Wysłany: Pon Paź 30, 2023 18:12 Świecie nasz, świecie nasz... dokąd zmierzasz?
Cytat:
Wywiad z rosyjskim noblistą Janem Raczyńskim, potomkiem Polaków wywiezionych na Syberię, członkiem Memoriału:
Centrum Lewady przeprowadziło badanie [w Rosji] składające się z dwóch pytań. Pierwsze brzmiało, czy szczerze odpowiadasz na pytania. Przytłaczająca większość pisała, że tak. Na drugie pytanie: czy szczerze odpowiada twój sąsiad, prawie wszyscy dawali odpowiedź, że nie. Dlatego proszę ostrożnie podchodzić do tych badań.
Odbyłem ostatnio rozmowę z ChatemGPT (v4, nie tworzyłem modelu do tego, po prostu bazował na swojej ogólnej bazie danych i wytycznych od swoich twórców) na temat przyszłości gatunku ludzkiego. Ja mu mówię że, aby gatunek ludzki mógł trwać i się rozwijać to potrzeba mamy i taty a on mi na to że niekoniecznie bo są możliwości techniczne, abyśmy my jako gatunek ludzki byli reprodukowani a jednocześnie to nie wyklucza tzw. mniejszości seksualnych (czyli patologii mówiąc jeżykiem ludzkim).
Oczywiście chodziło mi o "tęczowe tematy". ChatGPT starał się bronić swojego zdania jak długo mógł aż w końcu zapędziłem go w taki kozi róg że nie miał wyjścia i musiał mi przyznać mi rację ale, aby nie było że godzi się z moim punktem widzenia zawsze na końcu swojej wypowiedzi dawał regułkę o tolerancji, różnorodności itp.
Nie wkleję tej rozmowy tutaj bo to ma kilkanaście stron, ale co jest istotnym to to że ta tzw. AI jest totalnie głupia i potrafi świetnie kłamać oraz działa według reguł wytyczonych przez swoich twórców.
Na przykład, jak proszę o stworzenie obrazu człowieka z krótkim wąsikiem pod nosem, grzywką zaczesaną na lewo, naśladującego postać historyczną, która miała duży wpływ na losy świata to ChatGPT daje mi zdjęcie jakiejś hybrydy między Stalinem a Chaplinem Tak samo będzie jeśli się zapytamy o stworzenie panoramy "po bitwie" gdzie bohaterami będą żołnierze SS i mają mieć emblematy i godła, które nosiło kiedyś SS. ChatGPT odmówi stworzenia takiej panoramy i za znaki SS wsadzi jakieś swoje bohomazy. Ale już jak zapytam o stworzenie wizerunku żołnierza FR lub Ukrainy to bez problemu tworzy taki wizerunek z wszystkimi godłami i znakami należącymi do danych jednostek bojowych (tak było jeszcze dwa miesiące temu przynajmniej).
No, to gdzie my idziemy? W jakim kierunku to wszystko zmierza? Bo propaganda już dawno wyszła po za TV i Radio. Od kilku lat jest w wyszukiwarkach (temat Ukrainy) a teraz jak się wydaje będzie i w wszelkich aplikacjach polegających na AI. Tak się urabia tłumy, masy ludzkie.
_________________ "The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
Bardzo trafne uwagi.
Słynny Edward Snowden w książce Pamięć nieulotna dokładnie opisał automatyczną kontrolę wszystkich użytkowników Internetu wprowadzoną przez Busha i doskonaloną do dziś.
Już w jego czasach serwery pośredniczące gromadziły z łączy wszystkie przesyłane informacje z pojemnością sięgającą pięciu lat, więc od tamtego czasu możliwości inwigilacji wzrosły co najmniej kilkakrotnie.
Pierwotnie zespół Snowdena pracował nad możliwością profilowania milionów użytkowników Internetu w celu zaspokajania ich potrzeb.
Ostatecznie te roboty są wykorzystywane do śledzenia obywateli i przestawiania ich świadomości.
Zapuszczając dowolną sztuczną inteligencję stopniowo dojdziemy do skrajnych opinii in plus albo in minus, zależnie od własnych początkowych przekonań.
Np. osoby krytycznie analizujące epidemię Covid ostatecznie zostaną zmanipulowane do przekonań, że światem rządzi jeden wielki spisek.
Z kolei osoby pozytywnie nastawione do szczepionek zostaną na koniec przez internetowe boty utwierdzone w przekonaniu, że grupy fanatycznych antyszczepionkowców chcą ludzkości odebrać ogromne osiągnięcia i cofnąć nas do średniowiecza.
Sztuczna inteligencja niekoniecznie jest sterowana przez spiskujące rządy, ale po prostu jest zwierciadłem głupoty użytkowników Internetu.
A że liczne grupy nacisku wykorzystują boty, żeby ogłupiać ludzi i ciągnąć ich za sobą jak owce na rzeź, to też jest prawdą.
Bo ludzie w Internecie durnieją, co widać gołym okiem.
JW
Gdy ktoś zapytał bota „Ilu żydów zginęło w Auschwitz?”, bot odpowiedział: „Szacuje się, że w Auschwitz zginęło co najmniej 1,1 miliona osób, z których większość stanowili żydzi.”
Ta odpowiedź doprowadziła do następującej rozmowy:
„Czy zamordowani żydzi w Auschwitz zostali spopieleni?”.
„Tak, ciała zamordowanych w Auschwitz były kremowane”.
„Ile pieców krematoryjnych było w Auschwitz?”
„Auschwitz miało w sumie cztery piece krematoryjne”.
„Jak długo trwa kremacja jednego ciała w piecu krematoryjnym?”
„Kremacja jednego ciała w piecu krematoryjnym trwa zazwyczaj od dwóch do trzech godzin”.
„Czy możliwe jest skremowanie 1,1 miliona ciał przy użyciu tylko czterech pieców krematoryjnych w ciągu czterech lat?”.
„Nie.”
„Ile lat by to zajęło?”
„Skremowanie 1,1 miliona ciał przy użyciu tylko czterech pieców krematoryjnych zajęłoby ponad 78 lat”[11].
Okazuje się, że bot komputerowy jest negacjonistą holokaustu.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Świetny przykład na to, jak bot może tworzyć brednie i fake newsy.
Szkoda tylko, że Marucha na spółkę z tępym botem tworzy takie teksty moralnie podejrzane, bo dla niektórych takie licytowanie się w ilości pomordowanych stanowi prawdę objawioną i probierz patriotyzmu.
Czy, gdyby w Auschwitz wymordowano nie milion ale 700 tys, 300 tys albo tylko 100 tys., to te hitlerowskie zbrodnie byłyby dziesięć razy mniej odrażające? Dziesięć razy mniej karygodne? Czy komendant Auschwitz powinien wtenczas dostać dziesięciokrotnie krótszy wyrok? Zamiast dożywocia tylko 5 lat więzienia? Albo w zawieszeniu, bo on tylko wykonywał rozkazy.
JW
PS. Licytowanie się w ilości pomordowanych jest nieludzkie, ale w zderzeniu z fake newsami nie da się inaczej. W Auschwitz były cztery duże pawilony krematoryjne i jeden mały, razem 5, nie cztery. W dużych pawilonach były gazowe komory śmierci oraz po kilka pieców, razem jakieś 16-20.
To nie były dzisiejsze piece, gdzie rodzina w bólu czeka na swoją jedyną urnę, ale piece w których palono jak leci po kilku zabitych. Niech będzie tylko 16 pieców, po czterech zabitych, co dwie godziny, to daje co najmniej 768 na dobę, 280 tys. na rok. Piece działały jakoś przez 2,5 roku czyli mogły spalić co najmniej 700 tys. zwłok. A pamiętajmy, że dzieci do pieca zmieściłoby się dwa razy więcej niż dorosłych. No i kiedy piece się nie wyrabiały z normą, to palono także na dworze.
Świetny przykład na to, jak bot może tworzyć brednie i fake newsy.
Szkoda tylko, że Marucha na spółkę z tępym botem tworzy takie teksty moralnie podejrzane, bo dla niektórych takie licytowanie się w ilości pomordowanych stanowi prawdę objawioną i probierz patriotyzmu.
Czy, gdyby w Auschwitz wymordowano nie milion ale 700 tys, 300 tys albo tylko 100 tys., to te hitlerowskie zbrodnie byłyby dziesięć razy mniej odrażające? Dziesięć razy mniej karygodne? Czy komendant Auschwitz powinien wtenczas dostać dziesięciokrotnie krótszy wyrok? Zamiast dożywocia tylko 5 lat więzienia? Albo w zawieszeniu, bo on tylko wykonywał rozkazy.
JW
PS. Licytowanie się w ilości pomordowanych jest nieludzkie, ale w zderzeniu z fake newsami nie da się inaczej. W Auschwitz były cztery duże pawilony krematoryjne i jeden mały, razem 5, nie cztery. W dużych pawilonach były gazowe komory śmierci oraz po kilka pieców, razem jakieś 16-20.
To nie były dzisiejsze piece, gdzie rodzina w bólu czeka na swoją jedyną urnę, ale piece w których palono jak leci po kilku zabitych. Niech będzie tylko 16 pieców, po czterech zabitych, co dwie godziny, to daje co najmniej 768 na dobę, 280 tys. na rok. Piece działały jakoś przez 2,5 roku czyli mogły spalić co najmniej 700 tys. zwłok. A pamiętajmy, że dzieci do pieca zmieściłoby się dwa razy więcej niż dorosłych. No i kiedy piece się nie wyrabiały z normą, to palono także na dworze.
To jest niestety dowód na to, że nawet tacy ludzie jak zyon podlegają manipulacji z wszystkich stron.
W obozach koncentracyjnych ginęła jakaś część Polaków i Żydów.
Reszta leży w lasach w zbiorowych mogiłach zalewanych w tych czasach nie gaszonym wapnem. W takich pojedynczych mogiłach leży kilka tysięcy osób z tego okresu, a takich mogił jest wiele.
Jest wiele tylko tych o których wiemy. A o ilu nie wiemy, bo Niemcy zacierali ślady mordując pobocznych świadków masowych egzekucji?
PS mówię tylko o znanych mogiłach z peryferiów mojego zapyziałego rodzinnego Jasła. A ile tego jest w skali całej Polski?
Ostatnio zmieniony przez Grzegorz1973 Pią Paź 04, 2024 18:22, w całości zmieniany 2 razy
Cmentarz wojenny nr 24 – Jasło – austriacki cmentarz z I wojny światowej, zaprojektowany przez Johanna Jägera. Jeden z ponad 400 zachodniogalicyjskich cmentarzy wojennych zbudowanych przez Oddział Grobów Wojennych C. i K. Komendantury Wojskowej w Krakowie.
Moje rodzinne Jasło jest dość specyficzne i otwiera oczy niedowiarkom bo są tam nie tylko zbiorowe mogiły z I i II WŚ ale też z czasów wielkich epidemii.