Rozumiem że to tylko żart, bowiem w 100 g żółtka jest 1060 mg cholesterolu. A może się mylę, wtedy proszę o sprostowanie.
To nie żart, tylko ponura prawda o uzależnieniu medycyny od producentów statyn.
Cytat:
http://www.dobradieta.pl/...p=230312#230312
The Response of Man to Dietary Cholesterol1
J. M. R. BEVERIDGE, W. F. CONNELL, G. A. MAYER AND H. L. HAUST
Departments of Biochemistry and Medicine, Queen's University, Kingston, Ontario
SUMMARY
Ninety-three university students were placed upon a homogenized fat-free diet for a period of 8 days at which time they were divided into 8 groups and given a ration modified by the substitution of a but ter-fat fraction, low in cholesterol, for 30% of calories at the expense of carbohydrate. Cholesterol supplements varying from nilup to 1600 mg/950 Cal. were added. Sixtyseven subjects successfully completed the experiment which was terminated after a total of 16 days. Between intakes of 13 and 634 mg of cholesterol per day, the serum cholesterol increased sharply but no further significant increases were obtained at daily intakes of 1300 to 4500 mg.
Tutaj na forum jest wszystko, wystarczy poszukać.
JW
A może po prostu ograniczyć do minimum tłuszcze a do tych potraw gdzie konieczny jest jakiś tłuszcz to zastąpić olejem świeżo tłoczonym. Ja mam taka domowa prasę do tłoczenia i super się to sprawdza
W kwestii dobrych składników na cholesterol, czyli jego obniżenie, polecam zajrzeć tutaj. Ogólnie najlepsza na cholesterol jest po prostu zdrowa dieta i jak największe unikanie tłustych potraw. Dieta powinna być również uzupełniona ćwiczeniami w celu obniżenia cholesterolu. Można by też dodatkowo zainteresować się ziołami na obniżenie cholesterolu, jeśli ewentualne leki i suplementy odpadają.
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Czw Gru 03, 2015 19:06
mariannaaa napisał/a:
W kwestii dobrych składników na cholesterol, czyli jego obniżenie
W powyższej kwestii trafiłaś jak kulą w płot
_________________ Pozdrawiam
EAnna
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Czw Gru 03, 2015 21:35
Znam panią, która obniżała cholesterol w czasie ciąży. Nie wystarczyło cholesterolu dla rozwoju mózgu. Dziecko ma 5 lat. Nie chodzi, nie mówi, nie widzi i jest wielkim obciążeniem dla całej rodziny.
Czyż to nie z powodu braku cholesterolu rodzi się tyle niepełnosprawnych fizycznie i umysłowo dzieci? Z próżnego i Salomon nie naleje.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Czyż to nie z powodu braku cholesterolu rodzi się tyle niepełnosprawnych fizycznie i umysłowo dzieci? Z próżnego i Salomon nie naleje.
To znaczy,że u jedzących tylko warzywa,owce,nasiona,orzechy będą się rodzić same paralityki.
Z próżnego,to Salomon nie naleje,ale z nadmiaru,to i świnia może zakończyć żywot.
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Sob Gru 05, 2015 09:57
g69 napisał/a:
Kangur napisał/a:
Czyż to nie z powodu braku cholesterolu rodzi się tyle niepełnosprawnych fizycznie i umysłowo dzieci? Z próżnego i Salomon nie naleje.
To znaczy,że u jedzących tylko warzywa,owce,nasiona,orzechy będą się rodzić same paralityki.
Z próżnego,to Salomon nie naleje,ale z nadmiaru,to i świnia może zakończyć żywot.
Cholesterol z jedzenia wpływa tylko w nieznacznym procencie na ogólny cholesterol.
http://www.dobradieta.pl/...p=249689#249689
To wątroba produkuje tyle cholesterolu ile organizm potrzebuje, a warzywa, owce (owoce?), nasiona czy orzechy nie decydują o ilości cholesterolu w organizmie. Jeśli te potrzeby rozmyślnie się ogranicza, to skutki mogą być nieprzewidziane dla świni, dla człowieka i dla ich potomstwa.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
W kwestii dobrych składników na cholesterol, czyli jego obniżenie, polecam zajrzeć tutaj. Ogólnie najlepsza na cholesterol jest po prostu zdrowa dieta i jak największe unikanie tłustych potraw. Dieta powinna być również uzupełniona ćwiczeniami w celu obniżenia cholesterolu. Można by też dodatkowo zainteresować się ziołami na obniżenie cholesterolu, jeśli ewentualne leki i suplementy odpadają.
no to kobito mamy problem,
od 15 lat jem bardzo tłusto i min 5 żółtek dziennie , nie ćwiczę i żyję.
W kwestii dobrych składników na cholesterol, czyli jego obniżenie, polecam zajrzeć tutaj. Ogólnie najlepsza na cholesterol jest po prostu zdrowa dieta i jak największe unikanie tłustych potraw. Dieta powinna być również uzupełniona ćwiczeniami w celu obniżenia cholesterolu. Można by też dodatkowo zainteresować się ziołami na obniżenie cholesterolu, jeśli ewentualne leki i suplementy odpadają.
no to kobito mamy problem,
od 15 lat jem bardzo tłusto i min 5 żółtek dziennie , nie ćwiczę i żyję.
od 15 lat jem bardzo tłusto i min 5 żółtek dziennie , nie ćwiczę i żyję.
To nic nie dowodzi.Wiele osób prowadziło bardzo nie higieniczny tryb życia i też żyli,żyją.
Inaczej się sprawa przedstawia,gdy startujemy z jakąś chorobą np miażdżycą.
od 15 lat jem bardzo tłusto i min 5 żółtek dziennie , nie ćwiczę i żyję.
To nic nie dowodzi.Wiele osób prowadziło bardzo nie higieniczny tryb życia i też żyli,żyją.
Inaczej się sprawa przedstawia,gdy startujemy z jakąś chorobą np miażdżycą.
Cholesterol jest niezbędny do produkcji hormonów płciowych, nadnerczowych, kwasów żółciowych i witaminy D.
Jednak, gdy jest go w nadmiarze (frakcji LDL), wówczas może odkładać się w śródbłonku tętnic prowadząc do miażdżycy i w dalszej konsekwencji do wielu chorób.
Naturalnie obniża cholesterol:
czosnek, oliwa z oliwek, olej lniany, ryby- zwłaszcza tłuste ryby morskie o dużej zawartości kwasów omega 3.
Warto spożywać również wiele warzyw i owoców, które mają działanie antyoksydacyjne ograniczające m.in stany zapalne i tworzenie się blaszek miażdżycowych.
Pozdrawiam!
dieta-4u.
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Sob Lut 13, 2016 22:41
dieta-4u. napisał/a:
może odkładać się w śródbłonku tętnic prowadząc do miażdżycy
Polecam uważną lekturę artykułów na stronie głównej i forum w temacie miażdżycy.
Rozumiem że to tylko żart, bowiem w 100 g żółtka jest 1060 mg cholesterolu. A może się mylę, wtedy proszę o sprostowanie.
Tran jest powszechnie zalecany, jako zdrowy. Nikt nie kwestionuje jego zalet. A tran zawiera 570 mg cholesterolu w 100g. W łyżce tranu jest tyle cholesterolu ile w połowie kostki smalcu.
JW
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.