Wysłany: Wto Sie 28, 2018 00:44 Ciekawostka na temat obniżania ciśnienia
Znalazłem ciekawe informacje na temat omega 3. Okazuje się, że rzeczywiście obniżają ciśnienie, ale dopiero bardzo duże dawki, czyli trzeba dziennie brać aż 2000 mg EPA. Zastanawiam się czy to bezpieczne.
http://nadcisnienie.natur....pl/omega3.html
Część naukowców uważa, że jedną z głównych przyczyn epidemii chorób cywilizacyjnych jest zmiana proporcji omega 3 do omega 6 w naszej diecie.
Tzn. za mało omega-3, za dużo omega-6. Ale za taką zmianę odpowiedzialni są zalecający używanie tłuszczów roślinnych zamiast zwierzęcych. Poza olejem lnianym, kokosowym i oliwą wszystkie inne dostępne oleje roślinne mają niekorzystny nadmiar kwasów omega-6. To nie ludzie są winni, ale właśnie propagowanie pseudozdrowego roślinnego żywienia, które doprowadziło do takiej szkodliwej zmiany w proporcji kwasów omega. Nie mówiąc o tym, że w ogóle duża ilość wielonienasyconych kwasów w olejach roślinnych sprzyja powstawaniu wolnych rodników stymulujących nowotwory.
JW
. Poza olejem lnianym, kokosowym i oliwą wszystkie inne dostępne oleje roślinne mają niekorzystny nadmiar kwasów omega-6.
Z tego co wiem to oliwa ma nadmiar omega 6, za to dobrą proporcję omega 3 do omega 6 ma olej rzepakowy.
Witold Jarmolowicz napisał/a:
To nie ludzie są winni, ale właśnie propagowanie pseudozdrowego roślinnego żywienia, które doprowadziło do takiej szkodliwej zmiany w proporcji kwasów omega. Nie mówiąc o tym, że w ogóle duża ilość wielonienasyconych kwasów w olejach roślinnych sprzyja powstawaniu wolnych rodników stymulujących nowotwory.
Chyba zapomniałeś o tym, że nadmiar omega 6 występuje również w mięsie.
Ostatnio zmieniony przez klaskacz Wto Sie 28, 2018 16:51, w całości zmieniany 2 razy
Część naukowców uważa, że jedną z głównych przyczyn epidemii chorób cywilizacyjnych jest zmiana proporcji omega 3 do omega 6 w naszej diecie.
Tzn. za mało omega-3, za dużo omega-6. Ale za taką zmianę odpowiedzialni są zalecający używanie tłuszczów roślinnych zamiast zwierzęcych. Poza olejem lnianym, kokosowym i oliwą wszystkie inne dostępne oleje roślinne mają niekorzystny nadmiar kwasów omega-6. To nie ludzie są winni, ale właśnie propagowanie pseudozdrowego roślinnego żywienia, które doprowadziło do takiej szkodliwej zmiany w proporcji kwasów omega. Nie mówiąc o tym, że w ogóle duża ilość wielonienasyconych kwasów w olejach roślinnych sprzyja powstawaniu wolnych rodników stymulujących nowotwory.
JW
jejku nie wiedzialam o tym jednak madrego az milo posluchac <3
_________________ czlowiek czlowiekowi wilkiem, a kiwi kiwi kiwi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.