Jaki jest skład szpiku kostnego, jakie zawiera on witaminy , jaki jest rozkład tłuszczów w przykładowo szpiku wołowym(wielonienasycone itp....) i co właściwie jest w nim tak wartościowego ze J Kwaśniewski uznaje go za najbardziej odżywczy? Pytam ponieważ nigdzie nie mogę znaleść szczegółowych informacji na ten temat wiem tylko tyle że jest coś takiego jak szpik węgorza w kapsułkach no właśnie zawiera wit. B i omega 3- zalety- poprawia regenerację skóry i odporność
Pozdrawiam Pleju
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Lis 05, 2008 11:16
znalazłem tylko szpik Caribou - http://www.nutritiondata....ic-foods/8088/2
ogólnie w szpiku jest najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
poczytaj sobie RawPaleoGuy'a - może gdzie w jego odpowiedziach jest więcej na ten temat; ja już dokładnie nie pamiętam
tutaj są jego odpowiedzi na pytania - http://en.allexperts.com/...exExp_42111.htm
miłej lekturki
Pomógł: 51 razy Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 3552 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Lis 05, 2008 12:26
Ciekawy fragment:
Cytat:
inclusions
Common Palaeo foods are thought to have been meats, organ-meats, vegetables, fruit (with an emphasis on berries), nuts, fish, shellfish, insects, grubs, and (very likely) a lesser emphasis on honey and eggs, given the lack of agriculture and domestication in that era. Grassfed and wild meats are preferred over grainfed meats. Organ-meats are also recommended on Palaeolithic diets. This is because they are much higher in overall nutrient-levels and contain some trace-elements missing in muscle-meats (and, for people with digestive systems already-wrecked from years of consuming processed- foods, it's worthwhile noting that raw organ-meats tend to be more easily digested than raw muscle-meats) . Plus the behaviour of wild carnivores indicates that organ-meats are routinely sought out first.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Lis 05, 2008 14:08
Waldek B napisał/a:
Ciekawy fragment:
już dawno o tym dyskutowaliśmy
mówiłem Ci, że jeśli nie możesz na razie jeść mięśni to jedz podroby
oprócz tego ryby i owoce morza, których RawPaleoGuy jest wielkim wielbicielem
Pomógł: 51 razy Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 3552 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Lis 05, 2008 20:06
Właśnie dlatego tak opornie miesiącami szły próby z surowym i dlatego tak się zniechęcałem ponieważ po łoju i żółtkach zabrałem się od razu za mięśnie.
To jest w ogóle dziwne bo okazało się że podroby wchłaniam bezproblemowo, a parę dni temu, że... moge jeść te mięśnie ale pod warunkiem, że jest to zmielony tatar. Dzisiaj udziec jagnięcy mi zmielili i też jest tak jak opisujecie - lekkość na żołądku a nawet jest wrażenie, że trawienie jest lepsze. Ale może to autosugestia po przeczytaniu tego co RPG wypisuje...
Narazie po prostu wydaje się, że to nie może być złe skoro jest tak dobre.
Jedyne zastanawiające jest, a co zauważyła również jedna forumowiczka, że takie jedzenie jakby nieco słabiej syci niż obrobione termicznie... Ale może to takie wrażenie spowodowane lekkością na żołądku, który był przyzwyczajony do długiego i mozolnego trawienia? A może tu chodzi jednak o przyswajalność? Czy dlatego jecie tak duże ilości białka? I czy może organizm więcej przyswaja jeśli dłużej trawi? Mam jednak wątpliwości..
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Lis 05, 2008 20:21
Waldek B napisał/a:
(...) Jedyne zastanawiające jest, a co zauważyła również jedna forumowiczka, że takie jedzenie jakby nieco słabiej syci niż obrobione termicznie... Ale może to takie wrażenie spowodowane lekkością na żołądku, który był przyzwyczajony do długiego i mozolnego trawienia? A może tu chodzi jednak o przyswajalność? Czy dlatego jecie tak duże ilości białka? I czy może organizm więcej przyswaja jeśli dłużej trawi? Mam jednak wątpliwości..
no właśnie jest na odwrót, co pokazują doświadczenia osób, które przeszły na surowe żywienie - surowe bardziej syci, bo jest bardziej wartościowe, ma więcej składników odżywczych
pisałem, że obrobionego term. mięsa mogłem zjeść więcej niż surowego
dany produkt może sycić, a jednocześnie zapewniać lekkość na żołądku - tak jest właśnie z surowym
jeśli chodzi o długość trawienia - no nie, to jest zupełnie bezsensowne, że im dłużej tym lepiej; dużo węgli z dużą ilością tłuszczy długo się trawi - no i co, to znaczy, że tak wszystko ładnie się trawi? właśnie się kiepsko trawi; to się kupy nie trzyma
surowe żółtka tak szybko się trawią, bo są tak wyjątkowo biodostępne! muszą być tak wyjątkowo biodostępne, bo nowy organizm (który się wykluje) musi mieć wszystko w jak najlepszej postaci i mieć jak najmniej roboty, ażeby przyswoić składniki odżywcze owego żółtka; organizm nie musi wykonać ciężkiej roboty, żeby wszystko rozłożyć na czynniki proste
dla mnie to jest logiczne jak 2+2=4
hmm no wlasnie ja sie zastanawiam nad tym szpikiem kostnym..jakos mi tak wpadlo do glowy niewiem czemu zeby sprobowac...no wiec gdzie sie go kupuje, o co sie prosi no i jak to sie je(moze ktos z poznania zna dobry sklep)??wiem wiem glupie pytania...no i czy ktos sie orientuje jak z zawartoscia cynku w szpiku?
Hej Abhilasha Ja kości ze szpikiem biorę z mięsnego zauważyłem ok 1-2/10 sklepów mięsnych zostawia w pudłach po weekendzie najczęściej-za friko są.
No to robię tak :biorę ok 6-8 kg kości (najlepiej całą zawartość plastikowego pudła przyjeżdżam do domu wypakowuję na pniak i walę 5 kg młotem aż kość pęknie cała wzdłuż (najlepiej jak kości są naprawdę grube najlepiej gdyby były to części udowe kośćca jałówki wtedy z jednej kości -mowa oczywiście o długościach ok 30-35cm od nasady-można wyciągnąć do 150g szpiku ) ). Ostatnim czasem wyciągnąłem ok 600-650g surowego kruchutkiego smacznego szpiku kostnego.
Najsmaczniejszy z solą na surowo
Polecam trochę trzeba się namęczyć ale warto chociaż raz spróbować
Najlepiej słonia bo najwięcej pewnie miałyby szpiku nie wiem jak się to ma do proporcji między masą kośćca a szpiku ale tak na poważnie to wołowe mają go chyba najwięcej. Ewentualnie gdy niemasz dostępu do wołowego to bierzesz wieprzowe .Najlepiej te najgrubsze części kośćca czyli:kości udowe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.