Szanowni Państwo!
Jesteśmy studentkami Technologii żywności i żywienia człowieka UP w Lublinie. Przeprowadzamy badania ankietowe na temat świadomości konsumentów o systemach zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i dlatego zwracamy się z uprzejmą prośba o wypełnienie poniższego, bardzo krótkiego kwestionariusza. Nie zajmie to dłużej niż 5 min. Otrzymane wyniki badań będą wykorzystane wyłącznie w celach naukowych. Z góry dziękujemy !:)
Mam nadzieję, że nazwa ankiety i jej dość długi początek nie odstraszy. Tak naprawdę jest bardzo łatwa i przyjemna, tylko się tak nazywa:) Dlatego gorąco zapraszam do wypełnień! Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony przez Beatka_a Pią Mar 01, 2013 17:54, w całości zmieniany 1 raz
gea Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Sty 2006 Posty: 1354
Wysłany: Śro Kwi 02, 2014 21:03 nanożywność
Taki tekst dostałam z ekologicznego serwisu internetowego.
"Niskotłuszczowe lody, które smakują, jak prawdziwe, olej do smażenia wzbogacony w witaminy i mikroelementy pochodzące z ryb, czy taki sam chleb, który jednak rybą nie pachnie. Żywność zawierająca sztuczne nanocząsteczki wciąż jest rzadka w naszych sklepach, ale czy ta, którą możemy już znaleźć na półkach, jest bezpieczna? Tego jeszcze nie wiadomo, ale musimy być dobrze poinformowani o tym, co się znajduje w naszym jedzeniu – uznali posłowie. Odrzucili jednak definicję nanomateriałów. Dlaczego?"
I dalej :
"O nanomateriałach
Nanomateriały to struktury wielkości jednej miliardowej części metra. Dla lepszego zobrazowania skali, można porównać to tak: gdyby cząsteczka była wielkości piłki nożnej, przeciętny pączek byłby tak duży jak cała Wielka Brytania...
Dzięki swojej mikroskopijności, z łatwością są w stanie przedostawać się do organizmu ludzkiego. Używane są więc do zmiany smaku, koloru, zapachu czy tekstury żywności.
Prawo do bycia poinformowanym
Parlament Europejski zawsze mocno wspierał prawo każdego konsumenta do bycia poinformowanym o składzie żywności. Zdaniem posłów, takie same obostrzenia powinny dotyczyć także zawartych w niej nanomateriałów.
Problem z definicją
Przyjęta obecnie unijna definicja nanomateriału mówi, że jego wielkość nie może przekroczyć 100 nanometrów. Komisja Europejska chce ją doprecyzować, dodając, że musi się on składać przynajmniej w połowie z cząsteczek wielkości między 1-100 nanometrami. Parlament odrzucił propozycję, bo nie obejmowałaby ona dostępnych na rynku nanododatków wykorzystywanych w produkcji żywności.
Następne kroki
Posłowie wezwali Komisję do opracowania nowych zasad, które wezmą pod uwagę stanowisko Parlamentu Europejskiego.
Redakcja EkoNews, fot. sxc.
Źródło: Parlament Euroąpejski"
Wszelkie poprawianie naturalnej żywności uważam za szkodliwe. Nie mam pojęcia jak te nanocząsteczki mogą być czy są asymilowane. Chyba przy takiej wielkości cząsteczek mogą przenikać przez błony komórkowe bez trawienia.
Twierdzenie, że niskotłuszczowe lody mogą smakować jak prawdziwe, jest grubą przesadą. Chyba, że ktoś ma zniekształcony "organ leptyczny".
Mam ci ja kserokopię książki kucharskiej Marii Ochorowicz Monatowej. A tam są między innymi przepisy na lody. Można się przy lekturze ślinić. Przy stanach depresyjnych lubię sobie poczytać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.