowywano i to z wielkim powodzeniem
oczywiście wcześniej też ją jedzono (w pestkach i nie tylko), tylko że nie zdawano sobie sprawy, co to jest
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 22:27
Wiem tyle, że wykazuje wysoką skuteczność w walce z rakiem, nawet mocno zaawansowanym.
Czy ja ją jem? Chodzi Ci, czy się suplementuję? No nie, ja żadnych supli nie biorę. Jem tyle tej witaminy, co mam w jedzeniu; jak jem gruszkę to całą, z pestkami i nic nie zostawiam
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pomogła: 60 razy Dołączyła: 02 Maj 2009 Posty: 6909
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 23:03
Według dr Krebs, są zasady a by przyswoić dzienną dawkę "wit. B17" którą można uzyskać poprzez jedną z dwóch następujących wskazówek:
Po pierwsze, zjadaj całą zawartość "wit. B17", czyli owoce w całości (nasiona włącznie), ale nie jedz większej ilości nasion ponda te które były w całym zjedzonym owocu.
Przykład: jeśli jeść dziennie trzy jabłka, nasiona w trzech jabłkach zawierają wystarczającą ilość "wit. B17". Więc nie będziesz już musiał jeść dodatkowo pestek z jabłek.
Po drugie, jedno jądro pestki z brzoskwini lub moreli na ok 4,5 kg masy ciała uważa się za więcej niż wystarczająca ilość w profilaktyce raka, choć dokładna liczba może się różnić dla osoby z indywidualnym metabolizmem i nawykami żywieniowymi.
Na przykład, człowiek o masie 77kg może zużywać 17 jąder pestek moreli lub brzoskwini na dzień i przyjmować biologicznie rozsądne ilości "wit. B17".
I dwie ważne uwagi: Oczywiście, możesz zjadać dużo czegokolwiek. Ale po zjedzeniu zbyt wielu jąder pestek lub nasion, można spodziewać się nieprzyjemnych skutków ubocznych. Ta naturalna żywność powinna być spożywana w racjonalnych ilościach (nie więcej niż 30 do 35 jąder pestek na dzień).
Również wysokie stężenia "wit. B-17" otrzymywane są przez jedzenie naturalnych produktów spożywczych w ich surowym lub kiełkującym stadium. Nie oznacza to, że umiarkowane gotowanie i inne ingerowanie zniszczy zawartości "wit. B-17". Na przykład, Żywność gotowana w temperaturze wystarczającej do przygotowania tradycyjnej chińskiej kolacji, nie niszczy zawartości "wit. B-17".
Zwracam się z zapytaniem czy ktoś z Was w swoim żywieniu wykorzystywał profilaktycznie lub leczniczo żywność zawierającą witaminę B17 (antynowotworową)?.
jablka i gruszki zazwyczaj z pestkami jem, kielki soczewicy i fasoli mung czasamim, maliny, truskawi w sezonie, nasiona lnu, sezamu - praktycznie codziennie.
ale to nie to ze celowo czy profilaktycznie, po prostu spozywam bo spozywam (pestki jablek i gruszek jadlem jak bylem maly dla smaku, a teraz odkad przeczytalem o b17)
Witam serdecznie, Ostatnio z racji spotkania z choroba nowotworową w mojej najbliższej rodzinie bardzo duzo zaczęlismy czytac na jej temat- we wszystkich terapiach niekonwencjonalnych podstawą jest dobrze zbilansowana dieta- a przede wszystkich wyeliminowanie z naszego codziennego jadłospisu produktów szkodliwych/ toksycznych które są naturalną pożywką dla raka/ nakręcaja jego rozwój -
◦Dieta codzienna:Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym ( mówiąc prościej produkty wywołujące wysoki poziom glukozy, czyli cukru, we krwi) takie jak:
cukier biały, cukier brązowy, zagęszczony miód, syrop klonowy, syrop kukurydziany, dekstoza, mąka pszenna ( wyrzekamy się bułeczek, kajzerek, jagodzianek, chałki itp smakołyków), ryż oczyszczony, płatki pszenne, placki ryżowe, płatki śniadaniowe z dodatkiem cukru, ziemniaki ( w procesie trawienia rozkładają się na glukozę czyli cukier, dopuszczalna jest rzadka odmiana Nicola – dostępna w sklepach ze zdrową żywnością), ryż dmuchany, konfitury, galaretki na bazie cukru, napoje słodzone w tym gazowane, soki z koncentratów wytwarzane na skalę przemysłową.
nasycone lub częściowo nasycone oleje: oleje słonecznikowe, sojowe i kukurydziane
zwyczajne produkty mleczarskie z zawyżoną zawartością kwasów omega-6
dania smażone, frytki, smażone przystawki, ryby, mięsa ( lepiej piec lub używać parowaru etc. )
nieorganiczne czerwone mięso i skóra drobiu
skórki owoców i jarzyn nieorganicznych nafaszerowane pestycydami (lepiej owoce i jarzyny umyte i obrane albo oznaczone jako produkty organiczne)
woda z kranu szczególnie na terenach intensywnych upraw rolnych ze względu na obecność azotanów i pestycydów ( lepiej: przefiltrowana woda z kranu z urządzenia z filtrem węglowym lub oczyszczona w procesie odwróconej osmozy, woda mineralna lub źródlana ze sprawdzonych ujęć w butelkach plastikowych, pod warunkiem że nie leżały w nasłoneczniom miejscu => istnieje ryzyko występowania związków PCW)
Najbardziej zanieczyszczone gatunki owoców i jarzyn ( źródło The Environmental Working Group )
Owoce:jabłka, gruszki, brzoskwinie, nektarynki, truskawki, wiśnie, maliny, winogrona ( mniej zanieczyszone: banany, pomarańcze, mandarynki, grejfruty, melony, arbuzy, śliwki, kiwi, jagody, mango, papaja)
◦Produkty codziennego użytku :
czterochloroetylen stosowany przy praniu chemicznym
dezodoranty i antyperspiranty zawierające aluminium ( można je zastąpić naturalnymi dezodorantami bez aluminium, nie mylić z naturalną wonią)
kosmetyki, szampony, żele, farby do włosów, lakiery do paznokci, kremy do opalania zawierające estrogen lub produkty łożyskowe z parabenami lub ftalanami: DBP i DEHP. Parabeny: nipagina, poliparaben, izoparaben, butylparaben ( naturalne i organiczne produkty nie zawierające powyżej wymienionych szkodliwych związków chemicznych – niektóre firmy takie jak Aveda i inne wytwarzają produkty wolne od ftalanów).
środki do użytku domowego z pestycydami oraz środki owadobójcze
perfumy zawierające ftalany ( niemal wszystkie)
żywność i napoje podgrzewane w plastikowych pojemnikach – w trakcie podgrzewania polistyrenu lub styropianu uwalnia się PCW
jedzenie przyrządzane w porysowanych naczyniach teflonowych
pospolite środki czyszczące takie jak detergenty płynne, środki dezynfekujące, do czyszczenia toalet, zawierające alkifenole ( nonoksynol, octoksynol, nonylofenol, oktylfenol etc.) – lepiej: produkty “zielone” lub oznaczone europejskim znakiem “Ecolabel”, stare i sprawdzone metody naszych babć i mam, schowane do lamusa tj: biały ocet (do blatów i podłóg), soda oczyszona lub białe mydło.
źródło: http://amigdalina.com.pl/?p=42
dario_ronin [Usunięty]
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 08:38
kolejna cudowna Vitamina ?
B 15 ...
Kwas pangamowy nazywany jest także witaminą B15 lub B16. Został wyizolowany w 1951 roku przez Ernesta Krebsa. Ta witamina staje się obecnie coraz bardziej popularna na całym świecie. Szczególnie szeroko w lecznictwie jest wykorzystywana od lat sześćdziesiątych w krajach byłego Związku Radzieckiego. W Polsce mało znana i rzadko zalecana. W wielu krajach zwrócono na nią uwagę z powodów właściwości dopingujących fizycznie i psychicznie. Różnice w opisywanej skuteczności witaminy B15 były spowodowane małą czystością chemiczną stosowanych preparatów. Sam kwas pangamowy był często z powodu wadliwej technologii niszczony, zanieczyszczany lub zmieniany pod względem chemicznym, co negatywnie odbijało się na jego późniejszych właściwościach farmakologicznych.
Pod względem chemicznym jest to N,N-dimetyloglicyna (DMG). Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie.
Podobnie jak metionina jest donorem grup metylowych w przemianach związków aminowych. Przyśpiesza utlenianie glukozy w komórkach i uzyskiwanie energii w procesie oddychania wewnątrzkomórkowego. Jest włączana do przemian metioniny i homocysteiny. Pobudza syntezę fosfokreatyny. Po podaniu doustnym ulega wchłonięciu z jelit do układu wrotnego w ciągu 0,5-1 godziny. Jest metabolizowana w wątrobie. Przekształcana jest do monometyloglicyny, sarkozyny mięśniowej (CH3NHCH2COOH, czyli N-metyloglicyny) i glicyny. Metabolity są transportowane następnie do innych komórek ciała, w tym do układu nerwowego. Aminokwas glicyna jest nie tylko składnikiem białek, jest również neurotransmiterem hamującym (mediatorem) w centralnym układzie nerwowym.
Witamina B15 nasila nie tylko utlenianie glukozy, ale również lipidów, obniża stężenie cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, poprawia ukrwienie mięśni oraz innych tkanek. Pobudza angiogenezę (powstawanie naczyń krwionośnych). Nasila oddychanie w neuronach, przez co pobudza psychicznie. Przyśpiesza katabolizm kwasu mlekowego powstającego podczas pracy mięśni. Dzięki pobudzaniu procesów oksydacyjnych i tlenowych przemian kwasu mlekowego zapobiega przedwczesnemu męczeniu się mięśni. Poprzez zwiększenie ukrwienia mięśni i nasilenia syntezy ATP powoduje zwiększenie wydolności fizycznej.
Zwiększa też produkcję żółci i detoksykację, czyli odtruwanie organizmu. Przyśpiesza wydalanie toksyn azotowych, węglowodorowych, sterydowych i metali ciężkich. Nasila działanie sulfonamidów i antybiotyków.
Kwas pangamowy poprzez glicynę wywiera wpływ przeciwdrgawkowy. Glicyna bowiem hamuje neurony ruchowe rdzenia kręgowego. Dlatego witamina B15 powinna być zalecana wszystkim osobom cierpiącym na drżenie mięśni (np. choroba Parkinsona) oraz padaczkę. Witamina B15 usuwa także nadmierne drżenie mięśni spowodowane stresem i podnieceniem nerwowym. Strychnina znosi działanie kwasu pangamowego i zwiększa drżenie oraz napięcie mięśniowe. Dlatego kwasu pangamowego nie należy łączyć z preparatami strychninowymi lub o podobnym mechanizmie działania. Strychnina blokuje receptory glicynowe w komórkach.
Przy dłuższym zażywaniu kwasu pangamowego widoczne ogólne wzmocnienie i pobudzenie organizmu pod względem fizycznym i psychicznym. Organizm odporny jest na przemęczenie, poprawia się krążenie obwodowe, sercowe i mózgowe. Wyraźnie wzrasta aktywność mięśnia sercowego. Usprawnieniu ulegają procesy myślowe, człowiek staje się bardziej otwarty, śmiały i rozmowny. Dlatego w wielu krajach witamina B15 zalecana jest również w terapii autyzmu, demencji starczej, miażdżycy i gapowatości starczej.
W literaturze rosyjskiej opisano szereg eksperymentów związanych z podawaniem kwasu pangamowego kosmonautom i sportowcom.
Kwas pangamowy działa ochronnie na miąższ wątroby, zapobiegając stłuszczeniu
i marskości. Wywiera wpływ przeciwzapalny i lipotropowy. Pobudza regenerację tkanki łącznej, mięśniowej, chrzęstnej, nabłonków, włosów i paznokci. Działa też immunostymulująco i pobudza uwalnianie hormonów.
Wskazania: przewlekłe choroby włosów i skóry (np. trądzik, łuszczyca, dermatozy, wyprysk, piodermia), otyłość, miażdżyca, choroba wieńcowa, zaburzenia krążenia mózgowego, schorzenia objawiające się drżeniem mięśni, kamica żółciowa i moczowa, cukrzyca, depresja, ogólne osłabienie, zaburzenia kojarzenia, niska zdolność regeneracji tkanek, nadciśnienie, zespół sinych i zimnych kończyn, blednica, zawroty głowy i szum w uszach w wieku podeszłym, choroby zakaźne (bakteryjne i grzybicze), autyzm, zatrucia, obniżona odporność na choroby, alergia, dyskinezy dróg żółciowych i jelit, .
Dawkowanie: witamina B15 jest podawana doustnie w dawce 100-200 mg/dobę.
Wykazuje synergizm z tranem, olejem z rekina, koenzymem Q10, karotenem, fitosterolami (sitosterole), witaminą F, witaminą B12, kwasem foliowym, witaminą B6, E, A, H i sylimaryną.
???
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 04:40
dario_ronin napisał/a:
kolejna cudowna Vitamina ?
B 15 ...
Dla ochraniaczy zwierzyny:
Good sources of vitamin B15 are apricot kernels (seeds), whole grain cereals, brown rice, brewer's yeast, pumpkin and sesame seeds,
Dla smalcojadow:
organ meats and eggs.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
krzysztof2 Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 756
Kilka dni temu był w TV program o tym jak zbiera się pieniążki na leczenie choroby nowotworowej u dziewczyny by ją wysłać do Meksyku i tam wyleczyć bo B17 jest dla niej dużą szansą. Czemu do Meksyku? - większość wie. Będę z ciekawością oglądał TV jakie będą efekty.
Czy ktoś ze stosujacych kuracje wit B17 profilaktycznie lub leczniczo może sie podzielić swoimi doświadczeniami? Chodzi mi o dawki spożywane i samopoczucie, ewentualne efekty zdrowotne.
chodziło mi o "kurację" w sensie czy ktoś stosuje zasady tej powiedzmy "diety" w życiu codziennym bez względu czy jako środek leczniczy w chorobie czy jako profilaktykę. Generalnie interesują mnie efekty zdrowotne, odczucia, samopoczucie organizmu po spozywaniu amygdaliny czyli efekty korzystne lub niekorzystne oraz dawki spozywanych pestek itp...
Generalnie interesują mnie efekty zdrowotne, odczucia, samopoczucie organizmu po spozywaniu amygdaliny czyli efekty korzystne lub niekorzystne oraz dawki spozywanych pestek itp...
przeczytaj poprzedni posty. ja przykladowo jak juz napisalem, specjalnie samych pestek nie jem, ale b17 nie tlyko w pestkach. nawet jak bylem maly to trawe lubilem (taka miekka czesc) - tam jest witb17 - nie wiedzialem o tym po prostu mi smakowalo. pestki tak samo jadlem jak bylem maly. teraz znow zaczlaem ale razem z owocami, nie to ze specjalnie same. zadnych negatywnych efektow
_________________ dont judge me by my past - i dont live there anymore
przeczytaj poprzedni posty. ja przykladowo jak juz napisalem, specjalnie samych pestek nie jem, ale b17 nie tlyko w pestkach. nawet jak bylem maly to trawe lubilem (taka miekka czesc) - tam jest witb17 - nie wiedzialem o tym po prostu mi smakowalo. pestki tak samo jadlem jak bylem maly. teraz znow zaczlaem ale razem z owocami, nie to ze specjalnie same. zadnych negatywnych efektow
No ciekawe, ja mam to samo. Też podgryzałem trawę i wyjadałem tą miękką część. A pestki sporadycznie, na palcach rąk chyba mogę policzyć, ale bywało że rozgryzałem pestki czereśni albo pamiętam przynajmniej raz pestkę brzoskwini.
B 17 stosuję codziennie. Po 2 latach przestałem liczyć. Codziennie rano jem 6 pestek moreli kupionych w necie, w południe 10 pestek mogdałów i wieczorem 6 pestek moreli. Czasem zjem całe jabłko z pestkami a teraz kilka całych moreli z pestkami bo są dostępne i tanie. Żadnych kłopotów - ale to żadnych. / oczywiście pestki świeżych moreli trzeba rozłupać/.
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 21:05
jasta28j,
Migdały słodkie czy gorzkie?
Gdzie można kupić gorzkie, może ktoś wie?
Ja kupuję w SELGROSIE - nie są opisane czy słodkie czy nie - ale te migdały w smaku nie są słodkie. Pestki moreli są bardziej gorzkie.
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Śro Lip 21, 2010 21:27
jasta28j napisał/a:
a kupuję w SELGROSIE - nie są opisane czy słodkie czy nie - ale te migdały w smaku nie są słodkie.
Czyli kupujesz tzw. słodkie. Migdały gorzkie są tak wyraziste w swym smaku, że nie pozostawiają wątpliwości. Większe ilości amygdaliny są w migdałach gorzkich.
Podejrzewam, że po dłuższym czasie przechodzi ona z pestek wiśni w kompocie do owoców i płynu. Po kilku miesiącach zawekowane kompoty z wiśni niedrylowanych mają wyraźnie migdałowy posmak.
pozdrawiam, EAnna
xvk Pomogła: 20 razy Dołączyła: 31 Sie 2009 Posty: 715 Skąd: Poznań
Na to ostrzeżenie nie trzeba zwracać uwagi (musieli je umieścić):
"Gorzkie pestki moreli zawierają kwas cyjanowodorowy, który może prowadzić do zatruć. Dlatego należy przestrzegać zalecanych ilości dziennego spożycia, która wynosi 2 pestki."
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Lip 24, 2010 14:19
Molka napisał/a:
a czy pestki z arbuza tez zawieraja wit. b17? duzo pestek jest w arbuzie wiec ...
Tak, skarbie, zawierają wit. b17, tylko żeby organizm mógł ją i inne substancje odżywcze wykorzystać trzeba je dobrze pogryźć. Inaczej przechodzą przez nas "nienaruszone".
Dr. Bernard Jensen mówił, że pestki arbuza to ich najlepsza część. Chińczycy od dawna je cenili.
O ile w tym wypadku jest to dla mnie logiczne to nie wiem jak to jest z tymi malutkimi pesteczkami w jagodowych. W agreście w sumie są już takie, że można je troszkę pogryźć przed połknięciem.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Sob Lip 24, 2010 20:09
Hannibal napisał/a:
Molka napisał/a:
a czy pestki z arbuza tez zawieraja wit. b17? duzo pestek jest w arbuzie wiec ...
Tak, skarbie, zawierają wit. b17, tylko żeby organizm mógł ją i inne substancje odżywcze wykorzystać trzeba je dobrze pogryźć. Inaczej przechodzą przez nas "nienaruszone".
Glupia mina Mada zmusila cie do myslenia.
Ja miksuje arbuza razem z pestkami i nie mam problemu z gryzieniem.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Lip 24, 2010 20:27
Kangur napisał/a:
Ja miksuje arbuza razem z pestkami i nie mam problemu z gryzieniem.
Ale pojawia się niezłe utlenianie, na co zwracają uwagę już sami weganie.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Sob Lip 24, 2010 20:36
Hannibal napisał/a:
Kangur napisał/a:
Ja miksuje arbuza razem z pestkami i nie mam problemu z gryzieniem.
Ale pojawia się niezłe utlenianie, na co zwracają uwagę już sami weganie.
Czy zujesz beztlenowo?
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Lip 24, 2010 20:41
Kangur napisał/a:
Czy zujesz beztlenowo?
Inne tempo, częstotliwość jest, Kangurku drogi
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Sob Lip 24, 2010 21:02
Hannibal napisał/a:
Kangur napisał/a:
Czy zujesz beztlenowo?
Inne tempo, częstotliwość jest, Kangurku drogi
Wolniejsze tempo > wiekszy przeplyw powietrza > wieksze utlenianie,
surojadku drogi.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Lip 24, 2010 21:07
Kangur napisał/a:
Wolniejsze tempo > wiekszy przeplyw powietrza > wieksze utlenianie,
surojadku drogi.
ale mniejsza całkowita powierzchnia rozdrobnionych kawałków = mniejsze utlenianie, obróbkowiczu drogi
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Sob Lip 24, 2010 21:25
Hannibal napisał/a:
Kangur napisał/a:
Wolniejsze tempo > wiekszy przeplyw powietrza > wieksze utlenianie,
surojadku drogi.
ale mniejsza całkowita powierzchnia rozdrobnionych kawałków = mniejsze utlenianie, obróbkowiczu drogi
Ale te rozdrobnione kawalki sa w cieczy, a nie w wypelnionej powietrzem jamie ustnej.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Lip 24, 2010 21:28
Kangur napisał/a:
Ale te rozdrobnione kawalki sa w cieczy, a nie w wypelnionej powietrzem jamie ustnej.
Nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie w jamie ustnej podczas procesu gryzienia obecna jest ślina, ergo ciecz.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Sob Lip 24, 2010 21:31
Hannibal napisał/a:
Kangur napisał/a:
Ale te rozdrobnione kawalki sa w cieczy, a nie w wypelnionej powietrzem jamie ustnej.
Nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie w jamie ustnej podczas procesu gryzienia obecna jest ślina, ergo ciecz.
Jestes unikatem pod kazdym wzgledem. U mnie jest i slina i powietrze.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Pomógł: 43 razy Dołączył: 16 Sie 2009 Posty: 2409 Skąd: tiny.pl/hpb9n tiny.pl/hlhmn
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 00:04
Halo, halo, tu Ziemia, pijcie piwo zamiast przeżuwać arbuza, piwo zawiera o połowę mniej cukru, oraz dwutlenek węgla zamiast powietrza, co przeniesie dyskusję na nowe, dziewicze obszary dywagacji.
(...)O ile w tym wypadku jest to dla mnie logiczne to nie wiem jak to jest z tymi malutkimi pesteczkami w jagodowych.
mi sie wydaje ze kazda jedna pestka/nasiono ma w sobie jakies zabezpieczenie. Czy to mala czy duza powinna byc rozdrobniona raczej, badz wykielkowana. Ale to takie moje przemyslenia bez badan na potweirdzenie.
_________________ dont judge me by my past - i dont live there anymore
Ale pojawia się niezłe utlenianie, na co zwracają uwagę już sami weganie.
czyli ogolnie nie warto miksowac ?? czyli smoothiesow nie warto robic ?? lepiej pogryzc ?? czy to dotyczy tylko pestek? czy w takim razie nie powenienem miksowac sezamu, dyni, slonecznika i orzechow?? co do tej pory notorycznie robie ??
_________________ dont judge me by my past - i dont live there anymore
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 16:21
jatoja napisał/a:
czyli ogolnie nie warto miksowac ?? czyli smoothiesow nie warto robic ?? lepiej pogryzc ?? czy to dotyczy tylko pestek? czy w takim razie nie powenienem miksowac sezamu, dyni, slonecznika i orzechow?? co do tej pory notorycznie robie ??
Wiesz, ja się tylko tak głośno zastanawiam.
Chyba blendowanie jest gorsze.
Choć Baas w sumie poleca zblendowane warzywa...
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
jatoja napisał/a:
czyli ogolnie nie warto miksowac ?? czyli smoothiesow nie warto robic ?? lepiej pogryzc ?? czy to dotyczy tylko pestek? czy w takim razie nie powenienem miksowac sezamu, dyni, slonecznika i orzechow?? co do tej pory notorycznie robie ??
Wiesz, ja się tylko tak głośno zastanawiam.
Chyba blendowanie jest gorsze.
Choć Baas w sumie poleca zblendowane warzywa...
dobrze ze sie glosno zastanawiasz.
pizac ze blendowanie jest gorze rozumiem ze miksowanie jest zle.
a blendowanie czym sie rozni od miksowania ?
poleca zblendowane warzywa - czyli warzywa-tak, a owoce i nasina/pestki-nie ?? (nie miksowac i nie blendowac - cokolwiek to jest).
_________________ dont judge me by my past - i dont live there anymore
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 19:19
jatoja napisał/a:
Hannibal napisał/a:
Ale pojawia się niezłe utlenianie, na co zwracają uwagę już sami weganie.
czyli ogolnie nie warto miksowac ?? czyli smoothiesow nie warto robic ?? lepiej pogryzc ?? czy to dotyczy tylko pestek? czy w takim razie nie powenienem miksowac sezamu, dyni, slonecznika i orzechow?? co do tej pory notorycznie robie ??
Konikiem wegan jest bieganie. Ja podczas biegania nie jestem w stanie myslec o innych rzeczach. Czesto zajmuje sie lopatologia czy jakas inna robota mlotkowego. Podczas takiej pracy myslenie o powaznych sprawach jest u mnie czyms oczywistym i nie boli.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 14:10
jatoja napisał/a:
pizac ze blendowanie jest gorze rozumiem ze miksowanie jest zle.
a blendowanie czym sie rozni od miksowania ?
poleca zblendowane warzywa - czyli warzywa-tak, a owoce i nasina/pestki-nie ?? (nie miksowac i nie blendowac - cokolwiek to jest).
Wiesz co, nie mam w sumie pojęcia jak to z tym do końca jest.
Ja po prostu takich technik obróbki nie stosuję, więc dla mnie to znaczenia nie ma.
"Luknij" na to - http://www.dobradieta.pl/...ghlight=#119499
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Pon Lip 26, 2010 14:11, w całości zmieniany 1 raz
grizzly [Usunięty]
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 14:57
Kangur napisał/a:
...Ja podczas biegania nie jestem w stanie myslec o innych rzeczach...
To pewnie wynika ze zlego "algorytmu" biegania! 8-)
Bieganie jest jednak TRUDNIEJSZA!!! "intelektualnie" dziedzina
od polykania "zoltkow i podgardlow". :hah: :hihi:
.
Ale pojawia się niezłe utlenianie, na co zwracają uwagę już sami weganie.
czyli ogolnie nie warto miksowac ?? czyli smoothiesow nie warto robic ?? lepiej pogryzc ?? czy to dotyczy tylko pestek? czy w takim razie nie powenienem miksowac sezamu, dyni, slonecznika i orzechow?? co do tej pory notorycznie robie ??
Konikiem wegan jest bieganie. Ja podczas biegania nie jestem w stanie myslec o innych rzeczach. Czesto zajmuje sie lopatologia czy jakas inna robota mlotkowego. Podczas takiej pracy myslenie o powaznych sprawach jest u mnie czyms oczywistym i nie boli.
nie rozumiem.
krzysztof2 Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 756
Wysłany: Śro Lut 02, 2011 16:40 jak to było z b17 - by G. EDWARD GRIFFIN
Najbardziej sensowne informacje nt. B17 znalazłem w książce "Terapia metaboliczna witaminą B17" Pr. Zbiorowa.
Raka można wyleczyć bez metod rzeźnicko - oświęcimskich stosowanych w Polsce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.