Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Witold Jarmolowicz
Wto Sty 01, 2013 11:06
Ketoza, stosować doładowywania węglowodanami czy nie?
Autor Wiadomość
CzarnaHellenka


Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 142
Wysłany: Wto Cze 10, 2008 21:07   Ketoza, stosować doładowywania węglowodanami czy nie?

czy jest tutaj ktos na forum, kto od bardzo długiego czasu praktycznie nie ma glukozy we krwi?
mówi się, że jeżeli wprowadzamy się w stan ketozy to co ok 2 tygodnie robimy dzień przerwy i napychamy się węglami?
gdyż kiedy znajdujemy się za długo w stanie ketozy to zwiększa się ilość receptorów i potem nawet małe ilości węgli powodują dramaty:)
co o tym sądzicie drodzy dyskutanci i dyskutantki?:)
_________________
Ręce precz od Tybetu
Ostatnio zmieniony przez Molka Sob Wrz 24, 2011 14:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Cze 10, 2008 21:44   

masz na myśli pewnie CKD? Otóż jest to kiepskie rozwiązanie i na dodatek niezbyt zdrowe
 
 
gudrii 


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 1967
Skąd: everywhere
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: Śro Cze 11, 2008 00:37   

kazdy ma troche tej glukozy we krwi,ale jakies doladowania to porazka...bez sensu
_________________
"The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
 
 
CzarnaHellenka


Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 142
Wysłany: Śro Cze 11, 2008 09:09   

dlaczego takie doladowania sa niezbyt zdrowe? przeciez ciut glukozy nam potrzeba chyba?
_________________
Ręce precz od Tybetu
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Cze 11, 2008 09:59   

CzarnaHellenka napisał/a:
dlaczego takie doladowania sa niezbyt zdrowe? przeciez ciut glukozy nam potrzeba chyba?

no wiadomo, że potrzeba nam tej glukozy
przecież w ketozie też jemy węgle
jeśli jemy 50-70 g to nawet nic nie będzie musiało zostać przerobione
doładowania to "wpompowanie" w organizm bardzo dużych (przy low-carb) ilości, więc jest to dla niego spore obciążenie i zmiana "zasad gry"
 
 
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Śro Cze 11, 2008 11:15   

Nie mozna nie miec glukozy we krwi.

Poziom glukozy jest regulowany przsez mechanizmy homeostazy, musi byc na odpowiednim (minimalnym) poziomie bo inaczej bysmy umarli.
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
 
CzarnaHellenka


Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 142
Wysłany: Śro Cze 11, 2008 11:42   

ketoza przy 50-70 gram wegli?
ja zjadam kolo 30 gram/ dobe czasem mniej jak mi sie zdazy...chyba nie umre?:) bo kto wam bedzie glupiep ytania zadawal
_________________
Ręce precz od Tybetu
 
 
CzarnaHellenka


Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 142
Wysłany: Śro Cze 11, 2008 12:18   

powiedzcie mi jeszcze, dlaczego np: po poludniu mam ketoze....a rano gdy sie budze juz nei mam (chodzi mi o ciala ketonowe w moczu) to oznacza, ze przez noc moj organizm je zuzyl do podtrzymania procesow fizjologicznych?:)
_________________
Ręce precz od Tybetu
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Cze 11, 2008 13:04   

ketoza może być jeszcze przy 100 g węgli na dobę
nie utożsamiaj ketozy z ketonurią - w moczu możemy przecież nie mieć ciał ketonowych a w ketozie możemy być jak najbardziej
a ile ty kcal dziennie spożywasz? pewnie niedużo; wówczas te 30 g to u Ciebie jak u mnie 70 :]
 
 
CzarnaHellenka


Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 142
Wysłany: Śro Cze 11, 2008 14:05   

no wczoraj zjadlam:
sniadanie 80g boczku, kawa, troche musztardy i gotowane jajki
obiad: 100 gram piersi, z 30 gram salaty, plus dosc sporo oliwy z oliwek, 20 gram masla
kolacja: reszte boczku ( czyli koncowke z porcji 150 g) do tego 100 gram kielbasy swojskiej i 2 lyzki majonezu
to wydaje mi sie ponad 2000 wiec wcale nie malo:)


odkrylam tu nowe danie, nazywa sie caprese....podawane z surowego mieska, pokrojonego na cienkie plastereczki, z dodatkiem parmezanu i oliwy-pycha:)
_________________
Ręce precz od Tybetu
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Cze 11, 2008 14:46   

CzarnaHellenka napisał/a:
to wydaje mi sie ponad 2000 wiec wcale nie malo:)

jak na aktywną kobietę to ilość, powiedziałbym, że średnia
2,5 tys. to już jest coś
ale to nadal wygląda mizernie przy moich 3,5-4 tys. kcal :]
 
 
grizzly
[Usunięty]

Wysłany: Śro Cze 11, 2008 15:09   

zenon napisał/a:
Nie mozna nie miec glukozy we krwi.

Poziom glukozy jest regulowany przsez mechanizmy homeostazy, musi byc na odpowiednim (minimalnym) poziomie bo inaczej bysmy umarli.



Prosze jak nie wiele wystarczy, aby omijac
kraine "latajacych termoforow" 8)

Niby to jest takie oczywiste ale jak wielka jest
"ekipa" do ktorej nie docieraja podstawowe "fakty" 8)

Sluchajta Zenona nawet gdy pisza o Tobie "Ona" 8) :hah:
 
 
grizzly
[Usunięty]

Wysłany: Śro Cze 11, 2008 15:12   

CzarnaHellenka napisał/a:
...to oznacza, ze przez noc moj organizm je zuzyl do podtrzymania procesow fizjologicznych?:)...


Aby to dokladnie sprawdzic, to tylko w "Nocy"
nalezy przeprowadzic badania 8) :hah:
 
 
gudrii 


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 1967
Skąd: everywhere
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: Śro Cze 11, 2008 15:15   

Cytat:
odkrylam tu nowe danie, nazywa sie caprese....podawane z surowego mieska, pokrojonego na cienkie plastereczki, z dodatkiem parmezanu i oliwy-pycha:)


carpaccio-uwielbiam,moglbym jesc zamiast tatara,tylko jest problem z pocieciem w takie plastry,odpowiedniej maszyny nie mam,wiec wkladam na krotko mieso do zamrazarnika zeby troszke zesztywnialo i po takim zabiegu juz da sie latwo pokroic w cieniuskie paski,mozna tez robic z lososia,swietnie smakuje z kaparami,cytruna,cebulka i oliwkami do tego winko i normalnie...mmm ;)
_________________
"The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
 
 
CzarnaHellenka


Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 142
Wysłany: Śro Cze 11, 2008 15:41   

no carpacio tez jest pychaaaaa...i z ryby tez pycha, no i oliwki uwielbiam...wlasnie dzisiaj pojde po oliweczki i objem sie nimi na kolacje!!!
juz za 200 zl kupisz w miare krojaca maszynke....ja recznie kroje niezdarnie...tz maszynki tez nie mam:), na jedno danie sien ie oplaca kupowac:) ale czasem jak jestem u rodzicow...
_________________
Ręce precz od Tybetu
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Cze 11, 2008 15:47   

z surowych potraw mięsnych jest jeszcze Kibbe - taki libański przysmak :)
 
 
CzarnaHellenka


Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 142
Wysłany: Śro Cze 11, 2008 17:02   

hmmm a jak sie robi kibbe?
_________________
Ręce precz od Tybetu
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved