Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Wspomaganie i plan wychodzenia z uzależnienia
Autor Wiadomość
marcin458 

Wysłany: Śro Paź 27, 2021 18:45   Wspomaganie i plan wychodzenia z uzależnienia

Mianowicie wielu z nas jest dzisiaj uzależnionych od wielu substancji .

Czy jest to kawa(kofeina) kakao( też zawiera kofeine) napoje energetyczne(tauryna i kofeina i czasami też żeń szeń i inozytol) cukier biały papierosy alkohol i inne

Jak sobie pomóc przy odstawianiu ich?

Są substancje pozwalające wyłączyć lub zmniejszyć objawy odstawienne tysiące razy i wtedy łatwo jest coś odstawić zamiast przechodzić piekło na maksymalnym głodzie i objawach uzaleznienia.

Dwie z nich chociaż są też inne jak ibogaina która wyłącza objawy na miesiące ale przedawkowanie to smierć więc trzeba być ostrożnym stosując ją.
No więc 2 substancje które pomagają tysiąc krotnie to GLUKOZA I PARACETAMOL.

Jak dawkować?
2tygodnie (tyle zajmują około objawy odstawienne jak sie coś rzuca)
3x/dz co 4godziny 250-1000 mg paracetamolu (nieprzekraczając 2000-2500mg dziennie)
3x/dz mocna półlitrowa herbata z 6 łyżeczkami glukozy

Takie proste a pomaga ogromnie.

marcin458 

Wysłany: Śro Paź 27, 2021 20:22   

picie czystej glukozy na dłuższą mete jest bardzo niezdrowe ale czasami można zyskać więcej na odstawieniu czegoś niż stracić.

Dodam też że sa inne uzalezniające substancje jak kreatyna czy l karnityna która też dodają do energy drinków czasami.
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Śro Paź 27, 2021 20:23, w całości zmieniany 1 raz  

Mariano 

Wysłany: Śro Paź 27, 2021 20:27   

marcin458 napisał/a:
picie czystej glukozy na dłuższą mete jest bardzo niezdrowe ale czasami można zyskać więcej na odstawieniu czegoś niż stracić.

Dodam też że sa inne uzalezniające substancje jak kreatyna czy l karnityna która też dodają do energy drinków czasami.

Ale się uśmiałem :D

marcin458 

Wysłany: Czw Paź 28, 2021 11:57   

jeśli uważasz że czysta glukoza jest zdrowa to naprawde tylko pogratulować :shock:

Mariano 

Wysłany: Czw Paź 28, 2021 18:24   

marcin458 napisał/a:
jeśli uważasz że czysta glukoza jest zdrowa to naprawde tylko pogratulować :shock:

Ja nic nie uważam, to ty promujesz branie glukozy. Po drugie piszesz jakieś bzdury, że kreatyna, karnityna uzależnia.

marcin458 

Wysłany: Pią Paź 29, 2021 10:47   

co do kreatyny to można jeszcze dyskutować ale l karnityna na pewno uzależnia

Mariano 

Wysłany: Pią Paź 29, 2021 21:42   

marcin458 napisał/a:
co do kreatyny to można jeszcze dyskutować ale l karnityna na pewno uzależnia

Niech tobie będzie, że kreatyna i karnityna uzależniają.

Nie będę się przecież z koniem kopał.

marcin458 

Wysłany: Śro Paź 04, 2023 22:29   

MINEŁY 2 lata od kiedy napisałem ten temat

odkryłem nowe fakty na doświadczeniach a biore pewne używki

z glukozą i paracetamolem jest prawdą że zmniejszają objawy ALE JEST OGROMNY MINUS.
Odkryłem że zmniejszają objawy uzaleznienia ale też dlatego co jest tym minusem ZWALNIAJĄ ich znikanie. Tak samo jest z dietą wysokowęglowodanową która osłabia te objawy ale poprzez zwolnienie ich schodzenia znikania kończenia sie.

Odkryłem też że dieta o niskim indeksie glikemicznym a jeszcze bardziej bez węgllowodanów wcale nawet zerowęglowodanowa czy nawet głodówka PRZYSPIESZAJĄ ZNIKANIE SCHODZENIE objawów uzależnienia minusem jest że mocniej są odczuwalne przy schodzeniu znikaniu.

Odkryłem też że różnice oceniając na wyczucie objawów są najprawodpodobniej w dziesiątkach razy albo nawet setkach .Oceniłbym że zerowęglowodanówka potrafi ok 50x szybciej usuwać objawy uzależnienia (niestety są wtedy mocno odczuwalne ale to objaw ich znikania na stałe)

Więc jeszcze raz powtarzając podsumowując
czym mniej węglowodanów i czym niższy indeks glikemiczny tym szybciej schodzą objawy uzależnienia.

Więc znów powtórze i oceńmy na oko
bomby glukozy i paracetamol 0,1x
dieta indeks wysoki ok 100 1x
dieta indeks 50-60 srednie 4x
dieta indeks mały 20-30 10x
dieta niskoweglowodanowa 30x
dieta zeroweglowodanowa 50x
głodówka 100x

Czyli można w miesiąc zerowęglowodanówki można wyjść z uzaleznienia 50x szybciej bardziej niż na diecie chlebowo cukrowej IG 100. Można wręcz w 1 dzień wyjść tyle co w 50 dni na gorszej diecie która wolniej wyrzuca objawy uzaleznienia.w tydzień tyle co w 50 tygodni.

Więc leczenie alkoholików czy kawoszy czy energetykowców czy taurynowców albo kreatynowców albo od l karnityny czy żeń szenia ALBO co gorsza branie narkotyków także dietą ma kolosalne znaczenie. Stosowanie co najmiej zdrowej diety naturalnej której produkty zazwyczaj mają niższe IG i zawierają mniej węglowodanów MOŻE DAĆ przyspieszenie w dziesiątkach razy wychodzenie z uzależnienia.

Dodam też że czasami zbyt radykalne zastosowanie diety powodujące że wyczuwa sie objawy zbyt mocno może być błędem.Należy indeksem glikemicznym i ilościa węglowodanów i glukozą i paracetamolem regulować SIŁE objawów żeby wytrzymać a potem zastosować ewentualnie mocniej.Inaczej można nie wytrzymać.

pozdrawiam
marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Śro Paź 04, 2023 23:26, w całości zmieniany 6 razy  

Grzegorz 73

Wysłany: Czw Paź 05, 2023 21:47   

marcin458 napisał/a:
MINEŁY 2 lata od kiedy napisałem ten temat

odkryłem nowe fakty na doświadczeniach a biore pewne używki

z glukozą i paracetamolem jest prawdą że zmniejszają objawy ALE JEST OGROMNY MINUS.
Odkryłem że zmniejszają objawy uzaleznienia ale też dlatego co jest tym minusem ZWALNIAJĄ ich znikanie. Tak samo jest z dietą wysokowęglowodanową która osłabia te objawy ale poprzez zwolnienie ich schodzenia znikania kończenia sie.

Odkryłem też że dieta o niskim indeksie glikemicznym a jeszcze bardziej bez węgllowodanów wcale nawet zerowęglowodanowa czy nawet głodówka PRZYSPIESZAJĄ ZNIKANIE SCHODZENIE objawów uzależnienia minusem jest że mocniej są odczuwalne przy schodzeniu znikaniu.

Odkryłem też że różnice oceniając na wyczucie objawów są najprawodpodobniej w dziesiątkach razy albo nawet setkach .Oceniłbym że zerowęglowodanówka potrafi ok 50x szybciej usuwać objawy uzależnienia (niestety są wtedy mocno odczuwalne ale to objaw ich znikania na stałe)

Więc jeszcze raz powtarzając podsumowując
czym mniej węglowodanów i czym niższy indeks glikemiczny tym szybciej schodzą objawy uzależnienia.

Więc znów powtórze i oceńmy na oko
bomby glukozy i paracetamol 0,1x
dieta indeks wysoki ok 100 1x
dieta indeks 50-60 srednie 4x
dieta indeks mały 20-30 10x
dieta niskoweglowodanowa 30x
dieta zeroweglowodanowa 50x
głodówka 100x

Czyli można w miesiąc zerowęglowodanówki można wyjść z uzaleznienia 50x szybciej bardziej niż na diecie chlebowo cukrowej IG 100. Można wręcz w 1 dzień wyjść tyle co w 50 dni na gorszej diecie która wolniej wyrzuca objawy uzaleznienia.w tydzień tyle co w 50 tygodni.

Więc leczenie alkoholików czy kawoszy czy energetykowców czy taurynowców albo kreatynowców albo od l karnityny czy żeń szenia ALBO co gorsza branie narkotyków także dietą ma kolosalne znaczenie. Stosowanie co najmiej zdrowej diety naturalnej której produkty zazwyczaj mają niższe IG i zawierają mniej węglowodanów MOŻE DAĆ przyspieszenie w dziesiątkach razy wychodzenie z uzależnienia.

Dodam też że czasami zbyt radykalne zastosowanie diety powodujące że wyczuwa sie objawy zbyt mocno może być błędem.Należy indeksem glikemicznym i ilościa węglowodanów i glukozą i paracetamolem regulować SIŁE objawów żeby wytrzymać a potem zastosować ewentualnie mocniej.Inaczej można nie wytrzymać.

pozdrawiam
marcin

Coś ci Marcin za mocno weszło przez czakramy. Zamontuj sobie stabilizator do każdego z nich.

Pisząc, że wielu ma problemy z uzależnieniami, dokonujesz tzw przeniesienia, czyli że nie chcesz się przyznać przed samym sobą i innymi, że ćpasz paracetamol i dziesiątki używek, a potem wątłe zdrowie się sypie i szukasz antidotum.

marcin458 

Wysłany: Śro Paź 18, 2023 13:32   

Standardowy plan wychodzenia z uzaleznienia dla osoby MOCNO uzaleznionej np kawosza pijącego kawe od wielu lat codziennie

14dni glukoza maksimum do napoi i 4-6 tabl paracetamolu 2 co 4 godziny i dieta wysokowęglowodanowa o IG 90-100
7dni dieta wysokowęglowodanowa o niskim indeksie glikemicznym
7dni dieta niskoweglowodanowa
7dni dieta zerowęglowodanowa

POTEM powinny zejść objawy i tylko dobitka MIESIAC zeroweglowodanowka by calkowicie wyczyscic organizm z wszelkich toksyn i uzywek

i po uzaleznieniu

dodam że można stosować pomocniczo energie jak ktoś umie.

pozdrawiam
marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Śro Paź 18, 2023 13:33, w całości zmieniany 1 raz  

marcin458 

Wysłany: Pon Lis 06, 2023 23:08   

Kolejnym odkryciem jest że

objawy uzywkowe daja efekty na miesiace lata

wystarczy JEDNO PIWO i efekt pogorszenia działania neuroprzekaźników w mózgu i prawdopodobnie z powodu substancji w ciele moze toksyn z przemian JEST i utrzymuje sie na miesiace lata

wystarczy jedno piwo i jego efekty utrzymujac sie miesiacami latami

jest to w przeciwienstwie do tego co mowia a tam jedno piwo raz na miesiac i nic sie nie dzieje.Dzieje sie niestety

tak samo kawa i inne uzywki mieszaja w dzialaniu organizmu i utrzymuja sie na miesiace lata

mozna miesiacami stosowac detoks czyli calkowite odstawienie uzywek a nawet to nie cofnie wplywu ich na organizm

dlatego co powtorze DOBRA DIETA przyspieszaja 50x szybciej oduzaleznienie i cofniecie tego jest bardzo pozadana. polecam zeroweglowdoanowke chyba to najszybszy sposob jaki odkrylem

WIEC POWTARZAJAC wypadkowa uzaleznienie zalezy od tego ile uzywek sie uzywalo w ciagu ostatnich miesiecy lat to zabawa z odstawieniem na MIESIACE LATA

ciekawym wyjsciem przy poteznym uzaleznieniu jest IBOGAINA ktora po dniowym odlocie w halucynacjach przywraca wlasciwe dzialanie mozgu i mozna bez problemu rzucic.Ale jest to substancja nielegalna w Polsce wiec jest ryzykowne ja kupic i posiadac.Takze przedawkowanie rozna sie smierc wiec trzeba sie dobrze przygotowac studiujac DAWKE i wszelkie informacje w razie czego.

Innym legalnym wyjsciem jest wlasnie odpowiednia dieta .

pozdrawiam
marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Pon Lis 06, 2023 23:13, w całości zmieniany 3 razy  

marcin458 

Wysłany: Sob Lis 18, 2023 17:20   

Odkryłem że dieta zerowęglowodanowa o wiele szybciej usuwa objawy uzywkowe.

Czemu tak jest narazie domniemywam tylko.

Możliwe że dzieje sie tak z powodu mocnego efektu oczyszczającego diety podobnie jak na głodówce i dlatego szybciej organizm wydala metabolity toksyny zwiazane z uzywkami i staje sie od nich wolny.

Jednak fakt jest faktem że o wiele szybciej znikaja te objawy i to uzyteczne.

pozdrawiam
marcin

marcin458 

Wysłany: Nie Lis 19, 2023 16:59   

są informacje że po odstawieniu kawy organizm oczyszcza sie z toksyn zwiaznych z kawą metabolitów kawy.

Jest to niekomfortowe jeśli ktoś pił długo codziennie.

Możliwe że mocny efekt oczyszczający diety bez węglowodanów i głodówki(też bez węglowodanów) powoduje szybsze pozbywanie sie tych toksyn.

pozdrawiam
marcin

marcin458 

Wysłany: Nie Lis 19, 2023 19:51   

Kolejne odkrycie

Usuwanie objawów używkowych jest różne w różnych stadiach zerowęglowodanówki

Pierwsze do 3 dni usuwaja objawy powiedzmy 20-50x szybciej ale nastepne 4-6 dzien juz dziesiec-sto razy szybciej niz nawet e 20-50x.

Czym dłużej trwa zerowęglowodanówka tym mocniej wyciskaja usuwaja sie objawy.

pozdrawiam
marcin

marcin458 

Wysłany: Pon Lis 20, 2023 12:19   

Nie jestem pewny ale możliwe że cała ta wiedza o szybszym usuwaniu objawow uzywkowych przez specjalna diete moze byla bledem.

Stosowałem ostatnio zeroweglowodanowke i wcale jakos nie dala oczekiwanych rezultatow i w tydzien nie cofnela objawow o 350d zwyklej diety.

moze dobre samopoczucie wynika z dobrej ilosci weglowodanow we krwi i stalego poziomu.

Jednak po powrocie do zwyklej diety zaczalem czuc sie tak samo jak przed nia. Nie nastapilo tak spektakularne usuniecie objawow.

Jednak lepiej jesc normalnie i po prostu odstawic uzywki poki to sie nie wyjasni bardziej.

pozdrawiam
marcin

marcin458 

Wysłany: Śro Lip 02, 2025 23:13   

Czy ktoś słyszał o magicznym korzeniu Kudzu który podobno świetnie pomaga wyjść z uzależnienia.
??
Także znalazłem info o GABA że też pomaga.
??
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Śro Lip 02, 2025 23:14, w całości zmieniany 2 razy  

zyon 

Wysłany: Czw Lip 03, 2025 10:29   

Chcesz wyjsc z uzaleznienia od suplementow? Slusznie
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.

Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Wysłany: Czw Lip 03, 2025 10:55   

Nie czepiajmy się personalnie.
Wedle opisów, korzeń Kudzu leczy cukrzycę, grypę, migrenę, nudności, alergie. Może także uwalniać od uzależnień alkoholowych i narkotycznych. Kudzu daje wrażenia podobne do upojenia alkoholowego, ale bez szkodliwych efektów.
I teraz nie wiem, co o tym myśleć.

Miesięczna kuracja wychodzi jakieś 60 PLN, 2 złote dziennie, mniej, niż najtańsze piwo. A jak wiadomo, jedno piwo nawet nastolatkowi nie wystarcza, żeby się nastrzelać. Może to jest jakiś sposób.
JW

marcin458 

Wysłany: Czw Lip 03, 2025 12:48   

Najgorsze jeśli korzeń kudzu działa jako używka i uzależnia?? Wtedy zastępuje sie używke inną używką.

Nie zgadza mi sie opisany koszt.Ale może wyliczył Pan droższą oferte.
Swanson sprzedaje kudzu 60 tabletek 500mg za 16 zł na allegro.
Jest info by brać nawet do 4 dziennie albo 2. Biorąc 4 wyjdzie 32 zł miesiecznie biorąc 2 wyjdzie 16 zł miesiecznie oczywiście licząc kupno u swansona.

pozdrawiam
marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Czw Lip 03, 2025 12:51, w całości zmieniany 1 raz  

marcin458 

Wysłany: Czw Lip 03, 2025 15:27   

https://allegro.pl/oferta/swanson-kudzu-root-500-mg-60-kapsulek-serce-regeneracja-17648938845

marcin458 

Wysłany: Pią Lip 04, 2025 11:47   

Jeszcze potestuje po obserwuje sie ALE

Wziąłem 1000mg kudzu i po 15 minutach a nawet wczesniej zacząłem sie czuć całkiem dobrze jakby objawy odstawienne kawy znikneły. Naprawde dobrze.

Ale jeszcze sie poobserwuje po paru wzięciach.

PO 30 minutach efekt jeszcze sie wzmacnia.

Do 40minut po wzięciu Kudzu efekt sie stabilizuje i już nie zwiększa ale czuje sie super. Naprawde pomaga.

Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Pią Lip 04, 2025 13:39, w całości zmieniany 2 razy  

marcin458 

Wysłany: Pią Lip 04, 2025 14:48   

Po prostu szok. Zero objawów odstawiennych.
I super samopoczucie.To kudzu daje super efekt

Ktoś kto to odkrył że jest dobre na uzależnienia trafił w dziesiątkę

DOPISKA EDYTUJ PÓŹNIEJ: PO 4 godzinach efekt powoli zaczyna słabnąć nadal sie jednak utrzymując.Ocenie dalej

Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Pią Lip 04, 2025 16:17, w całości zmieniany 1 raz  

marcin458 

Wysłany: Pią Lip 04, 2025 19:39   

PO 4 godzinach efekt zaczął słabnać nadal lżej sie utrzymując. Po 6 godzinach wziąłem nastepne 1000mg i znowu super.

To jest cudo na objawy odstawienne kawy kofeiny.

Pozdrawiam
Marcin

zyon 

Wysłany: Pią Lip 04, 2025 20:09   

Teraz sie uzaleznisz od tego antyuzalezniacza i tak w kolko macieju :faint:
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.

marcin458 

Wysłany: Pią Lip 04, 2025 20:29   

Są rzeczy nie uzależniające w ogóle a dające dużą pomoc przy wyłączaniu głodu używkowego jak np . paracetamol zero uzależnienia a pomaga łatwiej znieść odstawienie.

Zyon może masz troche racji ale mam nadzieje że to kudzu nie okaże sie uzależniające też jak np.paracetamol a pomoże sie lepiej czuć.

Narazie kudzu całkiem wyłączyło te objawy kawowe i poprawiło samopoczucie.

Pozdrawiam
Marcin

Strix aluco 

Wysłany: Sob Lip 05, 2025 13:33   

marcin458 napisał/a:
Są rzeczy nie uzależniające w ogóle a dające dużą pomoc przy wyłączaniu głodu używkowego jak np . paracetamol zero uzależnienia a pomaga łatwiej znieść odstawienie.

Zyon może masz troche racji ale mam nadzieje że to kudzu nie okaże sie uzależniające też jak np.paracetamol a pomoże sie lepiej czuć.

Narazie kudzu całkiem wyłączyło te objawy kawowe i poprawiło samopoczucie.

Pozdrawiam
Marcin

Z taką pewną nieśmiałością zapytam - nie myślałeś o psychoterapii?
To byłoby najrozsądniejsze w twojej sytuacji.
Gwoli wyjaśnienia, jest to sugestia bez cienia uprzedzeń i zlosliwości.
Wyrwiesz się z toksyczności, poznasz nowych ludzi.
Może być ciekawie.

marcin458 

Wysłany: Sob Lip 05, 2025 13:58   

To świetna rada. Nawet Wniebowstąpieni Mistrzowie zachwalaja obecny poziom psychologii i wskazuja na bardzo pozytywne efekty psychoterapii także.

JEDNAK. Przyczyna złego samopoczucia było odstawienie kawy i kilka dni sie meczyłem z objawami odstawiennymi. Pomimo że czułem sie średnio na jeża to wiem że to okres czasowy i tak to jest 10-14dni początkowe a potem to znika. Wiem bo odstawiałem kawe wiele razy.Więc trzeba po prostu wytrzymać początkowe trudy
Więc pomimo że psychoterapia pomaga na psychike umysł to nie zmieni faktycznej biochemicznej przyczyny czyli objawów od kawy kofeiny którą odstawiłem. Trzeba po prostu przeczekać.

Napisałem męczyłem sie w czasie przeszłm bo biore kudzu 2 dzien i ZERO OBJAWÓW więc ktoś kto to odkrył na uzależnienia powinien dostać Nobla bo trafił w dziesiątke.
Biore 2x dziennie co 6 godzin i póki co czuje sie świetnie a wcześniej sie męczyłem momentami.

Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Sob Lip 05, 2025 13:59, w całości zmieniany 1 raz  

Strix aluco 

Wysłany: Sob Lip 05, 2025 14:19   

marcin458 napisał/a:
To świetna rada. Nawet Wniebowstąpieni Mistrzowie zachwalaja obecny poziom psychologii i wskazuja na bardzo pozytywne efekty psychoterapii także.

JEDNAK. Przyczyna złego samopoczucia było odstawienie kawy i kilka dni sie meczyłem z objawami odstawiennymi. Pomimo że czułem sie średnio na jeża to wiem że to okres czasowy i tak to jest 10-14dni początkowe a potem to znika. Wiem bo odstawiałem kawe wiele razy.Więc trzeba po prostu wytrzymać początkowe trudy
Więc pomimo że psychoterapia pomaga na psychike umysł to nie zmieni faktycznej biochemicznej przyczyny czyli objawów od kawy kofeiny którą odstawiłem. Trzeba po prostu przeczekać.

Napisałem męczyłem sie w czasie przeszłm bo biore kudzu 2 dzien i ZERO OBJAWÓW więc ktoś kto to odkrył na uzależnienia powinien dostać Nobla bo trafił w dziesiątke.
Biore 2x dziennie co 6 godzin i póki co czuje sie świetnie a wcześniej sie męczyłem momentami.

Pozdrawiam
Marcin

Nie znam się na kosmicznych mądrościach mistrzów z alfa centauri.
Skupiam się na bardziej przyziemnych sprawach.
Kofeina jest alkaloidem o najmniej uzależniającym działaniu.
Żyję już ponad pół wieku na tym łez padole, ale nigdy nie spotkałem kogoś uzależnionego od kofeiny.
Przeciwieństwem tego stanu rzeczy jest nikotyna.
Nałogowym nikotynistom ryje beret równo. Uzależnia fizycznie jak i psychicznie. Prawie tak samo jak hera.

Wniosek z tego taki, że twoje uzależnienia mają tylko i wyłącznie naturę psychologiczną.
Może fakt, że byłeś pojony kofeiną od lat najmłodszych zmienia nieco postać rzeczy.
Tylko że to szczegół, wymówka, ktorej czasem używasz jako argument.
Lubisz po prostu ten stan z lat pacholęctwa, kiedy byłeś nabuzowany kofeiną.
To jest lęk przed przejściem w nastepny etap.

marcin458 

Wysłany: Sob Lip 05, 2025 14:27   

Problem z kofeina mam od bobasowstwa i cały okres dzieciecy młodzieżowy Byłem w rodzinie pasiony czekoladą w słodyczach a w kakale jest kofeina. Dopiero później stosując zdrowe odżywianie i interesując sie tym zacząłem odstawiać wszystko co ma kofeine i wszelkie używki.

Troche także przedawkowywałem kawe na studiach zwłaszcza przy sesji.

20 lat temu przechodząc na zdrowie pierwszy raz zacząłem odstawiać używki. I tak robie do dzisiaj co pare miesiecy 14dni postu od kofeiny robie albo odstawiam ja na stałe.

Co do kawy to odstawienie całkowite zawsze wiazało sie z gorszym samopoczuciem odchorowaniem wiec twoje twierdzenia że nie ma tych objawów jest nieprawdziwe. Uzależnia i przy odstawianiu sie to odchorowywuje. Tak jest u mnie.

Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Sob Lip 05, 2025 14:28, w całości zmieniany 1 raz  

Strix aluco 

Wysłany: Sob Lip 05, 2025 16:44   

marcin458 napisał/a:
Problem z kofeina mam od bobasowstwa i cały okres dzieciecy młodzieżowy Byłem w rodzinie pasiony czekoladą w słodyczach a w kakale jest kofeina. Dopiero później stosując zdrowe odżywianie i interesując sie tym zacząłem odstawiać wszystko co ma kofeine i wszelkie używki.

Troche także przedawkowywałem kawe na studiach zwłaszcza przy sesji.

20 lat temu przechodząc na zdrowie pierwszy raz zacząłem odstawiać używki. I tak robie do dzisiaj co pare miesiecy 14dni postu od kofeiny robie albo odstawiam ja na stałe.

Co do kawy to odstawienie całkowite zawsze wiazało sie z gorszym samopoczuciem odchorowaniem wiec twoje twierdzenia że nie ma tych objawów jest nieprawdziwe. Uzależnia i przy odstawianiu sie to odchorowywuje. Tak jest u mnie.

Pozdrawiam
Marcin

Dlatego zaznaczyłem powyżej, że sytuację może zmieniać fakt, kiedy ktoś od lat najwcześniejszych był pojony kofeiną.
Czaisz się z tym jak w zooro.

Nie mówisz też prawdy w kwestii wagi.
Sądząc po ilości wyszukiwanych przez Ciebie sposobów na odchudzanie ważysz dużo więcej niż oficjalnie deklarujesz.
Nie wiem po co robić takie fikołki na publicznym forum.
Nie lepiej przedstawić prawdę i zamiast wydawać na suple zwrócić się do Admina o odpłatną poradę jak stracić zbędne kilkogramy?
Wyjdzie Ci kilkukrotnie taniej.

marcin458 

Wysłany: Sob Lip 05, 2025 16:47   

JEDNAK Mistrzowie uczą że każdy organizm jest indywidualny i inny. Dlatego też są dziesiątki najlepszych diet dla różnych części ludzi a nie jedna. Dla każdego może najlepszą opcją być inna dieta i też inna na różnych poziomach rozwoju na ścieżce duchowej nawet u tej samej osoby.

Tak samo z reagowaniem na kofeine. Jest uznawana za substancje narkotyczną chociaż na pewno słabszą niż one. Więc jako taka substancja ma działanie uzależniające i przy "detoksach" powoduje objawy głodu używkowego czy nazywane inaczej objawy odstawienne. To tak z teorii.
Więc według wiedzy teoretycznej tak jest. Czy tak jest u każdego indywiduealnego człowieka? MOŻE NIE ale u mnie jest zawsze ciężko odstawiać kofeine po dłuższym czasie jej brania picia.Więc może nie u wszystkich ale u mnie tak i u części ludzi pewnie też.

kofeina to silna substancja narkotyczna używka.

Pozdrawiam
Marcin

Strix aluco 

Wysłany: Sob Lip 05, 2025 17:19   

marcin458 napisał/a:
JEDNAK Mistrzowie uczą że każdy organizm jest indywidualny i inny. Dlatego też są dziesiątki najlepszych diet dla różnych części ludzi a nie jedna. Dla każdego może najlepszą opcją być inna dieta i też inna na różnych poziomach rozwoju na ścieżce duchowej nawet u tej samej osoby.

Tak samo z reagowaniem na kofeine. Jest uznawana za substancje narkotyczną chociaż na pewno słabszą niż one. Więc jako taka substancja ma działanie uzależniające i przy "detoksach" powoduje objawy głodu używkowego czy nazywane inaczej objawy odstawienne. To tak z teorii.
Więc według wiedzy teoretycznej tak jest. Czy tak jest u każdego indywiduealnego człowieka? MOŻE NIE ale u mnie jest zawsze ciężko odstawiać kofeine po dłuższym czasie jej brania picia.Więc może nie u wszystkich ale u mnie tak i u części ludzi pewnie też.

kofeina to silna substancja narkotyczna używka.

Pozdrawiam
Marcin

Mistrzowie robią Cię w bambuko.
To są goście ktorzy stracili robotę w podrzędnych wydawnictwach i wpadli na taki pomysł skubania naiwniaków.

W żadnych poważnych badaniach kofeina nie wykazała właściwości uzależniających fizycznie.
Poza bólami głowy będącymi objawami odstawienia nie stwierdzono żadnych innych objawów.
Wykazuje tylko objawy uzależnienia psychicznego, co może dawać czasem objawy somatyczne u osób podatnych na uzależnienia w sposób ogólny.

marcin458 

Wysłany: Nie Lip 06, 2025 13:25   

Nie wiem jakie badania czytałeś ale jest mnóstwo informacji i pewnie też badań o kofeinie uznających ją za substancje uzależniającą narkotyczną używke i w związku z tym wystepujacymi sa objawy odstawienne tzw głód narkotyczny czy w tym przypadku nazwijmy go kofeinowy.

Od zawsze w moich doświadczeniach sie to potwierdzało gdy odstawiałem kofeine że były te objawy.

To jest mocne holerstwo i odstawiając trzeba odchorować NO CHYBA że bierze sie korzeń kudzu to nie :) .

Pozdrawiam
Marcin

Strix aluco 

Wysłany: Nie Lip 06, 2025 21:12   

marcin458 napisał/a:
Nie wiem jakie badania czytałeś ale jest mnóstwo informacji i pewnie też badań o kofeinie uznających ją za substancje uzależniającą narkotyczną używke i w związku z tym wystepujacymi sa objawy odstawienne tzw głód narkotyczny czy w tym przypadku nazwijmy go kofeinowy.

Od zawsze w moich doświadczeniach sie to potwierdzało gdy odstawiałem kofeine że były te objawy.

To jest mocne holerstwo i odstawiając trzeba odchorować NO CHYBA że bierze sie korzeń kudzu to nie :) .

Pozdrawiam
Marcin

Z tego co twierdzi wikipedia, to roślina z której pozyskuje się włókna do produkcji olinowania.
Zamiast kupować drogie suple możesz żuć cumę.
Skutek byłby podobny, bo w obu przypadkach jest to efekt placebo.

marcin458 

Wysłany: Wto Lip 08, 2025 11:53   

A co z GABA? Ktoś coś słyszał apropo jego pomagania na uzaleznienia?
Znalazłem suple na uzależnienia które GABA miały.
I czy wyłącza objawy odstawienne?
Pozdrawiam
Marcin

Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Wysłany: Wto Lip 08, 2025 13:04   

marcin458 napisał/a:
Pozdrawiam
Marcin
Co by to miało być? GABA to kwas gamma-aminomasłowy, neuroprzekaźnik w zasadzie nie przechodzący przez barierę krew - mózg.
JW

marcin458 

Wysłany: Wto Lip 08, 2025 13:37   

Kwas gamma-aminomasłowy.Tak.
Popularnie nazywany w suplach GABA.
Skrót pochodzi o angielskiej nazwy Gamma AminoButyric Acid.
Chcąc kupić i znaleźć to na allegro lepiej wpisać GABA niż kwas gamma-aminomasłowy.
Z tego co wyczytałem wpływa na neurony w mózgu i neuroprzekaźniki i to może tłumaczyć jego pomoc na uzależnienia. Jest w paru suplach na uzależnienia i dlatego mnie to zaciekawiło. No nic spróbuje kiedyś rzucając to wziąć i zobacze czy rzeczywiscie wyłącza objawy odstawienne.
Bo dzisiaj po 11,5 dnia nie czuje już dokuczliwych objawów i odstawiam nawet kudzu bo czuje sie dobrze.
Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Wto Lip 08, 2025 13:41, w całości zmieniany 2 razy  

marcin458 

Wysłany: Wto Lip 08, 2025 15:08   

Gamma AminoButyric Acid.

czyli GABA
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Wto Lip 08, 2025 15:09, w całości zmieniany 4 razy  

Strix aluco 

Wysłany: Wto Lip 08, 2025 19:28   

Witold Jarmolowicz napisał/a:
marcin458 napisał/a:
Pozdrawiam
Marcin
Co by to miało być? GABA to kwas gamma-aminomasłowy, neuroprzekaźnik w zasadzie nie przechodzący przez barierę krew - mózg.
JW

Słuszna uwaga.
Cytat:
Z wielu badań wynika, że w chorobach degeneracyjnych ośrodkowego układu nerwowego, takich jak: schizofrenia, epilepsja, stany lękowe, choroba Parkinsona, Alzheimera oraz zaburzenia maniakalno-depresyjne, występuje zaburzenie funkcjonowania układu gabaergicznego. Zaburzenia te pojawiają się głównie przez obniżenie poziomu GABA w mózgu. Ze względu na charakterystyczną strukturę cząsteczki GABA, nie jest możliwe zaaplikowanie syntetycznego GABA u chorych. W warunkach doświadczalnych wykazano, że GABA działa szybko i odwracalnie z zastosowaniem miejscowym na powierzchnię kory mózgowej. Przy podaniu dożylnym, nawet w dość dużych stężeniach, nie dostrzega się identycznego wpływu elektrofizjologicznego, ponieważ bariera krew-mózg nie pozwala mu dotrzeć do miejsca docelowego, czyli mózgu [5].

http://laboratoria.net/artykul/22243.html

W kwestii uzależnień wypowiadał się w czasach głębokiego socjalizmu Tadeusz Drozda.
Opisywał on jak wyleczył syna z uzależnienia jazdy na rowerze.
Kiedy zepsuł się pierwszy rower syna, to ów domagał się kupna następnego.
Udał się więc Drozda na poszukiwanie nowego rowera.
Jak to w czasach socjalizmu w sklepach nie było rowerów, ale rzucili budziki.
Wpadł w związku z tym na genialną terapię.
Puszczał mu budzik kilka razy w ciągu nocy, to mu się w dzień już nie chciało jeździć na rowerze.

marcin458 

Wysłany: Śro Lip 09, 2025 18:35   

Znalazłem powtarzajace sie czesto 3 rzeczy na uzależnienia do brania:
1 korzeń kudzu
2 GABA
3 olejek cbd
wszystkie przetestuje żeby łatwiej rzucać i czuć się podczas tego dobrze.

Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Wysłany: Śro Lip 09, 2025 19:12   

marcin458 napisał/a:
Znalazłem powtarzajace sie czesto 3 rzeczy na uzależnienia do brania:
1 korzeń kudzu
2 GABA
3 olejek cbd
wszystkie przetestuje żeby łatwiej rzucać i czuć się podczas tego dobrze.
Gratuluję zapału badawczego. Proszę nas powiadomić o wynikach.
JW

marcin458 

Wysłany: Śro Lip 09, 2025 19:43   

Kudzu biore 5 dni z przerwami i całkowicie wyłącza objawy odstawienne poprawiajac o TONE samopoczucie które bywało ciężkie rzucając bez brania kudzu.Ktos kto to odkrył na uzależnienia powinien dostac Nobla

GABA I olejek cbd DAM ZNAĆ. Robie to dla siebie w nadziei sie lepiej poczuć bo czułem sie średnio.

Aha oczywiście zostaje ibogaina ale jest nielegalna od 2012 roku więc jej nie biore chociaż jest też niesamowicie skuteczna.Ostrzege że dawki powyżej grama czystej wyizolowanej ibogainy i troche wiecej czystego korzenia mogą być śmiertelne więc ostrożnie z tym.

Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Śro Lip 09, 2025 19:56, w całości zmieniany 2 razy  

Strix aluco 

Wysłany: Śro Lip 09, 2025 21:42   

marcin458 napisał/a:
Kudzu biore 5 dni z przerwami i całkowicie wyłącza objawy odstawienne poprawiajac o TONE samopoczucie które bywało ciężkie rzucając bez brania kudzu.Ktos kto to odkrył na uzależnienia powinien dostac Nobla

GABA I olejek cbd DAM ZNAĆ. Robie to dla siebie w nadziei sie lepiej poczuć bo czułem sie średnio.

Aha oczywiście zostaje ibogaina ale jest nielegalna od 2012 roku więc jej nie biore chociaż jest też niesamowicie skuteczna.Ostrzege że dawki powyżej grama czystej wyizolowanej ibogainy i troche wiecej czystego korzenia mogą być śmiertelne więc ostrożnie z tym.

Pozdrawiam
Marcin

Subsaharyjscy Murzyni o IQ poniżej 80 radzą sobie z dawkowaniem ibogainy doskonale.
To nie świadczy zbyt dobrze o intelektualnych możliwościach białych, którzy wciągają ibogainę żeby pozbyć się uzależnienia od kawy.
To dość dziwne, że to czarni byli przez tyle wieków niewolnikami białych, a nie na odwrót.

marcin458 

Wysłany: Śro Lip 09, 2025 22:10   

Cytat:
1 korzeń kudzu
2 GABA
3 olejek cbd

Według googla żadna z tych substancji nie jest uzależniające a pomaga. Głupio byłoby rzucać kawe a w zastępstwie uzależnić sie od wspomagacza. Więc to nie powinno zajść a podejrzewałem że te substancje mogą być ryzykowne i zastąpieniem jednej używki drugą.

Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Śro Lip 09, 2025 22:10, w całości zmieniany 1 raz  

zyon 

Wysłany: Czw Lip 10, 2025 08:59   

A tak w ogole to po co chcesz rzucac te kawe? OStatnie badania donosza, ze jest kluczowa w utrzymaniu dlugowiecznosci, czyyalem ostatnie ksiazke Jasona Funga "Co jesc zeby dlugo zyc" i kawa jest tam na kluczowym miejscu, 2 filizanki to minimum.

Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Wysłany: Czw Lip 10, 2025 12:13   

zyon napisał/a:
A tak w ogole to po co chcesz rzucac te kawe? OStatnie badania donosza, ze jest kluczowa w utrzymaniu dlugowiecznosci, czyyalem ostatnie ksiazke Jasona Funga "Co jesc zeby dlugo zyc" i kawa jest tam na kluczowym miejscu, 2 filizanki to minimum.
A co jest na pierwszym miejscu?
JW

marcin458 

Wysłany: Czw Lip 10, 2025 15:24   

biore samo GABA drugi dzień 2x750mg dziennie i rzeczywiście działa. Czuje sie lepiej chociaż troche inaczej niż po kudzu. Ktoś kto to odkrył na uzależnienia rzeczywiście trafił bardzo dobrze.

Gutek 

Wysłany: Czw Lip 10, 2025 15:34   

JW

Pewnie zielona herbata.

Do marcin458:
W terapii uzależnienia od środków psychoaktywnych można stosować N-acetylocysteine (NAC), która prócz tego ma jeszcze kilka pozytywnych działań na organizm.

marcin458 

Wysłany: Czw Lip 10, 2025 15:40   

Napisz wiecej o NAC. Jest skuteczna? wyłącza objawy odstawienne? pierwszy raz słysze o tej substancji.

Pozdrawiam
Marcin

Gutek 

Wysłany: Czw Lip 10, 2025 16:03   

marcin458 napisał/a:
Napisz wiecej o NAC. Jest skuteczna? wyłącza objawy odstawienne? pierwszy raz słysze o tej substancji.

Pozdrawiam
Marcin

Masz internet to szukaj.
Pierwsza strona jak mi się nawinęła https://medpak.com.pl/module/ph_simpleblog/module-ph_simpleblog-single?sb_category=poradniki&rewrite=n-acetylocysteiny-nac-wlasciwosci-dzialanie-dawkowanie

marcin458 

Wysłany: Czw Lip 10, 2025 21:12   

Z internetu:
"
GABA, or gamma-aminobutyric acid, is a neurotransmitter that plays a role in addiction, and while it's not a direct "cure," modulating GABA activity can be a helpful approach in addiction treatment. Specifically, GABA agonists like baclofen have shown promise in reducing cravings, withdrawal symptoms, and relapse potential in alcohol and other substance use disorders.
"
I to by sie potwierdzało bo czuje sie zdecydowanie lepiej.
Pozdrawiam
Marcin

marcin458 

Wysłany: Czw Lip 10, 2025 23:33   

zyon napisał/a:

Bo lepiej sie czuje psychicznie .Mój umysł lepiej funkcjonuje. To jest główna przyczyna.
Pozdrawiam
Marcin

marcin458 

Wysłany: Pią Lip 11, 2025 14:36   

GABA 750mg zaczyna dawać wyczuwalne działanie po 20-30 minutach i utrzymuje sie to kilka godzin a później też ale słabiej. Efekt mocny ale słabszy niż kudzu trzeba wiecej tego wziąć. Według neta dawkować do 3000 mg na dobę. Brałem 1500 i 2250 na dobę w paru dawkach. Jednak efekt na tyle mocny że da sie wytrzymać i dobrze czuć.
Ciekawostką jest że czuje po jakimś czasie przez chwile lekkie kłucie pośrodku czoła po braniu tego.
Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Pią Lip 11, 2025 14:50, w całości zmieniany 1 raz  

Gutek 

Wysłany: Pią Lip 11, 2025 14:46   

marcin458 napisał/a:
czuje po jakimś czasie przez chwile lekkie kłucie pośrodku czoła

To trzecie oko Cię szczypie ;)

marcin458 

Wysłany: Pią Lip 11, 2025 15:17   

Dzięki Gutek za info o NAC.Zamówiłem sobie i zobacze czy sie sprawdzi.

Pozdrawiam
Marcin

zyon 

Wysłany: Pią Lip 11, 2025 17:44   

zyon napisał/a:
JW

Nie jest to forma listy, raczej ogolna przebiezka po tematach. W kazdym razie kawa tez tam jest, z reguly do kazdego rozdzialu dolaczona obszerna biblografia i linki do badan.

marcin458 

Wysłany: Pią Lip 11, 2025 17:45   

Zauważyłem też że efekt GABA sie kumuluje po 2 kapsułkach z przerwą po nocy jest mocniejszy efekt a po 3 i 4 jeszcze bardziej.Tylko przez noc jego efekt sie zmniejsza.

zyon 

Wysłany: Pią Lip 11, 2025 17:51   

Twoje zycie polega na nieustannej obserwacji objawow jakie masz po zazyciu TONY tych specyfikow? Sprobuj odstawic to wszystko, ze pewnoscia poczujesz sie lepiej a i umysl odpocznie. Z tego wiecznego czuwania jestes z pewnoscia niewyspany i zwalasz potem to na kawe czy kudzu

Strix aluco 

Wysłany: Pią Lip 11, 2025 19:17   

zyon napisał/a:

Jason Fung ma świetne podejście do tematu diet.
Tak jak Lutz zawarł wszystko w "Życiu bez pieczywa", tak Fung zawarł w zasadzie wszystko w książce "Kod otyłości".
Reszta jest w zasadzie tylko rozwinięciem tematu.
Nie odpowiedziałeś na pytanie Admina o to co jest na pierwszym miejscu przed kawą.
W książce "kod otyłości" jest odpowiedź.
Na pierwszym miejscu jest rosół na kościach, czyli wywar szpikowy.
Nie chce mi się dziś szukać poszczególnych cytatów z ebooka, ale w wolnej chwili zacytuję.
Na trzecim miejscu jest oliwa z oliwek tłoczona na zimno.
Trąci nieco Włodzimierzem Ponomarenko, ale ma sens.
PS jestem tego samego zdania co Fung. Każda dieta działa jeśli jest zastosowana rozsądnie.
Rozsądek to rzecz deficytowa.
Ostatnio zmieniony przez Strix aluco Pią Lip 11, 2025 19:21, w całości zmieniany 2 razy  

marcin458 

Wysłany: Pią Lip 11, 2025 20:40   

zyon napisał/a:
Twoje zycie polega na nieustannej obserwacji objawow jakie masz po zazyciu TONY tych specyfikow

Ja wcale nie jem tego tak dużo jeśli chodzi o suple:

rzadziej:
3-5g witaminy c raz na kilka dni tydzień
wapń 2 kapsułki raz na pare dni tydzień
omega 3 ostatnio bardzo rzadko

codziennie:
multiwitamina mineralna 3tabl/dzień

i do tego teraz GABA na odchorowywanie kawy ktore dziala swietnie OBECNIE a tak bym jej nie brał.

Czy to aż TONA? Śmiem sie nie zgodzić.To nie jest tak aż dużo.

Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Pią Lip 11, 2025 20:46, w całości zmieniany 2 razy  

marcin458 

Wysłany: Pią Lip 11, 2025 20:51   

Od pewnego czasu już kilka osób twierdziło sam nie wiem skąd że biore ogrom suplementów.Do tej pory nie miałem okazji zaprzeczyć co robie teraz.
Pozdrawiam
Marcin

zyon 

Wysłany: Pią Lip 11, 2025 20:54   

Strix aluco napisał/a:
Tak jak Lutz zawarł wszystko w "Życiu bez pieczywa", tak Fung zawarł w zasadzie wszystko w książce "Kod otyłości".
Nie odpowiedziałeś na pytanie Admina o to co jest na pierwszym miejscu przed kawą.

Musialbym zajrzec a nie mam jej pod reka. Tam w ogole nie ma miejsc i rankingu, pisza troche o Okinawie i paru innych miejscach, bo ogolnie ksiazka jest napisana pod katem ogolnego "longevity".
I tak, byla tam oliwa, byla zielona herbata, byla sol, byl sen, byla restrykcja kaloryczna. Zreszta polski tytul jest jak zwykle napisany przez domoroslych rodzimych marketingowcow.

Strix aluco 

Wysłany: Pią Lip 11, 2025 21:25   

zyon napisał/a:
Strix aluco napisał/a:

Musialbym zajrzec a nie mam jej pod reka. Tam w ogole nie ma miejsc i rankingu, pisza troche o Okinawie i paru innych miejscach, bo ogolnie ksiazka jest napisana pod katem ogolnego "longevity".
I tak, byla tam oliwa, byla zielona herbata, byla sol, byl sen, byla restrykcja kaloryczna. Zreszta polski tytul jest jak zwykle napisany przez domoroslych rodzimych marketingowcow.

Chodzi Ci zapewne o książkę: "Co jeść aby dłużej żyć" Jasona Funga.
Jest to w zasadzie kosmetycznie zmieniona wersja "Kod otyłości", która jest prostym kompendiu wiedzy, podobnie jak "Życie bez pieczywa" Lutza.
To wydawniczy rynek amerykański wymusza takie fikołki, że trzeba wydawać aktualizacje (kosmetycznie poprawione) po to żeby być na fali.
Odgrzewanie starych kotletów to domena współczesnego świata.
Mimo to kawa nadal pozostaje kawą, herbata herbatę, a skład wywaru szpikowego też się nie zmienił za bardzo.
Takie wyważanie otwartych drzwi nigdy mnie jakoś nie dziwiło, o ile nie tyczy się ludzi z pozoru rozumnych.
Ostatnio zmieniony przez Strix aluco Pią Lip 11, 2025 21:28, w całości zmieniany 2 razy  

zyon 

Wysłany: Pią Lip 11, 2025 21:48   

Tak, tam nie ma nic nowego, byla w jakiejs promce to dorzucilem jak i reszte jego ksiazek. Ot czytadla dla inzyniera Mamonia, ktory lubi to co zna.

Strix aluco 

Wysłany: Sob Lip 12, 2025 14:33   

zyon napisał/a:
Tak, tam nie ma nic nowego, byla w jakiejs promce to dorzucilem jak i reszte jego ksiazek. Ot czytadla dla inzyniera Mamonia, ktory lubi to co zna.

Coś w tym stylu.
Nie można jednak odmówić skuteczności Fungowi w wyciąganiu ludzi np z nefropatii cukrzycowej.
Zaoszczędził dla budżetu USA kupę kasy na dializy i przeszczepy nerek.
A to tylko promil ogólnej kwoty.

W kwestii konkretów opisanych w "kodzie otyłości".
To by wymagało cytowania całych rozdziałów.
Bez sensu.
Cytat:
Rosół kostny.
Praktycznie każda kultura ma swoje tradycje kulinarne w postaci pożywnego i pysznego rosołu kostnego. Kości zwierzęce gotuje się na wolnym ogniu z dodatkiem warzyw, ziół i przypraw dla nadania im smaku. Długi czas gotowania (od czterech do czterdziestu ośmiu godzin) uwalnia większość minerałów, żelatyny i składników odżywczych. Dodatek niewielkiej ilości octu podczas gotowania pomaga wypłukać część zgromadzonych minerałów. Rosół kostny jest bardzo bogaty w aminokwasy, takie jak prolina, arginina i glicyna, a także minerały takie jak wapń, magnez i fosfor.
Kości zwierzęce są często dostępne w etnicznych sklepach spożywczych i dość niedrogie. Są również bardzo wygodne w użyciu, wymagają krótkiego czasu przygotowania. Można je przygotowywać w dużych partiach i zamrażać. Większość gotowych bulionów nie ma nic wspólnego z domowymi. Gotowe buliony często zawierają sztuczne aromaty i glutaminian sodu, aby nadać im smak. Minerały, składniki odżywcze i żelatyna nie występują w wielu bulionach w puszkach.

UMIARUJ SPOŻYCIE BIAŁKA
W PRZECIWIEŃSTWIE DO rafinowanych zbóż, białka nie można i nie powinno się eliminować z diety. (Więcej na temat białka znajdziesz w rozdziale 17). Zamiast tego, ogranicz jego ilość w diecie, tak aby mieściła się w granicach 20–30% całkowitej liczby kalorii.
Diety o nadmiernej zawartości białka nie są zalecane i są dość trudne do przestrzegania, ponieważ białko rzadko jest spożywane w izolacji. Produkty zawierające białko, takie jak nabiał czy mięso, często zawierają znaczne ilości tłuszczu. Białka roślinne, takie jak rośliny strączkowe, często zawierają znaczne ilości węglowodanów. Dlatego diety o ekstremalnie wysokiej zawartości białka są zazwyczaj dość niesmaczne. Zazwyczaj opierają się na białkach jaj i bardzo chudym mięsie. Nie trzeba dodawać, że trudno jest przestrzegać tak bardzo ograniczonej diety.

Już widać podobieństwa do twierdzeń Witolda Jarmołowicza, że nie ma się co bać białka przy niewydolności nerek.
Jeśli nefrolog tej klasy co Fung też tak twierdzi, to znaczy, że obaj mają rację.
Jest to w dwójnasób sprzeczne z teoriami J. Kwaśniewskiego, który po pierwsze opierał się na błędnej wiedzy z czasów minionych, a po drugie nigdy nie sprawdził tego doświadczalnie.
Zalecana przez Funga ilość białka trzykrotnie przekracza ilość zalecaną na diecie optymalnej.

W kwestii tłuszczów Fung też ma opinie rozbieżne od ogólnie przyjętych nawet w środowisku low carb.
Stawia naturalne tłuszcze roślinne na równi ze zwierzęcymi.
Ba, nawet oliwę z oliwek czy orzechów stawia przed tłuszczami zwierzęcymi z nabiału.
Nie mówi też o cudownych właściwościach skłądników jaj, co jest zaprzeczeniem mitu wytworzonego przez Kwaśniewskiego.

Kolejnym zaprzeczeniem diety optymalnej, jest zalecenie przez Funga dużej ilości błonnika.

Trzecim elementem jest ocet. (To zapewne naleciałości z kuchni azjatyckiej), ale uzasadnione biochemicznie.

Jak się nie obrócić, to pośladki zawsze z tylu, a wiedza dochtóra Kwaśniewskiego tylko częściowo aktualna.

Można mnie teraz odcinać od czci i wiary, nazywać jak kto chce.
Przyjmę każdą sensowną krytykę.

PS kto wywalił kasę na kolejne aktualizacje dzieł J. Kwaśniewskiego niech żałuje.
Ostatnio zmieniony przez Strix aluco Sob Lip 12, 2025 14:54, w całości zmieniany 1 raz  

marcin458 

Wysłany: Sob Lip 12, 2025 16:47   

Więc dalej apropo GABA na uzależnienia. Zauważyłem że najmocniejszy efekt jest biorąc maksymalne 3 000 mg w 4 dawkach po 750 mg (są zalecenia by nie brać na raz wiecej niż 750 mg).
Jednak to naprawde działa i pomaga.Czuje sie po tym bardzo dobrze i wyłącza objawy odstawienne na pewno.
Planuje brać pełne 3-5 dni i potem przestestować olejek cbd 3-5d a potem NAC 3-5d.
Dodam że dzisiaj mija 16ty dzień odstawienia wszelkich używek czyli jeśli chodzi o mnie to kawy kofeiny i też tauryny.Innych mocniejszych używek jak tytoń alkohol czy nawet narkotyki nie zażywałem w większych ilościach i systematycznie.

Pozdrawiam
marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Sob Lip 12, 2025 16:49, w całości zmieniany 1 raz  

Strix aluco 

Wysłany: Sob Lip 12, 2025 17:15   

marcin458 napisał/a:
Więc dalej apropo GABA na uzależnienia. Zauważyłem że najmocniejszy efekt jest biorąc maksymalne 3 000 mg w 4 dawkach po 750 mg (są zalecenia by nie brać na raz wiecej niż 750 mg).
Jednak to naprawde działa i pomaga.Czuje sie po tym bardzo dobrze i wyłącza objawy odstawienne na pewno.
Planuje brać pełne 3-5 dni i potem przestestować olejek cbd 3-5d a potem NAC 3-5d.
Dodam że dzisiaj mija 16ty dzień odstawienia wszelkich używek czyli jeśli chodzi o mnie to kawy kofeiny i też tauryny.Innych mocniejszych używek jak tytoń alkohol czy nawet narkotyki nie zażywałem w większych ilościach i systematycznie.

Pozdrawiam
marcin

GABA z supli wchłonięte przez układ pokarmowy oddziałuje na układ współczulny poprzez nerw błędny.
Taki sam chwilowy efekt osiągniesz wypalając 3 fajki dziennie w odstępach kilku godzin.
Dla Ciebie jest to rozwiązanie kilka razy tańsze niż suple.
Dla tych z wzjg lub Leśniowskiego-Crohna już setki razy tańsze niż oferuje NFZ lub medycyna alternatywna, która się niczym nie różni od farmacji.
I jedni i drudzy przekonują tych chorych ludzi, że muszą od nich nabyć coś za kilka tysięcy złotych za miesiąc, żeby dobrze żyć.

marcin458 

Wysłany: Sob Lip 12, 2025 18:23   

Grzegorz różnica jest w tym że Sowelo robi GABA za 22 zł 120 tabeletek 750mg więc kuracja 5 dniowa 4x tabletki kosztuje tylko 3,50 zł.Grosze za tak dużą pomoc i efekt.

WIĘC nie robi sie w konia nikogo ciągnąc tysiące złotych jak napisałeś ale to bardzo tanie.Podobnie korzeń kudzu i jeszcze tańsze jest NAC troche gorzej drożej olejek konopny cbd.Boże dzięki ci za istnienie konkurencji i że można dostać takie perełki tanio :) .

Pozdrawiam
marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Sob Lip 12, 2025 18:24, w całości zmieniany 1 raz  

Strix aluco 

Wysłany: Sob Lip 12, 2025 18:57   

marcin458 napisał/a:
Grzegorz różnica jest w tym że Sowelo robi GABA za 22 zł 120 tabeletek 750mg więc kuracja 5 dniowa 4x tabletki kosztuje tylko 3,50 zł.Grosze za tak dużą pomoc i efekt.

WIĘC nie robi sie w konia nikogo ciągnąc tysiące złotych jak napisałeś ale to bardzo tanie.Podobnie korzeń kudzu i jeszcze tańsze jest NAC troche gorzej drożej olejek konopny cbd.Boże dzięki ci za istnienie konkurencji i że można dostać takie perełki tanio :) .

Pozdrawiam
marcin

Kupując w miarę dobrej jakości tytoń i fajkę z z drzewa klonowego, masz kurację na co najmniej pół roku, do 8 miesięcy.
Koszt maksymalny 100-200 zł dla wyżej wymienionego przedziału czasowego.

Na twoje dolegliwości to nie pomoże, bo jesteś po prostu piërdolnięty.
Normalni mogą na tym skorzystać.

marcin458 

Wysłany: Sob Lip 12, 2025 19:37   

GABA działa odrobine słabiej niż kudzu pomimo maksymalnej dopuszczalnej dawki ale wystarczajaco dobrze sie czuje żeby dać rade.
Pozdrawiam
marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Sob Lip 12, 2025 19:52, w całości zmieniany 2 razy  

Strix aluco 

Wysłany: Sob Lip 12, 2025 20:13   

marcin458 napisał/a:
GABA działa odrobine słabiej niż kudzu pomimo maksymalnej dopuszczalnej dawki ale wystarczajaco dobrze sie czuje żeby dać rade.
Pozdrawiam
marcin

Jakimś magicznym sposobem zniknął post w którym zalieś się, że obraziłem w jakiś sposób twoje uczucia religijne.
To niestety utwierdza mnie w przekonaniu, że to forum jeste sterowane jednoosobowo z kilku kont jednocześnie.
Życzę więc powodzenia w dalszym ściemnianiu i żegnam.
Witoldzie, staryś a głupiś i mówię to poraz któryś.
Na szczęście pożyję twojego pokroju głupków.
Taką mam przynajmniej nadzieję, bo jestem młodszy o kilka dekad.

zyon 

Wysłany: Nie Lip 13, 2025 12:18   

Ze Marcin to kolejne konto? :o
Troche mnie dziwi jego "nienaprawialnosc", podobno nawet owady sie ucza i zawsze wydawalo mi sie to dziwne, ale.....

marcin458 

Wysłany: Nie Lip 13, 2025 12:25   

Testowałem GABA i po 3 dniach brania zakończyłem test i dowiedziałem sie że rzeczywiście wyłącza objawy odstawienne ale najlepiej walić na maxa 3 000 mg dobowo jeśli mniej efekt jest słabszy. Działa po 20-30 minutach i efekt jest na pare godzin najwiekszy potem też ale słabszy.

Nadszedł czas na olejek cbd. Sądziłem żę zadziała od razu ale po wzięciu 0,6g w kapsułkach efekt pojawił sie dopiero po ponad godzinie ale jest ten efekt. Także poczułem sie super i bez objawów odstawiennych. Ocenie najlepiej po 3-5 dniach kuracji.

Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Nie Lip 13, 2025 15:20, w całości zmieniany 2 razy  

marcin458 

Wysłany: Nie Lip 13, 2025 13:52   

Efekt bardzo szybko zniknął.
Podwajam dawke i obserwuje sie dalej.
Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Nie Lip 13, 2025 14:52, w całości zmieniany 1 raz  

marcin458 

Wysłany: Nie Lip 13, 2025 14:42   

Jednak efekt olejka cbd jest dużo krótszy bardzo krotki i gorzej niż GABA I KUDZU. Biore wieksze dawki i nadal nie ma efektu przez dłużej niż chwile.Warto dodac ze to najdrozsza substancja z tych wymienionych.GABA KUDZU NAC sa duzo tansze.
Chyba z tego specyfiku zrezygnuje z powodu krótszego efektu i mniej ale także ceny.
Ok wracam do GABA na 2 dni niepełne bo czuje za mocno objawy odstawienne a od poniedziałku przetestuje NAC.
pozdrawiam
marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Nie Lip 13, 2025 15:58, w całości zmieniany 3 razy  

marcin458 

Wysłany: Nie Lip 13, 2025 15:21   

Okazuje sie że ten olejek cbd jest bardzo słaby w działaniu i działa bardzo krótko. Rezygnuje z niego.Pozdrawiam Marcin

RAW0+ 

Wysłany: Nie Lip 13, 2025 19:34   

marcin458 napisał/a:
w działaniu i działa bardzo krótko

CBD działa ok. 6h niezależnie jak mocne stężenie zażyjesz. Po tym czasie jest zmetabolizowany. Żeby utrzymywać jego działanie trzeba co 6h ponawiać zażycie.

marcin458 

Wysłany: Pon Lip 14, 2025 17:56   

Brałem 2 kapsułki co pare godzin 2x0,6g(600mg) i efekt znikomy w porównaniu do kudzu i GABA.
Mówie tu o działaniu na uzależnienie. Kudzu i GABA nieporównywalnie może 10x może 50x mocniej wyłączają objawy odstawienne.Olejek cbd słabo i na krótko.
Zostaje jeszcze sprawdzić NAC ale jeśli i ono sie okaże słabe to i tak odkryłem 2 super substancje kudzu i GABA i będe sie nimi wspomagał. A może NAC okaże sie skuteczne.
Dzisiaj mija 18ty dzień bez używek:kawy kofeiny i tauryny.
Czuje sie na tyle dobrze i objawy odstawienne sie odczepiaja ode mnie i słabną że ograniczam już wspomagacze i powoli je odstawiam.
Pozdrawiam
marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Pon Lip 14, 2025 17:58, w całości zmieniany 1 raz  

RAW0+ 

Wysłany: Pon Lip 14, 2025 21:51   

1g wapnia dziennie i zapomnisz co to smak kawy

Gutek 

Wysłany: Pon Lip 14, 2025 22:47   

marcin458 napisał/a:
A może NAC okaże sie skuteczne.

Jego skuteczność najłatwiej sprawdzić, gdy po mocno zakrapianej imprezie budzisz się z ciężkim kacem i trzeba się czymś ratować.
Wtedy NAC jest bezkonkurencyjny :)

marcin458 

Wysłany: Wto Lip 15, 2025 05:49   

RAW0+ napisał/a:
1g wapnia dziennie i zapomnisz co to smak kawy

Sugerujesz że zwiększona podaż wapnia pomaga w walce z uzależnieniem? Spotkałem sie z tą informacją ale rzadko kiedy.Rozwiń prosze.

I jakie dawki uważane są za najlepsze ? Właśnie 1g?

Pozdrawiam
Marcin

zyon 

Wysłany: Wto Lip 15, 2025 09:16   

O co to wlasciwie chodzi? Czytam i oczom nie wierze, wyglada to jak jakis wielki plan z wieloletniego uzaleznienia od heroiny albo albo innych ciezkich narkotykow a to tylko gluipia kawa. Ja jak mi sie kawa znudzi to ja porzucam i pije cos innego np zielona herbate latem ale nie trzeba mi do tego zadnych superpreparatow antyodwykowych czy innych cyrkow. Mam wrazenie, ze ktos tu spobie robi jaja a reszta sie na to nabiera. Jedzenie wapna na odwyk od kawy, serio?? :shock: Zeby przestac pic kawe to trzeba chciec zadna cudowna super substancja nikogo do tego nie zmusi, no chyba, ze sa jakies antykawowe wszywki :evil:

marcin458 

Wysłany: Wto Lip 15, 2025 10:14   

Ladies and gentelman !!AND WE HAVE A WINNER!! NAC jeszcze mocniej usuwa objawy odstawienne mocniej od kudzu i GABA.Dzięki Gutek za info o tym specyfiku bardzo mi on pomoże.
Spoko już zostawiam wspomagacze bo czuje sie dobrze i nie są już potrzebne.
A co do to tylko kawa zawsze uważałem to za mocne holerstwo i trudno sie czuje człowiek odstawiając to. To nie jest słaba rzecz.
Drugi dzień bez jakichkolwiek wspomagaczy już.
Pozdrawiam
marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Wto Lip 15, 2025 11:01, w całości zmieniany 3 razy  

RAW0+ 

Wysłany: Wto Lip 15, 2025 12:58   

marcin458 napisał/a:
Sugerujesz że zwiększona podaż wapnia pomaga w walce z uzależnieniem? Spotkałem sie z tą informacją ale rzadko kiedy.Rozwiń prosze.

I jakie dawki uważane są za najlepsze ? Właśnie 1g?

Wszystkie, powtarzam wszystkie uzależnienia są spowodowane niedoborami jonów wapnia w organizmie. Człowiek potrzebuje dziennie:
Niemowlęta do 6 m-cy 200 mg
Niemowlęta 7-12 m-cy 260 mg
Dzieci 1-3 lata 700 mg
Dzieci 4-8 lat 1000 mg
Dzieci 9-18 lat 1300 mg
Kobiety i mężczyźni 19-50 lat 1000 mg
Kobiety i mężczyźni > 51 lat 1300 mg
Jeśli nie dostarczysz tej ilości do organizmu mózg zarządzi zabranie potrzebnych ilości z kości i zębów. A dlaczego? Dlatego, że do pracy wszystkich mięśni, do każdego uderzenia serca jest potrzebny wapń. Każda komórka, która nie ma w mitochondriach wapnia umiera przekształcając się w rakową. To wapń katalizuje energię z węgli i tłuszczów. Białko jest tu tylko dodatkiem. Jak udowodnić, że wszystkie uzależnienia są spowodowane brakiem wapnia? Osoby uzależnione od narkotyków, palacze, alkoholicy, węglowodanów* a nawet twierdzę, że od seksu mają osteoporozę. Ten mechanizm jest bardzo prosty: tylko wapń daje naturalnego kopa organizmowi nie powodując uzależnienia gdyż tą energią przez niego generowaną żyje każda komórka. Wszystkie używki są uzależniające dlatego, że powodują w organizmie stres spowodowany zatruciem nimi i wtedy organizm by się odtruć wyrzuca z mięśni, kości do krwioobiegu większą ilość wapnia, który z kolei daje poczucie euforii, gdyż mięśnie a przede wszystkim serce (jego mięśnie) zaczynają pracować przez krótki czas na pełnych obrotach nasycone wapniem.
*Cukrzyca, zarówno typu 1, jak i typu 2, zwiększa ryzyko osteoporozy i złamań kości. Chociaż u pacjentów z cukrzycą typu 2 często obserwuje się wyższą gęstość mineralną kości, to jednak mają oni zwiększone ryzyko złamań.

Możesz to sprawdzić np. przez miesiąc zażywając cytrynian wapnia w ilości 2000mg aby spożyć ok. 430mg czystego wapnia. Już po kilku dniach powinieneś zauważyć zmniejszenie ciągu na kawę.
Z doświadczenia wiem, że należy równolegle usprawnić jelita (bo tam metabolizowany jest wapń) maślanem sodu lub/i l-glutaminą jeśli są nieteges no i odstawić całkowicie żółte, twarde sery. Najlepiej jednak zacząć odrazu od skorupek jak i pełną dawkę 1g wapnia, którą zawiera 3g skorupek (dla osób pow. 51 roku życia 1,3g wapnia=3x1,3g skorupek.
Ostatnio zmieniony przez RAW0+ Wto Lip 15, 2025 13:05, w całości zmieniany 4 razy  

marcin458 

Wysłany: Wto Lip 15, 2025 13:19   

No było tak do razu :D .
Zamowiłem 1kg węglanu wapnia za radą Pana Witolda (o zawartości 40% czystego wapnia). Będe miał dodatkowa motywacje by dużo tego zjeść. Cytrynian u mnie sie nie sprawdza bo przechodzi przeze mnie jak woda przeczyszcza mnie. Więc może z węglanem będzie lepiej.
Pozdrawiam
marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Wto Lip 15, 2025 13:26, w całości zmieniany 1 raz  

Gutek 

Wysłany: Wto Lip 15, 2025 14:26   

marcin458 napisał/a:
Zamowiłem 1kg węglanu wapnia.... Będe miał dodatkowa motywacje by dużo tego zjeść.

marcin458: Czy Ty odżywiasz się wyłącznie suplementami?
Przecież Twoje codzienne jedzenie dostarcza Ci go wystarczająco, na śniadanie chleb pełnoziarnisty z żółtym serem, dwa jajka na miękko popite szklanką mleka i wystarczy. A jak na kolacje zjesz sardynki to już pełen wypas.
Zanim zaczniesz jeść ten węglan wapnia wpisz sobie w wyszukiwarkę słowo hiperkalcemia, żebyś wiedział jakich objawów możesz się spodziewać.

RAW0+ 

Wysłany: Wto Lip 15, 2025 17:03   

marcin458 napisał/a:
Zamowiłem 1kg węglanu wapnia

Ale po co węglan wapnia jako suplement skoro masz ten węglan w skorupce od jajka. Plus w skorupce jest stront, który powoduje, że wapń wbudowuje się w kości, tam gdzie jego miejsce. Z czystym węglanem nie masz tej możliwości i musisz podzielić to na kilka dawek. Obliczono, że z suplementu jednorazowo przyswaja się max. 0,5 g wapnia. Reszta idzie do nerek i jest wydalana. Tak więc strata. Jeśli już się upierasz przy suplemencie to można by przemyśleć witaminę k2. Ale mówię suplementacja to tylko na początek, co by metabolizm wapnia ruszył. Potem tylko natura.
Acha z bardziej zasadowych oprócz węglanu jest bardzo dobrze przyswajalny Trifosforan wapnia, znany również jako fosforan trójwapniowy w przemyśle spożywczym jest stosowany jako dodatek do żywności (E341)
Ostatnio zmieniony przez RAW0+ Wto Lip 15, 2025 17:07, w całości zmieniany 2 razy  

Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Wysłany: Wto Lip 15, 2025 18:26   

Hipercalcemia albo milk alkali syndrome. Pojawia się przy spożywaniu powyżej 1,5 g wapnia.
W diecie paleolitycznej ilość wapnia równała się ilości magnezu. Dzięki nabiałowi dziś wapnia jest pięciokrotnie więcej
JW

marcin458 

Wysłany: Wto Lip 15, 2025 20:16   

Panie Witoldzie sam Pan napisał w temacie o wapniu nie tak dawno że mozna kupić ekonomicznie 1kg węglanu wapnia i miarkować.I dlatego sobie zamówiłem.
Pozdrawiam
Marcin

Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Wysłany: Wto Lip 15, 2025 21:00   

marcin458 napisał/a:
Panie Witoldzie sam Pan napisał w temacie o wapniu nie tak dawno że mozna kupić ekonomicznie 1kg węglanu wapnia i miarkować.I dlatego sobie zamówiłem.
Pozdrawiam
Marcin
Napisałem, że można kupić ekonomicznie węglan wapnia, ale to nie znaczy, że warto. Wielokrotnie tutaj pisałem o milk alkali syndrome.
Jak już ktoś koniecznie chce się suplementować wapniem, to oczywiście wielokrotnie taniej jest kupić kilo węglanu, niż te marketingowe tabletki musujące z apteki. Mieszając węglan wapnia z tanim kwaskiem cytrynowym i sodką oczyszczaną też uzyskujemy musujący ekstrakt, tyle, że wielokrotnie taniej i zdrowiej, bo nie ma tam farmaceutycznych dodatków. I voila!
JW

marcin458 

Wysłany: Wto Lip 15, 2025 21:14   

Ok ktoś powie cytrynian ale u mnie sie nie sprawdza.Więc zostaje węglan zresztą multurm firm ogromna wiekszosc daje wapn w tej postaci w suplach. A tak wyjdzie taniej i wieksza dawka.
Pozdrawiam
Marcin

Gutek 

Wysłany: Wto Lip 15, 2025 21:57   

marcin458 napisał/a:
taniej i wieksza dawka.

Marcin odpuść sobie ten wapń, bo sobie krzywdę zrobisz, zbyt łatwo go przedawkować.
Gdy jesz produkty w niego bogate, dodatkowa suplementacja może Ci zaszkodzić.

zyon 

Wysłany: Śro Lip 16, 2025 09:26   

Ja bym nie wydawal tej kasy na te TONY supli i od razu sprobowal w MONARze albo na odwykowce u Koterskiego.To zbyt powazna sprawa zeby podchodzic do tematu amatorsko, tu groza rozne komplikacje i nawroty uzaleznienia, nie wolno tego lekcewazyc.

marcin458 

Wysłany: Śro Lip 16, 2025 10:39   

Planuje wziąć tego 1-2x dziennie po ćwierć płaskiej łyżeczki czyli 2,5grama co daje 1000 mg wapnia z czego tylko część sie przyswoi . To chyba nie jest jakoś strasznie dużo.
Pozdrawiam
Marcin

RAW0+ 

Wysłany: Śro Lip 16, 2025 12:00   

zyon napisał/a:
Ja bym nie wydawal tej kasy na te TONY supli i od razu sprobowal w MONARze albo na odwykowce u Koterskiego.To zbyt powazna sprawa zeby podchodzic do tematu amatorsko

Problem jest w tym, że nikt nigdy nie leczył uzależnień wapniem. Przynajmniej nie znam takiego przypadku. Przekopałem internety i wszędzie straszą ludzi zwapnieniem i hiperkalcemią (oczywiście pomijając rzeczywiste ich źródło :? )

marcin458 

Wysłany: Śro Lip 16, 2025 15:54   

RAW0+ napisał/a:

Problem jest w tym, że nikt nigdy nie leczył uzależnień wapniem. Przynajmniej nie znam takiego przypadku. Przekopałem internety i wszędzie straszą ludzi zwapnieniem i hiperkalcemią (oczywiście pomijając rzeczywiste ich źródło :? )

RAWO to jest pole do działania dla ciebie. Otwórz klinike leczenia uzależnień wapniem :) .
pozdrawiam marcin

Gutek 

Wysłany: Śro Lip 16, 2025 20:41   

marcin458 napisał/a:
Planuje wziąć tego 1-2x dziennie po ćwierć płaskiej łyżeczki czyli 2,5grama co daje 1000 mg wapnia

Po co chcesz to brać?
Czy masz stwierdzony laboratoryjnie niedobór wapnia we krwi?
Takie badanie to koszt miedzy 10 a 30 zł i powinieneś je zrobić przed ewentualną suplementacją wapnia.
Zacznij myśleć, to nie boli.

marcin458 

Wysłany: Śro Lip 16, 2025 22:14   

Jestem winny przeprosiny RAWO. Kupiłem olejek cbd o zawartości 10mg więc pewnie dlatego efekt był taki słaby. Kupując susz kilak gramów z zawartością 23% można dostarczyć więcej i pewnie efekt jest mocniejszy. Więc moze dlatego było tak słabo.
Pozdrawiam
Marcin

zyon 

Wysłany: Czw Lip 17, 2025 10:11   

Gutek napisał/a:
Zacznij myśleć, to nie boli.

Marcin chyba nie lubi tego robic, jezeli nieraz juz wspominal, ze od lat sie zajmuje ta tematyka a w kolko sie kreci wokol komina jak kompletny zoltodziob. On ma jakis imperatyw pochlaniania chemicznych substancji i potem oduzalezniania sie od nich. Chyba, ze jak Grzegorz napisal to admin sobie trolluje na alterkoncie

marcin458 

Wysłany: Czw Lip 17, 2025 17:00   

Myślałem że węglan to węglan i nie ma różnicy. Okazało sie że węglan musi być spożywczy i w badanich musi być wysatarczajaco czysty bez zanieczyszczeń i uznany jako spozywczy. Przez pomyłke sądząc że nie ma różnicy co wyczytałem teraz zamówiłem zwykły. Ale ok człowiek uczy sie całe życie. Zamówiłem już drugi raz spożywczy suplement NOW FOODS - a żeby nie było wątpliwości.Został mi 1kg zwykłego węglanu i nie mam co z nim zrobić.

Pozdrawiam
marcin

Gutek 

Wysłany: Czw Lip 17, 2025 19:01   

marcin458 napisał/a:
Został mi 1kg zwykłego węglanu i nie mam co z nim zrobić.

Zrób sobie z niego domową pastę do zębów.

Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Wysłany: Wczoraj 6:39   

marcin458 napisał/a:
Myślałem że węglan to węglan i nie ma różnicy. Okazało sie że węglan musi być spożywczy i w badanich musi być wysatarczajaco czysty bez zanieczyszczeń i uznany jako spozywczy. Przez pomyłke sądząc że nie ma różnicy co wyczytałem teraz zamówiłem zwykły. Ale ok człowiek uczy sie całe życie. Zamówiłem już drugi raz spożywczy suplement NOW FOODS - a żeby nie było wątpliwości.Został mi 1kg zwykłego węglanu i nie mam co z nim zrobić.
Pozdrawiam
marcin
Trzeba było zamówić cz.d.a - czysty do analiz. Z tym straszeniem, że produkt jest albo nie jest przeznaczony do celów spożywczych, to kit. Przez wiele lat używano bisfenol w butelkach i puszkach, nawet dla niemowląt. Przez pół wieku broniono jak niepodległości rtęciowego timerosalu w szczepionkach dla noworodków i kobiet w ciąży. Byle tabletki z apteki zawierają mnóstwo dodatków używanych powszechnie w farbach olejnych.
Za ciężkie pieniądze sprzedaje się naiwniakom nieoczyszczony cukier trzcinowy z tzw. mikroelementami. Ludzie kupują nieoczyszczoną sól himalajską zamiast bielutkiej kłodawskiej. Jest nieoczyszczona wódka na spirytusie gorzelnianym, która śmierdzi, jak denaturat.
Rozumiem obawy, że wapno z worka budowlanego nie bardzo nadaje się dla człowieka, ale węglan z hurtowni chemicznej?
Nawiasem mówiąc, kiedy łakoma krowa obeżre się mokrej koniczyny i ją wezdmie, zamiast przebijać trójgranem brzuch można podać do picia wodę wapienną, żeby zneutralizowała patologiczne gazy. :D
JW

marcin458 

Wysłany: Wczoraj 8:42   

Czyli co Panie Witoldzie sugeruje Pan żeby brać ten wapń i sie nie bać zanieczyszczeń ewentualnych? W sumie wczoraj przed zanim wyczytałem o spożywczym wziąłem 2,5g i jakoś żyje. Zresztą na nim jest napisane że o podwyższonym stopniu czystości.

Zresztą dam link na ten ktory zamówiłem i jeśli to nie kłopot niech Pan luknie i oceni :)

https://allegro.pl/oferta/weglan-wapnia-biomus-1-kg-17438719924

Pozdrawiam
Marcin

Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Wysłany: Wczoraj 9:38   

Znacznie bardziej szkodliwe są suplementy apteczne zawierające dwutlenek tytanu czyli biel do farb olejnych niż węglan wapnia z hurtowni.
Skoro się Pan obawia, to można kupić węglan czysty do analiz cz.d.a. albo spożywczy.
Spożywczy będzie taki sam, jak tamte, tylko konfekcjonowany w fabryce mającej certyfikat spożywczy HCCAP a nie certyfikat jakości ISO.
Porównując oba, ten chemiczny cz.d.a. zawiera 99,5% węglanu a tamten spożywczy tylko 98,1%.
Można też kupić w firmie Biomus worek 25 kg.
JW

Hydrogenium

Wysłany: Wczoraj 11:49   

Trochę proszków z Biomusu przejadłem, KCL, jabłczan i cytrynian magnezu. Zawsze ta sama wilgotność i wygląd, czego nie można powiedzieć np. o Ostrovit.

marcin458 

Wysłany: Wczoraj 21:55   

Przeprosiłem RAWO że biorąc 40mg olejku cbd zauważyłem minimalny efekt na objawy odstawienne. Kupiłem bardzo słaby suplement ze słaba dawką. Wziąłem sie na sposób i kupiłem 15x tańszy susz z 23% olejku cbd. Planuje zażyć 150-200 mg olejku cbd dziennie w postaci spożywania suszu z popiciem herbatą czy jakimś płynem.
Moje pytanie brzmi jaka dawka olejku cbd jest najlepsza na uzależnienia? W necie czytałem że olejku cbd nie da sie praktycznie przedawkować i jest bardzo bezpieczny.
Dam znać jak z wyłączaniem objawów odstawiennych przez olejek cbd. Zaczne test od jutra lub pojutrza jeszcze sie zastanowie.
Aha i będe brał ten wapń za radą Pana Witolda. Wziąłem dawke 2,5g i żyje i nic mi nie jest wiec luz.
Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Wczoraj 21:57, w całości zmieniany 1 raz  

zyon 

Wysłany: Dzisiaj 9:58   

Straszliwa epopeja, ilez trwaja te straszliwe objawy odstawienne? Chyba juz dawno przestales pic te kawe, wiec te objawy juz dawno minely.
Teraz sie uzalezniles od oduzalezniania sie, za chwile uzaleznisz sie od olejku cbd a potem przyjdzie czas na marihuane.
A najlepsze rozwiazanie jest najprostsze - zamiast.
Czyli jak nastepnym razem bedziesz chcial wywalic kase na kolejne super substancje to zamiast tego wypij szklanke wody. To zawsze dziala

marcin458 

Wysłany: Dzisiaj 10:35   

Ci którzy odkryli te substancje na uzależnienia nie gadają głupot. Trafili w 10tke. I kudzu i GABA i NAC rzeczywiście pomagaja wyłączając objawy odstawienne. Najmocniejsze jest NAC 1800mg na dobe brałem potem kudzu 2 000 mg i też dobre ale słabsze GABA 3 000 mg.

Dzisiaj zacząłem test suszu cbd 23% olejku cbd. Dam znać jak minie jakiś czas od spożycia i będe sie oibserwował.

Pozdrawiam
Marcin

marcin458 

Wysłany: Dzisiaj 12:20   

Jednak nie będe spożywał tego niespożywczego wapnia bo czuje poteżnie intuicyjnie że to błąd i to niebezpieczne. Będe brał ostrovit w tabletkach.

Tak robie

Pozdrawiam
Marcin

marcin458 

Wysłany: Dzisiaj 13:30   

Wziąłem dwie dawki od rana po 2x0,32g suszu co daje 2x80mg olejku cbd.
Musze powiedzieć że podstawową różnicą z tymi 3 innymi substancjami kudzu GABA NAC a suszem jest czas działania. Susz olejek cbd zaczyna działać po naprawde paru godzinach dopiero zuważam efekt zaczyna działać później. Ale też daje efekt który wydaje sie bardziej delikatny słabszy ale może sie wzmocni z czasem po dalszych dawkach.Ale co najważniejsze efekt jest.

Pozdrawiam
Marcin

RAW0+ 

Wysłany: Dzisiaj 14:36   

marcin458 napisał/a:
Moje pytanie brzmi jaka dawka olejku cbd jest najlepsza na uzależnienia?

Ogólnie cbd nie jest na uzależnienia. Musieli wręcz prawie całkowicie usunąć TSH by nie było w nich działania psychoaktywnego.
IMHO jesteś zbyt niecierpliwy. Nie wiem od czego jesteś uzależniony ale po postach zauważam u ciebie dwubiegunówkę, która mogła się rozwinąć z powodu uzależnienia. Moja rada jest taka: Zażywaj codziennie przyswajalną dawkę 1g czystego wapnia i daj organizmowi czas co najmniej 3 miesiące. I wtedy stwierdzisz czy on pomaga czy nie. Wapń nie ma bezpośrednio działania oduzależniającego. On działa homeostatycznie a przez to przywraca równowagę hormonalną i psychiczną tak, że organizm instynktownie zaczyna odrzucać wszystko to, co mu nie służy już po kilku wpadkach gdyż zostaje przywracana pierwotna reakcja na uzależniające substancjie. Np. pierwsze w życiu wypicie alkoholu odrzuca człowieka.

marcin458 

Wysłany: Dzisiaj 15:19   

Piszesz żę nie wiesz ale ja pisałem kilak postów temu że od kawy kofeiny i tauryny.Albo lepsze słowo byłem bo dzisiaj 23 dzień mija bez tego.
Pozdrawiam
Marcin

marcin458 

Wysłany: Dzisiaj 18:28   

Po trzeciej dawce 0,3 g suszu czyli 80mg olejku cbd pare godzin temu czuje sie jeszcze lepiej. Efekt sie kumuluje powoli z opóźnieniem ale jednak sie kumuluje. Rzeczywiście wyłącza objawy odstawienne później i lekko słabiej ale jednak tak.

Pozdrawiam
marcin

zyon 

Wysłany: Dzisiaj 22:41   

RAW0+ napisał/a:
IMHO jesteś zbyt niecierpliwy. Nie wiem od czego jesteś uzależniony ale po postach zauważam u ciebie dwubiegunówkę, która mogła się rozwinąć z powodu uzależnienia.

Serio wierzysz w te jego tasmowo produkowane bzdury? On jest uzalezniony od atencji i bezproduktywnego pisania aby pisac. To sie kupy nie trzyma, zespol odstawienny od kawy a brzmi to jakby byl wieloletnim narkomanem uzaleznionym od heroiny i alkoholu ;D

To chyba jakas nowa odmiana hipochondrii, on je suplementy na urojone choroby. Tak jakby wiadro wapna mialo by go uwolnic od tych straszliwych skutkow odstawienia kawy, No jakie to moga byc te skutki, wielogodzinne delirium? Pocenie sie i drgawki? nie, to wyglada na to, ze owymi skutkami jest jedzenie suplementow... :-x :faint:

Odpowiedz do tematu