_________________ Im więcej trudności w drodze do celu,
tym więcej radości w jego osiągnięciu.
dario_ronin [Usunięty]
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 15:48
sinsemilla napisał/a:
Coś mi chemią śmierdzi.
chemia nie chemia , pytanie czy to prawda jest ?
Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym .
Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier! Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w slinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Stosowanie ksylitolowego aerozlu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit- np. Helicobacter pylori której przypisuje się między innymi owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - na przykład Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. Zmniejsza też łaknienie cukru. Fińscy naukowcy zalecają spożywanie do 40 g Ksylitolu dziennie, dla wydatnego wzmocnienia tkanki kostnej. Ksylitol może zastąpić cukier do przyrządzania różnych produktów kulinarnych ...
Ostatnio zmieniony przez dario_ronin Śro Lut 09, 2011 15:49, w całości zmieniany 1 raz
ali [Usunięty]
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 15:56
sok z brzozy tradycyjnie znany jest od dawna
pozyskiwany z drzew wczesną wiosną
robiono z niego napoje po dodaniu cytryny lub kwasku cytrynowego
Ostatnio zmieniony przez ali Śro Lut 09, 2011 15:56, w całości zmieniany 1 raz
dario_ronin [Usunięty]
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 16:09
Cytat:
sok z brzozy tradycyjnie znany jest od dawna
no dobrze , ale jakie jest metabolizowanie ksylitolu ?
prawdę piszą ?
ali [Usunięty]
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 16:25
dario_ronin napisał/a:
Cytat:
sok z brzozy tradycyjnie znany jest od dawna
no dobrze , ale jakie jest metabolizowanie ksylitolu ?
prawdę piszą ?
cukier to cukier
z ksylolitem i sokiem z brzozy pewnie jest tak jak
z cocą i liśćmi coca
masz czysty nic nie warty ksylolit i całą paletę związków w soku
z której korzystasz
dario_ronin [Usunięty]
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 16:34
ali napisał/a:
masz czysty nic nie warty ksylolit i całą paletę związków w soku
Może i nic nie warty, ale może przynajmniej tak nie szkodzi jak zwykly cukier. Wolę upiec coś z ksylitolem, niż rodzinka by miała ciastka z cukrem kupować.
Pomogła: 12 razy Wiek: 43 Dołączyła: 18 Sty 2009 Posty: 243 Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 14:27
A Ty próbowałeś?
Dla mnie naturalna stevia - a miałam mieloną - ma zbyt metaliczny smako-zapach, który wcale nie znika po obróbce w wyższych temperaturach, a wręcz przeciwnie - pogłębia się. Nie wiem, jak jest z tą przetworzoną, w płynie.
_________________ Ważne wydarzenia na świecie rozgrywają się w mózgu
- Oscar Wilde
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 14:32
Sana napisał/a:
A Ty próbowałeś?
A ja nie próbowałem.
Uznałem jednak, że może to być całkiem niezła opcja słodkiego bez dostarczania węgli.
Jeśli jednak smak jest obiektywnie kiepski to opcja ta niech ulegnie automatycznej anihilacji
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 15:02
Ja w każdym bądź razie lubię słodycz i uważam ją za naturalną i dobrą dla człowieka.
Owoce i miód mi wystarczają.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
ali [Usunięty]
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 16:35
Sana napisał/a:
Dla mnie naturalna stevia - a miałam mieloną - ma zbyt metaliczny smako-zapach, który wcale nie znika po obróbce w wyższych temperaturach, a wręcz przeciwnie - pogłębia się. Nie wiem, jak jest z tą przetworzoną, w płynie.
nie mogę potwierdzić
uprawiam stewię i zaprawiam czarne jagody na zimę
metalicznego smaku nie wyczuwam
posmak ziołowy tylko da się odczuc
Pomogła: 13 razy Wiek: 46 Dołączyła: 20 Mar 2007 Posty: 1774
Wysłany: Czw Mar 10, 2011 22:30
być może to prawda, w końcu generalnie w USA kukurydza jest najpowszechniejszym zbożem i to głównie z kukurydzy robi się tam dużo polepszaczy cukrowych tzw: fruktozowy syrop kukurydziany, glukoza itp o czym nie wiem
dlatego generalnie Ja nie uzywam wcale a jak już to albo zwykły cukier trzcinowy w ilości mniej niż cwierć, do drobnej pół łyżeczki np. do kawy bo jej nie umiem wypić gorzkiej ale sie uczę na dobrej rozpuszczalnej kawie a do wszystkich zapewnień producenta to podchodzę tak,że tak naprawdę nie wiem co do końca deklarują bo są różne przepisy ustanawiające wyjątki, ilości w składzie itp.
Spożywanie ksylitolu należy zaczynać w małych dawkach, a potem stopniowo je zwiększać, gdyż organizm musi się przyzwyczaić do wytwarzania większej ilości enzymu trawiącego ksylitol.
Sana napisał/a:
Nie wiem, jak jest z tą przetworzoną, w płynie.
Używałem kiedyś stewii w płynie. Gdy np. wlewałem kilkanaście kropli stewii do szklanki wody, to ta woda smakowała jak lekko posłodzona herbata - stewia nie ma neutralnego smaku słodyczy. Można więc tak urozmaicać smak napojów:) Do słodzenia ciast czy kleików też się nadaje. Płynna stewia jest o niebo lepsza od tej w proszku. Stewia w proszku jest obrzydliwa. Gdy kiedyś posłodziłem nią owsiankę, to nie mogłem już jej zjeść. Kilka łyżek tylko dałem radę przełknąć. Tak mi zepsuł cały posiłek ten metaliczny smak od stewii w proszku.
Ostatnio zmieniony przez yarosh1980 Sob Sty 21, 2012 21:21, w całości zmieniany 2 razy
side Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Lis 2011 Posty: 687
Wysłany: Nie Sty 22, 2012 12:07
Hannibal napisał/a:
Sana napisał/a:
A Ty próbowałeś?
A ja nie próbowałem.
Uznałem jednak, że może to być całkiem niezła opcja słodkiego bez dostarczania węgli.
Jeśli jednak smak jest obiektywnie kiepski to opcja ta niech ulegnie automatycznej anihilacji
hehe, tez lubię słodkie i też zamarzyłem sobie słodycz coby bez węgli była. Wiec spróbowałem
Stevie Fluid http://www.natura24.pl/go..._id=187&lang=pl i
Stevie Dulce http://www.natura24.pl/go..._id=182&lang=pl
Dodane do wody można wypić. Smak taki sobie. Niby słodki ale to nie było to co chciałem.
Po wlaniu do szklanki z woda i gorzkim kakao zawartość trafiła do zlewu. Gorzkie lepsze
Używam ksylitolu, już od dość dawna. Przekonało mnie do niego to, ze nie powoduje próchnicy tak jak cukier. Kupuję go też dla Mamy, która jest cukrzykiem. Zamawiam przez http://www.ksylitol.com . Są tam też takie dobre cukierki- ksylitolki
maniek669 Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Lut 2012 Posty: 459
Wysłany: Śro Sie 22, 2012 19:49
ciekawe, ja CI proponuję posłodzić ksylitolem, przepisy z tego linku. I mamie też poleć tą dietę z linku, podobno dobrze działa na cukrzycę:
Używam ksylitolu, już od dość dawna. Przekonało mnie do niego to, ze nie powoduje próchnicy tak jak cukier. Kupuję go też dla Mamy, która jest cukrzykiem. Zamawiam przez http://www.ksylitol.com . Są tam też takie dobre cukierki- ksylitolki
Co za brednia z tym ksylitolem dla cukrzyków. Diabetyk ma ograniczyć węglowodany wszystkie razem wzięte do 70g na dobę i unikać jak ognia każdego słodkiego smaku. Dawać diabetykowi słodycz to tak, jak dawać alkoholikowi wódkę.
JW
racja, coś jak aspartam. gdyby nie smak może bym się skusił.
Z naszego doświadczenia wynika, że w przypadku diabetyków również sztuczne słodziki podwyższają średni poziom glukozy. A przecież nie powinny, bo nie zawierają cukru i spożywa się je w niewielkich ilościach. Ot, i zagwozdka.
JW
Gavroche [Usunięty]
Wysłany: Śro Lut 06, 2013 16:31
Witold Jarmolowicz napisał/a:
gravs napisał/a:
racja, coś jak aspartam. gdyby nie smak może bym się skusił.
Z naszego doświadczenia wynika, że w przypadku diabetyków również sztuczne słodziki podwyższają średni poziom glukozy. A przecież nie powinny, bo nie zawierają cukru i spożywa się je w niewielkich ilościach. Ot, i zagwozdka.
JW
Jakieś pomysły?
Ponoć bakterie jelitowe i tak odzyskują kalorie z niektórych słodzików, ale nie interesowałem się tematem bliżej.
ja tam polceam stevie zdecydowanie. Od lat słodze i jestem zadowolony. w PL bardzo dobra stevie kupuje ze sklepu www.sostevia.pl
Paskudna w smaku
racja, coś jak aspartam. gdyby nie smak może bym się skusił.
Smak stewii pozostawia wiele do życzenia. Ksylitol aż taki paskudny nie jest, odstrasza jednak jego cena. A co sądzicie o fruktozie? (O cukier brązowy nie pytam, bo wiadomo, że to pic na wodę.)
google
Metabolism of Glucose, Fructose and Xylitol in
Normal and Streptozotocin-Diabetic Rats
napisał/a:
As we have indicated previously, the relationship between ascorbic acid metabolism and
xylitol administration in animal species not capable of synthesizing this vitamin, deserves attention.
Moja atencja się jednak jakby nie zmieni, nibycukier, nibymasło, nibykawa, nibyzdrowie.
Ostatnio zmieniony przez vvv Śro Lip 02, 2014 18:50, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 4 razy Wiek: 38 Dołączył: 01 Sie 2014 Posty: 311 Skąd: Rybnik
Wysłany: Pon Sie 04, 2014 09:34
Zadziwia mnie to jak w dzisiejszych czasach ludzie kombinuja, a firmy na tym korzystaja wciskajac ludziom kit.
Bo przeciez jak ktos choruje to zamiast odstawic cukier to bedzie kombinowal moze ksylitolik moze jakas stevia ?
Po co w ogole jesc takie badziewie ? jak chce slodkiego to se zjem miod, a jak moja dieta jest dobrze ulozona to ani na slodkie nie mam ochoty.
Smieszy mnie to i widze to zwlaszcza wsrod starszych osob " bo to takie zdrowe ma mniej kalorii itp itd. " Ale zezrac pol kilo ciasta na jakims przyjeciu to i tak potrafia takze o czym tu mowa, gdzie ciasta pewnie na margarynie i bialej mace.
Dla mnie to sie dla psa nie nadaje i by mi go bylo szkoda mu to dawac
I jeszcze placic za to ...
zdrow Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Lis 2014 Posty: 42
Poważnie, nie wiem czemu takie negatywne nastawienie do ksylitolu, to naturalny produkt pozyskiwany z brzozy.
Kilka faktów: w ciągu dnia nasz organizm wytwarza około 15 g ksylitolu w procesie trawienia.
Zawartość kalorii w ksylitolu jest o 40% mniejsza niż w zwykłym cukrze, zawiera on też 75% mniej węglowodanów. Warto także zwrócić uwagę na jego inne właściwości zdrowotne, zawiera pięciowęglany dzięki czemu ma właściwości bakteriobójcze. Pomaga przy walce z zakażeniem jamy ustnej i nie przyczynia się do powstawania próchnicy. Ksylitol IG wynosi 8. Jest to parokrotnie niższa wartość niż w zwykłym cukrze. Dlatego ksylitol jest bezpieczny dla naszego zdrowia i może być spokojnie spożywany przez diabetyków.
nastawienie do ksylitolu, to naturalny produkt pozyskiwany z brzozy.
Jasne, a kwasek cytrynowy jest pozyskiwany z cytryn . Weź sobie poczytaj może o procesach biotechnologicznych w których otrzymuje się ksylitol i kwas cytrynowy.
Po ludzku pisząc:
ksylitol jest tym do słodzenia
czym jest margaryna do smarowania.
Cytat:
Aby wyprodukować ksylitol potrzebne są produkty bogate w ksylany np.
- kolby kukurydzy zawierają ich 30–32% suchej masy,
- omłoty zbóż, zwłaszcza owsa 29–32%,
- drewno brzozy 27%,
- buka 24%.
Ksylitol powstaje w reakcji redukcji ksylozy wodorem w obecności katalizatorów niklowych. Dla dociekliwych zamieszczamy szczegółowy proces: „Powstaje bezpośrednio z ksylanów w 4-stopniowym procesie, na który się składają: hydroliza surowca roślinnego (najlepiej odpadowego), oczyszczenie hydrolizatu i otrzymanie czystego roztworu ksylozy, jej uwodornienie i wydzielenie czystego ksylitolu. Reakcje uwodornienia prowadzi się
w obecności katalizatora niklowego,
pod ciśnieniem wodoru do 50 Mpa,
w zakresie temperatury 100–140°C,
i uzyskuje ok. 50–60% konwersji ksylozy. Opracowano także nowy proces otrzymywania ksylitolu z kwasu glukonowego (lub jego soli albo laktonu). Kwas ten poddaje się dekarboksylacji w reakcji utlenienia, np. nadtlenkiem diwodoru, w obecności katalitycznych ilości jonów Fe+3, a powstałą d-arabinozę uwodornia do d-arabinitolu, który – poddany izomeryzacji
w obecności katalizatorów uwodorniających/odwodorniających
(metale: ni, Co, VCu, Ru, pd, pt),
w temperaturze powyżej 100°C
i pod ciśnieniem wodoru powyżej 1 Mpa –
daje ksylitol]. Autorzy tego patentu podkreślają, że proponowany sposób omija generowanie dużych ilości odpadów stałych: 11–12 kg/kg ksylozy, powstających w procesie hydrolizy ksylanu. produktem końcowym w tej metodzie może być ksylitol albo mieszanina ksylitolu i arabinitolu.” (źródło: „Wiadomości chemiczne 2009, 63 „Biorafinerie: ile w nich chemii?”)
Smacznego!
Zwłaszcza ten nikiel,
podobnie jak przy produkcji margaryn z olejów roślinnych, tak i przy produkcji ksylitolu z odpadów roślinnych.
Ksylitol, to też cukier, jak każdy inny, tyle, że mniej słodki.
Glukoza też jest mniej słodka, niż sacharoza.
W ksylitolu jest 100% cukru w cukrze a kaloryczność podobna do glukozy.
Trzeba się w ogóle pozbyć nawyku dosładzania czymkolwiek i szlus.
JW
nastawienie do ksylitolu, to naturalny produkt pozyskiwany z brzozy.
Jasne, a kwasek cytrynowy jest pozyskiwany z cytryn . Weź sobie poczytaj może o procesach biotechnologicznych w których otrzymuje się ksylitol i kwas cytrynowy.
Po ludzku pisząc:
ksylitol jest tym do słodzenia
czym jest margaryna do smarowania.
Cytat:
Aby wyprodukować ksylitol potrzebne są produkty bogate w ksylany np.
- kolby kukurydzy zawierają ich 30–32% suchej masy,
- omłoty zbóż, zwłaszcza owsa 29–32%,
- drewno brzozy 27%,
- buka 24%.
Ksylitol powstaje w reakcji redukcji ksylozy wodorem w obecności katalizatorów niklowych. Dla dociekliwych zamieszczamy szczegółowy proces: „Powstaje bezpośrednio z ksylanów w 4-stopniowym procesie, na który się składają: hydroliza surowca roślinnego (najlepiej odpadowego), oczyszczenie hydrolizatu i otrzymanie czystego roztworu ksylozy, jej uwodornienie i wydzielenie czystego ksylitolu. Reakcje uwodornienia prowadzi się
w obecności katalizatora niklowego,
pod ciśnieniem wodoru do 50 Mpa,
w zakresie temperatury 100–140°C,
i uzyskuje ok. 50–60% konwersji ksylozy. Opracowano także nowy proces otrzymywania ksylitolu z kwasu glukonowego (lub jego soli albo laktonu). Kwas ten poddaje się dekarboksylacji w reakcji utlenienia, np. nadtlenkiem diwodoru, w obecności katalitycznych ilości jonów Fe+3, a powstałą d-arabinozę uwodornia do d-arabinitolu, który – poddany izomeryzacji
w obecności katalizatorów uwodorniających/odwodorniających
(metale: ni, Co, VCu, Ru, pd, pt),
w temperaturze powyżej 100°C
i pod ciśnieniem wodoru powyżej 1 Mpa –
daje ksylitol]. Autorzy tego patentu podkreślają, że proponowany sposób omija generowanie dużych ilości odpadów stałych: 11–12 kg/kg ksylozy, powstających w procesie hydrolizy ksylanu. produktem końcowym w tej metodzie może być ksylitol albo mieszanina ksylitolu i arabinitolu.” (źródło: „Wiadomości chemiczne 2009, 63 „Biorafinerie: ile w nich chemii?”)
Smacznego!
Zwłaszcza ten nikiel,
podobnie jak przy produkcji margaryn z olejów roślinnych, tak i przy produkcji ksylitolu z odpadów roślinnych.
nastawienie do ksylitolu, to naturalny produkt pozyskiwany z brzozy.
Jasne, a kwasek cytrynowy jest pozyskiwany z cytryn . Weź sobie poczytaj może o procesach biotechnologicznych w których otrzymuje się ksylitol i kwas cytrynowy.
Po ludzku pisząc:
ksylitol jest tym do słodzenia
czym jest margaryna do smarowania.
Cytat:
Aby wyprodukować ksylitol potrzebne są produkty bogate w ksylany np.
- kolby kukurydzy zawierają ich 30–32% suchej masy,
- omłoty zbóż, zwłaszcza owsa 29–32%,
- drewno brzozy 27%,
- buka 24%.
Ksylitol powstaje w reakcji redukcji ksylozy wodorem w obecności katalizatorów niklowych. Dla dociekliwych zamieszczamy szczegółowy proces: „Powstaje bezpośrednio z ksylanów w 4-stopniowym procesie, na który się składają: hydroliza surowca roślinnego (najlepiej odpadowego), oczyszczenie hydrolizatu i otrzymanie czystego roztworu ksylozy, jej uwodornienie i wydzielenie czystego ksylitolu. Reakcje uwodornienia prowadzi się
w obecności katalizatora niklowego,
pod ciśnieniem wodoru do 50 Mpa,
w zakresie temperatury 100–140°C,
i uzyskuje ok. 50–60% konwersji ksylozy. Opracowano także nowy proces otrzymywania ksylitolu z kwasu glukonowego (lub jego soli albo laktonu). Kwas ten poddaje się dekarboksylacji w reakcji utlenienia, np. nadtlenkiem diwodoru, w obecności katalitycznych ilości jonów Fe+3, a powstałą d-arabinozę uwodornia do d-arabinitolu, który – poddany izomeryzacji
w obecności katalizatorów uwodorniających/odwodorniających
(metale: ni, Co, VCu, Ru, pd, pt),
w temperaturze powyżej 100°C
i pod ciśnieniem wodoru powyżej 1 Mpa –
daje ksylitol]. Autorzy tego patentu podkreślają, że proponowany sposób omija generowanie dużych ilości odpadów stałych: 11–12 kg/kg ksylozy, powstających w procesie hydrolizy ksylanu. produktem końcowym w tej metodzie może być ksylitol albo mieszanina ksylitolu i arabinitolu.” (źródło: „Wiadomości chemiczne 2009, 63 „Biorafinerie: ile w nich chemii?”)
Smacznego!
Zwłaszcza ten nikiel,
podobnie jak przy produkcji margaryn z olejów roślinnych, tak i przy produkcji ksylitolu z odpadów roślinnych.
Ksylitol, to też cukier, jak każdy inny, tyle, że mniej słodki.
Glukoza też jest mniej słodka, niż sacharoza.
W ksylitolu jest 100% cukru w cukrze a kaloryczność podobna do glukozy.
Trzeba się w ogóle pozbyć nawyku dosładzania czymkolwiek i szlus.
JW
A d-xylose (100 g/l) medium supplemented with 2% (v/v) methanol gave higher amounts of xylitol (48.5 g/l) and d-xylulose (3.3 g/l). Enzyme activities for d-xylose reduction, d-xylulose reduction, d-xylose isomerization, and d-xylulose phosphorylation, which could be involved in the xylitol production, were measured in cell-free extracts during cultivation and a possible pathway of xylitol production was discussed.
No nie wiem, czy ten metanol używany w produkcji ksylitolu, to dobry pomysł.
I w ogóle, po co kultywować słodkie smaki. To rodzaj nałogu.
JW
Nie znam się na produkcji , chemii , biochemii i tak dalej ... Tez się nabrałam na cukier brzozowy . Kupiłam . Posłodziłam zalecane płatki zbożowe na śniadanie może parę razy i cukier miałam kosmiczny . Ja jako cukrzyk stwierdzam - osoby z cukrzycą bez jakichkolwiek zmian nie zaczną o siebie walczyć bo nie czują skutków cukrzycy . Będą dogadzać swoim kubkom smakowym , pakować w siebie insulinę bez zastanowienia . Będą ustalać insulinę do tego co zjedzą , nawet jak by to miał być serniczek słodziutki i smaczny. Trzeba się odzwyczaić od smaku słodkiego tak samo jak alkoholik od nawet niewielkiej ilości alkoholu , bo w domu posłodzimy ksylitolem a u babci na imieninach zeżremy ciasto tez słodkie i wpakujemy w siebie insulinę żeby wyrównać glikemie i jesteśmy szczęśliwi bo myślimy że wszystko jest ok .
Słodycze czy ciasta z erytrolem czy ksylitolem to ciekawy zamiennik
JEDNAK
są kilkukrotnie droższe bo cena kilograma ksylitolu czy eyrtrolu to ok 30-35zł więc muszą być droższe.
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Pon Lip 26, 2021 19:41
marcin458 napisał/a:
ciasta z erytrolem czy ksylitolem to ciekawy zamiennik
JEDNAK
Ty to jednak kosmiczne głupoty opowiadasz
Tak się zastanawiam: rżniesz głupa czy Twoje zwoje tak Ci podpowiadają ?
uważam że jeśli ktoś nie może sie obejść bez cukru to lepiej jeść ksylitol lub erytrol niż sacharoze czyli cukier biały.A mnóstwo ludzi ma problem z odejściem od niego i słodkości.
także jak ktoś nie lubi pić gorzkich napojów to oprócz wymienionych zamienników są dostepne słodziki i nie wykryto szkodliwości ich wszystkich jak aspartam czy acesulfam k.Są tez cyklamidy sukraloza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.